16 - 10 - 2024
افت بیش از یک درصدی شاخص کل
«جهانصنعت»- در جریان معاملات دیروز بازار سهام، شاخص کل برای دومین روز متوالی بیش از یک درصد افت کرد و برای سومین روز متوالی خروج پول حقیقی رقم خورد. بازار بورس در چهارمین روز هفته همانند دیروز ریزش داشت، به طوری که شاخص کل با افت بیش از ۲۱هزار واحد به رقم 2میلیون و ۶۹هزار واحد رسید. شاخص بازار بورس در بیست و چهارمین روز از اولین ماه پاییز کاهش یافت. پس از افت ناشی از ریسکهای غیراقتصادی که از چهارم تا شانزدهم مهر در این بازار ایجاد شده بود طی چهار روز کاری پس از آن شاخص بورس صعودی شده بود اما دوشنبه و دیروز مجددا افت کرد. روز سهشنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۲۱هزار و ۷۳۰واحد کاهش داشت و در عدد 2میلیون و ۶۹هزار و ۶۲واحد ایستاد. این در حالی است که در چهار روز کاری تا یکشنبه شاخص کل به ترتیب ۳۴۲۲، ۲۴۵۳ و ۱۴هزار و ۱۱۰۵واحد افزایش داشت. شاخص هموزن نیز دیروز ۵۵۴۵واحد کاهش یافت و به رقم ۶۸۴هزار و ۷۳۸واحد رسید. در چهارمین روز هفته تعداد سهام مثبت بورس ۳۰عدد و سهام منفی ۳۰۰عدد بود، به طور کلی بازار 04/1درصد کاهش داشت.
روز سهشنبه ۱۴ هزار فقره معامله به ارزش ۳۳۴۴میلیارد تومان در بازار سهام انجام شد. فملی، فولاد و وبملت به ترتیب از نمادهای تاثیرگذار بر شاخص بورس بودند که هر سه قرمز شدند. از نمادهای پرتراکنش نیز میتوان به وپارس، فولاد و شستا اشاره کرد. 24مهر ۱۴۰۳ شاخص فرابورس ایران هم ۱۳۰واحد کاهش داشت و به ۲۱هزار و ۶۷۰واحد رسید. تعداد معاملات دیروز فرابورس ۸۷هزار فقره و ارزش آن ۲۶هزار میلیارد تومان بود. ارفع، حسینا و زاگرس بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص فرابورس داشتند. فزر، زماهان و کرومیت هم از نمادهای پرتراکنش بودند که برخلاف نمادهای تاثیرگذار هر سه مثبت شدند. به نظر میرسد فراز و فرود تاثیرات سیستماتیک و متغیرهای سیاسی که از ابتدای هفته گذشته بر بازار سایه افکنده بود با شدت و ضعف هنوز وجود دارد.
۱۰مهر ۱۴۰۳ ایران در پاسخ به شرارتهای اخیر رژیم صهیونیستی از جمله ترور اسماعیل هنیه در خاک کشور و به شهادت رساندن سردار مقاومت، سیدحسن نصرالله و عباس نیلفروشان، تلآویو را هدف ۲۰۰ موشک بالستیک قرار داد و ضربات مهلکی به اسرائیل وارد کرد. دامنه نوسان نمادهای سهام که از هفتم مهرماه به یک درصد کاهش یافته بود، ۲۱مهرماه به 3درصد رسید. هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه خود مقرر کرد دامنه نوسان سهام در بورس و فرابورس از شنبه (۲۱مهرماه) به مثبت و منفی 3درصد برگردد. از هفتم مهرماه ۱۴۰۳ و به دنبال افزایش تنشهای بینالمللی سازمان بورس دامنه نوسان را از 3درصد به مثبت و منفی یک درصد کاهش داده بود.
در چهارمین روز معاملاتی هفته حدود 90درصد نمادها در محدوده منفی تابلو معامله شدند و 431نماد در صفهای فروش ماندند. شاخص کل که روز گذشته کف حمایتی 1/2میلیون واحد را از دست داده بود با کاهش ارتفاع بیش از یک درصدی در محدوده 2میلیون و 69هزار واحد به کار خود پایان داد و شاخص هموزن نیز با همین میزان ریزش در محدوده 684هزار و 738واحد قرار گرفت.
