16 - 12 - 2019
۸ مزیت اصلی حمایت از تولید ملی و خرید کالای داخلی
بانک مرکزی زیمبابوه در گزارشی ۸ مورد از مزایای مصرف کالای داخلی را بررسی کرده است. در این گزارش ایجاد اقتصاد مقاوم چرخهای، ایجاد اشتغال و مبارزه با بیکاری، جلوگیری از شکلگیری بازارهای موازی و غیرقانونی، افزایش قدرت ارز ملی، کاهش هزینه تولید، چشمانداز رشد اقتصادی، تضمین کیفیت و ثبات قیمت از جمله مزایای مصرف کالای داخلی عنوان شده است. حمایت و خرید تولید ملی و داخلی مزایای بسیار زیادی را در ابعاد مختلف برای کشور ایجاد میکند. هشت مورد از مزایای خرید کالای داخلی و حمایت از تولید ملی که توسط بانک مرکزی زیمبابوه مطرح شده، چنین است:
ایجاد اقتصاد مقاوم چرخهای
تمامی نهادهای اقتصادی با مصرفکنندگان محصولاتشان و تامینکنندگان نیازهای ورودیشان پیوند اقتصادی دارند. این ارتباط دوسویه، موجب ایجاد شبکه ارتباطی و وابسته بین نهادهای مختلف اقتصاد میشود و این باعث میشود که اقتصاد خود را مقاوم و تکثیر کنند. بنابراین مصرف کالاهای داخلی اثر سریع بر ایجاد پیوندهای اقتصادی بین بخشهای مختلف اقتصاد دارد. ارتباط دوسویه اقتصادی مصرفکننده و تولیدکننده داخلی موجب رشد فعالیت اقتصادی محلی و در نتیجه رشد کلی اقتصاد ملی میشود.
افزایش اشتغال و کاهش بیکاری
مصرف کالاهای تولید محلی، با توجه به پیوند اقتصادی بین تولیدکننده و مصرفکننده، تقاضا برای منابع نیروی کار محلی را ایجاد میکند و به همین دلیل به مبارزه با بیکاری کمک میکند.
کاهش فعالیت بازارهای موازی
براساس تصویبهای کنترل ارز، شواهد نشاندهنده عدم انطباق بین کالاهای مصرفی وارداتی به کشور با حجم معاملات معتبر کنترل ارز است. این به وضوح نشان میدهد که بخش عمدهای از کالاهای مصرفی وارداتی، وسایل نقلیه و حتی برخی از مواد اولیه از طریق بازار غیرقانونی موازی برای ارز خارجی تامین میشود بنابراین بازارهای موازی مخرب را باید تحت کنترل درآورد. این در واقع نشان میدهد که مصرف کالاهای تولید شده محلی در اولویت با اقلام وارداتی، باعث محدود کردن فعالیتهای بازارهای موازی خواهد شد.
افزایش قدرت ارز ملی
در اقتصاد عمومی رایج است که قدرت هر ارز در برابر ارزهای جهان بهطور عمده تابعی از تعادل تراز پرداختی آن است. بنابراین با فرض عملکرد صادراتی معین، مدیریت تقاضای واردات اهمیت زیادی در کنترل تراز تجاری دارد بنابراین مصرف کالاهای محلی به تثبیت ارزش پول محلی کمک میکند. این امر، ایجاد ذخایر ارز خارجی را برای حمایت از موقعیت تراز پرداخت کشور تسهیل میکند.
کاهش هزینه تولید واحد
در هر سیستم تولید، هزینه تولید واحد از رابطه بین هزینههای ثابت صنعت و هزینههای متغیر مربوطه به دست میآید که میتوان آن را به هر واحد تولید خاص اختصاص داد. در صورتی که مقیاس تولید به طور قابل توجهی بزرگ باشد، انتظار میرود هزینه هر واحد تولید شده از لحاظ اقتصادی پایینتر باشد. علاوه بر این تولید در مقیاس بالا شرایط را برای سرمایهگذاری بیشتر تولیدکنندگان فراهم میکند. بنابراین قابل توجیه است که هر گونه سیاستی جهت افزایش مصرف کالاهای محلی نهتنها باعث افزایش بهرهوری ظرفیت تولید میشود بلکه به طور متوسط هزینههای تولید برای صنایع محلی را نیز کاهش میدهد.
چشمانداز رشد اقتصادی بالا
مصرف کالاهای تولیدی محلی به طور مثبتی بر بهرهوری ظرفیت و در نتیجه عملکرد اقتصادی کلی اثر میگذارد و به همین دلیل رشد اقتصادی و توسعه ملی را ایجاد میکند. علاوه بر این، درونیسازی تقاضا و انتقال اثرات رو به رشد تقاضای حاصل از آن به اقتصاد، موتور قابل توجهی برای تقویت چشمانداز رشد اقتصادی پایدار محسوب میشود.
تضمین کیفیت
از دیرباز هجوم عمده کالاهای وارداتی از جمله لباس به زیمبابوه، سبب ایجاد تنوع کالاهای غیرمتعارف شده است. در نتیجه مصرفکنندگان محلی تغییر سلیقه دادهاند و در کوتاهمدت به این محصولات روی آوردهاند. امکان نظارت بر این واردات افراطی کار بسیار دشواری است. این در حالی است که مصرف کالاهای تولید داخلی میتواند به ایجاد و نظارت بر استانداردهای تضمین کیفیت به نفع رفاه مصرفکنندگان محلی باشد.
ثبات قیمت
حجم قابل توجهی از مواد مصرفی، وسایل نقلیه و مواد اولیه وارداتی از بازار موازی، تامین مالی میشوند. همچنین اشاره شده است که فروشندگان چنین کالاها از مدلهای قیمتگذاری مبتنی بر بازار موازی استفاده میکنند تا قیمت کالاها را در بازارهای محلی تنظیم کنند. بنابراین قیمتها بیش از حد غیرواقعی تعیین میشوند که این امر خارج از اصول پایه اقتصادی است. علاوه بر این تولیدکنندگان محلی نیز سطوح قیمت خود را با بازار موازی همتراز میکنند تا از کاهش مصرفکنندگان محصولاتشان جلوگیری شود. بنابراین اگر مصارف از کالاهای داخلی باشد این تغییرات قیمت رخ نمیدهد و ثبات قیمت در کالاها امکانپذیر خواهد بود.
بانک مرکزی زیمبابوه علاوه بر این و با توجه به مزایای ذکر شده برای خرید و مصرف کالای داخلی، معایب مصرف کالای وارداتی را نیز چنین فهرست کرده است:
تامین غیرمنطبق با نیازهای واقعی جامعه، اقتصاد غیرچرخهای را به وجود میآورد.
استفاده کمتر از ظرفیتهای منابع داخلی و افزایش بیکاری.
فعالیت زیاد در بازارهای موازی موجب سوءاستفاده عمومی از ارز خارجی میشود.
ایجاد ضعف عملکردی ارز ملی در برابر سایر ارزهای جهانی.
افزایش هزینههای تولید واحدهای صنایع داخلی.
کاهش چشمانداز رشد اقتصادی کشور.
کاهش سطح رفاه به دلیل نقطهضعف تضمین کیفیت.
ایجاد تورم و بیثباتی قیمت به دلیل مدل قیمتگذاری براساس بازار موازی.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد