دیدگاه پروفسور اورعی درباره طرح رییس‌جمهور:

چرا گاز باید از مصرف منازل حذف شود؟

گروه انرژی
کدخبر: 536493
استاد دانشگاه صنعتی شریف تاکید کرد که جایگزینی مصرف گاز خانگی با برق در ایران از نظر تئوری به صرفه است اما به دلیل سرمایه‌گذاری‌های گسترده انجام شده و موانع عملی، امکان اجرایی شدن آن در شرایط فعلی وجود ندارد.
چرا گاز باید از مصرف منازل حذف شود؟

جهان صنعت– استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: اگر مصرف بخش خانگی از گاز به برق تغییر کند و گاز را صادر یا به مصرف تولید برق برسانیم در مجموع به راندمان بالاتری دست خواهیم یافت اما امکان اجرا نداریم. به عبارت دیگر این برنامه در تئوری درست است ولی امکان عملیاتی شدن ندارد.

هاشم اورعی‌ در واکنش به سخنان مسعود پزشکیان، رییس‌جمهور که گفته بود سیاست و چشم‌انداز این است که گرمایش و سرمایش خانه‌ها از برق تامین شده و گاز حذف شود، درباره امکان جایگزینی برق با گاز در منازل اظهار داشت: موضوع این است که ما سرمایه‌گذاری که نباید انجام می‌دادیم را انجام دادیم و به اقصی نقاط کشور گازرسانی کرده‌ایم. ظرف چند دهه اخیر سرمایه‌گذاری عظیمی انجام شده و دومین حامل انرژی را به تمام منازل کشور رسانده‌ایم یعنی اشتباهی که نباید را مرتکب شده‌ایم و یک شبه نمی‌توانیم مسیر را تغییر دهیم.

وی افزود: اکنون تمام تجهیزات داخل منازل از جمله بخاری و وسایل پخت و پز گازسوز است و اگر بنا داریم برق را جایگزین کنیم تمام اینها باید برقی شوند و بعد گاز مازاد را صادر کنیم بنابراین امروز این کار عملی نیست و اگر هم این امکان وجود داشته باشد بسیار سخت، هزینه‌بر و زمان‌بر است.

استاد دانشگاه صنعتی شریف خاطرنشان کرد: ما باید از ابتدا روی پروژه مذکور برنامه‌ریزی می‌کردیم اما مسیر را اشتباه طی کردیم.

وی تصریح کرد: اگر مصرف بخش خانگی از گاز به برق تغییر کند و گاز را صادر یا به مصرف تولید برق برسانیم در مجموع به راندمان بالاتری دست خواهیم یافت ولی امکان اجرا نداریم. به‌عبارت دیگر این برنامه در تئوری درست است و امکان عملیاتی شدن ندارد. اورعی گفت: ما ۲۶‌میلیون خانوار در کشور داریم که تمام این خانوارها باید تجهیزات خود را تغییر و از وسایل برقی استفاده کنند. این کار بزرگی است که در شرایط فعلی امکان اجرا ندارد ما میلیاردها دلار صرف لوله‌کشی و انتقال گاز کرده‌ایم و اکنون کنار گذاشتن و بلااستفاده ماندن آن کار سختی است، ضمن اینکه برخی لابی‌ها و فشارهایی نیز مانع از اجرا خواهند شد، مثلا طبق اعلام وزارت نیرو در تاریخ ۲۴ اردیبهشت برق صنایع فولادی به مدت ۱۵‌روز باید قطع می‌شد اما به دلیل فشار لابی‌ها در ۳۱‌اردیبهشت این قضیه ملغی و اعلام شد که برق این صنایع قطع نخواهد شد، موضوع دیگر مربوط به سه نرخی شدن گازوئیل است که بنا بود از ابتدای تیر ماه اجرا شود که از هم‌اکنون شاهد اعتراض و اعتصاب هستیم که به نظر می‌رسد این برنامه هم به عقب خواهد افتاد. نتیجه اینکه پروژه‌ای مثل جایگزینی گاز و برق هم قطعا با چالش مواجه خواهد بود؛ این پروژه شدنی است اما مردم باید به دولت اعتماد کنند، منافع ملی حرف اول را بزند و دولت چابک و بخش‌خصوصی قوی پای کار بیاید.

وی تاکید کرد: اولین کار اینکه باید بررسی اقتصادی صورت گیرد و ببینیم اگر سرمایه‌گذاری که در حوزه گازرسانی صورت گرفته، بلااستفاده بماند و برق جایگزین شود چه منفعت اقتصادی حاصل خواهد شد. باید کار کارشناسی و بررسی اقتصادی صورت گیرد و ببینیم کدام‌یک منافع بیشتری برای کشور خواهد داشت.

این کارشناس حوزه انرژی گفت: در فصل زمستان تا ۷۰‌درصد گاز کشور در بخش‌ خانگی به مصرف می‌رسد در نتیجه اگر این پروژه جایگزینی اجرا و گاز از منازل حذف شود بخش قابل‌توجهی از آن باید صرف نیروگاه‌ها برای تولید برق شود زیرا مصرف برق به شدت افزایش خواهد یافت، باید به‌دنبال احداث نیروگاه سیکل ترکیبی با راندمان بالا و فناوری روز باشیم بخشی از گاز را نیز در اختیار صنایع قرار دهیم و بخشی را هم صادر کنیم.

وی تاکید کرد: در هر حال باید کار کارشناسی صورت گیرد و مزایا و معایب اجرای این کار در یک برنامه ۱۰ساله مورد بررسی قرار گیرد.

منبع: ایلنا

وب گردی