جلسه غیرعلنی برای برق

جهانصنعت– امسال بر حجم ناترازی برق اضافه شده است. قطعیهای برق به تدریج روزانه شده و نه فقط صنایع، بلکه بخش کشاورزی را هم گرفتار کرده است؛ موضوعی که هم باعث افزایش میزان نگرانیها شده و هم هیچ روشنگریای در این رابطه انجام نمیشود که بالاخره تصمیم دولت برای حل این مشکل چیست. مجلس اما تصمیم گرفته که دستکم با برگزاری نشستهای پیاپی در کمیسیونهای تخصصی و به زودی هم در نشستی غیرعلنی برای حل این مشکل راهکار پیشنهاد کند.
آنطور که احمد مرادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفته به زودی جلسه غیرعلنی برای بررسی مشکلات ناترازی برق با حضور وزیر نیرو برگزار خواهد شد. نماینده بندرعباس بر این باور است که اگرچه مشکل ناترازی محصول دولتهای گذشته است، با این حال دولت چهاردهم باید توضیح بدهد در ۹ ماهی که مدیریت کشور را برعهده داشت، چه اقدامی برای حل این مشکل انجام داده است.
امسال میزان ناترازی برق بنا به گفته وزیر نیرو به ۲۰مگاوات خواهد رسید، البته این رقم هم چندان دقیق نیست. کارشناسان میگویند ناترازی امسال به آستانه ۳۰هزار مگاوات خواهد رسید و احمد مرادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس به «جهانصنعت» میگوید که بین ۲۰ تا ۲۵هزار مگاوات ناترازی برق قابل پیشبینی است. هرچقدر میزان مگاواتهای ناترازی افزایش مییابد، نگرانی صنایع و بخش کشاورزی هم افزوده میشود. در کنار این دو بخش، حالا بخش خدمات و خانگی هم از این ناترازیها در معرض آسیب است.
مرادی میگوید که در برنامه ششم و هفتم توسعه پیشبینی شده بود که صنایع به صورت خودتامینی اقدام به ساخت نیروگاه برای تامین برق مورد نیاز خود کنند و این رقم حدود ۱۰هزار مگاوات پیشبینی شده بود. ۱۲مگاوات دیگر هم طبق برنامههای توسعهای قرار بوده از انرژیهای تجدیدپذیر تامین شود. با این حال گزارشها نشان میدهد که این عددها محقق نشده است.
او میگوید: آقای علیآبادی باید به مجلس توضیح بدهد تفاهمنامه ۱۰هزار مگاوات نیروگاه خودتامینی در زمانی که او وزیر صمت بوده، به کجا رسیده است؟
خسارت به کشاورزی
از روزی که ناترازی رو به افزایش گذاشته، بسیاری از صنایع بزرگ اقدام به ساخت نیروگاه کردهاند. حتی برخی از آنها برق مازاد خود را به بورس انرژی میفروشند اما این شرایط برای بقیه صدق نمیکند و صنایع بسیاری در مضیقه برای برق هستند. ناترازی امسال گلوی بخش کشاورزی را هم گرفته است. صدای اعتراض کشاورزان به مجلس هم رسیده و بنا به گفته عبدالحسین همتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خسارت قطعی آب برای کشاورزان بسیار زیاد بوده و زندگی آنها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
همتیسراپرده، نماینده مردم زرند و کوهبنان در جلسه علنی دیروز مجلس در نطق میان دستور خود گفت: دولت محترم به کشاورزان عزیز برای نصب پنل خورشیدی وام دهد که بتوانند مشکل قطع برق و در نتیجه قطعی آب کشاورزی را حل کنند. خسارت قطعی آب برای کشاورزان بسیار زیاد بوده و زندگی آنها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
وی ادامه داد: وامهای ازدواج و فرزندآوری با تاخیر بسیار زیادی پرداخت میشود که باعث مشکل زیادی برای جوانان ما شده است. دولت و بانکها باید پرداخت این وامها را در اولویت خود قرار دهند. استان کرمان با وجود تامین بخش زیادی از مالیات کشور و حقوق دولتی معادن کشور مناطق بسیار محرومی داشته که نیاز به توجه ویژه دارد.
ابراهیم نجفی، نماینده آستانه اشرفیه در مجلس شورای اسلامی هم نسبت به حل مشکل ناترازی معترض است. او در جلسه علنی دیروز مجلس در تذکری شفاهی بر لزوم ارائه برنامه مدونی از سوی وزرات نیرو برای رفع ناترازی برق تاکید کرد و گفت: وزارت نیرو برنامه خود را برای تولید و رفع ناترازی برق به مردم و مجلس ارائه دهد. امروز قطعی برق صنایع، چند هزار میلیارد تومان خسارت به تولید کشور وارد کرده است. در بخش کشاورزی نیز بیش از شش ساعت برق پمپهای چاهها قطع است که این امر مستقیما معیشت مردم را تحت تاثیر قرار داده است.
به گفته او، طبق ماده۴۶ برنامه، دولت مکلف است سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی را برای ایجاد هماهنگی فرابخشی و مدیریت کلان مصرف انرژی تاسیس کند اما هنوز اقدامی در این زمینه مشاهده نکردهایم.
نجفی بر این نکته تاکید کرد که در قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق نیز صراحتا آمده که صنایع انرژیبر باید اقدامات مشخصی را تا پایان مهلت مقرر انجام دهند، با این حال هنوز گام موثری در این زمینه برداشته نشده است.
خسارت فرسودهها به صنعت برق
کارشناسان میگویند ساخت یک نیروگاه بین ۳ تا ۵سال به طول میانجامد. این بدان معناست که حتی اگر امروز ساخت نیروگاهی در کشور کلید بخورد، محصول آن دستکم پنج سال بعد به ثمر مینشیند. بهترین راهکار در شرایط کنونی اورهال کردن نیروگاههایی است که با راندمان پایین کار میکنند.
براساس گزارشهای رسمی راندمان نیروگاههای کشور به صورت میانگین کمتر از ۴۰درصد است. این بدان معناست که بیش از ۶۰درصد از ظرفیتهای تولید برق پرت میشود. احمد مرادی در این رابطه به «جهانصنعت» میگوید: نیروگاههای کشور به دلیل اورهال نشدن و عدم نوسازی بین ۳۰ تا ۴۰درصد به صورت میانگین از ظرفیت تولیدشان برق تولید میکنند، در حالی که اگر همین نیروگاهها تعمیر شوند، راندمان تولید برق بالا میرود و میتوان تا ۸۰درصد از ظرفیت برق تولید کرد.
او دلیل پایین بودن راندمان نیروگاهها را ضعف مدیریت خواند و گفت: سایه ضعف مدیریت سنگینتر از مشکلات نقدینگی است که برخی از نیروگاهها به عنوان مانع برای اورهال کردن نیروگاهها عنوان میکنند؛ این در حالی است که به باور مالک شریعتی، نماینده مردم تهران رفع ناترازی نیاز به عزم ملی دارد.