خشم کرملین از اروپا

ایلیا حسامی- پس از اعلام خبر بسته شدن کنسولگری روسیه در کراکوف توسط لهستان به علت پیدا شدن شواهدی که نشان میدهد روسیه مسوول آتشسوزی گستردهای در یک مرکز خرید در ورشو در سال گذشته بوده است، ورشو و مسکو هر دو به پیدا شدن این شواهد واکنشهای تندی نشان دادند.
روز دوشنبه، رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «با توجه به شواهدی که نشان میدهد خدمات ویژه روسیه مسوول عملیات تخریبی در مرکز خرید خیابان ماریویسلکا بودهاند، تصمیم گرفتهام تا موافقت خود با فعالیت کنسولگری فدراسیون روسیه در کراکوف را پس بگیرم.»
این مقام لهستانی اضافه کرد که لهستان در صورت تکرار اینگونه حملات، اقدامات بیشتری را انجام خواهد داد.
مقامات لهستانی اعلام کردهاند که این آتشسوزی در ماه می سال گذشته رخ داده و منجر به آسیب دیدن ۱۴۰۰ فروشگاه و مرکز خدماتی شد. این آتشسوزی در مرکز خرید ماریویسلکا ۴۴ در پایتخت لهستان یعنی ورشو در تاریخ ۱۲ می ۲۰۲۴ رخ داد و منجر به نابودی تمام این مجموعه شد. گرچه وسعت آتشسوزی بسیار زیاد بود اما این حادثه هیچ تلفات انسانی به همراه نداشت.
در همین راستا سازمانهای اطلاعاتی لهستانی و برخی کشورهای اروپایی اعلام کردهاند که روسیه مشغول هدایت یک کمپین تخریبی در اروپاست و برخی از اهداف آن مربوط به جنگ اوکراین است اما برخی از مناطق به صورت تصادفی انتخاب شدهاند تا موجب افزایش هرج و مرج در اروپا شود.
آدام بودنار، وزیر دادگستری لهستان و توماش سیمونیاک، وزیر مسوول خدمات امنیتی این کشور در یک بیانیه مشترک اعلام کردند که تحقیقات درباره این آتشسوزی نیازمند اقدامات فوقالعاده بوده و ۵۵ دادستان و ۱۰۰مامور پلیس به مدت چهارماه مسوول بررسی این حادثه بودهاند.
متن این بیانیه به این شکل بوده است: «براساس بررسیها و شواهد به دست آمده، میدانیم که این آتشسوزی نتیجه تحریک خدمات امنیتی روسیه بوده است. این عملیات توسط فردی خاص که در فدراسیون روسیه اقامت دارد سازماندهی و هدایت شده است.»
به گفته مقامات لهستانی، تعدادی مظنون مرتبط با این پرونده دستگیر شده و تعدادی همچنان تحتتعقیب هستند.
مسکو واکنش نشان خواهد داد
مسکو که از این اقدام لهستان رضایت چندانی ندارد، اعلام کرد که به این اقدامات لهستان پاسخی مناسب خواهد داد و پس از طی مراحل لازم، طرف لهستانی را مطلع خواهد کرد. ماریا زاخارووا گفت، سخنگوی وزارت خارجه روسیه دراینباره گفت: «به زودی پاسخ مناسبی به این اقدامات ضعیف داده خواهد شد. این اقدامات بدون پاسخ نخواهد ماند. این پاسخ نامتقارن خواهد بود و مراحل مربوطه اداری آن انجام خواهد شد. طبیعتا درخصوص این اقدامات، طرف لهستانی نیز به زودی با خبر خواهد شد.» این مقام روسی اقدامات اخیر ورشو را غیرقابل تایید و بیدلیل خواند. او در ادامه گفت: «ورشو همچنان به تخریب عمدی روابط ادامه میدهد و علیه منافع شهروندان عمل میکند. به زودی پاسخی منطقی به این اقدامات داده خواهد شد.» گفتنی است که سرگئی آندریف، سفیر روسیه در لهستان به خبرگزاری ریانووستی گفت که ورشو در مورد تعطیلی کنسولگری به مسکو اطلاعی نداده بود.
اروپا حامی گسترش جنگ است
روز سهشنبه، الکساندر گروشکو، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس خواهان پایان جنگ اوکراین نیستند و سیاست گسترش این جنگ را دنبال میکنند.
