پیام به رییسجمهور درباره مذاکرات
سید اصغر ناظمزاده، حوزه علمیه قم
اینجانب بنا بر وظیفه شرعی و با انگیزه رفع موانع از پیش پای ملت ایران و نیز آبادانی و توسعه این سرزمین، به جنابعالی رای دادم و در حد توان، دیگران را نیز به رایدادن به شما تشویق کردم.
با اینکه میدانستم در شرایط فعلی کشور، اختیارات رییسجمهور چندان گسترده نیست اما به پشتوانه اعتقاد شما به قرآن و نهجالبلاغه- که همواره به آنها استناد میکردید- در شما ویژگیهایی میدیدم که شاید بتوانید، حتی با اختیارات محدود، گرههای کور را باز کنید و کشور را از فضای شعارزدگی، عوامفریبی و ادبیات خشن دور سازید.
بسیاری از اقدامات و برنامههای شما در ماههای گذشته قابلتقدیر است اما متاسفانه در این اواخر، از خودتان و برخی وزرا و اعضای کابینه عملکردهایی مشاهده میشود و سخنانی شنیده شده که نهتنها غیرقابل قبول بلکه با ادبیات اعتقادی جنابعالی به قرآن و نهجالبلاغه نیز همخوان نیست.
اینجانب با ذکر برخی نکات، امید دارم که با مشورت بیشتر با کارشناسان و صاحبنظران و با گوشسپردن به دغدغههای دلسوزان، دولت شما هرچه بیشتر در مسیر مدیریت و تدبیر قرار گیرد.
۱- لزوم واکنش صحیح به اظهارات رییسجمهور آمریکا
رییسجمهور آمریکا که سوءنیت و نگاه کاسبکارانه او بر کسی پوشیده نیست، اخیرا در جمع مسوولان کشورهای همسایه، مطالبی تحقیرآمیز علیه کشور و نظام ما بیان کرد که دل دلسوزان این مرز و بوم را به درد آورد. در مقابل این اظهارات، همچون بسیاری از مواقع، واکنشهایی شعاری از سوی برخی مسوولان کشور منتشر شد اما انتظار نداشتیم که شما نیز در پاسخ به آقای ترامپ بفرمایید:
«در برابر هیچ قلدری سر خم نخواهیم کرد و مشکلات آب، برق و گاز را حل خواهیم کرد.»
آیا بهتر نبود که به تبعیت از قرآن کریم، جاهلان را با سکوت، ادب میکردید؟ چنانکه فرمود: «وَ إِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَاما
شاید شایستهتر بود پس از آنکه به لطف خداوند و همت دولت، مشکل آب و برق و گاز برطرف شد، آنگاه با افتخار اعلام میکردید که ما، با وجود نبود بودجه، تحریم اقتصادى و عدم فناوری و امکانات، این سه بحران را مدیریت کردیم و سایر مشکلات مردم را نیز حل خواهیم کرد.
بیگمان، بهترین پاسخ به چنین گفتههایی، عملکرد موثر، توسعه و آبادانی کشور است؛ نه شعار، نه شعر، نه توهم. در همین زمینه، خانم مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز در پاسخ به سخنان رییسجمهور آمریکا گفته است: «ای مگس، عرصه سیمرغ نه جولانگه توست!»
آیا ایشان با این تعبیر قصد داشتند سخن نابجای ترامپ را پاسخ دهند؟
مگر نه اینکه قرآن میفرماید:
«ادْفَعْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِی بَیْنَکَ وَبَیْنَهُ عَدَاوَهٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمِیمٌ» (فصلت/۳۴)؛
یعنی: «بدی را با بهترین شیوه پاسخ ده که ناگاه همانکسی که با تو دشمنی میورزید، همچون دوست صمیمی گردد.»
این روش قرآنی را در سیره معصومان علیهمالسلام نیز میبینیم؛ چنانکه امیرالمؤمنین علیهالسلام در جنگ صفین، یاران خود را از دشنامگویی به لشکر معاویه نهی کرد و فرمود:
«إنی أکرهُ لکم أن تکونوا سبّابین…» (نهجالبلاغه، خطبه ۲۰۶).
امیدواریم این توصیههای قرآن و نهجالبلاغه برای دیگر مسوولان کشور در برخورد با دیگران الگو باشد و از شعارگویی و عوامفریبی خودداری کنند.
۲- مدیریت نابسامان در حوزه برق
بیتدبیری در موضوع برق، چه از گذشته و امروز، خاموشیهای وقت و بیوقت، تعارض و اختلاف میان وزرای صنعت و نیرو، بلاتکلیفی در ساعات آغاز به کار مدارس، و شائبه بیعدالتی در قطع برق بین مناطق بالا و پایین شهر، همگی مشکلاتی جدی بر دوش مردم و بهویژه رایدهندگان به شما تحمیل کردهاست.
بهگفته کارشناسان، تا زمانی که اقدامات اساسی برای ساخت نیروگاههای متعدد و متنوع و اصلاح شبکه توزیع برق انجام نشود، ازجمله و خصوصا مزرعههای رمز ارزها، جمعآوری نشود، مشکل برق کشور حل نخواهد شد. با این حال، سخنرانیهایی از سوی جنابعالی منتشر میشود که در آن وعده حل زودهنگام مشکل برق دادهاید؛ در این زمینه، مردم و کارشناسان از این امر بیاطلاعند یا برخی نزدیکان و وزرای شما در این زمینه به اشتباه افتادهاند و شما را نیز به اشتباه میاندازند!
بیشک چنین وعدههایی بهخصوص اگر نسنجیده باشد میتواند آسیبهای جدی به دولت و جایگاه شما وارد کند. البته ما دعا میکنیم و امیدواریم به قول شما و با همت دولت و مردم، این ناترازیها بهزودی برطرف گردد.
۳- ادبیات نابجا و غیرمسوولانه برخی وزرا
یکی دیگر از موارد قابل تامل، سخنان غیرکارشناسی و عامیانه برخی وزرای کابینه است.
وزیر محترم نیرو، درحالیکه هنوز نتوانسته است آب و برق کشور را تامین کند و پاسخگوی مردم باشد، توپ ضعف عملکرد خود را به زمین علما انداخته و گفته است: «سدها خالی است، چرا علما فکری نمیکنند؟!»
شاید منظور ایشان این بوده که علما نماز باران بخوانند، تا اگر باران آمد، وزیر محترم به هدف خود برسد و اگر باران نیامد، انتقاد مردم متوجه علما شود و از فشار پاسخگویی کاسته گردد؛ الله اعلم.
بهتر است حضرتعالی به ایشان یادآوری کنید:
اولا: نماز باران، امری مشروع و پسندیده است اما مشکل کنونی پیش از هر چیز، نیازمند مدیریت، تدبیر، سرمایهگذاری اساسی و استفاده از فناوری روز
است.
ثانیا: در کشور، عملکرد ما و برخی مسوولان بهگونهای بوده که متاسفانه علما دیگر جایگاهی ندارند و رفتارهای معنوی نظیر نماز باران برای مردم آن جاذبه گذشته را ندارد و دیده شده، اگر برخی علما دلسوزانه نصیحتی کردهاند که به مذاق برخی خوش نیامده، عدهای با شعار «مرگ بر…» به منزل ایشان حملهورشده و میشوند و آبرویشان را میبرند؛ حتی رسانههای بهظاهر خودی نیز با انتشار این صحنهها، حساب دیگران را نیز کف دستشان میگذارند.
همچنانکه دیدیم به عمامه مرجع دیگری بیاحترامی و در یکی از خیابانهای معروف قم، با شعار «مرگ بر مرجع بیبصیرت» او را در انظار مردم تخریب کردند. نه کسی از آنها حمایت کرد و نه به ظاهر از آنان دلجویی شد و نه آن هنجارشکنان مجازات شدند.
با چنین وضعیتی، علما نه اختیار دارند و نه محلی از اعراب!
۴- اطلاعرسانی درباره مذاکرات خارجی
در پایان، لازم میدانم نکتهای نیز درباره وزیر امور خارجه عرض کنم. اگرچه ایشان مستقیما با ماموریت رهبری برای مذاکره به عمان و رم میروند اما به هر حال وزیر خارجه دولت شما هستند.
پس چرا مردم نباید در جریان مذاکرات قرار گیرند و باید از زبان طرفهای دیگر بفهمند چه میگذرد؟!
راستی، در این مذاکرات چه اتفاقی میافتد؟
وقتی مذاکره تمام میشود، هردو طرف ایرانی و آمریکایی از نتایج اظهار رضایت میکنند اما هنوز به فردا نرسیده، تحریمهای جدیدی علیه ایران تصویب میشود!
نمیدانیم باید آن «بهبه»ها و «چهچه»ها را باور کنیم یا این تحریمهای تازه را؟
در خاتمه، ضمن تقدیر از تحمل زحمات و فشارهای سنگینی که در این مسوولیت مهم و بیامکانات بر دوش گرفتهاید و نیز بابت صداقت و صراحتی که در بیان مسائل با مردم دارید، از شما سپاسگزار هستیم.
اما باز هم تاکید میکنم که از جایگاه قرآن و نهجالبلاغه فراتر نروید که:
«إِنَّ اللَّهَ لَا یُضِیعُ أَجْرَ الْمُحسِنِینَ.»
والسلام علیکم و رحمتلله و برکاته