14 - 02 - 2024
نیروگاهسازی پرحاشیه روسیه در ایران
گروه انرژی- روسیه باز هم بدعهدی کرد و در ساخت نیروگاه سیریک دست وزارت نیرو را در پوست گردو گذاشت. این نخستینبار نیست که روسها در عمل به تعهدات خود کوتاهی میکنند. سابقه پیمانکاران روسی در پروژههای مشترکی که با ایران اجرا کرده، به روشنی از نشان میدهد این همسایه شمالی تمایلی به عمل به وعدههای خود آن هم سر موقع ندارد.
ساخت نیروگاه بوشهر بیش از ۲۰ سال طول کشید و هنوز هم بهطور کامل تکمیل نشده است. روسها در پروژههای نفتی هم خوشقول نبودند. گازپروم که یکی از شرکتهای مهم نفتی است، پیشتر در عقد قرارداد و مشارکت در میادین نفت و گاز از جمله میدان نفتی آذر و پارسجنوبی خوشقول نبوده است. با این حال دولت سیزدهم در ادامه سیاست نزدیکی بیشتر به روسیه با عقد قراردادهای مشترکی با روسها در حوزه نفت و گاز، یکبار دیگر پای روسها را به میادین نفت و گاز ایران باز کرد.
هرچند مقامات وزارت نفت جزئیاتی از ۷ قرارداد بستهشده با روسیه برای توسعه میادین گاز و نفت ارائه نمیکنند، اما به نظر میرسد سرعت سرمایهگذاری روسها مثل گذشته است و تعلل در عمل به تعهداتشان وجود دارد.
وزارت نیرو هم مثل نفت، با روسها قراردادی برای ساخت یک پروژه نیروگاهی بسته است. حالا علیاکبر محرابیان وزیر نیرو اعتراف کرده که شاهد تعلل و کوتاهی روسها در ساخت نیروگاه سیریک هستیم.محرابیان البته گفته است به پیمانکار روسی این پروژه هشدار و تذکر لازم را داده شده تا عقبماندگی ایجادشده جبران شود.
نیروگاه حرارتی سیریک که یکی از بزرگترین پروژههای نیروگاهی کشور در استان هرمزگان است، در برنامه ششم پیشبینی شده بود و قرار است امکان تقویت شبکه برق در جنوب و جنوب شرق، توسعه سواحل مکران و ظرفیتسازی برای صادرات برق به عمان را دهد. دولت پیشبینی کرده با تکمیل این نیروگاه ۳۵۰ مگاوات برق وارد مدار شود.
ارزش کل قرارداد بیش از ۱۴۰۰ میلیون یورو اعلام شده که براساس اعلام پیمانکار ایرانی این پروژه از این رقم تاکنون ۱۱۹۷ میلیون یورو توسط روسیه تامین مالی شده و مابقی این رقم معادل ۲۱۱ میلیون یورو توسط جمهوری اسلامی ایران و از طریق کارفرما تامین مالی میشود.
محرابیان وزیر نیرو در گفتوگو با بازار میگوید تعللهایی از سوی شرکت پیمانکار روس برای ساخت نیروگاه سیری را شاهد هستیم که این مساله باعث عقبماندگی در ساخت آن شده است. سکاندار گفته به پیمانکار مربوط هشدارهای لازم داده شده تا نسبت به جبران این عقبماندگی اقدام کند.
او درخصوص میزان بودجه در نظر گرفتهشده برای نیروگاه سیری در سال ۱۴۰۲ تا اظهار کرد: منابع مالی این نیروگاه در قالب السی است. السی این پروژه به صورت کامل از سوی دولت روسیه باز شده است.
وزیر نیرو در پاسخ به این سوال که گفته میشود پیمانکار روس خواهان ورود مپنا به نیروگاه سیریک شده است، گفت: این مساله به مذاکرات بینبنگاهی مربوط میشود. مپنا یک بنگاه بوده و میتواند با پیمانکار روسی این پروژه وارد مذاکره شود. از نظر حقوقی و از نظر ما پیمانکار مشخص بوده و باید به تعهدات خود متعهد باشد، اما اینکه پیمانکار روس از پیمانکاران محلی کمک بگیرد کار خوبی است.در حالی وزیر نیرو از بدعهدی روسها میگوید که خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از «الکسی دِدوف» سفیر روسیه در ایران خبر داده ایران و روسیه در حال مذاکره برای ایجاد پل انرژی از طریق منطقه قفقاز جنوبی هستند تا بتوانند از این طریق برق مورد نیاز دو طرف را در زمانهای پیک مصرف تامین کنند.
دِدوف گفته است روسیه و ایران در حال گفتوگو درخصوص پروژه دیگری هستند که همان ایجاد پل انرژی میان دو طرف از طریق منطقه قفقاز جنوبی است و شامل مبادله و انتقال برق بین روسیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و ایران در زمان اوج بار مصرف خواهد بود.
وی درخصوص توافقنامه شراکت راهبردی جامع بین مسکو و تهران تصریح کرد: این موضوع واقعا یک سند اساسی و مهم است و چه بسا که همکاری روسیه و ایران را برای سالها و شاید دهههای آینده مشخص کند، زیرا ما درباره یک توافق دوجانبه جدید و شراکت راهبردی جامع میان دو کشور صحبت میکنیم.
سفیر روسیه در ایران خاطرنشان کرد: کار و فعالیت برای درج ملاحظات نهایی در این سند در حال انجام است، اگرچه هنوز تعیین تاریخ دقیق و مشخص برای آن دشوار است، اما مسکو انتظار دارد این توافقنامه را در آیندهای نهچندان دور امضا کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد