نکات مهم حمل و نقل دریایی که باید بدانید
حالا دیگر همه ما داریم در قرن بیستویک زندگی میکنیم و بدونشک جهان بر محور تجارت میگردد. هیچچیز بدون جابهجایی کالا و خدمات در سراسر جهان اتفاق نمیافتد و با حمل و نقل دریایی و هوایی، جهان بیشتر از هر زمان دیگری درهم تنیده است. تابهحال به این موضوع فکر کردهاید که غذایی که میخورید و یا لباسی که میپوشید در کدام کشور تهیه شده؟ مواد اولیه تهیه آن از کدام کشور تهیه شده و چه مسیری را طی کرده تا به دست شما برسد؟
امروزه بیش از ۹۰درصد تجارت جهانی از طریق حمل و نقل دریایی انجام میگیرد. حمل و نقل دریایی مزایای زیادی برای تولیدکنندگان دارد و به شرکتهای حمل کمک میکند که محمولههای بزرگ و سنگین را با یک روش ایمن و کارآمد جابهجا کنند. در این مطلب میخواهیم کمی درباره حمل دریایی کالا و نکات مربوط به آن و معرفی بهترین دوره صنعت حمل و نقل دریایی صحبت کنیم، پس با ما همراه باشید.
حمل و نقل دریایی چیست؟
حمل و نقل دریایی بینالمللی به حمل و نقلی گفته میشود که در آن محموله از طریق دریا بین مرزهای بینالمللی جابهجا میشود. جابهجایی کالا از طریق دریا یکی از مقرونبهصرفهترین روشهای حمل کالا و محمولههای بزرگ است، به همین دلیل هم اکثر کسبوکارها این روش را به سایر روشها ترجیح میدهند.
حمل و نقل دریایی یکی از مهمترین بخشها در زنجیره تأمین است که هرگز نمیتوان تأثیرات آن را روی کسبوکار و اقتصاد کشور نادیده گرفت. اگر میخواهید محموله خود را به نقطه دیگری از کره زمین ارسال کنید یا برای ادامه تولید کسبوکارتان به مواد اولیهای نیاز دارید که خارج از مرزهای کشور قرار گرفته، باید از شرکتهای ارائهدهنده خدمات حمل و نقل دریایی کمک بگیرید.
مزایای حمل و نقل دریایی
حمل و نقل دریایی یکی از روشهایی است که بهصورت گسترده برای صادرات و واردات کالا استفاده میشود. این روش هم مانند هر روش دیگری مزایا و معایب خاص خودش را دارد که در این بخش میتوانید با مزایای آن آشنا شوید:
- کاهش هزینه تعمیر و نگهداری: دریا و اقیانوس یکی از مسیرهای ارتباطی مهم هستند که اکثر مواقع به نگهداری، ساختوساز و بازسازی نیاز ندارند. برخلاف حمل و نقل زمینی یا ریلی، این روش فاقد هزینههای تعمیرات و نگهداری است.
- ارزانترین روش جابهجایی بارهای سنگین: جابهجایی محمولههای بسیار سنگین و حجیم یکی از چالشهای لجستیک است که با حمل و نقل دریایی حل شده است. هزینه عملیات حمل و نقل دریایی حدود ۴ تا ۵ برابر ارزانتر از سایر روشهای حمل و جایهجایی است. علاوهبراین، هزینههای سوخت در کشتیهای بزرگ با حجم بالای سوخت، کمتر است.
- جابهجایی راحت محمولههای سنگین: کشتیها برخلاف هواپیما، کامیون و قطار، ظرفیت بسیار زیادی برای جابهجایی محمولههای عظیمالجثه دارند.
- دوستدار محیطزیست: جابهجایی کالا از طریق دریا یکی از روشهای حمل و نقل است که دیاکسید کربن کمتری تولید میکند و آسیب کمتری به محیطزیست میرساند. به همین خاطر، حمل و نقل دریایی در بین شرکتهای لجستیک بهعنوان دوستدار محیطزیست شناخته میشود.
- امنیت محموله: تغییرات آبوهوایی و عوامل غیرمنتظره دیگر ممکن است روی روشهای حمل و نقل بینالمللی تأثیر بگذارد، اما این تغییرات محدودیتی برای حمل دریایی ایجاد نمیکند. کشتی در موقعیتها و شرایط پیچیده، مقاومت و دوام زیادی دارد.
- حمل محمولههای مختلف: امکان جابهجایی محمولههای خطرناکی مثل نفت، مایعات اشتعالزا و… با هواپیما وجود ندارد و تنها روش حمل برای این مواد، کشتی است. با جابهجایی کالا از طریق دریا بهراحتی میتوان چنین محمولههایی را بین مرزها جابهجا کرد.
معایب حمل و نقل دریایی
حمل و نقل دریایی در کنار مزایای زیادش معایبی هم دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
- زمان حمل طولانی: از معایب حمل و نقل با کشتی، طولانیبودن زمان حمل است. این روش گزینه مناسبی برای بارها و محمولههای فاسدشدنی و فوری نیست.
- محدودیتهای زیرساختی بنادر: وضعیت بنادری که کشتیهای باری در آنها پهلو میگیرند نسبت به بنادر عادی متفاوت است. بنادر برای پذیرش کشتیهای باری به شرایط مناسب و استانداردی نیاز دارند تا محموله در حین تخلیه و جابهجایی، با مشکلات مختلف لجستیکی مواجه نشود.
- انحراف در زمان تحویل بار: احتمال تأخیر در جابهجایی کالا از طریق دریا وجود دارد؛ بنابراین ممکن است محموله در زمان پیشبینیشده به مقصد نرسد و با کمی انحراف در زمان تحویل بار مواجه شوید.
- نامناسب برای بارهای فاسدشدنی و حساس: اگر محموله شما شامل بار فاسدشدنی است، حمل و نقل دریایی گزینه مناسبی برای آن نخواهد بود. طولانیبودن زمان حمل دریایی ممکن است موجب ازبینرفتن محموله شود.
صفر تا صد حمل و نقل دریایی در راهبر دانش
آموزش تخصصی یکی از اهداف اصلی راهبر دانش است. دورههای راهبر دانش فرصت مناسبی برای یادگیری و ارتقای دائمی دانش متخصصان است. اگر در حوزه حمل و نقل بهتازگی مشغول به کار شدهاید یا تجربه کار در این حوزه را دارید و به فکر ارتقای سطح دانش خود هستید، راهبر دانش میتواند راهنمای شما در مسیر باشد. ازجمله دورههای کاربردی راهبر دانش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آشنایی با صنعت حمل و نقل دریایی؛
- آموزش اینکوترمز؛
- آشنایی با کالاهای خطرناک؛
- دوره حقوق دریایی؛
- مبانی لجستیک و زنجیره تأمین؛
- دوره بیمه دریایی؛
- دوره توقیف کشتی؛
- آشنایی با اسناد تجاری؛
- قوانین صادرات و واردات؛
- دوره لی تایم، دموراژ و دیسپچ؛
- دوره اجاره کشتی؛
- دوره مقررات و اسناد حمل و نقل؛
- دوره کار با کانتینر؛
- آشنایی با تخلفات گمرکی؛
- و… .
کلام آخر
مأموریت راهبر دانش، توانمندسازی فعالان صنعت حمل و نقل متناسب با استانداردهای بینالمللی، تسهیل دستیابی به دانش در صنعت حمل و نقل، شناسایی و توسعه فرصتهای صنعت حمل و نقل و بهکارگیری استراتژیهای مؤثر است. با عضویت در راهبر دانش میتوانید از دورههای آموزشی، مشاوره و تحقیق و توسعه بهرهمند شوید.