1 - 11 - 2023
وزارت بهداشت: رانندگان تخمه شور نخورند!
ایرنا- حدود سه هفته پس از رسانهای شدن اقدام پلیس یزد در توزیع تخمه شور بین رانندگان برونشهری با هدف کاهش تلفات جادهای، وزارت بهداشت میگوید که خوردن تخمه شور نهتنها بر پیشگیری از خوابآلودگی رانندگان تاثیری ندارد، بلکه مصرف زیاد نمک آنها را در معرض فشارخون قرار میدهد. هجدهم مهرماه بود که سردار عباسعلی بهدانیفرد فرمانده انتظامی استان یزد اعلام کرد که امسال با هدف کاهش سوانح رانندگی در جادههای برونشهری این استان که اغلب به دلیل خوابآلودگی رخ میدهد، ۲ تن تخمه شور در میان رانندگان این مسیرها توزیع شده است؛ این ابتکار مورد توجه فرماندهی انتظامی مرکز قرار گرفت و مقرر شد در دیگر استانها نیز اجرایی شود. این خبر و ابتکار بازتاب بسیاری در رسانهها داشت زیرا یکی از عوامل اصلی سوانح رانندگی که منجر به مصدومیت یا فوت راننده و سرنشین خودروهای برونشهری میشود، واژگونی ناشی از خستگی یا خواب آلودگی راننده است.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دیروز- نهم آبان- به رانندگان برونشهری توصیه کرد، تخمه شور را برای پیشگیری از خوابآلودگی در زمان رانندگی نخورند.
احمد اسماعیلزاده در این زمینه توضیح داد: تخمه شور یکی از تنقلات مصرفی است که در حد کم برای افراد سالم ضرری ندارد اما مصرف زیاد آن برای افراد بهخصوص مبتلا به بیماریهای زمینهای مثل فشارخون بسیار مضر و اصلا برای پیشگیری از خوابآلودگی در زمان رانندگی توصیه نمیشود.
وی با بیان اینکه تخمه آفتابگردان یکی از مغزدانههاست و در هرم راهنمای غذایی ایران در گروه حبوبات و مغزها قرار میگیرد، اظهار کرد: مغز انواع تخمه دارای مواد مغذی مختلفی ازجمله پروتیین، چربی، کربوهیدرات، مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، منیزیم، مس، روی، منگنز، کروم و آهن و برخی ویتامینها مانند گروه B ، A و E است. مغز تخمه مقادیر قابل توجهی فیبر و چربی امگا ۳ دارد.
اسماعیلزاده ادامه داد: با توجه به ترکیبات تخمه مصرف انواع سالم و خام آن در حد متعادل (در حد یک سوم لیوان در روز) مناسب است و مشکل خاصی برای سلامتی ایجاد نمیکند، اما مصرف زیاد تخمه به خصوص شور و بوداده مضرر است و چون اغلب به صورت تفننی و برای سرگرمی استفاده میشود معمولا افراد در مقدار استفاده از آن حواسشان نیست و زیاد
استفاده میکنند.
به گفته وی، باید توجه داشته باشیم که در ۱۰۰ گرم تخم آفتابگردان ۵۸۰ کالری انرژی نهفته و در صورت زیادهروی به علت کالری بالایی که دارند، باعث اضافه وزن و چاقی میشوند. در حالی که امروز شیوع اضافه وزن و چاقی در جامعه بسیار بالاست و این مساله یکی از مشکلات سلامت جامعه محسوب میشود.
اسماعیلزاده تاکید کرد: دانههای آفتابگردان بهطور طبیعی سدیم کمی دارند، اما در فرآیند بو دادن و نمک زدن تخمه دارای مقادیر فراوانی از نمک میشود و مصرف زیاد آن میتواند فشارخون را افزایش دهد و خطر ابتلا به سکته، بیماریهای قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده و بیماریهای کلیوی را افزایش میدهد، این در حالی است که امروزه فشارخون بالا در جامعه شیوع بالایی دارد، بنابراین در مصرف انواع تخمهها باید احتیاط کرد، چراکه مصرف زیاد آن به دلیل چربی و کالری بالا منجر به اضافه وزن و چاقی میشود.
وی اظهار کرد: استفاده از حرارت زیاد در بو دادن میتواند منجر به کاهش مواد مغذی در تخمه شود و ویتامینهایی را که در برابر حرارت ناپایدار هستند، تخریب کند و تغییرات نامطلوب
(تبدیل روغن مفید به نامطلوب) در چربی تخمه به وجود آورد.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: برخی افراد برای بو دادن و شور کردن تخمه انواع باکیفیت پایین و ناسالم را انتخاب میکنند که این هم میتواند یک تهدید بالقوه برای سلامتی باشد.
اسماعیلزاده گفت: مصرف تخمه شور میتواند باعث بروز فشارخون بالا شود و خطر ابتلا به سکته، بیماریهای قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده و بیماریهای کلیوی را افزایش دهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد