4 - 11 - 2019
خودروییها ناجی بورس
گروه بورس- شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز گذشته با افزایش چشمگیر قیمت گروههای خودرویی، ۲۳۰ واحد رشد را تجربه کرد. بورس اوراق بهادار تهران که به نظر میرسد در مدار رونق و تعادل خود قرار گرفته دیروز نیز با ۲۳۰ واحد رشد همراه شد و به رقم ۳۰۸ هزار و ۹۶۰ واحد رسید. شاخص کل با معیار هموزن ۱۰۰۸ واحد رشد کرد و به رقم ۸۶ هزار و ۱۰۴ واحد رسید.
ارزش روز بازار در بورس اوراق بهادار تهران که از قیمت سهام در تعداد سهام شرکتهای موجود روز به دست میآید به بیش از یک میلیون و ۱۲۷ هزار میلیارد تومان رسید.
دیروز در بورس اوراق بهادار تهران بیش از ۵/۳ میلیارد سهام حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۳۸۶ هزار نوبت معامله شد و به ارزش ۱۴۰۴ میلیارد تومان رسید.
دیروز شاخص قیمت با معیار وزنی – ارزشی ۶۱ واحد رشد کرد و به رقم ۸۲ هزار و ۷۷۳ واحد رسید، شاخص قیمت با معیار هموزن ۶۷۴ واحد رشد کرد و به رقم ۵۷ هزار و ۵۷۴ واحد رسید.
شاخص آزاد شناور با رشد ۸۲۹ واحد به رقم ۳۵۳ هزار و ۵۷۶ واحد رسید.
شاخص بازار اول با رشد ۱۶۶ واحد به رقم ۲۲۴ هزار و ۵۰۳ واحد رسید. شاخص بازار دوم بورس با رشد ۴۷۱ واحد به رقم ۶۲۸ هزار و ۵۲۰ واحد رسید.
دیروز نمادهای ایرانخودرو و گروه صنعتی پاکشو بیشترین اثر تقویتی در شاخص بورس را داشتند و نمادهای بانک ملت، پتروشیمی پارس، پتروشیمی مبین، بانک پاسارگاد و پالایش نفت تهران بیشترین اثر کاهشی در شاخص بورس اوراق بهادار تهران داشتهاند.
نمادهای پربیننده دیروز مربوط به بانک ملت، بانک تجارت، بانک اقتصاد نوین، سایپا، بانک صادرات، مس شهید باهنر و صنایع شیمیایی ایران بودهاند.
دیروز در فرابورس ایران نیز شاخص کل در پایان معاملات دو واحد عقبنشینی داشت و به رقم ۳۹۱۴ واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران به بیش از ۲۲۴ هزار میلیارد تومان رسید.
دیروز معاملهگران فرابورس بیش از یک میلیارد سهام حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۲۱۳ هزار معامله و به ارزش ۷۱۲ میلیارد تومان دادوستد کردند.
دیروز نماد شرکت قاسم ایران بیشترین اثر تقویتی در شاخص فرابورس داشته و نمادهای پتروشیمی مارون، ذوبآهن اصفهان، تولید برق عسلویه مپنا، پالایش نفت لاوان، هلدینگ معدنی خاورمیانه و پتروشیمی زاگرس بیشترین اثر کاهشی در شاخص فرابورس داشتهاند.
نمادهای پربیننده دیروز در فرابورس شامل ذوبآهن اصفهان، سرمایهگذاری میراث فرهنگی، ریلپرداز سیر، تولید و صادرات ریشمک، جنرال مکانیک، کشت و صنعت شهداب ناب خراسان، پخش هجرت، ماشینهای اداری ایران و کشاورزی مکانیزه اصفهان کشت از نمادهای پربیننده بودند.
دیروز با پیام ناظر بازار برخی از نمادهای بورسی دچار توقف و برخی مشمول بازگشایی و تعدادی مشمول وقفه معاملاتی شدند. با پیام ناظر توقف نماد معاملاتی حق تقدم موتورسازان تراکتورسازی ایران روی داد و وقفه معاملاتی نماد قند لرستان صورت گرفت. بازگشایی نماد معاملاتی صنعتی درخشان تهران، بازگشایی نماد معاملاتی سرمایهگذاری اعتبار ایران و سرمایهگذاری خوارزمی صورت گرفت.
همچنین در پیام دیگری توقف نماد سرمایهگذاری ساختمان ایران صورت گرفت. وقفه معاملاتی نماد ایرکاپارت صنعت صورت گرفت، حراج مجدد نماد معاملاتی حق تقدم شرکت فنرسازی زر، بازگشایی نماد سیمان شرق و تاپیکو، صورت گرفت.
وقفه معاملاتی نماد سیمان تهران و شرکت چاپ افست صورت گرفت، حراج مجدد نمادهای معاملاتی کالسیمین، حقتقدم سیمان فارس نو و حق تقدم پارس سویچ انجام شد و توقف نماد کارتن ایران و توقف نماد شرکت آلومراد، توقف نماد اختیار فروش تبعی نفت و گاز پتروشیمی تامین و توقف نماد شرکت کربن ایران صورت گرفت.
ادامه اصلاح شاخص بورس روی سهمهای کوچک
در همین حال یک کارشناس بازار سرمایه گفت: هنوز اصلاح بسیاری از سهمهای کوچک و متوسط بازار که در شتاب یک سال گذشته به قیمت چند برابری رسیده بودند، ادامه دارد و این اصلاح را باید جدا از مسیر بازار در نظر گرفت.
امیرعلی امیرباقری در گفتوگو با ایرنا گفت: هفته گذشته در بازار معاملات، یکسری از نمادها شاهد غلبه تقاضا بر عرضه بودند و بازار جو متعادل رو به مثبتی را پشت سر گذاشت، هر چند که حجم معاملات در مقایسه با هفته پایانی مهرماه چندان مورد قبول نبود اما تا حدودی ضرب عرضه و روند نزولی شاخص بورس گرفته شد.
وی ضمن یادآوری گروه پالایشی، پتروشیمی، معدنی، فلزی و نمادهای بزرگ و شاخصساز بازار، تاکید کرد: براساس پیشبینیهای صورت گرفته به نظر میرسد در وضعیت کنونی این روند ادامهدار باشد و در نمادهای بنیادی باید شاهد تقاضای بیشتر از عرضه و به تبع آن رشد قیمت سهام در نمادها باشیم.
امیر باقری معتقد است عمده نمادهایی که بر شاخص کل تاثیرگذارند، در نیمه دوم سال به عنوان لیدر بازار تلقی خواهند شد و با توجه به واگرایی که در شاخص کل و شاخص هموزن مشاهده میشود، انتظار نمیرود شاخص کل و شاخص هموزن به روال گذشته همسو با یکدیگر حرکت کنند،
همچنان انتظار اصلاح شاخص هموزن وجود دارد و در کنار آن شاخص کل میتواند اصلاح اندکی را تجربه کند که در نهایت به شکل متعادل به مسیر خود ادامه خواهد داد.
وی اضافه کرد: فاکتورهای مختلفی بر روند بازار تاثیرگذارند و در واقع همواره فاکتورهای درونی و بیرونی بر بازار نقش دارند و اکنون فاکتورهای بیرونی پررنگتر از درونی است.
به گفته این کارشناس، صلح تجاری که بین چین و آمریکا اتفاق افتاد موجب تثبیت قیمتها و افزایش تقاضا در بازار جهانی برای کالاهای اساسی شد که اثر خود را بر سهام بزرگ کامودیتیمحور و شاخص کل بورس خواهد گذاشت.
امیرباقری خاطرنشان کرد: عدهای اعلام کرده بودند که قرار است مالیات بر عایدی سرمایه اخذ شود. زمانی که این خبر غیررسمی در بازاری که از حجم معاملات بالایی برخوردار نیست، مطرح میشود بازار را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث میشود شاخص بورس وارد مرحله اصلاحی و تثبیتی شود.
به گفته وی، دولت به منظور کسری بودجه نباید به هر سیاستی دست خود را آلوده کند و به اقتصادی که به تازگی برخی از پارامترهای آن به رشد و شکوفایی رسیده، ضربه بزند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه مالیات در عرصه کسب و کار و در عرصه سرمایه توام با یکدیگر تاثیرگذارند، گفت: مالیات در عرصه کسب و کار تاثیر خود را در سودآوری شرکتها میگذارد و در عرضه بازار هم در جریان سرمایه آزاد تاثیرگذار است.
وی با بیان اینکه اکنون مهمترین نیاز بازار برای رشد، آرامش است گفت: توصیه اکثر فعالان بازار این است که به منظور جلوگیری از التهاب بازار تا زمانی که جمعبندی همهجانبه در چارچوب قانون مالیاتهای مستقیم، ارزش افزوده و یکپارچه شدن آنها نهایی نشده، اطلاعرسانی نشود.
امیرباقری پیشبینی خود از روند معاملات بازار را اینگونه تشریح کرد که انتظار معاملات متعادل و به نسبت مثبتی از بازار وجود دارد و نمادهای بزرگ بر شاخص کل تاثیرگذارند.
وی خاطرنشان کرد: انتظار میرود اصلاح در یکسری از نمادها که رشد چشمگیر داشتند، ادامهدار باشد ولی در میانمدت و بلندمدت روند صعودی بازار به قوت خود باقی خواهد ماند.
بازار بورس در انتظار رکوردهای تازه
یک کارشناس بازار سرمایه نیز تازهترین آرایش بازار سرمایه و رفتار معاملهگران و سرمایهگذاران در این بازار را تشریح کرد. همایون دارابی در گفتوگو با سنا اظهار داشت: بخش عمده رفتار معاملهگران در حال حاضر به دو دسته کلی تقسیم شده است؛ گروه اول افرادی هستند که بازدهی کنونی بازار یعنی بیش از ۸۰ درصد تا قبل از اصلاح کنونی را برای سالجاری مطلوب ارزیابی کرده و درصدد حفظ این بازدهی تا پایان سال هستند و دیدگاه دوم که قائل به رشد بیشتر بازار و تداوم فعالیت گسترده در بازار حتی در صورت ورود بازار به فاز نوسانی هستند.
وی افزود: بخش عمده تفکر طیف اول البته به این ریشههای تحلیلی برمیگردد که تمرکز دولت در حال حاضر به مهار تورم معطوف شده است و با روند کاهش تورم از طریق خارج کردن نقدینگی در دسترس تمامی بازارها دچار رکود نسبی خواهند شد. لذا آنچه در اقتصاد در بازار ملک، طلا و ارز ناشی از این مهار حرکت نقدینگی رخ داده است در بورس نیز رخ میدهد.
دارابی ادامه داد: از این رو بیشتر این گروه گزینه خرید اوراق و ابزار درآمد ثابت را در بازار در پیش گرفتهاند و میزان صدور واحدهای صندوقهای درآمد ثابت بازار در حال افزایش است که نشان از حرکت این گروه دارد.
این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: در همین حال گروه دوم همچنان معتقد است گزارشهای شش ماهه و ماهانه مهر نشان داده است نمادهای بزرگ بازار- نزدیک به ۹۰ نماد – هنوز فرصت رشد با مفروضات کنونی بازار را دارند. این برداشت موجب تداوم حضور این گروه در خرید و فروش سهام است.
به گفته دارابی، هر دو این گروه البته در مواردی نیز مشترک هستند. به عنوان نمونه هر دو گروه معتقد به تداوم نگهداری نقدینگی در بازار هستند و در خارج از بازار گزینهای ندارند.
وی خاطرنشان کرد: در همین حال هر دو گروه در انتظار تحولات آتی هستند؛ به ویژه اینکه هر دو گروه در انتظار تغییرات پیش رو در لایحه بودجه هستند. در این شرایط هر یک از این دو گروه بر گروهی از سهام تمرکز دارند؛ بخشی بر سهام بزرگ بازار و گروهی به سهام اصلاح قیمتی و در حال بازگشت تاکید دارند.
بخشی از نقدینگی ورودی به بازار در حال پارک است
دارابی در پاسخ به این سوال که آیا در فضای فعلی، رشد فزاینده و پرشتاب شاخص سهام برای عبور از سقفهای قبلی را هم محتمل میدانید یا خیر گفت: بستگی به شرایط دارد. اولین و مهمترین مساله، میزان ورود نقدینگی به بازار، میزان نقدینگی فعال و نقدینگی پارک شده در ابزار بدون ریسک است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: فعلا آنچه در دوره اصلاح دیدیم این است که بخشی از نقدینگی وارد شده به بازار در حال پارک است. در بیرون بازار هم نشانههای ضعیفی از تحرک در بازار املاک و خودرو در حال مخابره است که البته هنوز جدی نیست. لذا باید امیدوار باشیم که نقدینگی همچنان در لیست خود اولویت اولش را به بورس اختصاص بدهد.
وی توضیح داد: بحث عمده همان گونه که اینک میببینم این است که فشار به بودجه دولتی و لزوم تامین کسری آن افزوده شده و این مساله هم به بنگاهها و هم به فعالان اقتصادی فشار خواهد آورد.
امید به ثبت رکوردهای تازه
دارابی با بیان اینکه بازار در این شرایط درصدد یافتن یک گروه پرپتانسیل برای رشد است، ابراز امیدواری کرد که بازار تا پایان سال رکوردهای تازهای ثبت کند. به خصوص اینکه پتانسیل خوبی در شرکتهای بزرگ وجود دارد.
وی اظهار داشت: امیدواریم بازار بتواند این گروه پرپتانسیل را فعال کند و سیاستهای مالی دولت به خصوص در بخش عوارض صادراتی و مالیات و شرایط بیرونی مانعی برای تحقق آن ایجاد نکند.
دارابی در پاسخ به سوالی در خصوص تاثیر ریسکها و شرایط غیراقتصادی از جمله خبر کشتهشدن ابوبکر البغدادی و برخی ناآرامیها در عراق بر بورس گفت: واقعیت این است که که برخلاف برداشتهای اولیه، بورس ما عموما کمتر به سیاست وزن میدهد و تاثیر تحولات سیاسی عموما کوتاهمدت و محدود است. لذا برای عمده فعالان بورس تحولات درون بازار و مسائل اقتصادی دارای اهمیت است و در مورد عراق هم شرایط مشابه است.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال هم که چرا سرمایهگذاران به علائم مثبت گزارشهای شش ماهه واکنش جدی نشان ندادند، اظهار داشت: چند عامل در این مساله دخیل بود؛ اول اینکه بخش عمده گزارشهای خوب مربوط به شرکتهای بزرگ بود که رفتار قیمتی آنها با شرکتهای کوچک متفاوت است.
دارابی با اشاره به اینکه ارزش بازار این شرکتها بالاست و نقدینگی زیادی لازم است تا رشد ارزش بازار این شرکتها را تثبیت کند، افزود: به عنوان مثال هر پنج درصد رشد قیمت ملی مس حدود ۲۱۰۰ میلیارد تومان به ارزش بازار شرکت اضافه میکند که شاید به اندازه ارزش بازار چند شرکت کوچک بازار باشد.
وی ادامه داد: بورس ما از این نظر یک بازار قطبی است یعنی میان نقدینگی فعالان بازار و ارزش بازار شرکتها تعادل وجود ندارد و مجموع ارزش معاملات در برابر ارزش کل بازار بسیار ناچیز است. یعنی خیلی کم پیش میآید که ارزش معاملات روزانه به ۲/۰ درصد ارزش بازار برسد.
دارابی افزود: این در حالی است که در بورسهای جهانی این رقم خیلی خیلی بالاتر است و بعضا به بیشتر از ۱۰۰درصد هم میرسد به همین خاطر عموما شرایط به گونهای رقم میخورد که تمام تاثیر مورد انتظار در یک مدت کوتاه ثبت میشود و بعد، مدتها این گروه ثابت میمانند لذا این گروه از شرکتهای بزرگ در حال حاضر مثل فنر فشرده شده هستند.
رکود، تهدید مهم پیش روی بازار است
دارابی همچنین در پاسخ به این سوال که تحولات اخیر بازارهای جهانی از جمله ادامه افت قیمت متانول، پلیمرها و ورق فولادی تا چه حد بر سودآوری شرکتهای وابسته به این صنایع تاثیر خواهد گذاشت، گفت: رکود جهانی و داخلی را باید جدی گرفت چراکه یکی از مهمترین تهدیدات پیش روی بازار است؛ همچنین رکود یک عامل غیرسیستماتیک است و نمیتوان تاثیر آن را به سادگی خنثی کرد.این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: باید امیداور باشیم که این مساله با توافق تجاری آمریکا و چین، کاهش تنشهای منطقهای و تعیینتکلیف برگزیت کاهش پیدا کند .
وی ادامه داد: البته باید در نظر داشته باشیم در ایران یک عامل خنثیکننده قوی همیشه وجود دارد و آن نرخ ارز است؛ باید منتظر باشیم و ببینیم دولت در لایحه بودجه در مورد ارز ۴۲۰۰ تومانی و نرخ ارز نیمایی چه تصمیمی میگیرد چون نرخ ارز (یا به عبارت دیگر ارزش پول ملی) فاکتور مهمی است که میتواند شرکتهای صادراتی را از عوارض رکود مصون بدارد.به گفته وی، تجربه چین یک نمونه از استفاده عاقلانه از این فاکتور در حفظ مزیت شرکتهای صادراتی است و باید امیدوار بود که این ابزار در ایران هم درست استفاده شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد