ورود اروند به بورس برای بازپس‌گیری جایگاه جهانی!

گروه بورس
کدخبر: 535460
عرضه اولیه پتروشیمی اروند در بورس می‌تواند به بازپس‌گیری جایگاه جهانی این شرکت در بازار PVC کمک کند.
ورود اروند به بورس برای بازپس‌گیری جایگاه جهانی!

جهان‌صنعت– علی آهو، کارشناس بازار سرمایه در خصوص عرضه اولیه پتروشیمی اروند در بورس اوراق بهادار به «جهان‌صنعت» گفت: در سال‌های اخیر بازار جهانی  PVC شاهد نوسانات شدید قیمتی بوده و این امر تاثیر قابل‌ توجهی بر عملکرد صادراتی شرکت‌های فعال در این حوزه گذاشته است. قیمت PVC که در سال ۱۴۰۰ به پیک تاریخی خود یعنی حدود ۱۸۰۰دلار به ازای هر تن رسیده بود، طی یک روند نزولی مستمر، اکنون طبق نرخ‌های به‌روز نشریات جهانی به حدود ۹۸۰دلار کاهش یافته است؛ این افت بیش از ۴۵درصدی، یکی از عوامل اصلی کاهش جذابیت صادرات این محصول در بازارهای جهانی بوده است. در همین حال، اعمال تعرفه ۱۰‌درصدی بر صادرات PVC از سوی سیاستگذار، مزید بر علت شده و موجب شده تا صادرات این محصول توسط شرکت پتروشیمی اروند- به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده PVC کشور- به شدت افت کند، به طوری که درآمد صادراتی  PVC شرکت از حدود ۱۱۱‌میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به حدود یک‌ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

وی افزود: در یک نگاه کلان‌تر به آمار صادراتی شرکت، شاهد کاهش قابل ‌توجهی هستیم، به‌ گونه‌ای که مجموع فروش صادراتی شرکت از ۱۴۲‌میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به ۶۲‌میلیون دلار در سال ۱۴۰۱ و در نهایت به ۳۴‌میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ رسیده است. در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ نیز صادرات شرکت به حدود ۱۳‌میلیون دلار بالغ شده که از این میزان تنها ۴/‏‏‏۱‌میلیون دلار مربوط به صادرات PVC در دو گرید سوسپانسیون و امولسیون بوده است. در نتیجه طی سال‌های اخیر سهم سود کاستیک در سبد صادراتی شرکت افزایش یافته و این ماده به محور درآمد ارزی پتروشیمی اروند تبدیل شده است.

آهو تاکید کرد: با این حال در صورت کاهش یا حذف تعرفه صادرات PVC و همچنین بهره‌برداری از پروژه‌های کلرآلکالی کشور، ظرفیت بازگشت شرکت به بازار صادرات PVC وجود دارد. برآوردها نشان می‌دهد که در صورت تحقق امکان صادرات ۶۰‌هزار تن  PVC با نرخ میانگین ۹۸۰دلار به ازای هر تن، می‌توان به افزایش فروش صادراتی تا سقف ۵۹‌میلیون دلار در سال امیدوار بود؛ این عدد نه‌تنها به بهبود درآمدهای ارزی شرکت کمک می‌کند، بلکه نقش اروند را در بازارهای منطقه‌ای و جهانی تقویت خواهد کرد.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: پتروشیمی اروند علاوه بر دارا بودن بزرگ‌ترین ظرفیت تولید PVC در کشور (۳۴۰‌هزار تن در سال)، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سود کاستیک خاورمیانه نیز محسوب می‌شود. این شرکت پس از SABIC عربستان در جایگاه دوم منطقه قرار دارد و ظرفیت تولید سود کاستیک آن نیز به ۶۶۰‌هزار تن در سال می‌رسد. تولید واقعی شرکت در سال ۱۴۰۲ نیز به ترتیب برای PVC حدود ۲۹۳‌هزار تن و برای سود کاستیک ۵۱۹‌هزار تن بوده است.

آهو در نهایت تاکید کرد: فروش محصولات میانی همچون EDC و کلر به شرکت‌های پایین‌دستی همچون پتروشیمی‌های غدیر و بندر امام، موقعیت راهبردی اروند در زنجیره کلر- وینیل کشور را تثبیت کرده است. به نظر می‌رسد با حمایت‌های سیاستگذار در حوزه تعرفه‌گذاری صادرات و ایجاد مشوق‌های ارزی، پتروشیمی اروند بتواند جایگاه پیشین خود را در بازارهای صادراتی بازسازی کرده و ضمن تنوع‌بخشی به سبد محصولات، نقش پررنگ‌تری در تراز تجاری صنعت پتروشیمی کشور ایفا کند.

سایت خوان