آماده تیکآف بورسی

جهان صنعت- هفته گذشته برای بورس تهران هفتهای با فرازونشیبهای مهم بود؛ جایی که برخلاف چند هفته گذشته، بازار سرمایه نتوانست صدرنشین بازدهی هفتگی باشد و تاج رشد هفتگی را به رقبای خود واگذار کرد. بازار سهام تحتتاثیر اخبار سیاسی مبنیبر لغو دور چهارم مذاکرات در ابتدای هفته با افت مواجه شد اما در پایان هفته بخشی از این افت را جبران کرد.
در صدر بازدهیها، سکه تمام بهار آزادی قرار گرفت که با ثبت رشد ۸۸/۳درصدی، توانست بیشترین بازدهی هفتگی را نصیب سرمایهگذاران خود کند. علت اصلی این رشد، افزایش قیمت جهانی طلا بود و اونس جهانی طلا طی هفته گذشته رشدی معادل ۸۳/۳درصد را تجربه کرد. این افزایش قیمت که در روزهای ابتدایی هفته رخ داد، به محض ازسرگیری مذاکرات، به روند نزولی خود بازگشت.
از سوی دیگر دلار که در هفتههای قبل افت محسوسی را تجربه کرده بود در این هفته نیز بهطور مجدد ریزش کرد. افت ۱۳/۲درصدی نرخ ارز آزاد، به دنبال کاهش انتظارات منفی نسبت به آینده مذاکرات هستهای و کاهش تقاضای سفتهبازانه در بازار ارز رخ داد. در واقع انتشار اخبار از احتمال از سرگیری مذاکرات باعث تعدیل انتظارات صعودی در بازار ارز شد.
بازار سهام نیز با افتی محدود همراه شد. شاخص کل بورس طی این هفته ۲۹/۰درصد افت کرد که علت اصلی آن، خبر لغو دور چهارم مذاکرات هستهای بود که در ابتدای هفته مخابره شد و فضای منفی را به بازار تحمیل کرد. این در حالی بود که در روزهای پایانی هفته، خبرهایی از عزم طرفین مذاکره برای تعیین تاریخ جدید دور چهارم منتشر شد و بازار سهام تا حدی به مدار صعود بازگشت.
میانگین ارزش معاملات خرد در هفته سوم اردیبهشت معادل ۱۵هزار و ۶۸۴میلیارد تومان بود که نشان از حفظ نسبی نقدینگی بازار دارد. بهصورت دلاری نیز میانگین ارزش معاملات خرد به حدود ۱۸۶میلیون دلار رسید که همچنان سطح قابل قبولی برای بازار سرمایه محسوب میشود.
در مجموع هرچند بازار سرمایه هفتهای منفی را پشت سر گذاشت اما امید به بازگشت مذاکرات و تداوم رشد بازارهای جهانی همچنان امیدی برای هفتههای پیشرو باقی گذاشته است.
شنبه؛ فروش تاخت!
بورس در نخستین روز هفته گذشته تحت تاثیر خبر تعویق مذاکرات قرار گرفت و بازار با فشار فروش سنگین ۹هزارمیلیارد تومانی آغاز شد. در نهایت ارزش معاملات به حدود ۱۲هزارمیلیارد تومان رسید اما همچنان بیش از ۱۰هزارمیلیارد تومان سفارش فروش روی تابلو باقی ماند. حدود ۷۱درصد نمادها در محدوده منفی بسته شدند و با وجود فشار فروش گسترده، خریداران در بازار حضور داشتند. وضعیت صندوقهای اهرمی بدتر از سایر نمادها بود؛ این صندوقها با ۶هزارمیلیارد تومان صف فروش شروع کردند و با همان عدد هم بسته شدند، با وجود انجام معاملات به ارزش ۱۳۷۰میلیارد تومان به نظر میرسد که کاهش ضریب اعتباری صندوقهای اهرمی کار خود را کرده بود.
در بازار ارز، دلار تا حوالی ۸۷هزار تومان پیش رفت و همین رشد سریع باعث شد قیمت صندوقهای طلا نسبت به چهارشنبه ۶ تا ۷درصد رشد کند و حباب منفی این صندوقها تقریبا صفر شود. هرچند هنوز خریداران قوی در بازار دلار و طلا دیده نمیشد چراکه همچنان امیدهایی برای از سرگیری مذاکرات وجود داشت.
از طرفی کاهش ضریب تضمین صندوقهای اهرمی توسط کارگزاریها فشار مضاعفی به این صندوقها وارد کرد. در مدل جدید، با ۱۰۰میلیون تومان دارایی، فقط مجاز به دریافت ۵/۳۷میلیون تومان اعتبار هستید در حالی که قبلا این عدد تا ۷۰میلیون تومان میرسید. این تصمیم برای کنترل ریسک معاملهگران اتخاذ شده و فشار فروش بیشتری را به صندوقهای اهرمی وارد کرده است.
یکشنبه؛ بیرمق و منتظر
در یکشنبه هفته گذشته، پس از فشار سنگین فروش در روز شنبه، بورس با محوریت صنعت خودرو و حمایت از نمادهای کوچک و ریالی، روند صعودی گرفت. ارزش معاملات سهام و صندوقهای سهامی به ۱۵هزارمیلیارد تومان رسید و ۶۳درصد نمادها در محدوده مثبت بسته شدند. در پایان بازار، ارزش سفارشهای خرید از فروش پیشی گرفت. با این حال صندوقهای اهرمی همچنان با صف فروش باقی ماندند و فشار فروش در این بخش بازار ادامه دارد.
طی روز مذکور نمادهای ریالی همچون خودروییها و بانکیها و همچنین نمادهای کوچک و متوسط عملکرد بهتری نسبت به دلاریها و شاخصسازها داشتهاند. این روند نشان میدهد که بورس برخلاف فضای بدبینانه در شبکههای اجتماعی، انتظاری برای جنگ نداشته و بازار به احتمال ازسرگیری مذاکرات خوشبین است. درست است که تاریخ مذاکرات مشخص نبود اما معاملهگران به تداوم آرامش امیدوار بودند. پیشبینی میشد که احتمال بازگشایی نماد خساپا در روزهای پیشرو میتواند محرکی برای ادامه توجه به گروه خودرو باشد که این دیدگاه در انتهای هفته به واقعیت پیوست.
در بازار ارز و طلا، با وجود اخبار منفی، هنوز قدرت خریدار سابق دیده نمیشد. به نظر میرسد بازارها وقوع جنگ یا شکست قطعی مذاکرات را باور نکرده بودند و سناریوی تنش بلندمدت دور از ذهن بود.
دوشنبه؛ اندکی سبز
در روز دوشنبه، بورس با شروعی مثبت همراه بود و حتی صندوقهای اهرمی که در روزهای اخیر درگیر شدیدترین فشار فروش بودند، در ابتدای معاملات وارد فاز مثبت شدند اما با گذر زمان عرضهها افزایش یافت و بازار در نهایت با حالتی متعادل و مثبت بسته شد. گروههایی مثل دارویی، غذایی، سیمانی و دیگر صنایع کوچک و متوسط که در وضعیت مطلوبتری قرار داشتند، باعث شدند ۶۷درصد نمادها در محدوده مثبت قرار بگیرند. ارزش معاملات هم با تاثیر نمادهای پرتراکنشی همچون اهرمیها و خودروییها به ۱۶۵۰۰میلیارد تومان رسید که رقم قابلتوجهی است.
در بازار ارز، دلار پس از جهشهای روزهای قبل، در واکنش به اخبار غیرقطعی از سرگیری مذاکرات، وارد فاز منفی شد. اظهارات دوپهلوی ترامپ درباره برنامه هستهای ایران، فضای بدبینی ابتدای هفته را تا حدی تضعیف کرد و همین موضوع باعث افت در دلار و صندوقهای طلا شد.
از سوی دیگر صورتهای مالی صنایع غذایی و دارویی نشاندهنده رشد درآمد در پی تورم عمومی جامعه است. نکته مهم اینجاست که فعلا چشماندازی برای رشد شدید بهای تمامشده دیده نمیشود چراکه دلار ترجیحی همچنان پابرجاست و دلار توافقی نیز در محدوده ثابت حرکت میکند. به همین دلایل تحلیلگران معتقدند صنایع غذایی و دارویی امسال با رشد سودآوری روبهرو خواهند شد.
سهشنبه خوب!
سهشنبه هفته گذشته با اعلام رسمی زمان دور بعدی مذاکرات، فضای خوشبینانهای بر بازار حاکم و بورس پس از نوسان اولیه با افزایش تقاضا همراه شد. بسیاری از نمادها به محدوده مثبت رفتند و برخی حتی با صف خرید مواجه شدند. ارزش معاملات نیز به ۱۶هزارمیلیارد تومان رسید که نشاندهنده بازگشت نسبی اطمینان به بازار بود. در این میان اخبار پیرامون صنعت خودرو نیز به تقویت جنبوجوش بازار کمک کرد و تقاضا در این گروه را بالا برد.
بازار در چهارمین روز معاملات نشانههایی از امید به نتیجهبخشی مذاکرات را به همراه داشت و معاملهگران با این دیدگاه در حال چینش سبد دارایی خود هستند. البته این خوشبینی در بازار ارز و طلا نیز تاثیر گذاشت و هر دو دارایی به سرعت نسبت به اخبار مثبت واکنش نشان دادند. با این حال باید توجه داشت که مسیر مذاکرات از این مرحله به بعد وارد دورهای دشوار و پرنوسان خواهد شد بنابراین انتظار میرود در هفتههای پیشرو نوسانات بیشتری در قیمتها و تصمیمگیریها رخ دهد.
در بازار ارز و طلا، اگرچه در روزهای اخیر نوسانات مثبت وجود داشت اما تقاضای کلی برای این داراییها نزولی بوده است. به همین دلیل با کوچکترین خبر مثبت قیمتها کاهش مییابند. در این شرایط نگهداری بخشی از داراییها در صندوقهای درآمد ثابت میتواند استراتژی بهتری نسبت به سرمایهگذاری کامل در طلا باشد.
چهارشنبه؛ پایانی امیدوارکننده
در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، بازار سرمایه با جو مثبتی آغاز شد و تا پایان معاملات نیز روند خود را حفظ کرد. ارزش معاملات به ۷/۱۶هزارمیلیارد تومان رسید و ۷۵درصد نمادها در محدوده مثبت بسته شدند. عامل اصلی توجه بازار، بازگشایی نماد خساپا پس از افزایش سرمایه بود که با رشد حدود ۶۰درصدی به تابلو بازگشت و در یک سطح قیمتی متعادل با نماد خودرو قرار گرفت. معاملات گروه خودرو توسط فعالان بازار به دقت دنبال شد اما دیگر صنایع، خصوصا گروههای کوچک و متوسط نیز با استقبال نسبی همراه بودند. با این حال بازار همچنان فاقد تقاضای پرقدرتی است که بتواند روزانه و با حجم بالا، اکثر نمادها را رشد دهد. ورود سرمایهگذاران تازهوارد و غیرحرفهای نیز هنوز بهطور محسوسی اتفاق نیفتاده است.
در بین صنایع، گروه محصولات غذایی با بازدهی بالا در کانون توجه قرار گرفت. کاهش ارزش بازار این شرکتها در سالهای اخیر در کنار رشد درآمد ناشی از تورم، اکنون با بهبود نسبی در حاشیه سود، موقعیت جذابی برای سرمایهگذاری ایجاد کرده است.
در بازار ارز، دلار در محدوده ۸۱ تا ۸۲هزار تومان تثبیت و همین موضوع باعث شد صندوقهای طلا بخشی از افت روز گذشته را جبران کنند. طلا تحت تاثیر سوگیری اخبار و تحلیلهای احساسی دچار نوسانات زیاد است، از اینرو دوری از هیجان در معاملات و تمرکز بر ارزشگذاری واقعی توصیه میشود.