28 - 07 - 2024
گرمای تابستان و خاموشی صنعت فولاد
صنایع از جمله صنعت فولاد، محرکه تولید، رونق اقتصاد و اشتغال زایی در کشور هستند. اما این صنعت مانند بسیاری از صنایع کشور، با بحران فقدان انرژی برق و گاز مواجه است. در فصل تابستان، قطعی برق بلای جان صنعت فولاد شده و در زمستان نیز، قطعی گاز موجب یخ زدگی این صنعت می شود. قطعی برق دغدغه ای است که فولادی ها سالهاست که با آن دست و پنجه نرم می کنند و این شرایط روز به روز سخت تر می شود. به گزارش فولاد رامیار صنعت، فعال حوزه آهن، با قطعی مکرر برق و زمانبندی آن برای صنایع مختلف، فرصت های ایجاد شده در بازار داخلی و خارجی را از دست خواهیم داد. در ادامه به بررسی بیشتر این مشکل خواهیم پرداخت.
آیا صنعت فولاد عامل کمبود برق در ایران شده است؟
یکی از سیاست های توسعه کشور، رسیدن به ظرفیت تولید 55 میلیون تنی در بخش فولاد تا سال 1404 است. عدم زیر ساخت مناسب برای این هدف، سبب شده است تا صنعت فولاد در فصول گرم سال با کمبود انرژی برق روبرو باشد. البته لازم به ذکر است که سهم صنعت فولاد در مصرف برق در روز، تنها 8 درصد می باشد.
اما با این وجود، عدم توسعه صنعت نیروگاهی با توجه به توسعه و رشد صنایع و افزایش جمعیت کشور، صنایع مختلف از جمله فولاد را با بحران جدی روبرو کرده است.
فولاد، قربانی مصرف بالای برق خانگی و اداری!
طبق آخرین گزارشی که توسط اتاق بازرگانی ایران منتشر شد، بخش عمده مصرف برق کشور، مربوط به برق خانگی و اداری است. در واقع صنعت فولاد همچون صنایع دیگر قربانی برق خانگی شده اند.
اما این قطعی مکرر برق چه تاثیری در بازار فولاد داشته باشد؟
قطعی برق با بازار فولاد چه کرد؟
در حال حاضر به سبب کمبود انرژی برق، کارخانه های فولادی با قطعی مکرر و زمانبندی مواجه هستند. این مسئله سبب شده است تا کارخانه ها تنها در یک شیفت فعال باشند و تولیدات خود را تا حد زیادی کاهش دهند.
کاهش عرضه در بازار، کمبود نقدینگی و همچنین رکود ساخت و ساز سبب شده است تا صنعت فولاد در یک سراشیبی تند قرار بگیرد.
خاموشی صنعت برق و تاثیر آن بر قیمت مقاطع فولادی
خاموشی کارخانه های فولادی و کمبود بار در بازار، سبب شده است تا قیمت مقاطع فولادی از جمله میلگرد و قیمت شمش فولادی نوسانات زیادی را تجربه کنند. این مسئله سبب شده است تا خریداران و فروشندگان دچار سردرگمی شوند. میلگرد یکی از پرکاربردترین و اصلی ترین مصالح ساختمانی در بازار است. نوسان قیمت میلگرد در بازار سبب شده است تا بازار ساخت و ساز و مسکن نیز با بحران مواجه شود.
در واقع خاموشی فولاد به دلیل کمبود برق، به صورت زنجیره وار سبب تغییرات اساسی در بازارهای مرتبط با این حوزه شده است.
سکوت تابستانی بازار فولاد، فرصتی برای خرید یا رکود؟
سالهای گذشته فصل بهار و تابستان، فصل رونق ساخت و ساز در ایران بود. از آنجایی که صنعت فولاد و ساخت و ساز ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند، رونق بازار مسکن سبب رشد و توسعه فولاد نیز میشد. اما در سالهای اخیر، قطعی مکرر برق و گاز و همچنین رکود بازار مسکن، موجب سکوتی سخت و طولانی در بازار فولاد شده است.
حال این سوال مطرح است که سکوت تابستانی بازار فولاد، فرصتی برای خرید است؟
بسیاری از کارشناسان فولاد، ایام کاهش قیمت بازار را فرصتی مناسب برای خرید می دانند. این در حالیست که بسیاری به جای سرمایه گذاری در این بازار، اقدام به سرمایه گذاری در بازارهای دیگر کرده اند. همین مسئله سبب کاهش نقدینگی در بازار فولاد شده است. در روزهای اخیر، عدم پیش بینی بازار فولاد به دلیل شرایط موجود، سبب شده است تا پاسخ این سوال به تفکر و تحلیل بیشتری نیاز داشته باشد.
نوبت بندی برق صنعت فولاد چه آسیبی به آن وارد می کند؟
رضا شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد اعلام کرد که برنامه نوبت بندی برق به صنایع مختلف از جمله فولاد، اعلام شده است.
طبق این زمان بندی واحدهای تولیدی موظف به محدود کردن شیفت کاری کارخانه هستند. ضمن اینکه در ساعاتی از شبانه روز برق این واحد ها قطع خواهد شد. اعلام نوبت بندی برق به این صنایع، از بروز حوادث جلوگیری خواهد کرد. ضمن اینکه زحمت کمتری را نیز برای آنان خواهد داشت.
بهترین راهکار در قطعی برق برای واحد های تولیدی چیست؟
دولت از واحد های تولیدی خواسته است تا در زمان خاموشی، برای تعمیرات واحد خود اقدام کنند. ضمن اینکه از آنها خواسته شده است تا حداقل 55 درصد از فعالیتشان را کاهش دهند.
بهترین راهکار در زمان قطعی برق و کاهش تولیدات، تعمیرات کارخانه و انبار گردانی است.
آیا بازار فولاد پس از فصل زمستان از رکود خارج می شود؟
در سالهای گذشته فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای ساخت و ساز بود. همین مسئله عاملی برای رونق بازار فولاد بود. اما در حال حاضر، رکود صنایع از جمله ساخت و ساز و مسکن، سبب شده است تا روند بازار به صورت اساسی تغییر کند. پس با توجه به روند بازار در دو سال اخیر، نمی توان رکود یا رونق بازار در ایران را به طور قطع پیش بینی کرد.
- این مطلب توسط جهان صنعت نوشته نشده و انتشار آن به منزله تایید محتوا نیست
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد