20 - 01 - 2024
عملکرد بورس در هفته پایانی دی ماه
«جهانصنعت»- بازار سهام در حالی معاملات چهارمین هفته دیماه را به پایان رساند که حجم و ارزش معاملات خرد کاهش یافته و فضای معاملاتی بازار، در مقایسه با ابتدای هفته تفاوت زیادی کرده بود. بازار سهام هفته گذشته شاهد نقشآفرینی قیمت دلار بود. رشد قیمت دلار در نیمه نخست هفته و ورود به کانال ۵۳ هزار تومانی، بازار سهام را در مسیر صعودی قرار داد و تنور معاملات را داغ کرد. با این حال، با سرکوب قیمت دلار در روز میانی هفته از سوی بانک مرکزی که با تکیه بر سیاست ارزپاشی و خبردرمانی صورت گرفت، بازار سهام افت کرد و در فاز احتیاط فرو رفت، حتی پس از حملات سپاه پاسداران به مقر گروهکهای تروریستی در عراق، سوریه و پاکستان که منجر به بازگشت دوباره قیمت دلار به کانال ۵۳ هزار تومانی شد، بازار سهام جان نگرفت و در همان فاز احتیاط باقی ماند تا در نهایت، آخرین هفته دیماه را در فضایی اصلاحی به پایان برساند.
بازدهی شاخصها در آخرین هفته دیماه
شاخص کل بورس در چهارمین هفته دی ماه، از سطح دو میلیون و ۱۷۰ هزار واحدی به ارتفاع دو میلیون و ۱۸۵ هزار واحدی رسید و بازدهی ۷/۰ درصدی ثبت کرد. شاخص کل این هفته تحت تاثیر معاملات سهام دلاری تقویت شده بود که البته در آخرین روز معاملاتی هفته از این اهرم شارژ استفاده نکرد. این هفته با افزایش توجه معاملهگران به نمادهای صادراتمحور و دلاری، بازار نمادهای کوچک و متوسط کساد شد و شاخص هموزن بازدهی منفی ثبت کرد، با این حال در آخرین روز هفته، بازار روی مدار سهمهای کوچک چرخید تا شاخص هموزن روز چهارشنبه مثبت باشد. شاخص هموزن در این هفته از ۷۶۳ هزار و ۲۰۰ واحد به ۷۶۲ هزار و ۳۴۰ واحد رسید و بازدهی منفی ۱۱/۰ درصدی ثبت کرد.
حجم و ارزش معاملات خرد
هفته گذشته حجم معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی به طور میانگین، ۹ میلیارد برگه سهم بود. در همین حال، میانگین روزانه ارزش معاملات خرد نیز پنج هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان بود. هفته گذشته همچنین ۷۵۰ میلیارد تومان پول حقیقی از سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی خارج شد.
بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام
بررسی معاملات هفته چهارم دی نشان میدهد که داتام با افزایش ۲۸ درصدی بیشترین بازدهی و فصبا با افت ۱۳ درصدی کمترین بازدهی را میان رقبای خود به ثبت رساندند. بازار سهام در حالی معاملات چهارمین هفته دی را به پایان رساند که حجم و ارزش معاملات خرد کاهش یافت و فضای معاملاتی بازار، در مقایسه با ابتدای هفته، تفاوت زیادی کرده بود.
بازار سهام هفته گذشته شاهد نقشآفرینی قیمت دلار بود. رشد قیمت دلار در نیمه نخست هفته و ورود به کانال ۵۳ هزار تومانی، بازار سهام را در مسیر صعودی قرار داد و تنور معاملات را داغ کرد، با این حال با سرکوب قیمت دلار در روز میانی هفته از سوی بانک مرکزی که با تکیه بر سیاست ارزپاشی و خبردرمانی صورت گرفت، بازار سهام هم افت کرد و در فاز احتیاط فرو رفت. حتی پس از حملات سپاه پاسداران به مقر گروهکهای تروریستی در عراق، سوریه و پاکستان که منجر به بازگشت دوباره قیمت دلار به کانال ۵۳ هزار تومانی شد، بازار سهام جان نگرفت و در همان فاز احتیاط باقی ماند تا در نهایت، آخرین هفته دی را در فضایی اصلاحی به پایان برساند.
بیشترین بازدهی هفته چهارم دی
بررسی معاملات بورس در هفته چهارم دی ۱۴۰۲ نشان میدهد که سهام داتام توانسته است در این هفته با رشد ۲۸ درصدی بیشترین بازدهی را به ثبت برساند و به ارزش ۳۰۳ تومان معامله شود.
نخریس و پارسیان دیگر سهمهایی بودند که در این هفته بازدهی مثبتی از خود بر جای گذاشتند. به نحوی که این دو سهم طی این هفته به ترتیب ۲۰ و ۱۸ درصد افزایش قیمت داشتند. به این ترتیب در پایان معاملات هفته گذشته نخریس به قیمت ۸۶۵/۱۰ و پارسیان به ۳۵۸ تومان رسیدند.
کمترین بازدهی هفته چهارم دی
در طرف مقابل، ارقام ریزش سهمهای کمبازده کمتر بود، طوری که فصبا با افت ۱۳ درصدی بیشترین کاهش قیمت را میان رقبای خود در بازار سهام ثبت کرد. کساپا نیز دیگر سهم کمبازده این هفته بود که با افت ۱۲ درصدی به قیمت ۲۳۰/۲ تومان رسید. داوه و کساپا نیز با کاهش ۱۱ درصدی دیگر سهمهای کمبازده بورس در هفته چهارم دیماه بودند.
چرا بورس اخبار مثبت را نادیده گرفت؟
مونا موسوی* – با وجود خبرهای مثبت درباره کاهش مالیات و قطعی شدن تجدید ارزیابی بانکها و… بورس به دلیل تنشهای سیاسی اخبار مثبت را نادیده گرفت. مونا موسوی کارشناس اقتصادی در یادداشتی به این مقوله پرداخته است.
وزیر اقتصاد، به تازگی از برنامههای دولت برای حمایت از بازار سرمایه و واقعیتر کردن متغیرهای بازار با تجدید ارزیابی داراییها سخن گفته، همچنین از بسته پیشنهادی برای استفاده از مشوقهای مالیاتی در دوره کوتاهمدت برای تجدید ارزیابی داراییها خبر داده است و یک عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۳ نیز گفت که با مصوبه کمیسیون تلفیق، مالیات واحدهای تولیدی در سال آینده از ۲۵ درصد به ۱۸ درصد کاهش مییابد، اما این خبرها در بازار تاثیری نداشته است، البته نباید نادیده گرفت که ترس بازار از برخی تحولات سیاسی ریخته و این اتفاق مهمی است که بازار تا حدودی مثل گذشته به تحولات سیاسی واکنش منفی نشان نمیدهد. از سوی دیگر از گوشه و کنار اخبار موثقی میرسد که دست صندوقهای حمایتی بازار پر است و این دو صندوق حوالی ۱۰ همت نقدینگی برای حمایت از بازار در چنین روزها و اتفاقاتی آماده دارند، اما در مقطع کنونی خیلی هم در بازار فعال نیستند. نکته دیگر اینکه افزایش شجاعت بازار در فضای غبارآلوده است. این روزها دلار به یکی از مهمترین بخشهای حرکتی و لحظهای بازار تبدیل شده و اثرات مهمی در این فضا دارد. در واقع تب تقاضا مجددا در بازارهای دارایی فعال شده و این موضوع خود را در معاملات بازار طلا و دلار نیز نشان میدهد. بورس هم از این شرایط مستثنی نیست و شاهد چرخش معاملات از گروه خودرویی به سمت گروههای دلاری بودیم. در این راستا گروه پالایشی و فلزی مورد توجه قرار گرفته است. در حال حاضر بازار سرمایه با در نظر گرفتن ریسکهای منطقهای نوسانی شده و به دلیل اینکه ارزش معاملات خرد بازار سرمایه صعودی است نشان میدهد که بازار سرمایه بر خلاف جنگ اسرائیل و غزه، جنگ یمن و تنش پاکستان را جدی نگرفته است و ریسکی را از این جنگ متوجه ایران نمیداند.
* کارشناس بازار سرمایه
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد