پیشبینی تقاضای قوی جهانی برای گندم

جهان صنعت_گندم همواره نمادی از زندگی و پویایی بوده است؛ نمادی که میتواند در بسیاری از زنجیرههای اقتصادی به عنوان سرمنشا و شروع زنجیره محسوب شود و دور از ذهن نیست که با افزایش جمعیت جهان تقاضای آن نیز همواره در مسیر رشد باشد. پیشبینی میشود تجارت جهانی گندم با افزایش ۶درصدی به ۲/۲۱۴ میلیون تن، سومین رکورد بالای خود بازگردد.
آخرین گزارش وزارت کشاورزی ایالات متحده
به گزارش بازار، وزارت کشاورزی ایالات متحده آخرین گزارش خود با عنوان «غلات: بازارهای جهانی و تجارت» را منتشر کرده است که چشمانداز خوشبینانهای را برای بازار جهانی گندم در فصل ۲۰۲۶-۲۰۲۵ ارائه میدهد. طبق گزارش ماه می، پیشبینی میشود تولید جهانی گندم به ۵/۸۰۸ میلیون تن برسد که نسبت به سال قبل ۸/۸میلیون تن افزایش نشان میدهد.کارشناسان معتقدند که بازار جهانی گندم در فصل ۲۰۲۶-۲۰۲۵ روند مثبتی را تجربه کند، با عرضه بیشتر، افزایش مصرف و افزایش اندک موجودی نهایی. پیشبینی میشود کل موجودی گندم ۹/۴میلیون تن افزایش یابد و به ۷/۱۰۷۳میلیون تن برسد. این افزایش ناشی از پیشبینی تولید بیسابقه ۵/۸۰۸میلیون تن است که بیش از کاهش موجودی اولیه را جبران میکند. تولید بالاتر در چندین کشور تولیدکننده کلیدی از جمله «اتحادیه اروپا، هند، انگلستان، چین، آرژانتین، روسیه و کانادا» پیشبینی میشود که انتظار میرود از کاهش تولید در قزاقستان، استرالیا، پاکستان و ایالات متحده پیشی بگیرد.
افزایش سالانه پس از یک فصل چالش
اتحادیه اروپا قرار است بزرگترین افزایش سالانه را ثبت کند و انتظار میرود تولید آن ۹/۱۳میلیون تن افزایش یابد. این بهبود پس از یک فصل چالشبرانگیز تحتتاثیر آبوهوای نامساعد که قبلا هم بر عملکرد و هم بر کیفیت غلات تاثیر گذاشته بود، رخ میدهد. پیشبینی میشود عملکرد گندم روسیه بهبود یابد و منجر به افزایش ۲درصدی تولید شود، در حالی که اوکراین به دلیل شرایط نامساعد کاشت و درگیریهای مداوم با کاهش ۲درصدی مواجه خواهد شد.
از سوی دیگر در این گزارش آمده است: انتظار میرود قزاقستان بازگشت به روند بازدهی را تجربه کند که منجر به کاهش محصول میشود. در همین حال، کانادا در مسیر دومین برداشت بزرگ گندم خود تاکنون قرار دارد. در مقابل، پیشبینی تولید ایالات متحده به دلیل کاهش سطح زیرکشت، به ۳/۵۲میلیون تن کاهش یافته است. انتظار میرود آرژانتین از آبوهوای عادی بهرهمند شود، در حالی که استرالیا ممکن است به دلیل کاهش سطح زیر کشت و عملکرد ضعیفتر، شاهد کاهش تولید باشد.
پیشبینی میشود مصرف جهانی گندم به ۷/۸۰۴میلیون تن افزایش یابد که ۱/۹میلیون تن نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. پیشبینی میشود مصرف مواد غذایی، بذر و صنعتی (FSI) یک درصد رشد کند و هند با تکیه بر تولید بیسابقه و عرضه داخلی فراوان، بخش عمدهای از این افزایش را به خود اختصاص دهد. پیشبینی میشود مصرف FSI پاکستان نیز با توجه به افزایش جمعیت این کشور افزایش یابد. مصرف خوراک دام و پسماندها به میزان اندکی افزایش یابد که نشان دهنده نوسانات مداوم ناشی از قیمت غلات، کیفیت برداشت و پویایی کلی عرضه است. این دسته همچنین شامل زیانهای ردیابی نشده در سیستم بازاریابی نیز میشود.
رسیدن به سومین رکورد بالای بازار
در این گزارش آمده است: تجارت جهانی گندم با افزایش ۶درصدی به ۲/۲۱۴میلیون تن، سومین رکورد بالای خود، بازگردد. مصر با واردات پیشبینی شده ۱۳میلیون تن، همچنان بزرگترین واردکننده جهان خواهد بود که از برنامه یارانه نان دیرینه این کشور پشتیبانی میکند. تقاضای بخشخصوصی و صادرات مجدد آرد گندم، بهویژه به کشورهای همسایه مانند سودان، نیز به تداوم جایگاه مصر کمک میکند.
از سوی دیگر انتظار میرود چین واردات گندم خود را نسبت به سال قبل تقریبا دو برابر کند، اگرچه هنوز کمتر از سطوح دو سال پیش است.
کشورهای جنوب شرقی آسیا، به رهبری اندونزی و فیلیپین، نیز در بحبوحه افزایش تقاضا برای غذا و خوراک دام، آماده واردات بیشتر هستند. پاکستان به دلیل کاهش شدید تولید و توقف برنامه حداقل قیمت حمایتی خود که منجر به کاهش سطح زیرکشت شده است، واردات گندم خود را به میزان قابلتوجهی افزایش خواهد داد. ترکیه و قزاقستان در سالهای ۲۰۱۶-۲۰۲۵ همچنان صادرکنندگان اصلی آرد گندم خواهند بود. ترکیه بزرگترین صادرکننده آرد گندم در جهان است که رژیم فرآوری داخلی آن امکان واردات بدون عوارض گندم را فراهم میکند که به آرد تبدیل شده و دوباره صادر میشوند.
با وجود رشد مورد انتظار در صادرات آرد، صادرات گندم دوروم ترکیه احتمالا با رقابت بیشتر از سوی کانادا کاهش خواهد یافت. به طور کلی، پیشبینی میشود صادرات ترکیه نسبت به سال قبل ثابت باشد و صادرات قزاقستان به دلیل کاهش تولید داخلی ۲۰درصد کاهش یابد. قزاقستان یکی از تامینکنندگان اصلی گندم و آرد گندم به آسیای میانه، از جمله ازبکستان و افغانستان است.