2 - 11 - 2019
پروژه عبور از ترامپ
گروه جهان- مجلس نمایندگان کنگره آمریکا که اکثریت آن با دموکراتهاست برای نخستین بار درباره تحقیقات استیضاح و روند ادامه آن در صحن علنی رایگیری کرد و همانطور که انتظار میرفت نانسی پلوسی، رییس دموکرات این مجلس توانست با ۲۳۲ رای موافق در برابر ۱۹۶ مخالف که تنها دو دموکرات در میان آنها بود، این لایحه را تصویب کند. این به آن معناست که حالا تحقیقات استیضاح وارد فاز جدیدی میشود و دیگر کمتر پشت درهای بسته و بیشتر در جلوی دوربینها ادامه خواهد یافت.
همزمان این رایگیری تلاشی بود از سوی دموکراتها برای قانع کردن جمهوریخواهان که در یک ماه گذشته به طور یکپارچه روند تحقیقات استیضاح را غیرقانونی و ناعادلانه خواندهاند و گفتهاند بدون رایگیری در صحن علنی و همچنین فرصت ندادن به حامیان دونالد ترامپ برای احضار شهود، کل تحقیقات استیضاح بیاعتبار و نامشروع است.
هفته گذشته هنگامی که دهها نماینده جمهوریخواه با یورش به یکی از جلسات محرمانه این تحقیقات مانع از ادامه آن شدند نقطه ثقل فریادهای آنها این بود که تحقیقات استیضاح تلاشی از سوی دموکراتها برای ساقط کردن ریاستجمهوری دونالد ترامپ و در حقیقت باطل کردن نتایج انتخابات عمومی سال ۲۰۱۶ است؛ ادعایی که اگر چه نمایندگان جمهوریخواه با خشم آن را رو به دوربینهای تلویزیونی بیان کردند، اما از نظر تحلیلگران و بنا بر آنچه در قانون اساسی آمریکا پیشبینی شده استیضاح دقیقا همان چیزی است که جمهوریخواهان میگویند؛ یعنی پس گرفتن آرای مردم از سوی نمایندگان آنها در کنگره و از این حیث مطابق قانون اساسی آمریکا این کاری غیرقانونی یا نامشروع نیست.
رایگیری پنجشنبه گذشته در وضعیت کنونی آمریکا که در عرصه سیاست داخلی پرتنش است، آزمایش مهمی بود تا حال و هوای سیاسی را به خصوص به نمایندگان دموکرات نشان دهد. با این گام تحقیقات در سطحی جدید صورت خواهد گرفت، چون در آینده جلسات پرسش و پاسخ از شاهدان دیگر پشت درهای بسته برگزار نخواهد شد.
رسانههای آمریکا در واکنش به تصویب این قطعنامه، به بحث و جدل درباره احتمال جانشینی مایک پنس، معاون ترامپ در صورت عزل او از ریاستجمهوری به مدت یک سال باقی مانده تا انتخابات پرداختند.
واکنش ترامپ
ترامپ در واکنش به نتیجه رایگیری مجلس نمایندگان کشورش در توئیتر نوشت که این بزرگترین تعقیب و آزار در تاریخ آمریکاست.
نانسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان آمریکا که سیاستمداری دموکرات است، گفت که مجلس پس از تصویب این قطعنامه گام بعدی را برمیدارد. پلوسی گفت قواعدی که وضع شدهاند موجب شفافیت و روشنی خواهند شد و علاوه بر این، حال مردم میتوانند خودشان تصویری از آنچه شاهدان میگویند، داشته باشند.
پلوسی تاکید کرد تحقیقاتی که برای استیضاح رییسجمهور انجام خواهد گرفت موضوعی جدی است و به هیچ وجه دلیلی برای خوشحالی دموکراتها نیست. او گفت که امروز روزی غمانگیز است و دموکراسی کشور در معرض خطر است.
احضار جان بولتون به کنگره
واشنگتنپست و نیویورکتایمز از دعوت رسمی نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا از جان بولتون، مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید، برای پاسخگویی به پرسشهای نمایندگان در ارتباط با تحقیقات مربوط به طرح استیضاح دونالد ترامپ خبر دادند. گفته میشود نمایندگان دموکرات از مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید خواستهاند در روز هفتم نوامبر در برابر نمایندگان کنگره حضور یافته و به پرسشهای آنان پاسخ گوید.
گفته میشود جان بولتون یکی از افرادی بوده که در زمان تماس تلفنی ترامپ با همتای اوکراینی خود، ولودیمیر زلنسکی حضور داشته است.
این دو روزنامه آمریکایی در گزارشهای خود نوشتهاند که بولتون نسبت به سیاست ترامپ در رابطه با تحت فشار قرار دادن رییسجمهوری اوکراین موافق نبوده است. ترامپ در راستای تضعیف جو بایدن، رقیب احتمالی خود از حزب دموکرات در سال ۲۰۲۰، از زلنسکی خواسته بود که پرونده فساد احتمالی هانتر بایدن، فرزند جو بایدن را تسریع و تعقیب قضایی او را رسما اعلام کند. او همچنین از زلنسکی خواسته بود در این زمینه با رودی جولیانی همکاری کند. جولیانی وکیل شخصی دونالد ترامپ است.
رسانههای یاد شده همچنین اعلام کردهاند جان بولتون از رویکرد رودی جولیانی، شهردار سابق نیویورک و وکیل شخصی ترامپ در ارتباط با اوکراین انتقاد کرده است. اختلافنظر جان بولتون با دونالد ترامپ و نزدیکان رییسجمهوری آمریکا منجر به پایان فعالیت او در مقام مشاور امنیت ملی کاخ سفید شد.
سیاستمداران دموکرات ترامپ را متهم میکنند به اینکه از مقام خود سوءاستفاده کرده تا دولت اوکراین را برانگیزد به نفع او در مبارزات انتخاباتی آمریکا دخالت کند. نانسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان آمریکا، در پایان ماه سپتامبر اعلام کرد به این دلیل دموکراتها میخواهند تحقیقاتی را برای استیضاح احتمالی رییسجمهور آغاز کنند.
ترامپ در تماس تلفنی روز ۲۵ ژوئیه با همتای اوکراینی خود، ولودیمیر زلنسکی، از او خواسته بود در ارتباط با پرونده هانتر بایدن، فرزند جو بایدن (رقیب اصلی انتخاباتی او) با رودی جولیانی وکیل ترامپ همکاری کند. هدف از این همکاری آسیب رساندن به حیثیت رقیب ترامپ، جو بایدن، در انتخابات پیشروی آمریکا بوده است. ترامپ پرداخت کمک مالی ۴۰۰ میلیون دلاری آمریکا به اوکراین را منوط به همکاری زلنسکی کرده بود.
جو بایدن یکی از مهمترین و پرشانسترین نامزدهای حزب دموکرات آمریکا برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ است. ترامپ میخواهد به عنوان نامزد حزب جمهوریخواه بار دیگر در انتخابات آتی شرکت کند.
هفتههاست تحقیقات علیه ترامپ در چند کمیته وابسته به مجلس نمایندگان آمریکا در جریان است. با وجود مخالفت کامل کاخ سفید، این کمیتهها پشت درهای بسته مشغول تحقیق از نمایندگان بلندپایه دستگاه دولت بودهاند و به این نتیجه رسیدهاند که سخنان ترامپ در مورد پرونده اوکراین با آنچه این نمایندگان میگویند در برخی نکات بسیار متفاوت است. در قطعنامهای که مجلس نمایندگان آمریکا پنجشنبه گذشته تصویب کرد قواعدی درباره چگونگی ادامه روند تحقیقات وجود دارد. از جمله کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان امکان مییابد شاهدان را به جلسات پرسش و پاسخ علنی دعوت کند. همچنین قرار است در پایان تحقیقات گزارشی برای ارائه به کمیته حقوقی تنظیم شود. در قطعنامه همچنین قواعد مربوط به حقوق اعضای دموکرات و جمهوریخواه عضو کمیته تحقیقات هنگام دعوت از شاهدان و پرسش از آنان آمده است. نمایندگان جمهوریخواه مجلس از دموکراتها به دلیل تصویب قطعنامه یاد شده به شدت انتقاد کردهاند. تصمیم درباره برکناری احتمالی رییسجمهور در آمریکا در مجلس سنای این کشور گرفته میشود. در مجلس سنای آمریکا جمهوریخواهان اکثریت کرسیها را در اختیار دارند. احتمال نمیرود که سنای آمریکا به برکناری ترامپ رای دهد. تاکنون هیچ یک از روسایجمهور آمریکا از این طریق از مقامشان کنار نرفتهاند.
کاخ سفید پنجشنبهشب گذشته در واکنش به رسمیت یافتن روند تحقیقات برای استیضاح ترامپ با انتشار بیانیهای رییسجمهوری آمریکا را مبرا از خطا دانست و با غیرقانونی خواندن فرآیند استیضاح آن را موجب آسیب به مردم توصیف کرد.
احتمال ریاستجمهوری مایک پنس
تحقیقات استیضاح میتواند رییسجمهوری را پیش از انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ تضعیف کرده و زمینه ورود دموکراتها به کاخ سفید را فراهم سازد. احتمال دیگر آن است که استیضاح و محاکمه ترامپ به عزل او منجر شده و تا زمان انتخابات ۲۰۲۰ معاون او طبق قانون عهدهدار وظایف ریاستجمهوری شود.
نشریه پولتیکو هم اوایل ماه اکتبر جاری در یادداشتی به قلم بیل شر و تحت عنوان «چگونه ریاستجمهوری مایک پنس انتخابات ۲۰۲۰ را زیر و رو خواهد کرد؟» به ویژگیهای مایک پنس، باورهای مذهبی او و تعلق عمیقش به کلیسای انجیلی، مخالفتش با ازدواج همجنسگرایان و سابقه اظهارنظرهای او در زمینه سیاست خارجی پرداخته و تلاش کرده کاخسفید بعد از دونالد ترامپ و پیش از انتخابات ریاستجمهوری سال آینده را ترسیم کند.
بیل شر ضمن نامحتمل خواندن پیروزی دموکراتها در استیضاح دونالد ترامپ نوشته اگر چنین نشود: آن وقت با عزل دونالد ترامپ پاداش آمریکا ریاستجمهوری مایکل ریچارد پنس، خواهد بود.
برخی از رسانهها هم با طرح این سوال که ممکن است با انتشار محتوای گفتوگوهای پنس با رییسجمهور اوکراین، آن هم تنها چند روز قبل از مکالمه جنجالی میان ترامپ و زلنسکی، پای مایک پنس هم به تحقیقات استیضاح کشانده شود و او هم به همراهی با رییسجمهوری در فشار بر دولت اوکراین برای کمک به ترامپ در انتخابات سال آینده متهم شود.
اگر پنس ۶۰ ساله مدتی رییسجمهوری آمریکا شود دوران زمامداری وی زمینهساز عادی شدن اوضاع سیاسی این کشور خواهد شد و کاخ سفید نظم و انسجام بهتری خواهد یافت. پنس برخلاف ترامپ روابط دیرینهای با جمهوریخواهان کنگره دارد و به همراه کارکنانش توانست با بهرهبرداری از این امتیاز لایحه مالیاتی دولت را به تصویب کنگره تحت کنترل جمهوریخواهان برساند. سیاست خارجی پنس نیز تفاوتهایی با ترامپ خواهد داشت و برخلاف او انزواگرا نبوده و به دنبال کاهش مداخلات آمریکا نخواهد بود. پنس به توافق با کرهشمالی بدبینتر بوده و روابطش با پوتین محتاطانه خواهد بود.
گرچه پنس به کاربرد قدرت نظامی تمایل بیشتری دارد، اما گفته میشود احتیاط پیشه میکند چرا که درسهای دخالت نظامی آمریکا در عراق را به خوبی آموخته است. به نظر میرسد چین تنها حوزهای باشد که معاون کنونی ترامپ راه او را با شدت بیشتر ادامه داده و سختگیری تجاری علیه پکن را پیش خواهد برد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد