زباله؛ سوغاتی ناخواسته گردشگران برای طرقبه

جهان صنعت_شهرستان طرقبه شاندیز با مناظر طبیعی زیبا، جاذبههای گردشگری متعدد و آب و هوای دلپذیر، به یکی از مقاصد محبوب برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شده است؛ گرچه این شهرستان به عنوان یکی از مراکز اصلی گردشگری در استان خراسان رضوی، هرساله میزبان میلیونها مسافر و گردشگر است اما با افزایش تعداد بازدیدکنندگان، موضوع مدیریت پسماند و حفاظت از محیطزیست به یک مساله حیاتی و چالشبرانگیز تبدیل شده است.
به گزارش ایسنا، با ورود میلیونها گردشگر به این منطقه، حجم پسماند تولیدی به طرز چشمگیری افزایش پیدا میکند و بطریهای پلاستیکی، بستههای غذایی و دیگر اقلام مصرفی هستند که در طبیعت رها میشوند به خصوص در روزهای تعطیل و فصلهای پرگردشگر، این مشکل تشدید میشود و به آلودگی محیطزیست و تخریب زیباییهای طبیعی منجر میشود.
تولید روزانه ۱۵۰ تن زباله
شهرستان طرقبه شاندیز با مناظر طبیعی زیبا و جاذبههای گردشگری فراوان، نهتنها به مقصدی ایدهآل برای تفریح و استراحت تبدیل شده، بلکه چالشی جدی در زمینه مدیریت پسماندها و زبالهها نیز به وجود آورده است.
یدالله بشکنی، فرماندار شهرستان طرقبه شاندیز به معضل زیستمحیطی ناشی از پسماندهای به جا مانده از گردشگران اشاره کرد و گفت: بیتوجهی به این موضوع میتواند به آسیبهای جدی به اکوسیستم منطقه منجر شود.
وی یکی از معضلات زیستمحیطی شهرستان را پسماندهایی که گردشگران پس از حضورشان در شهرستان به جای میگذارند دانست و گفت: طرقبه شاندیز یکی از مهمترین شهرستانهای گردشگرپذیر استان بوده که هر هفته پذیرای خیل عظیمی از مسافران، مجاوران و گردشگران است.
فرماندار شهرستان طرقبه شاندیز بیان کرد: گرچه تاکنون سه روستا به عنوان روستای هدف گردشگری به ثبت نرسیده اما ۴۳روستای شهرستان ظرفیت و پتانسیل حضور گردشگران را دارند.
وی با اشاره به اینکه ماهانه بیش از ۳میلیون خودرو وارد شهرستان طرقبه شاندیز میشود و تعداد قابل توجهی از مسافران و گردشگران زباله و پسماند خود را در طبیعت رها میکنند، گفت: گردشگران و مسافران پس از حضور در مناطق روستایی، ییلاقات و هفت رودخانه دائمی، پسماند خود را به مکانهایی که از قبل پیشبینی شده تحویل نمیدهند و این به یک معضل زیستمحیطی تبدیل شده است.
بشکنی با بیان اینکه این بیتوجهی کار دهیاران، شهرداران، بخشداران، محیطزیست و مجموعه ستاد پسماند شهرستان را بسیار سخت کرده است، اظهار کرد: حجم قابل توجهی از نیرو، تجهیزات و امکانات شهرستان فقط برای جمعآوری پسماندها و زبالهها پیشبینی شده است.
وی با اعلام اینکه فقط در ایام تعطیلات نوروز بیش از ۱۰۰کامیون زباله و نخاله از محور مشهد- شاندیز جمعآوری شد، خاطرنشان کرد: برخی حریمها مربوط به شهرداریهای طرقبه شاندیز یا دهیاریهاست که انجام وظیفه میکنند، البته خارج از حرایم به ویژه محور حسنآباد و فرمانیه زبالهها را در حاشیه خیابان دپو میکنند که مسوولیت ستاد پسماند شهرستان را افزایش میدهد.
فرماندار طرقبه شاندیز با ارائه راهکارهایی برای کاهش زباله در شهرستان طرقبه شاندیز افزود: باید فرهنگ تفکیک زباله ابتدا از رستورانها، واحدهای پذیرایی و اقامتی آغاز شود که اگر رعایت شود بخش قابل توجهی از مشکلات رفع میشود.
