تهدیدهای نفت ۵۰ دلاری برای اقتصاد جهانی

جهان صنعت– نفت ۵۰دلاری میتواند باعث کاهش تولید در سطح صنعت شود یا چشمانداز انرژی میتواند تغییر کند؟ این سوالی است که خیلیها منتظرند تا نتیجه کشمکش چین و آمریکا درباره تعرفهها مشخص شود و پس از آن برای چشمانداز نیمه دوم سال ۲۰۲۵ برنامهریزی کنند.
قیمت نفت با تشدید جنگ تجاری میان و چین و روسیه به تدریج کاهش یافت تا جایی که بسیاری از موسسات مالی دنیا بارها ناچار شدند پیشبینیهای خود را تغییر دهند. رایان لنس، مدیرعامل کونوکو فیلیپس هشدار داده که اگر قیمت نفت به ۵۰دلار یا کمتر در هر بشکه برسد، صنعت ممکن است با کاهش قابل توجه تولید مواجه شود.
پیشبینی کاهش تولید بدان معناست که بازیگران بزرگی مانند اکسون موبیل، شورون و بیپی نیز ممکن است مجبور شوند برای حفظ حاشیه و تثبیت بازار، تولید خود را کاهش دهند. چنین تغییری سبب کاهش عرضه جهانی نفت و درآمدهای تحت فشار و سرمایهگذاری میشود و همچنین بر اشتغال در سراسر بخش تاثیر میگذارد.
در حالی که نفت خام برنت در حال حاضر بالاتر از این منطقه خطر و در ۸۳/۶۱دلار در هر بشکه قرار دارد، نوسانات در بازارهای جهانی همه را در معرض خطر قرار داده است. هرچند قیمت نفت در اولین روز معاملات این هفته بازارهای جهانی پس از اینکه مقامات آمریکایی و چینی، از پیشرفت در مذاکرات تجاری خبر دادند و خیال سرمایهگذاران را تا حدودی آسوده کردند، افزایش یافت، با این حال بازیگران اصلی بازار نفت منتظر نتیجه مذاکرات چین و آمریکا درباره تعرفهها هستند.
این رشد پس از توافق تجاری آمریکا با انگلیس روی داد که امیدواری سرمایهگذاران به اجتناب از پیامدهای اقتصادی تعرفههای دولت ترامپ بر شرکای تجاری آمریکا را تقویت کرد.
نتیجه بازی خطرناک تعرفهها
هرچند بازی تعرفهها بازار نفت را غافلگیر کرد اما این غافلگیری به همین جا ختم نشد. هفته گذشته گروه کشورهای تولیدکننده نفت اوپکپلاس، به رهبری عربستان سعودی و روسیه اعلام کرد که تولید خود در ماه آینده ۴۰۰هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد و این افزایش میتواند بازار نفت را اشباع کند.
تغییر سیاستی چشمگیر از سوی اوپکپلاس، شتاب فروش را افزایش داده و نفت خام را به یکی از کامودیتیها با بدترین عملکرد در سال ۲۰۲۵ تبدیل کرده است.
اقدام اوپکپلاس، افزایش چشمگیر در حجم معاملات را به همراه داشت. در همین حال، اختلاف قیمتها در قراردادهای آتی نیز سقوط کردند و فاصله قیمتی نفت برنت برای دوره سپتامبر- اکتبر وارد وضعیت «کنتانگو» شد؛ حالتی که در آن قیمتهای ماههای بعد بالاتر از ماههای نزدیکتر است. این در حالی است که تا روز جمعه در وضعیت مخالف آن یعنی «بکواردیشن» قرار داشت که نشانهای از مازاد عرضه قریبالوقوع در بازار است.
آمریکا و چین روز یکشنبه، مذاکرات تجاری را با لحن خوشبینانهای به پایان رساندند و مقامات آمریکایی از توافقی خبر دادند که کسری تجاری آمریکا را کاهش میدهد. مقامات چینی هم اظهار کردند که هر دو طرف به توافق مهمی دست یافتند.
با این حال، هیچ کدام جزئیات مذاکرات را فاش نکردند. هی لیفنگ، معاون نخستوزیر چین اظهار کرد که بیانیه مشترک، روز دوشنبه منتشر خواهد شد.
مذاکرات مثبت میان دو اقتصاد برتر جهان، میتواند به تقویت تقاضا برای نفت خام که در حال حاضر با تعرفههای گسترده از سوی دو کشور مختل شده است، کمک کند.
چشمانداز قیمت نفت در نیمه دوم سال
به دنبال اقدام اخیر اوپکپلاس، بسیاری از موسسات مالی چشمانداز خود برای قیمت نفت را کاهش دادهاند. موسسه مالی مورگان استنلی شاخص برنت به تازگی پیشبینی خود برای نفت برای سه ماهه سوم و چهارم سال ۲۰۲۵ را ۵دلار نسبت به پیشبینی قبلی کاهش داد. گلدمن ساکس هم پیشبینی خود از قیمت نفت را کاهش داده است.
کارشناسان میگویند، کاهش در هزینههای انرژی میتواند مورد استقبال بانکهای مرکزی، ازجمله فدرالرزرو قرار گیرد که در این هفته برای ارزیابی سیاستها تشکیل جلسه میدهد. کاهش قیمت نفت و کالاهای مرتبط به آن چون بنزین میتواند برخی اثرات تورمی ناشی از تعرفهها را خنثی کند.
دونالد ترامپ از اوپکپلاس درخواست کرده تا با افزایش تولید به کاهش قیمت انرژی کمک کند. در عین حال، عربستان سعودی نیز به دنبال تقویت روابط با واشنگتن است، در حالی که آمریکا همزمان در حال مذاکره درباره یک توافق هستهای با رقیب سیاسی عربستان و عضو دیگر اوپک، ایران است.
توشیتاکا تازاوا، تحلیلگر شرکت «فوجیتومی سکیوریتیز» به رویترز گفته که خوشبینی به مذاکرات تجاری سازنده میان آمریکا و چین، به بهبود فضای بازار کمک کرد اما جزئیات محدود این مذاکرات و برنامه اوپک برای افزایش تولید، رشد قیمت را محدود نگه داشت. تازاوا به برنامه اوپک و متحدانش در گروه اوپکپلاس برای تسریع افزایش تولید در ماههای مه و ژوئن اشاره داشت که نفت بیشتری را وارد بازار خواهد کرد.
با این حال، نظرسنجی رویترز نشان میدهد که تولید نفت اوپک در آوریل کاهش نشان میدهد.