آغاز بیست ‌و دومین سالروز انتشار روزنامه جهان‌صنعت؛

۲۱سال با مردم

جهان صنعت
کدخبر: 534868
۲۱ سال از تولد «جهان صنعت» می‌گذرد؛ روزنامه‌ای که در این سال‌ها به صدای مستقل بخش خصوصی و مدافع حقیقت در حوزه اقتصاد ایران تبدیل شده است.
۲۱سال با مردم

تبریک جمعی از اقتصاددانان و کارشناسان به مناسبت آغاز بیست‌ویکمین سال انتشار روزنامه جهان‌صنعت

رسالت مهم خبررسانی و تحلیل

فرجی راد

عبدالرضا فرجی‌راد، دیپلمات پیشین و استاد دانشگاه

روزنامه جهان‌صنعت هرچند که براساس نامش رسالت خود را به‌عنوان یک روزنامه اقتصادی تعریف کرده اما به‌خوبی به مسائل سیاسی و فرهنگی نیز می‌پردازد. در واقع با نگاهی به صفحه یک این روزنامه متوجه می‌شویم که این رسانه در انتشار تحلیل‌ها و اخبار، رویکردی بی‌طرفانه دارد که این موضوع با توجه به رسالت کار رسانه بسیار مهم و ارزشمند است.

به‌طور کلی آنچه از نحوه کار، خبررسانی و ارائه تحلیل در این روزنامه مشخص است، این است که «جهان‌صنعت» تلاش می‌کند مخاطب خود را با واقعیت‌های موجود آشنا کند؛ آن‌هم در شرایطی که گرایش خاص سیاسی را به مخاطبان خود القا نمی‌کند. همین مسائل باعث شده تا روزنامه جهان‌صنعت فارغ از مباحث اقتصادی در بخش‌های سیاسی و بین‌المللی نیز مورد توجه قرار بگیرد و امید است که این روند در ادامه کار روزنامه تداوم یابد.

در همین رابطه پیشنهاد من این است که با توجه به شرایط کشور و اینکه اکنون مذاکراتی میان ایران و آمریکا شکل گرفته که به‌نظر می‌رسد ادامه یابد و عقب‌گردی نداشته باشد، روزنامه جهان‌صنعت از این پس نیز به طرح‌ها، راه‌حل‌ها و پروژه‌های جامعی که می‌تواند برای اقتصاد کشور راهگشا باشد بپردازد و از تحلیلگران، اقتصاددانان و کارشناسانی بهره بگیرد که با رویکرد تحلیلی خود بتوانند گرهی از مشکلات کشور نظیر ناترازی‌ها یا چالش‌های اقتصادی باز کند. این رسالت مهم در رسانه‌های غربی نیز قابل مشاهده است؛ جایی‌که آنها تلاش می‌کنند با استفاده از بهترین تحلیلگران، خط‌دهی تاثیرگذاری برای عبور از مشکلات ارائه دهند.

مسیر شجاعانه شفافیت

پروانه سلحشوری، نماینده اسبق مجلس

من چندباری به دلایل مختلف در تحریریه «جهان‌صنعت» حضور پیدا کردم. هر بار که قدم در این تحریریه گذاشتم برخلاف رسانه‌های دیگر همیشه از مصاحبه با «جهان‌صنعت» راضی بودم. همچنین همیشه برخورد آقای سعدی مدیرمسوول این روزنامه بسیار محترمانه و دوستانه بود. به‌نظرم روزنامه جهان‌صنعت فرق بزرگی که با دیگر رسانه‌ها دارد، این است که به مسائل متفاوت از جمله اجتماعی، زنان و آسیب‌ها با نگرش جدی نگاه می‌کند. از طرفی دیگر اعضای تحریریه دست به خودسانسوری نمی‌زنند و برای بقا تن به هر کاری نمی‌دهند بلکه با رویکردهای تخصصی و تحلیلی موضوعات را واکاوی می‌کنند. به نظر می‌رسد روزنامه جهان‌صنعت منافع ملی را بیشتر از هر موضوع دیگری مدنظر قرار می‌دهد. من هرروز تیتر و مطالب روزنامه‌های دیگر را هم می‌خوانم اما همیشه تیترهایی که «جهان‌صنعت» برای گزارش‌ها و مصاحبه‌های خود انتخاب می‌کند، نه‌تنها جالب و مفید است بلکه واکاوی جدی مسائل نیز هست.

از طرفی دیگر اعضای تحریریه «جهان‌صنعت» نیز درجه یک و بسیار حرفه‌ای هستند. نه‌تنها خبرنگاران آن در کار بسیار وسواس دارند بلکه قلم بسیار خوبی دارند؛ همین مورد یک نکته مثبت برای روزنامه وزین جهان‌صنعت است. دیگر روزنامه‌ها گاهی به یک حزب یا نهادی وابسته هستند اما «جهان‌صنعت» همواره استقلال خوداش را حفظ کرده و مسیر شفافیت را به‌خوبی در رسانه‌ها در پیش گرفته است.

تاثیر مطلوب بر بخش‌خصوصی

دکتر پیروز حناچی، شهردار سابق تهران

آغاز بیست‌ودومین سالگرد روزنامه وزین جهان‌صنعت را به مدیریت محترم و خبرنگاران این مجموعه تبریک می‌گویم. طبیعتا در این شرایط دشوار اقتصادی و اجتماعی فعالیت در روزنامه بسیار سخت و نفسگیر است چراکه مسوولان رسانه‌ها باید از حیثیت روزنامه و روزنامه‌نگاران در این شرایط دشوار کنونی دفاع کنند و در راستای اطلاع‌رسانی، رسالت خود را انجام دهند. روزنامه جهان‌صنعت به‌صورت تخصصی به موضوعات اقتصادی می‌پردازد. به نظر بنده روزنامه جهان‌صنعت طی ۲۱سال گذشته توانسته بر بخش‌خصوصی تاثیر مطلوبی بگذارد. چه‌بسا این روزنامه منجربه دیده‌شدن بخش‌خصوصی از صنایع و معادن گرفته تا بیمارستان‌ها و حوزه شهری شده است. این روزها یکی از مهم‌ترین موضوعات روز، معیشت مردم و بحث درآمدهای کارگری بوده که این روزنامه به خوبی با گزارش‌ها و مصاحبه‌های دقیق فضای کارشناسی و استنتاج را در این زمینه فراهم کرده است. امیدوارم این روزنامه سالیان سال بدون هیچ مشکلی به راه خود ادامه دهد و ضمن انجام مستمر اطلاع‌رسانی حرفه‌ای مشکلات مردم را به گوش مسوولان برساند.

صدای بی‌صدایان

صادق زیباکلام، استاد علوم‌سیاسی دانشگاه

روزنامه «جهان‌صنعت» در چنین شرایط خاصی که فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی و حتی به طور کلی رسانه‌ای با مخاطرات جدی مواجه است، همواره سعی کرده صدای بی‌صدایان باشد و تا آخرین توان خود در راستای انجام وظایف و رسالتی که برعهده دارد، گام برداشته است. البته این نکته حائزاهمیت است که برای روزنامه جهان‌صنعت و سایر رسانه‌ها که برای بقا تلاش می‌کنند و دارای مشکلات اقتصادی ریز و درشت هستند، ماندن و نوشتن کار دشوار و پیچیده‌ای است. باید بگویم در این اوضاع و احوال این روزنامه با اغماض نمره قبولی را دریافت می‌کند و گزارش‌های صریح و تحلیلی آن خواندنی است. با تمامی این تفاسیر، ورود این روزنامه وزین به بیست‌و‌دومین سالگرد فعالیتش را به مدیران و اعضای تحریریه آن تبریک می‌گوییم. امیدواریم این روزنامه تحلیلی و اقتصادی، صنعتی و اجتماعی در ادامه مسیر نیز باقی بماند و مشمول «خالص‌سازی‌» نشود و همچنان مستقل به مسیر خود ادامه دهد.

دستاوردهای روزنامه جهان‌صنعت در شرایط سخت

تقی آزادارمکی، استاد برجسته جامعه‌شناسی دانشگاه تهران

به اعتقاد من، یکی از مهم‌ترین مسوولیت‌های روزنامه‌ها، شناسایی و تحلیل دقیق مسائل مختلف توسط کارشناسان مجرب و متخصص است. روزنامه‌ها به عنوان رسانه‌های اصلی در اطلاع‌رسانی، باید با استفاده از بیانی شفاف و دقیق، واقعیت موضوعات را در تمامی عرصه‌ها به مخاطبان خود منتقل کنند. این مسوولیت بنیادین تنها هدف روزنامه‌هاست و به نظر می‌رسد که روزنامه جهان‌صنعت توانسته است این وظیفه را به درستی و به نحواحسن انجام دهد. شفافیت و دقت در محتوای خبری باعث می‌شود که مخاطبان بتوانند با تحلیل‌های کارشناسانه، آگاهی بیشتری از مسائل روز جامعه پیدا کنند و بتوانند در اتخاذ تصمیمات خود به درستی عمل کنند.

با توجه به اینکه روزنامه جهان‌صنعت در دو دولت مختلف به دلیل گزارش‌های تحلیلی خود توقیف شده است، ادامه فعالیتش بدون اتکا به رانت و جوسازی، یک دستاورد مهم و چشمگیر به حساب می‌آید. تمامی رسانه‌ها، به‌ویژه روزنامه جهان‌صنعت، به‌طور مداوم تحت‌نظارت و کنترل قرار دارند.

ماندگاری این روزنامه در بیست‌ودومین سال از عمر خود، یک نکته مثبت است زیرا بسیاری از روزنامه‌ها توانایی تحمل توقیف و کنترل را ندارند. انتشار دودهه اخبار و تحلیل‌های روزانه برای روزنامه‌ای مانند «جهان‌صنعت»، به معنای یک عمر زندگی محسوب می‌شود که این روزنامه همواره نماینده صدای مردم و کارگران بوده است. با وجود تمام چالش‌ها، روزنامه جهان‌صنعت به‌عنوان یک رسانه مستقل و معتبر، بر عزم خود برای اطلاع‌رسانی صحیح و جامع در راستای منافع عمومی پایبند مانده و به تلاش‌های خود ادامه می‌دهد.

در نهایت، روزنامه جهان‌صنعت برخلاف بسیاری از دیگر رسانه‌ها، دارای مخاطبان گسترده‌ای است که وجودش در میان رسانه‌ها برای همه یک منبع افتخار به‌شمار می‌آید. این روزنامه نه‌تنها در عرصه خبرنگاری و تحلیل‌های اقتصادی و اجتماعی پیشرو بوده بلکه به عنوان یک الگوی رفتاری متعهدانه، همواره از تمامی رانت‌ها و فسادهای احتمالی به دور مانده است. روزنامه جهان‌صنعت با وجود چالش‌های متعدد، به کسی به عنوان یک منبع معتبر و مستقل از ساختمان سیاسی و اقتصادی کشور عمل کرده و به ضرورتی برای رسانه‌های متعهد به حقیقت تبدیل شده است.

این رسانه با ارائه اطلاعات واقعی و مستند، نقش بسزایی در تقویت منافع اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه ایفا می‌کند و به رشد فضای دموکراتیک در کشور کمک می‌کند.

صدای رسای بخش‌خصوصی

آرمان خالقی، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران

طی دوسال گذشته که گاهی رسانه‌ها با محدودیت‌ها همراه بودند، روزنامه جهان‌صنعت با عملکردی قابل‌تقدیر و ارائه گزارش‌های تحلیلی قادر شد به یکی از همراه‌ترین رسانه‌ها در حوزه صنعت تبدیل شود. یکی از مزیت‌هایی که روزنامه جهان‌صنعت را به‌عنوان یک روزنامه تخصصی به یک روزنامه منحصربه‌فرد تبدیل کرده، این مساله است که بدون لکنت و تعارف و به‌معنای واقعی کلمه، همراه و تریبون بخش‌خصوصی بوده است؛ از این بابت بخش‌خصوصی باید بیش از پیش قدردان این موضوع باشد که رسانه‌ای از جنس خود آنها مسائل و دغدغه‌های‌شان را بازگو می‌کند و صدای آنها را به گوش دست‌اندرکاران می‌رساند و همچنین این بخش امیدوار به این موضوع است که این رسانه طی سال‌های آتی بتواند در این عرصه باقی بماند تا همواره صدای بخش‌خصوصی باشد و این بخش با وجود تمام مشکلات، دلخوش به این امر باشند که همواره و در هر شرایطی تریبونی برای بیان مسائل و دغدغه‌های خود دارد.