وی با بیان اینکه به دلیل عدم تفکیک زباله شاهد حضور زبالهگردها در منطقه هستیم، گفت: این افراد برای جمعآوری مواد پلاستیکی، کیسههای زباله را پاره و رهاسازی میکنند.
بشکنی با اشاره به اینکه بیشترین آسیب به محیطزیست از سوی زبالهگردها وارد میشود که باید تدابیر ویژهای در این خصوص اتخاذ شود، اظهار کرد: باید رستورانها، مراکز اقامتی و واحدهایی که تولید زباله دارند موظف باشند که زبالههایشان را به ستاد پسماند تحویل دهند.
وی با بیان اینکه تمامی دهیاران در روستاها زبالهگاه و سطلهای زباله بزرگی را تعبیه کردهاند و به طور مرتب جمعآوری زباله را دارند، خاطرنشان کرد: فقط اگر یک روز زبالههای شهرستان جمعآوری نشود بیش از ۱۵۰تن زباله معضلات جدی را به وجود خواهد آورد.
فرماندار شهرستان طرقبه شاندیز در ادامه از گردشگران، شهروندان و زائران خواست هنگام ورود به طرقبه شاندیز این شهر را مانند خانه خودشان بدانند و از ریختن زباله در طبیعت پرهیز کنند تا افراد بیشتری بتوانند از ظرفیت گردشگری و مناظر بکر شهرستان بهرهمند شوند.
مدیریت پسماند، نیازمند همکاری گردشگران
مجید غلامی، رییس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان طرقبه شاندیز به ایسنا گفت: ورود تعداد زیادی از گردشگران، به همراه نبود زیرساختهای مناسب و کمبود حمایت لجستیکی و زیرساختی از سوی شهرداری مشهد و برخی دیگر از نهادها، باعث بروز مشکلاتی شده که نیازمند توجه و رسیدگی ویژهای است.
وی تاکید کرد: به ویژه در ایام تعطیلات آخر هفته و سایر مناسبتها، تعداد زیادی از گردشگران و ساکنان مناطق مجاور به شهرستان طرقبه شاندیز وارد میشوند اما به دلیل فراهم نبودن شرایط مناسب از نظر فرهنگسازی و کمبود سطلهای زباله، گاهی شاهد صحنههای ناخوشایند و ناپسند ناشی از پراکندگی و عدم مدیریت پسماند، به ویژه در محور شاندیز هستیم. غلامی بیان کرد: هرچند اقدامات انجام شده در این زمینه به بهبود وضعیت کمک کرده اما هنوز کارهای زیادی باقی مانده است و مدیریت پسماند در شهرستان طرقبه شاندیز به عنوان یک مقصد گردشگری، نیازمند همکاری همهجانبه گردشگران، جامعه محلی و مسوولان است. وی با اشاره به اهمیت ساماندهی و جمعآوری زبالهها و مدیریت اصولی پسماندها در شهرستان گفت: عوامل متعددی باعث رهاسازی زباله توسط گردشگران میشود که ازجمله این عوامل میتوان به فرهنگسازی ناکافی، عدم آگاهی از عواقب این عمل، عدم رعایت مسائل زیستمحیطی توسط شهروندان، تفکیک نادرست زباله توسط برخی افراد و همچنین سوءاستفاده از زبالههای کثیف اشاره کرد.
رییس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان طرقبه شاندیز افزود: رهاسازی زباله توسط گردشگران موجب میشود که زبالههای پلاستیکی به ویژه در طبیعت شهرستان و مسیرهای مواصلاتی مانند شاندیز و طرقبه پراکنده شوند و این امر منجر به ایجاد وضعیت ناخوشایند و آلودگی در این مناطق میشود.
وی با اشاره به اینکه بارها در حاشیه جاده شاندیز مشاهده شده که افراد زباله را از پنجره خودروهای خود به بیرون پرتاب میکنند، اظهار کرد: اگرچه نیروهای راهداری و شهرداری طرقبه و شاندیز در حال پاکسازی این مناطق هستند اما متاسفانه همچنان با حجم زیادی از زباله مواجهاند.
غلامی تاکید کرد: از شهروندان انتظار داریم که از پرتاب زباله به بیرون از خودرو خودداری کنند، ضمن اینکه سازمان حفاظت محیطزیست تلاش کرده است با فرهنگسازی، تذکر به دهیاریها و حتی توزیع رایگان کیسههای زباله در دهیاریهای روستاهای کنگ، زشک و سایر مناطق، از رهاسازی زباله در طبیعت جلوگیری کند.