در بازار فرابورس ایران نیز شاخصها ریزشی بودند. شاخص کل و شاخص هموزن با به ترتیب 60/0 و 80/0درصد ریزش در کانالهای 21هزار و 670 واحد و 120هزار و 180واحد به کار خود پایان دادند. 431میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد تا از مجموع 15روز معاملاتی گذشته بورس تنها یک روز ورود پول داشته باشد. ارزش کل معاملات دیروز بازار30هزار و 440میلیارد تومان بود که از این مبلغ 2هزار و 280میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حقتقدم بود، از طرفی صندوقهای طلا با افت قیمت اما با ورود پول مواجه هستند، به این معنا که با افزایش ریسکها در بورس مردم صندوقهای طلا را به عنوان فرصتی برای سرمایهگذاری با ریسک کم میبینند. تداوم خروج پول از بازار و افت ارزش معاملات خرد در حالی ادامه دارد که هفته گذشته باور برخی بر این بود که با بازگشایی دامنه نوسان معاملات از حالت رکود خارج میشود اما چند موضوع در این میان پیش آمد. اول از همه شاهد تداوم عرضه اوراق دولتی در بورس طی روزهای اخیر هستیم. این موضوع در کنار رشد نرخ بهره بورس را با مشکلات زیادی مواجه میکند. از سوی دیگر در منطقه شاهد احتمال افزایش تنشها هستیم. براساس آخرین اخبار نتانیاهو به دولت بایدن اطلاع داده که در پی حمله تلافیجویانه بوده و البته برای جلوگیری از جنگی تمامعیار قرار است به جای تاسیسات اتمی یا نفتی به مراکز نظامی حمله کند. در این میان دلار نیما به عنوان یکی از معدود وعدههای صادقه دولت درخصوص بازار همچنان به رشد خود ادامه میدهد و دیروز در کانال 48هزار و 184تومان قرار داشت. این در حالی است که دلار در بازار آزاد دیروز 63هزار تومان معامله میشود و با افت قیمت نسبت به روز گذشته مواجه بوده است.
تحلیل بازار روز سهشنبه
افزایش فشار فروش سهام که از روز گذشته و تحت تاثیر عرضه 60همت اوراق بدهی آغاز شده، دیروز هم ادامه داشت تا 88درصد از نمادهای بازار منفی شوند. پایان بورس دیروز در حالی رقم خورد که 688نماد بازار سهام منفی بودند و حجم و ارزش معاملات خرد کاهش جدی داشت. دیروز نمادهای فملی، فولاد، وبملت، شپنا، فارس، کچاد و شستا بیشترین تاثیر منفی را در شاخص کل داشتند. به این ترتیب در روزی که 88درصد از نمادهای بازار سهام سرخپوش شدند، شاخص کل بورس 21هزار و 730واحد ریخت و با عقبگرد 04/1درصدی در سطح 2میلیون و 69هزار و 62واحد متوقف شد. دیروز شاخص هموزن نیز با 5هزار و 545واحد افت، معادل 8/0درصد کاهش یافت و تا سطح 684هزار و 738واحد پایین رفت.
حجم و ارزش معاملات خرد
حجم معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی دیروز به 1/5میلیارد برگه سهم رسید و با ارزش 2هزار و 296میلیارد تومان دادوستد شد.
ورود و خروج پول حقیقی
پایان بورس دیروز در حالی رقم خورد که 428میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد، با این حال تا لحظه تنظیم این گزارش صندوقهای کالایی با ورود 147میلیارد تومان پول حقیقی روبهرو بودهاند. در این میان، صندوقهای درآمد ثابت نیز با خروج 73میلیارد تومان پول حقیقی مواجه هستند.
آثار بهره 30 درصدی و دلار نیمایی
ثبت اصلاح سومین روز معاملاتی هفته به دلیل عدم برطرف شدن ریسکها مانند تنشهای نظامی و سیاسی برونمرزی در منطقه است. بازار در وضعیت کنونی، نوسان ادامهداری خواهد داشت تا وضعیت آن در آینده تعیینتکلیف شود و افق آتی را شفافتر مشخص کند. با توجه به رشد دلار نیمایی به نظر میرسد در صورت کاهش ریسکهای سیستماتیک، بازار سرمایه بتواند رشدی را به ثبت برساند چراکه شرکتهای صادراتمحور که درآمد دلاری دارند، سودآوری بهتری را به ثبت خواهند رساند. گزارش 6ماهه برخی شرکتها هم قابل قبول بود. رفتار کمنوسان و خنثی بازار سرمایه میتواند ادامهدار باشد تا متغیرهایی مانند دلار نیما، نرخ بهره و تنشهای برونمرزی و انتخابات آمریکا مشخص شوند و این امید وجود دارد که با مشخص شدن وضعیت انتخابات آمریکا در برخی از ایالتهای مهم، بورس ایران نیز در اواسط آبان، تغییر و تحرکی داشته باشد. پیش آمدن تیم جدید اقتصادی، نرخ بهره و نرخ اوراق اخزا در همین حدود بود و در برخی دورههای زمانی، فعالان بورسی، نرخهای بالاتری در اوراق اخزا مشاهده کردند. صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بازدهی حوالی 33درصدی را به ثبت رساندند. در صورتی که این نرخ اعداد 36 یا 37درصد را ببیند، ممکن است بازار یک پله به سطوح پایینتر نزول کند. تیم جدید اقتصادی، دولت را با نرخ بهره بالا تحویل گرفته و به نظر میرسد سیاست انقباضی را تا زمان مشخص شدن وضعیت توافق ادامه دهد. رشد دلار نیما توام با کاهش نرخ بهره میتواند موتور محرک بازار سرمایه باشد و کاهش نرخ بهره مستلزم ایجاد چشمانداز مثبت در ساختار اقتصادی است تا دولت وضعیت را برای کاهش نرخ بهره مساعد ببیند. این موارد دلایل عدم کاهش نرخ بهره و نوسان کم در حوالی 33 و 30درصد خواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد