احتمال انتخابات زودهنگام قوت گرفت؛

کابینه نتانیاهو در آستانه فروپاشی

گروه بین الملل
کدخبر: 545420
خروج احزاب حریدی از ائتلاف کابینه نتانیاهو به دلیل اختلاف بر سر معافیت خدمت سربازی تهدیدی جدی برای فروپاشی دولت و برگزاری انتخابات زودهنگام ایجاد کرده است.
کابینه نتانیاهو در آستانه فروپاشی

جهان‌صنعت – حزب ارتدوکس افراطی اتحاد یهودیت توراتی در رژیم صهیونیستی، بامداد روز گذشته خروج خود از ائتلاف دولتی به رهبری بنیامین نتانیاهو را اعلام کرد. به گزارش دویچه وله به نقل از رویترز، دلیل این خروج رد شدن پیش‌نویس قانونی برای معافیت دانشجویان مدارس دینی از خدمت سربازی عنوان شده است.

پیش از این در شامگاه دوشنبه یکی از جناح‌های اتحاد یهودیت توراتی به نام دگل هتورا خروج نمایندگان خود را اعلام کرده بود. طبق بیانیه این حزب، شش تن از هفت عضو آن در مجلس نمایندگان رژیم صهیونیستی (کنست) که ترکیبی از جناح‌های دگل هتورا و اگودات یسرائیل هستند، استعفای خود را اعلام کرده‌اند.

اسحاق گلدکنوپف، رییس حزب اتحاد یهودیت توراتی نیز یک ماه پیش استعفا کرده بود. سخنگوی او تایید کرده است که اکنون هر هفت نماینده این حزب کنست را ترک کرده و از دولت خارج می‌شوند.

لازم به ذکر است، نمایندگان ارتدوکس افراطی در کنست مدت‌ها بود تهدید می‌کردند که به دلیل کشمکش دائمی بر سر رد شدن پیش‌نویس قانون معافیت دینی، ائتلاف را ترک خواهند کرد. آنان همواره استدلال می‌کردند که تصویب این پیش‌نویس، یکی از وعده‌های اصلی در توافق‌شان برای پیوستن به ائتلاف در پایان سال ۲۰۲۲ بوده است.

جناح دگل هتورا در بیانیه‌ای اعلام کرد که پس از مشورت با خاخام‌های ارشد و درپی نقض مکرر وعده‌های دولت، تصمیم به خروج از ائتلاف گرفته است.

در پی خروج اتحاد یهودیت توراتی از ائتلاف دولتی، نتانیاهو با در اختیار داشتن تنها ۶۱کرسی از مجموع ۱۲۰کرسی کنست، به اکثریتی شکننده متکی خواهد بود. هم نتانیاهو و هم بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی در زمان تشکیل دولت قبلی، تصویب قانون جدید سربازی را منتفی اعلام کرده بودند زیرا برای تشکیل ائتلاف به حمایت حزب اتحاد یهودیت توراتی و حزب همراهش شاس نیاز داشتند که روی هم رفته ۱۸کرسی از مجموع ۱۲۰کرسی کنست را در اختیار دارند.

در چنین شرایطی، نتانیاهو تاکنون میان فشار این احزاب برای معافیت دینی از خدمت سربازی و خواست‌های دیگر شرکای دولتی‌اش برای لغو این معافیت‌ها در زمان جنگ، در نوسان بود.

او سرانجام، هنگام تشکیل ائتلاف در سال ۲۰۲۲، با تصویب قانون جدید خدمت سربازی موافقت کرد؛ قانونی که خواست‌های افراطی‌های مذهبی را برآورده می‌کرد.

معافیتی که دهه‌ها برای طلاب ارتدوکس از خدمت نظام وظیفه وجود داشت، سال گذشته از سوی دیوان عالی رژیم صهیونیستی لغو شد. دادگاه حکم داد که وزارت جنگ دیگر نمی‌تواند این گروه را به شکل یکدست و کلی و صرفا به دلایل مذهبی معاف کند و دولت باید فرآیند اعزام طلاب یهودی ارتدوکس به خدمت سربازی را آغاز کند. ارتش نیز سپس اعلام کرد که قصد دارد سالانه حدود سه‌هزار نفر از این گروه را به خدمت فرا بخواند.

ارتش رژیم صهیونیستی با توجه به جنگ در نوار غزه و مأموریت‌های دیگر، ابتدای جولای سال جاری (۲۰۲۵) اعلام کرد که تصمیم دارد ۵۴‌هزار دانشجوی مدارس دینی ارتدوکس را به خدمت فرا بخواند؛ تصمیمی که به‌شدت مناقشه‌برانگیز بود. ارتش گفته بود که تمهیداتی خاص برای ملاحظات مذهبی در نظر گرفته خواهد شد اما فرآیند اعزام قرار است در جولای آغاز شود.

لازم به ذکر است، خدمت نظام وظیفه در رژیم صهیونیستی برای مردان و زنان از ۱۸ سالگی اجباری است. مردان ارتدوکس که به شکل تمام‌وقت در حوزه‌های دینی تحصیل می‌کنند، از زمان تاسیس این رژیم در سرزمین‌های اشغالی در سال ۱۹۴۸ از خدمت سربازی معاف بوده‌اند. تاکنون تلاش‌های متعدد برای اعزام این گروه به خدمت سربازی، همواره با شکست مواجه شده است. البته در زمان تاسیس رژیم صهیونیستی جمعیت ارتدوکس‌ها بسیار کم بود اما اکنون سهم آنان به ۱۳‌درصد از جمعیت رسیده است.

در همین راستا درپی بحران در ائتلاف کابینه رژیم اشغالگر، رییس اپوزیسیون رژیم صهیونیستی از آمادگی خود برای توافق با شخص نخست‌وزیر این رژیم برسر برگزاری انتخابات زودهنگام خبر داد. یائیر لاپید، رییس اپوزیسیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که آماده است با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم بر سر برگزاری انتخابات زودهنگام توافق کند. لاپید در مصاحبه‌ای با روزنامه یدیعوت آحارونوت گفت: برای دستیابی به توافق تبادل اسرا، آماده‌ام با نتانیاهو در یک اتاق بنشینم و بر سر موعد انتخابات توافق کنم.

این اظهارات پس از آن بیان شد که دو حزب حریدی «دیگل هتوراه» (حریدی‌های اشکنازی) و «اگودات یسرائیل» تصمیم به خروج از ائتلاف کابینه نتانیاهو گرفتند.

ائتلاف کابینه رژیم صهیونیستی پس از خروج رسمی دو حزب حریدی و تصمیم حزب شاس برای خروج از آن طی روزهای آتی با بحران مواجه شده و احتمال فروپاشی آن قوت گرفته است چراکه در صورت نهایی شدن تصمیم حزب شاس ائتلاف کابینه اکثریت کنست را از دست خواهد داد.

وب گردی