پیشنهاداتی برای ساماندهی اتباع مجاز در صنعت ساختمان

جهان صنعت– رییس انجمن صنعت ساختمان درباره موضوع اخراج گسترده مهاجران افغانستانی از کشور با تاکید بر تاثیرات مستقیم این اقدام بر ۱۵۰شغل وابسته به صنعت ساختمان، پیشنهاد استفاده از شرکتهای تامین نیروی کار (تامین نیروی انسانی) با توجه به تجربیات بینالمللی برای مدیریت بحران نیروی کار را مطرح کرد و این الگو را تجربهای موفق در کشورهای مختلف دانست.
پژمان جوزی درباره تبعات تصمیم اخراج اتباع افغانستانی گفت: این تصمیم مانند بسیاری از تصمیمهای دیگر، خیلی سریع گرفته و اجرا شد و قطعا بحرانهایی را در صنایع وابسته برجای خواهد گذاشت که از هماکنون نیز تاثیرات خود را گذاشته و در صنعت ساختمان مشهود است. با توجه به شرایط اخیر، از نظر امنیتی مخالف سیاست دولت نیستم اما خروج اتباع نباید همانند اجازه ورودشان بیضابطه باشد، اینکه با یک سیاست کلی بخواهیم ۸میلیون افغانستانی را در مدت کوتاه از کشور خارج کنیم، اتفاق بزرگی در صنعت ساختمان خواهد بود. او ادامه داد: بسیاری از مشاغل تخصصی و غیرتخصصی همچون کارگری ساده در صنعت ساختمان، توسط اتباع افغانستانی انجام میشود. در بسیاری از شهرها حتی کشاورزی در زمینهای بزرگ مانند کاشت و برداشت محصولات کشاورزی نیز توسط آنها انجام میشود. گرچه خوب است که کارگران ایرانی این فعالیتها را انجام دهند اما طی این سالها، فضای اشتغال به گونهای پیش رفته که افغانستانیها بخش زیادی از مشاغل را تصاحب کرده و کارگران ایرانی نیز به مشاغل دیگر سوق پیدا کردهاند. جایگزینی این نیروی انسانی زمان بسیار زیادی نیاز دارد.
جوزی به ارائه راهکار برای حل این معضل اشاره کرد و افزود: در همین کشورهای اطراف، شرکتهایی هستند که مشاغل را وارد کشور میکنند، البته نه به روشی که در ایران با افغانستانیها انجام شده که هیچ پیوست قانونی یا اطلاعات هویتیای وجود ندارد. این بینظمیها مشکلات امنیتی ایجاد کردهاند. در حالی که شرکتهای کاریابی بینالمللی، گارانتی امنیتی میدهند، مشخصات افراد را ارائه کرده و روند جذب نیروی کار را قانونی و قابل نظارت میکنند. او با بیان یک مثال ادامه داد: فرض کنید یک رستوران به دنبال آشپز حرفهای باشد یا کسبوکار دیگری نیروی متخصص نیاز داشته باشد اما شخص مورد نظر در کشور نباشد یا آشپز آن سبک خاص را نداشته باشیم یا تربیت آن زمانبر باشد، با وجود شرکتهای تخصصی، سرعت کسبوکار بالا میرود. کلاسهای فنیحرفهای داریم اما تعدادشان کم است یا مردم استقبال نمیکنند، در حالی که ورود متخصصان خارجی باعث میشود افراد داخلی نیز آموزش ببینند و تربیت شوند. شرکتهای تامین نیروی کار معتبر با نظارت کامل اقدام به جذب نیروی کار ساده یا ماهر میکنند و در داخل کشور میتوان به راحتی از آنها استفاده کرد.
جوزی تصریح کرد: این پیشنهاد را در جاهای مختلف مطرح کردهام و اکنون آن را مکتوب کرده و برای مسوولان نیز ارسال خواهم کرد. این تجربهای جهانی است. در بسیاری از کشورهایی که جمعیت بومیشان کم است اما صنایع گردشگری یا تخصصی دارند، از شرکتهای خدماتی برای ورود نیروی کار استفاده میکنند. او با اشاره به لزوم اتخاذ سیاستهای تدریجی به جای تصمیمات شتابزده در اخراج اتباع افغانستانی تاکید کرد: تنها راه منطقی این است که آرامآرام به سمت ساماندهی برویم، نه اینکه ناگهان ۸میلیون نفر را اخراج کنیم چون صنعت ساختمان قفل خواهد شد اما با راهکارهای جانبی و تدریجی میتوان از این بحران عبور کرد.
جوزی گفت: خیلی واضح است که اخراج ناگهانی اتباع افغانستانی شوک به صنعت ساختمان و ۱۵۰شغل و صنعت وابسته به آن منتقل میکند و این زنجیره، صنایع کشور را به لرزه درمیآورد.
رییس انجمن صنعت ساختمان در ادامه با اشاره به تجاوزات اخیر به کشور، بر ضرورت بازنگری در استانداردهای پدافند غیرعامل در ساختوسازها تاکید کرد.
جوزی با اشاره به مبحث ۲۱ مقررات ملی ساختمان گفت: جنگ ۱۲روزه اخیر نشان داد که باید تدابیر حفاظتی پدافند غیرعامل در مقیاس ساختمان و شهر، متناسب با نوآوریهای دشمن در ادوات و روشهای تهاجمی بهروزرسانی شوند. پدافند غیرعامل یعنی ساختمانها را طوری طراحی و اجرا کنیم که در بحرانها کمترین آسیب را ببینند.
جوزی افزود: نباید امنیت شهر را به مردم بسپاریم. باید با فرهنگسازی و آگاهیبخشی برخی مسائل را حل کنیم. وقتی قیمت انرژی را پایین نگه میداریم، بعد مردم را به خاطر مصرف زیاد سرزنش میکنیم، این بدترین نوع سیاستگذاری است. او با اشاره به نیاز تغییر در نظام نظارتی در حوزه ساخت و ساز خاطرنشان کرد: به جای صدور دستورالعملهای سلبی و طرحهایی مثل امضای طلایی در نظام مهندسی، باید به سمت فرهنگسازی و آگاهیبخشی برویم. مبحث ۲۱ پدافند غیرعامل یک مساله ملی است و باید با عقلانیت پیش برویم تا ساختمانهایی بسازیم که در بحرانها کمترین آسیب را ببینند یا دستکم مردم در مواقع حمله احساس پناه داشته باشند، در چنین شرایطی شاهد تخلیه گسترده شهرها نیز نخواهیم بود. اگرچه معتقدم تخلیه شهرهای آسیبپذیر سیاست معقولی است چون هم امدادرسانی را آسان میکند و هم دامنه خطر را محدود اما باید مدیریت مناسبی برای استانهای جمعیتپذیر داشته باشیم. او در پایان با اشاره به وظایف انجمن صنعت ساختمان گفت: در شرایط فعلی، اولین اقدام ما باید بازسازی اصولی ساختمانهای آسیبدیده باشد. انجمن صنعت ساختمان آماده ارائه پیشنهادات حرفهای و لازم در این زمینه است. ساختوسازهای جدید باید با پیوست پدافند غیرعامل مناسب انجام شود تا در آینده شاهد آسیبهای کمتری باشیم.
منبع: ساختمان آنلاین