با وجود چنین رسانه‌هایی که قادر هستند صدای صنعت را به‌موقع به گوش دولتمردان و دست‌اندرکاران برسانند، از این‌رو توصیه من به همکاران خود در تشکل‌های اقتصادی، شرکت‌های مختلف و تولیدکنندگان این است که ارتباط مستمر خود را با رسانه‌ها برقرار کنند و همواره با آنها در تعامل باشند و از آنها حمایت به عمل آورند چراکه با وجود چنین حمایت‌هایی است که حیات این رسانه‌های خصوصی استمرار خواهد یافت.

از سوی دیگر، این دولت‌ها هستند که باید قدردان رسانه‌های بخش‌خصوصی باشند و این موضوع را موهبتی بر خود بدانند چراکه با وجود رسانه‌های تحلیلگر و منصف است که می‌توان مسیر پیش‌رو را به‌درستی ببینند، رسانه‌هایی که همچون آینه‌ای شفاف، می‌توانند بیانگر وضعیت و کاستی‌های شرایط جامعه و عملکرد دولتمردان باشند تا براساس همین تحلیل‌ها و نقدهای منصفانه بتوانند عملکرد بهتری از قبل داشته باشند.

البته لازم به یادآوری است که رسانه‌های تخصصی نیز باید بیش از گذشته به‌سمت تحلیل اخبار پیش بروند چراکه با وجود کانال‌های رسانه‌‌ای مختلف و سایت‌های گوناگون، به‌واقع انتشار اخبار از سوی روزنامه‌ها دیگر چندان جذابیتی نخواهد داشت و بدون شک در چنین فضایی که انتشار اخبار به یک آن و لحظه رسیده، آنچه سبب تداوم یک رسانه در فضای رسانه‌ای کنونی خواهد شد، ارائه تحلیل‌های درست و دقیق از اخبار است.

صنعت، نبض اقتصاد «جهان‌صنعت» صدای آن

هاشم اورعی، استاد دانشگاه صنعتی‌شریف و کارشناس انرژی

تولد روزنامه جهان‌صنعت را صمیمانه به شما و همکاران ارجمندتان تبریک می‌گویم. بی‌تردید استمرار فعالیت این رسانه تخصصی، در شرایط دشوار اقتصادی و رسانه‌ای کشور، جای تقدیر دارد.

راستش را بخواهید، من به‌طور مستمر مخاطب «جهان‌صنعت» نبوده‌ام و نمی‌توانم ادعا کنم که هرروز مطالب آن را دنبال می‌کنم اما تا آنجایی که شناخت دارم، یکی از مهم‌ترین نقاط قوت این رسانه تمرکز آن بر حوزه صنعت است. این تمرکز، در شرایط کنونی کشور، یک ضرورت جدی و غیرقابل چشم‌پوشی است.

از نگاه من، یکی از ریشه‌ای‌ترین مشکلات اقتصادی کشور، نبود رشد اقتصادی کافی و پایدار است و باور دارم که کلید دستیابی به چنین رشدی، توسعه صنعتی است؛ نه در حرف بلکه در عمل. صنعتی شدن، اگر به‌درستی و با برنامه‌ریزی هدفمند دنبال شود، می‌تواند موتور محرک اشتغال، تولید، افزایش بهره‌وری و در نهایت بهبود معیشت مردم باشد. به همین دلیل، رسانه‌ای مانند «جهان‌صنعت» که دغدغه‌مندانه به مسائل، چالش‌ها و تنگناهای حوزه صنعت می‌پردازد، از نقش و جایگاهی ارزشمند برخوردار است.

با این حال، با توجه به فشارهای سنگینی که امروز بر دوش صنایع کشور است از کمبود انرژی مانند برق و گاز گرفته تا محدودیت در تامین سرمایه در گردش و مشکلات جدی نقدینگی، امیدوارم «جهان‌صنعت» بتواند با شفافیت بیشتر و بی‌پرده‌تر، صدای این مشکلات را به گوش مسوولان و تصمیم‌گیران برساند. شاید در پرتو همین روشنگری‌ها، نگاه جدی‌تری به این بخش حیاتی از اقتصاد کشور شکل بگیرد و شاهد تصمیماتی کارآمدتر برای حمایت از صنعتگران باشیم.

روزنامه‌ای نادر در بخش معدن

حسن حسینقلی، رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های صنایع و معادن سرب و روی ایران

«جهان‌صنعت» به‌ عنوان یک منبع معتبر و قابل اعتماد در عرصه اطلاعات مربوط به صنعت و معدن در کشور، رسالت خود را به‌خوبی ایفا کرده و توانسته است جایگاهی برجسته را در این زمینه به دست آورد. با توجه به نقش کلیدی رسانه‌ها در دنیای امروز، واضح است که این موسسات به‌عنوان ابزارهای اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی، تاثیر بسزایی در شکل‌دهی به افکار عمومی و امکانات اقتصادی دارند. روزنامه جهان‌صنعت به ‌طور تخصصی به تحلیل و بررسی وضعیت معادن و صنایع معدنی در کشور پرداخته و با ارائه گزارش‌های جامع و دقیق، چراغی فراروی فعالان این حوزه قرار داده است. این رسانه نه‌تنها در پیگیری ابعاد مختلف صنعت و معدن بلکه در ارائه راهکارهایی برای حل چالش‌ها و موانع موجود، نقشی اساسی را ایفا می‌کند. در شرایط اقتصادی کنونی که دولت و بخش‌خصوصی با بحران‌های متعددی مواجه هستند، اطلاعات درست و به‌موقع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این روزنامه با پوشش وسیع اخبار و رویدادهای مربوط به صنایع معدنی، فرصت‌های مناسبی را برای فعالان اقتصادی فراهم می‌آورد تا از آخرین تحولات، نوآوری‌ها و قوانین جدید آگاه شوند. علاوه‌بر فعالان بخش‌خصوصی، گزارش‌ها و تحلیل‌های ارائه‌شده در این رسانه برای سیاستگذاران و تصمیم‌گیران نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به‌‌منظور دستیابی به اهداف کلان توسعه اقتصادی، تصمیم‌گیران باید از معلومات صحیح و بهنگام بهره‌مند شوند و «جهان‌صنعت» به‌‌عنوان منبعی معتبر، به آنها کمک شایانی می‌کند. ضرورت حمایت از رسانه‌های تخصصی مانند «جهان‌صنعت» نه‌تنها در کافی‌سازی اطلاعات بلکه در تقویت و توسعه پایدار صنایع معدنی کشور احساس می‌شود. با تحول در آگاهی عمومی و بهره‌گیری از اطلاعات دقیق، می‌توان به تغییرات بنیادین در صنایع معدنی کشور دست یافت و گام‌هایی موثر در راستای بهبود وضعیت اقتصادی برداشت. «جهان‌صنعت» با این قابلیت‌ها باید همواره از حمایت‌های ویژه‌ای برخوردار شود تا بتواند به فعالیت‌های خود ادامه دهد و دستاوردهای بیشتری را برای کشور به ارمغان آورد. از این منظر، حمایت و تقویت رسانه‌های متخصص به‌‌عنوان پل ارتباطی بین فعالان اقتصادی و مسوولان، مسیری است که باید در پیش گرفته شود. بنابراین امید می‌رود که «جهان‌صنعت» به روند موفقیت‌آمیز خود ادامه دهد و در کنار دیگر رسانه‌های تخصصی، سهم بسزایی در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور ایفا کند.

روزنامه‌ای مستقل

شهرام شریعتی، عضو اتاق بازرگانی ایران

این روزنامه به‌عنوان یکی از معدود رسانه‌های ایرانی، به بررسی موضوعات اقتصادی به‌‌طور مستقل و بدون وابستگی به موضع‌گیری‌های دولت و حاکمیت پرداخته است. این رویکرد باعث شده که مخاطبان این رسانه احساس کنند که تنها منافع ملی در کانون توجه قرار دارد و هیچ جهت‌گیری خاصی وجود ندارد.

در دنیای معدن و صنایع معدنی، «جهان‌صنعت» توانسته با معرفی چهره‌های جدید به‌عنوان کارشناسان، تحلیل‌های عمیق‌تری را ارایه دهد. این موضوع به‌‌ویژه در بخش معدن مشهود است، جایی که نقش بخش‌خصوصی به‌‌وضوح در اخبار و تحلیل‌ها نمایان شده است. این رسانه با دوری از وابستگی‌های سفارشی و خط‌مشی‌های دولتی، به ترویج آگاهی اقتصادی و تقویت بخش‌خصوصی پرداخته است.

علاوه بر این، جذب آگهی‌های معدنی و صنعتی به‌‌طور اصولی انجام می‌شود و این امیدواری وجود دارد که این رویکرد به توسعه بخش‌خصوصی و افزایش نقش‌آفرینی آن کمک کند. سهم یک‌درصدی معدن از تولید ناخالص داخلی (GDP) نشان‌دهنده بی‌توجهی حاکمیت به این حوزه است.

در این راستا، «جهان‌صنعت» می‌تواند با ارتقای آگاهی و پاسخگویی حاکمیت درخصوص چالش‌های معدن، به بهبود وضعیت این بخش کمک کند. «جهان‌صنعت» با ارائه تحلیل‌های کارشناسی و مستقل، فرصتی برای ارتباط موثر میان بخش‌خصوصی و حاکمیت فراهم کرده و می‌تواند به عنوان یک الگو برای سایر رسانه‌ها در زمینه بررسی عمیق و بی‌طرفانه مسائل اقتصادی عمل کند. این رسانه با هدف افزایش شفافیت و پاسخگویی، به تقویت جایگاه معدن و صنایع معدنی در اقتصاد کشور کمک خواهد کرد.

اهمیت رسانه‌هایی مانند «جهان‌صنعت» در ارتقای شناخت عمومی و حمایت از بخش‌خصوصی، به‌ ویژه در حوزه معدن و صنایع معدنی، غیرقابل انکار است. این تلاش‌ها می‌تواند زمینه‌ساز تحولاتی مثبت در این بخش حیاتی اقتصاد کشور باشد.

پایبند به عهدی که بستیم

علیرضا مناقبی، رییس مجمع عالی واردات

رییس مجلس روز یکشنبه گفت: هرجا کار را به دست بخش دولتی بسپاریم، محکوم به شکست و ناکارآمدی هستیم؛ شنیده شدن این جمله از زبان چنین مقام بلند مرتبه کشوری خود آینه‌ای تمام‌نما از وضعیت امروزه کشور است؛ کشوری که تشنه مشارکت بیشتر بخش خصوصی است. در چنین شرایطی این رسالت رسانه است که این موضوع را نه‌تنها به مسوولان بلکه به تمام مردم یادآوری کند که موتور محرکه اقتصاد در تمام حوزه‌ها اعم از تولید و بازرگانی بخش خصوصی است. انعکاس مطالبات، بازنشر نقطه نظرات و تکرار انتقادات بخش خصوصی در چنین شرایطی وظیفه هر دلسوز مملکت است.

«جهان‌صنعت» رسانه‌ای است که شعار آن از ابتدا تا به امروز بازتاب صدای بخش خصوصی بوده و تا به اینجای کار در هر شرایطی به شعار خود وفادار بوده است. استفاده گسترده از کارشناسان و فعالان بخش خصوصی در گزارش‌ها، پرداخت به مطالبات این بخش در راس تمام رسانه‌ها، تلاش برای جلوگیری از سانسور انتقادات و بازتاب نقطه نظرات بخش خصوصی در شرایطی که بسیاری می‌خواند این صدا را ساکت کنند همگی گواهی بر این ادعا هستند.

البته که با یک گل بهار نمی‌شود؛ همچنان جای کار باقی است. چنانچه گفتم کشور در حال حاضر تشنه مشارکت بخش خصوصی است. می‌توان پا را از این هم فراتر گذاشت و گفت اکثر مشکلاتی که امروزه نفس اقتصاد کشور را به شماره انداخته‌اند و معیشت مردم را تهدید می‌کنند در صورت گوش دادن به بخش خصوصی هیچ وقت در مرحله اول یا به وجود نمی‌آمدند یا به سادگی حل می‌شدند. در چنین شرایطی نیاز به رسانه‌های دلسوزی مانند «جهان‌صنعت» که در راستای بازتاب صدای مردم تلاش می‌کنند بیش از همیشه احساس می‌شود. به عنوان مردمان ایران زمین با پیشینه تمدنی چندین‌هزارساله وظیفه همه ماست که تلاش‌مان را برای بهبود وضعیت کشور عزیزمان و حال مردمش انجام دهیم و به فردای بهتر امیدوار باشیم.

بازتاب مطالبات بخش خصوصی

سیدمرتضی حاجی‌آقامیری، رییس کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران

جو حاکم بر فضای رسانه‌ای ایران با کشور‌های آزادی که در آن مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی شناخته می‌شوند متفاوت است؛ با وجود این مساله «جهان‌صنعت» موفق شده به رسالت خود به عنوان صدای بخش خصوصی ایران عمل کند. این روزها موانع بر سر راه رسانه‌ها در کشور بی‌شمار است و همه می‌دانیم که فعالیت در این فضا چه ریسک‌ها و چالش‌هایی با خود به همراه دارد و اینکه یک روزنامه در چنین شرایطی موفق بشود به رسالت ذاتی مطبوعات که همان تلاش برای بهبود اوضاع جامعه و شنیده شدن صدای مردم باشد به‌خودی‌خود جای تقدیر دارد. این روزنامه در سال‌های فعالیت خود و به‌خصوص دو سال اخیر موفق شده است تا بازتاب موفقی از دغدغه‌ها، چالش‌ها و مطالبات بخش خصوصی کشور به‌خصوص اتاق ایران ارائه دهد که امری ارزشمند است و من به عنوان رییس کمیسیون فرش و صنایع‌دستی کشور به نوبه خود قدردان این امر هستم.

بیشترین همکاری‌های اینجانب با روزنامه جهان‌صنعت طبیعتا مربوط به حوزه فعالیت خودم، یعنی فرش و صنایع‌دستی می‌شود؛ حوزه‌ای که در مقایسه با حوزه‌های دیگر از جمله پتروشیمی، خودرو، فولاد و امثالهم با وجود اهمیت فراوان و اشتغال‌سازی گسترده‌اش محجور به حساب می‌آید و صدای فعالان آن در هیاهوی روزمرگی گم می‌شود. روزنامه جهان‌صنعت اهمیت این بخش را درک کرده است و در دوران همکاری‌های متعددی که باهم داشته‌ایم به چالش‌های این حوزه به‌خصوص چالش‌های صادراتی فرش و صنایع‌دستی که از مهم‌ترین چالش‌های صادراتی در میان کل صنایع کشور به حساب می‌آیند پرداخته است و در حد وسع خود برای شنیده شدن صدای فعالان این بخش و مطالبات‌شان تلاش کرده است؛ مطالباتی که هر روز اهمیت شنیده شدن‌شان بیش از پیش نمایان می‌شود.

رسانه‌ای در خدمت حقیقت و توسعه

کیوان نقره‌کار، کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات

با گرامیداشت سالروز تاسیس روزنامه ارزشمند «جهان‌صنعت»، لازم می‌دانم این مناسبت را صمیمانه به مدیران، خبرنگاران، دبیران و تمامی دست‌اندرکاران این مجموعه رسانه‌ای تبریک بگویم و برایشان سلامتی، تداوم موفقیت و سربلندی آرزو کنم. بی‌تردید جایگاه و نقش رسانه‌ها در جوامع امروزی، بر کسی پوشیده نیست. رسانه‌ها نه‌تنها نقش اطلاع‌رسانی دارند، بلکه بازویی توانمند برای نظارت، نقد سازنده و هدایت افکار عمومی نیز به‌شمار می‌روند. در حوزه‌های متنوعی همچون اقتصاد، سیاست، سلامت، ورزش، آموزش و فرهنگ رسانه‌ها می‌توانند حامی و همپای مردم باشند؛ بستری برای طرح مطالبات، شفاف‌سازی، مطالبه‌گری و نیز معرفی دستاوردهای مثبت و امیدآفرین. روزنامه جهان‌صنعت با رویکردی مستقل و تمرکز ویژه بر دغدغه‌ها و مسائل بخش خصوصی، طی سال‌های فعالیت خود توانسته است به‌درستی جایگاه «صدای بخش خصوصی» را به خود اختصاص دهد. در شرایطی که فعالان اقتصادی با چالش‌های متعددی از جمله بوروکراسی‌های پیچیده، موانع قانونی، کمبود منابع انسانی متخصص و فضای کسب‌وکار ناپایدار دست‌وپنجه نرم می‌کنند، وجود رسانه‌ای که دغدغه این بخش را دارد و صدای آنان را بازتاب می‌دهد، بسیار امیدبخش و ارزشمند است. عملکرد حرفه‌ای این رسانه در انتشار تحلیل‌های کارشناسی، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در اطلاع‌رسانی و نیز همکاری با صاحب‌نظران برجسته حوزه‌های مختلف، از جمله نقاط قوت آن به‌شمار می‌رود. «جهان‌صنعت» نشان داده که حتی در مقاطعی که هزینه‌ ایستادن در کنار مردم و بخش خصوصی، شماتت یا نارضایتی برخی صاحبان قدرت بوده، از رسالت خود کوتاه نیامده و صدای حق‌طلبی را بلند نگه داشته است. بی‌تردید تداوم چنین رویکردی، ضمن ارتقای سطح رسانه‌ای کشور، می‌تواند بستری برای توسعه پایدار، شفافیت اقتصادی و تقویت سرمایه اجتماعی در کشور باشد. بار دیگر، این سالگرد فرخنده را تبریک عرض کرده و برای مجموعه «جهان‌صنعت» توفیق روزافزون آرزو دارم.

صدایی موثر در تحولات اقتصاد نوین ایران

حسین اسلامی، رییس هیات‌مدیره ششمین دوره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران

روزنامه وزین جهان‌صنعت که از سال۱۳۸۳ فعالیت خود را آغاز کرده، اینک وارد بیست‌ودومین سال انتشار خود شده و این مناسبت شایسته‌ تبریک است. ما، به‌عنوان فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال، از نزدیک شاهد تلاش‌های این رسانه در انعکاس مسائل و تحولات این عرصه بوده‌ایم. اگرچه «جهان‌صنعت» در طیف وسیعی از حوزه‌های صنعتی فعالیت رسانه‌ای دارد اما نقش آن در پوشش تحولات اقتصاد دیجیتال به‌عنوان صنعتی فراتر از سایر صنایع و تسهیلگر به‌روزرسانی و تحول آنها بسیار برجسته و تاثیرگذار بوده است. این روزنامه با رویکردی آینده‌نگر، طی سال‌های گذشته همواره از جمله رسانه‌های پیش‌رو در پرداختن به موضوعات مرتبط با اقتصاد دیجیتال محسوب می‌شود. تولید مصاحبه‌های به‌موقع، تحلیل‌های عمیق و پرداختن به موضوعات انتقادی با شجاعت و دقت، از ویژگی‌های بارز «جهان‌صنعت» است. این رسانه در عین حفظ نگاه انتقادی، توانسته در مواقع لازم از اقدامات مثبت، چه در میان فعالان بخش‌خصوصی و چه در سطوح دولتی، قدردانی کرده و آنها را به روشنی بازتاب دهد؛ ترکیبی از نقد سازنده و همراهی مسوولانه که ستودنی است. از دیگر ویژگی‌های ممتاز این نشریه، چابکی سازمانی و توانمندی در مدیریت زمان و منابع است؛ عاملی که آن را از سایر رسانه‌های فعال در حوزه صنعت، به‌ویژه اقتصاد دیجیتال، متمایز می‌سازد.

جهان‌صنعت، چشم و گوش صنعتگران

سیدعبدالوهاب سهل‌آبادی، رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران

بیست‌ویک سال از انتشار روزنامه جهان‌صنعت می‌گذرد، روزنامه‌ای که بابت انتشار مطالبی که از بخش صنعت و در راستای حمایت از این حوزه به عمل آورده است، جای تبریک و قدردانی دارد.

من بارها در محافل مختلف به این موضوع اذعان داشته‌ام که جامعه تولید، صنعتگران و شرکت‌های مختلف تولیدی، مدیون اصحاب رسانه هستند چراکه بدون شک این تنها رسانه‌ها بوده و هستند که در هر شرایطی همواره پای صحبت‌ها، درددل‌ها، دغدغه‌ها و اعتراضات صنعتگران نشسته‌اند و سبب رسیدن صدای رسای آنها به گوش دولتمردان و دست‌اندکاران شده‌اند، از همین‌‌رو باید قدردان رسانه‌ها باشند.

به ندرت پیش می‌آید که تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بتوانند جلسه‌های حضوری با مسوولان و دولتمردان داشته باشند تا فرصتی برای بیان مسائل و دغدغه‌ای خویش بیایند و در چنین شرایطی اگر اصحاب رسانه نبودند، این تعامل به سختی اتفاق می‌افتاد یا حتی غیرممکن بود، از این ‌رو به ‌درستی این رسانه‌ها بودند که به عنوان تربیون بخش خصوصی، مسوولیت واگویه مسائل و مشکلات این بخش را عهده‌دار شده‌اند.

در این میان روزنامه‌ای همچون «جهان‌صنعت» با رویکردی تخصصی و با نگاه ویژه به تولید و با ارائه تحلیل‌های دقیق و گزارش‌های خوب، از این حوزه حمایت به عمل آورده است.

به واقع ما صنعتگران عملکرد این روزنامه را به‌گونه‌ای می‌بینیم که گویی این روزنامه ازآن خود ماست و این ما هستیم که به این روزنامه تعلق داریم چراکه در حساس‌ترین شرایط به عنوان چشم و گوش ما صنعتگران عمل کرده است.

در مقابل از همکاران خود در حوزه تولید و از صنعتگران انتظار داریم که در تعامل بیشتر با روزنامه‌ها از آنها حمایت به عمل آورند که بدون شک این تعامل، یک تعامل برد- برد است که هم سبب حفظ خود آنها و هم باعث حفظ حیات رسانه‌ها به‌ویژه روزنامه‌ها خواهند شد.

رسانه‌ای برای متخصصان

سیامک حاج سیدجوادی، تحلیلگر بازارهای جهانی سنگ

روزنامه جهان‌صنعت به‌عنوان یک منبع معتبر و تخصصی در زمینه‌های مختلف صنعت و معدن شناخته می‌شود. مطالب و مقالاتی که در این روزنامه منتشر می‌شود، بیشتر جنبه بلند کردن صدای کارشناسان و متخصصان را دارد و این امر قابل تقدیر است.

اما نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که این روزنامه بیشتر به اظهار مشکلات و چالش‌های موجود توجه دارد تا ارائه راهکارهای عملی. انتظار می‌رود که در آینده، توجه بیشتری به راهکارها و پیشنهادات کارشناسان داشته باشد.

یکی دیگر از نقاط ضعف این روزنامه، تمرکز کمتر بر مسائل اقتصادی و اقتصاد صنایع است. درخصوص اقتصاد کلان صنایع، عملکرد، تصمیمات و نتایج موثر آنها و پیش‌بینی آینده، مطالب بیشتری باید منتشر شود تا خوانندگان بتوانند تصویری جامع‌تر از وضعیت و چالش‌های این حوزه داشته باشند. از طرفی برای ارتقای کیفیت مطالب، ضروری است که «جهان‌صنعت» به تحلیل‌های عمیق‌تری در زمینه وضعیت اقتصادی صنایع بپردازد. این تحلیل‌ها می‌توانند به فعالان این حوزه کمک کنند تا با دیدی روشن‌تر به تصمیم‌گیری‌های استراتژیک بپردازند.

امید است «جهان‌صنعت» همچنان به مسیر خود ادامه دهد و با گام‌های موثر و مستمر، به بهبود وضعیت صنعت و معدن کشور کمک کند. رسانه‌های تخصصی مانند «جهان‌صنعت» می‌توانند نقش بسزایی در آگاهی‌بخشی و ارتقای سطح دانش عمومی در این حوزه ایفا کرده و به‌عنوان پل ارتباطی میان کارشناسان و تصمیم‌گیران عمل کنند. با گام‌های موثر این روزنامه، انتظار می‌رود که آینده‌ای روشن‌تر برای صنایع معدنی کشور رقم بخورد.

صدای پایدار حقیقت در گذر زمان

دکتر مهدی پیرصالحی، رییس سازمان غذا و داروی ایران

۲۱سال از آن روزی که «جهان‌صنعت»، نخستین کلمه‌های خود را بر صفحات روشن کاغذ نشاند، می‌گذرد. از آن زمان، هر برگ این روزنامه، قصه‌ای شد از پایداری و صداقت، از انعکاس دردها و امیدها، از روایت حقیقت در مسیری که همیشه هموار نبوده است.

روزنامه‌ای که برخاسته از دل صنعت و اقتصاد بود اما قلبش برای سلامت می‌تپید؛ برای کادر درمان، برای تولیدکنندگان دارو، برای آنانی که در راه سلامت جامعه قدم برمی‌داشتند و گاه در پیچ‌وخم مشکلات، صدایشان به جایی نمی‌رسید. «جهان‌صنعت»، نه صرفا یک رسانه که پلی بود میان واقعیت‌های تلخ و گاه ناگفته و گوش‌های شنوا؛ میان آرزوهای دست‌نیافته و تصمیم‌سازان راه.

در روزگارانی که واردات دارو با تنگناهای فراوان روبه‌رو بود و تولیدکنندگان در تکاپوی تامین نیازهای جامعه، «جهان‌صنعت» با قلمی استوار و نگاهی ژرف، این مسیر پرچالش را روایت کرد. نه از سر عافیت‌طلبی که از دل دغدغه‌مندی؛ از آن رو که باور داشت، نقدِ سازنده، آینه‌ای است برای دیدنِ بهتر، برای رفتنِ درست‌تر.

اکنون که این روزنامه به بیست‌ودومین سال خود رسیده، باید این پایداری در صداقت و جسارت در بیان حقیقت را گرامی داشت چراکه در روزگار ما، صدای حقیقت، تنها با ایستادگی و استقلال می‌تواند در میان همهمه‌ها طنین‌انداز شود. «جهان‌صنعت»، گواهی است بر این مدعا؛ گواهی بر اینکه صداقت و شفافیت، اگرچه دشوار اما ماندگار است.

برای همه آنانی که در این راه قلم زده‌اند و حقیقت را پاس داشته‌اند، آرزوی موفقیت و پایداری دارم. امید که این راه روشن، همچنان استوار و سربلند ادامه یابد.

۲۱ سال پیشگامی «جهان‌صنعت» در مسیر صعب رسانه

غلامعلی جعفرزاده‌ایمن‌آبادی، نماینده ادوار مجلس

رسانه و مطبوعات در روزگاری نه‌چندان دور معمولا چه به ‌عنوان یک صنعت و چه به عنوان یک پدیده اجتماعی، عمدتا در حاشیه دیگر صنایع و پدیده‌ها قرار داشتند اما امروز اوضاع یکسر متفاوت است و رسانه و مطبوعات در دنیای امروز، نه‌تنها در مرکز توجه قرار گرفته‌اند و تقریبا در تمامی عرصه‌ها و شئون زندگی بشر نقش‌آفرین و موثرند، بلکه در عین حال به این دلیل که دیگر نه قابل ‌انحصارند و نه البته قابل ‌انسداد، خود به یک مساله مهم و مرکزی در گستره حیات بشری تبدیل شده‌اند. به بیان دیگر، در حالی که در زمانی نه‌چندان دور، اگر فردی به فعالیتی خاص اشتغال داشت، ناچار به توجه و پیگیری رسانه بود، امروز رسانه بخش لاینفک زندگی تمامی افراد و ابناء بشر است.

فارغ از این نقش بنیادین و بی‌بدیل رسانه در دوره کنونی که باعث شده نتوانیم به هیچ عنوان به نقش و کارکرد رسانه‌ها بی‌تفاوت باشیم و رویکرد مبتنی‌بر بی‌تفاوتی یا کم‌توجهی به آن خسارت‌بار خواهد شد، به‌ دلیل شرایط خاصی که از جهات گوناگون بر زیست شهروند ایرانی حاکم است، طبیعتا مطبوعه و رسانه ایرانی نیز در وضعیت و حال و روزی متفاوت به‌ سر می‌برد؛ به ‌ویژه اگر مطبوعه و رسانه‌ای بخواهد صدای شهروندان و نماینده جامعه‌ای باشد که در آن فعالیت دارد.

شرایطی که ازقضا در وصف روزنامه وزین «جهان‌صنعت» باید به آن اشاره و اذعان کرد که نمی‌توان از «جهان‌صنعت» سخن گفت و از نقش و تاثیری آن- چه از زاویه تخصصی و کارشناسی به‌عنوان مطبوعه بخش ‌خصوصی و چه به‌عنوان یک رسانه عمومی- بر زیست هر روزه شهروندان این سرزمین کلامی به زبان نیاورد.

فراموش نکنیم که امروز در شرایطی بیست‌ودومین سالگرد آغاز به کار «جهان‌صنعت» را گرامی داشته‌ایم که اساسا صنعت رسانه در کشور با ناملایمات و نابه‌سامانی شدیدی مواجه است و مطبوعه وزینی همچون «جهان‌صنعت» در روزگاری برای بقا و ادامه فعالیت خود در این عرصه تلاش می‌کند که مطبوعات و رسانه‌ها با مشکلات و مصائب فراوانی دست‌به‌گریبان هستند. حال آنکه امروز «جهان‌صنعت» نه‌تنها در مقابله با این مشکلات و مصائب با گام‌هایی راسخ در این مسیر پیش می‌رود بلکه در انجام وظایف و نقش و رسالتی که در مسیر آگاهی‌رسانی، شفاف‌سازی و جلوگیری از انحراف افکار عمومی برای خود تعریف کرده نیز سربلند و سرافراز است.

«جهان صنعت»؛ رسانه‌ای تخصصی

کامبیز نوروزی، حقوقدان

در شرایطی که مطبوعات ایران به‌خصوص رسانه‌های مستقل به شدت تحت فشارند، رسیدن روزنامه‌ای به سن ۲۲‌سالگی جای بسی خشنودی دارد و باید عمیقا به مدیران و اعضای تحریریه آن تبریک گفت و برای ماندگاری آنها ابراز خوشحالی کرد چراکه در ایران تعداد روزنامه‌های سراسری درجه یک ما که عمرشان به دو دهه می‌رسد انگشت‌شمار است، خوشحالم که روزنامه جهان‌صنعت هم یکی از آنهاست.

از طرفی دیگر روزنامه جهان‌صنعت یک رسانه تخصصی بوده و کار در آن بسیار سخت است. مشابه «جهان‌صنعت»، روزنامه‌های اقتصادی دیگری وجود دارد اما جهان‌صنعت یک پله تخصصی‌تر از تمام آنهاست. این روزنامه از معدود نشریه‌هایی است که در حوزه تخصصی اقتصادی و صنعتی فعالیت می‌کند و این مساله قابل تقدیر است. روزنامه‌نگاری تخصصی یکی از شاخه‌های مهم روزنامه‌نگاری است که در ایران به‌تازگی مورد توجه قرار گرفته است. البته در حوزه ورزش چند روزنامه وجود دارد و در حوزه سینما هم تعدادی بودند اما به مرور زمان نتوانستند دوام بیاورند اما در حوزه صنعت کمتر رسانه مستقلی به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کند. روزنامه جهان‌صنعت به‌عنوان روزنامه‌ای تخصصی اقتصادی و صنعتی فعالیت می‌کند و به‌عنوان یک روزنامه مستقل جای خوشحالی دارد و امیدواریم که تعداد این روزنامه‌ها بیشتر شود.

تحلیل عمیق بر سرعت انتشار ارجح است

امیر ندیری، مدیر سرمایه‌گذاری صندوق اهرمی نارنج

در سالروز آغاز به کار روزنامه «جهان‌صنعت»، فرصت مناسبی است تا به دست‌اندرکاران این روزنامه تبریک گفته و از سوی دیگر، از اهمیت نقشی که رسانه‌ها در پوشش اخبار بورس و بازار سرمایه ایفا می‌کنند صحبت کنیم. در دنیای پر از صعود و نزول بازارهای مالی، رسانه‌ها به‌عنوان منابع اصلی اطلاع‌رسانی، باید یا در سرعت انتشار اخبار فعال‌ و در لحظه عمل کنند و یا اینکه به ارائه تحلیل عمقی از اتفاقات و اخبار بازار سرمایه بپردازند.

چنین رسانه‌هایی می‌توانند به سرمایه‌گذاران کمک کنند تا با تحلیل‌های صحیح و آگاهی از وضعیت بازار، تصمیمات خود را به درستی اتخاذ کنند.

روزنامه جهان‌صنعت، به عنوان یکی از رسانه‌های معتبر اقتصادی کشور، به واسطه ماهیت تحلیلی خود، نقش مهمی در رسانه‌های اقتصادی از جهت بررسی عمیق اخبار بازار سرمایه و تحلیل فنی آنها و آگاهی رسانی به فعالان این بازار و هم به عموم مردم ایفا کرده است. این رسانه همواره با رعایت اصول حرفه‌ای، تلاش کرده است تا به جای اینکه صرفا به ارائه اخبار بازار بپردازد، در مسیر آگاهی‌رسانی و نشان دادن راه درست به فعالان بازار سرمایه گام بردارد.

رسانه‌ها در دنیای امروز باید به عنوان پل ارتباطی میان تصمیم‌گیرندگان و فعالان بازار عمل کنند. با ارائه اطلاعات صحیح و به موقع، باید به کاهش اثرات منفی شایعات و هیجانات بازار کمک کنند و فضای اقتصادی شفاف‌تری ایجاد کنند. به ویژه در بازارهای مالی که تحت‌تاثیر بسیاری از عوامل داخلی و جهانی قرار دارند، داشتن دسترسی به تحلیل‌های معتبر و شفاف می‌تواند سرمایه‌گذاران را در اتخاذ تصمیمات آگاهانه یاری دهد.

در این راستا، روزنامه‌هایی مانند «جهان‌صنعت» با تلاش‌های مستمر خود، نقشی اساسی در رشد، پایداری و معرفی بازار سرمایه به عموم مردم ایفا کرده‌اند. امیدوارم این رسانه همچنان در مسیر ارائه روشنگری و تحلیل فنی تحولات بازار گام بردارد و در سال‌های آینده نیز به عنوان یک منبع قابل اعتماد برای فعالان اقتصادی باقی بماند. تولدی دیگر برای «جهان‌صنعت» مبارک.

«جهان‌صنعت» پویا و به‌روز در تعقیب و تحلیل سیاست بین‌الملل

اردشیر پشنگ، پژوهشگر ارشد مسائل خاورمیانه

روزنامه جهان‌صنعت همانطورکه از اسمش پیداست عمدتا رسانه‌ای با محوریت حوزه صنعت و تحولات آن در داخل و خارج از کشور است اما مانند همه رسانه‌های حرفه‌ای دیگر، این رسانه هم دارای سرویس‌‌های مکمل برای پوشش دادن سلایق متنوع مخاطبان گسترده‌اش است.

از جمله گروه‌های مکمل و تخصصی این روزنامه باید به گروه بین‌الملل و سیاسی آن اشاره کرد که با توجه به حضور افراد زبده، باعث شده همواره این نشریه در حوزه مسائل سیاست بین‌الملل و سیاست منطقه‌ای و دیپلماسی نیز حرف‌های جدی برای گفتن داشته باشد.

به‌روز بودن این گروه از تیترهایی که در بسیاری از مواقع در صفحه نخست خودنمایی می‌کند از یادداشت کارشناسان و متخصصان چه صاحب‌نام و چه جویای ‌نام و حرفه‌ای پیداست.

این امر باعث شده تا به‌خوبی رابطه‌ای تنگاتنگ بین تحولات و روندهای اقتصادی و صنعتی با تحولات، رویدادها و مواضع در سیاست خارجی و سیاست بین‌الملل پدیدار شود؛ امری که در عامل واقع نیز بدین‌گونه است و به قول معروف و نخ‌نما شده شما هیچ‌چیز نمی‌توانید بیابید که سیاسی نباشد از جمله حوزه صنعت. با آرزوی تداوم موفقیت و همچنان به‌روز بودن در حوزه سیاست بین‌الملل.

سایت خوان