این دیپلمات روس در مصاحبه خود با خبرگزاری تاس روسیه گفت: «واضح است این کشورها پیرو سیاست گسترش جنگ هستند. اگر دوگانهگوییهای این کشورها در چارچوب اقدامات سیاسی را نادیده بگیریم، اصلیترین هدف این سه کشور، شکست روسیه در میدان نبرد، انزوای بینالمللی آن، خفقان اقتصادی و تغییر رژیم است. آنها در هر چهار جبهه به موفقیت نرسیدهاند و همین موضوع تمایل آنها را برای دستیابی به اهدافشان را کم نکرده است.» وی در ادامه به اظهارات سه هفته پیش امانوئل ماکرون، رییسجمهور فرانسه اشاره کرد که وی در آن زمان با آتشبس ۳۰روزه در اوکراین به دلیل آنچه که او آن را شکننده خوانده بود، مخالفت کرد اما اکنون موضع بسیار متفاوتی در پیش گرفته است.
او کوتاه نیامد و بیشتر به تخریب مقامات اروپایی پرداخت و گفت که مقامات این سه کشور، کوچکترین تغییر وزش باد در واشنگتن را احساس میکنند و به سرعت بادبانهای قایقهای خود را در همان جهت به حرکت درمیآورند و همین باعث شده تا مشخص نباشد آنها فردا چه سخنانی به زبان میآورند.
سکوت برلین
یوهان وادهفول، وزیر امور خارجه آلمان از پاسخ به این سوال که آیا برلین در صورت عدم موافقت کرملین با آتشبس زودهنگام، آماده تحویل موشکهای کروز دوربرد تاروس به اوکراین خواهد بود یا خیر، خودداری کرد. پس از آنکه «ولادیمیر پوتین» رییسجمهور روسیه پیشنهاد آتشبس یک ماهه از روز دوشنبه را رد و در ازا پیشنهاد مذاکرات مستقیم با اوکراین را مطرح کرد، وادهفول و همتایانش با انگلیس، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و لهستان در لندن دیدار میکنند تا در مورد گامهای بعدی در مسیر صلح در اوکراین گفتوگو کنند. وادهفول در پاسخ به این سوال که آیا دولت جدید محافظهکار در برلین که هفته گذشته روی کار آمد، در صورت موافقت نکردن مسکو با آتشبس، آماده ارائه موشکهای دوربرد به کییف خواهد بود یا خیر گفت: روسیه نباید این واقعیت را دستکم بگیرد که غرب اکنون آماده اعمال فشار زیادی است.
اوکراین مدتهاست که از برلین درخواست تحویل موشکهای دوربرد و بسیار دقیق تاروس را دارد. «اولاف شولتس» صدراعظم سابق آلمان بارها این درخواست را به دلیل نگرانی از اینکه چنین اقدامی آلمان را وارد جنگ میکند، رد کرد اما «فردریش مرتس» جانشین محافظهکار او اعلام کرده است که با تحویل این سلاحها، البته با هماهنگی نزدیک با شرکای آلمان موافق خواهد بود. وادهفول افزود: آلمان به همراه فرانسه، بریتانیا و لهستان به روشنی اعلام کردهاند که اگر پوتین اکنون آماده پذیرش آتشبس نباشد، عواقبی در پی خواهد داشت. وی خاطرنشان کرد: ما در موقعیتی هستیم که میتوانیم تحریمهای بیشتری اعمال کنیم. من در مورد ایالات متحده آمریکا هم میدانم که در آنجا نیز تمایلی وجود دارد. وزیر امور خارجه آلمان گفت که شنیده است «عزم زیادی در سنای ایالات متحده وجود دارد تا از وضعیت فعلی استفاده کنند و فشار سیاسی را افزایش دهند و این در مورد اروپا نیز صدق میکند»
انتقاد مقام روس از زلنسکی
روز سهشنبه، آندری کارتاپولوف، رییس کمیته دفاعی مجلس دومای روسیه با اشاره به تصمیم ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه مبنی بر اعلام آمادگی برای مذاکره مستقیم با کییف، تصریح کرد که توپ در زمین طرف اوکراینی افتاده است و تا زمانی که متوجه نشوند در زمین واقعی چه اتفاقی رخ میدهد، هیچ اولتیماتوم و هیچگونه اظهارات احمقانهای راه به جایی نخواهد برد.
او تاکید کرد که روسیه به عملیات ویژه نظامی خود در اوکراین ادامه خواه دهد. این مقام دفاعی ارشد روسیه خاطرنشان کرد که اگر طرف اوکراینی نمیخواهد مذاکره کند، ما به زبانی که آنها بهتر میفهمند با آنها صحبت میکنیم.