جهان‌صنعت عملکرد بازار سرمایه در هفته گذشته را بررسی کرد؛

هفته‌ صبر بازار

دیبا حاجیها
کدخبر: 535412
بازار سرمایه در هفته گذشته پس از افت اولیه تحت تاثیر نگرانی‌های سیاسی، با بهبود مذاکرات و عبور شاخص کل از مقاومت مهم، رشد ۱۳.۲ درصدی را ثبت کرد و بالاتر از دلار قرار گرفت.
هفته‌ صبر بازار

دیبا حاجیها- بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت، بار دیگر با چهره‌ای دوگانه ظاهر شد. در دو روز ابتدایی، تابلوی بورس رنگ قرمز به خود گرفت و فشار عرضه‌ها باعث شد شاخص کل به عقب‌نشینی تن دهد اما ورق بازار در نیمه دوم هفته برگشت. برگزاری موفقیت‌آمیز دور چهارم مذاکرات باعث شد روند بازار صعودی شود و شاخص‌کل پس از عبور از مقاومت کلیدی ۳‌میلیون و ۱۸۰‌هزار واحد، در نهایت روی عدد ۳‌میلیون و ۲۳۶‌هزار واحد آرام بگیرد. این اتفاق نه‌تنها نشان از بازگشت اعتماد نسبی به بازار داشت، بلکه بورس را بار دیگر در صدر جدول بازدهی هفتگی دارایی‌ها قرار داد.

در آخرین هفته معاملاتی، بازار سرمایه با ثبت رشد ۱۳/‏۲‌درصدی موفق شد از دلار که ۳۴/‏۱‌درصد رشد کرده بود، سبقت بگیرد. این بازدهی باعث شد بار دیگر نگاه‌ها به سمت بورس به‌ عنوان بازاری که مدت‌ها در حاشیه مانده بود و حالا دوباره به صدر توجهات برگشته است، برگردد. در سوی دیگر، سکه گرچه در محدوده منفی باقی ماند و افت ۴۴/‏۱درصدی را تجربه کرد اما این میزان کاهش نسبت به سقوط چشمگیر انس جهانی طلا کمتر بود. انس طلا با ریزشی سنگین به میزان ۶۳/‏۵‌درصد روبه‌رو شد و همین موضوع باعث شد برخی تحلیلگران افت محدودتر سکه را نشانه‌ای از حضور انتظارات تورمی در داخل کشور بدانند که همچنان نقش مهمی در تعیین مسیر بازار سکه دارد.

در کل در هفته‌ای که گذشت، بازار سرمایه ایران بار دیگر نشان داد که چقدر می‌تواند به سرعت تغییر مسیر دهد و از روزهای سرخ و پرتنش آغاز هفته گرفته تا صعودهای پرقدرت و صف‌های خرید سنگین در نیمه‌دوم آن گواه این ادعاست. اخبار مذاکرات، چاشنی اصلی تصمیم‌گیری معامله‌گران بود و هر خبر مثبت یا منفی، جریان نقدینگی را دستخوش نوسان کرد. در روزهایی که خبرهای سیاسی نفس بازار را در سینه حبس کرده‌اند و هر سیگنال مثبت یا منفی می‌تواند به‌اندازه چندصد واحد شاخص‌کل را جابه‌جا کند، بازار سرمایه ایران در هفته گذشته چهره جالب توجهی از خود به نمایش گذاشت؛ ناپایدار، پرنوسان و البته هیجان‌زده.

شنبه؛ ترس می‌تازد

شنبه هفته گذشته، بازار سهام شاهد تغییر مشهودی در رفتار سرمایه‌گذاران بود. سهامداران این بار ترس را به طمع ترجیح دادند و برخلاف روزهای پیشین، درست پیش از شروع دور جدید مذاکرات، اخبار منفی بازار سهام را بیشتر جدی گرفتند چراکه اظهارات ویتکاف درباره سیاست آمریکا در قبال برنامه هسته‌ای ایران بیش از همیشه توجه‌ها را جلب کرد. در روز مذکور نقدینگی جدید وارد بازار نشد، قیمت‌ها رشد نکردند  و وقتی قیمت‌ها بالا نرفت، سهامداران دچار بدبینی شدند و ترس بر طمع غلبه کرد. در آن روز ارزش معاملات حدود ۱۵‌هزار میلیارد تومان ثبت شد. بیشتر نمادهایی که با صف فروش آغاز کردند، تا محدوده مثبت یا محدوده صفر تابلو نوسان داشتند اما مناسفانه منفی بسته شدند. در نهایت، ۷۷‌درصد از نمادها در محدوده منفی بسته شدند که این بدترین عملکرد منفی بازار سهام در یک ماه اخیر بود. در برابر بورس، بازار دلار و طلا با رویکردی آرام و خنثی به مذاکرات واکنش نشان دادند. برخلاف بازار سهام، معامله‌گران دلار و طلا کمتر به اظهارات ویتکاف توجه کردند و ترجیح دادند روند نوسانی ملایمی را ادامه دهند اما معامله‌گران سهام بیش از فعالان بازارهای موازی شکست مذاکرات را محتمل می‌دیدند.

یکشنبه؛ ۵/‏۳ ساعت انتظار

روز یکشنبه بورس همچنان در فضای بدبینی به فعالیت خود ادامه داد و خبری از انتظار برای نتایج مثبت مذاکرات نبود. بازار چند بار تلاش کرد از فاز منفی و بی‌اعتمادی خارج شود و نوسانات مثبت را تجربه کند اما موفق نشد. ارزش معاملات به نسبت پایین و حدود ۵/‏۱۱‌هزار میلیارد تومان ثبت شد و در نهایت ۷۴‌درصد نمادها در محدوده منفی بسته شدند تا بورس یک روز منفی دیگر را پشت سر بگذارد. بسیاری منتظر بودند تا تکلیف مذاکرات مشخص شود اما در آن روز خبری قطعی منتشر نشد و مذاکرات بعد از ساعات کاری بازار نیز ادامه داشت.

در این روز، نمادهای متعددی از محدوده مثبت به منفی و حتی صف فروش رفتند و نتوانستند روند صعودی را حفظ کنند. با این حال، فشار فروش قابل توجهی دیده نشد و سرمایه‌گذاران هنوز ناامید به نظر نمی‌رسیدند. رشد بورس در یک ماه گذشته باعث شده بسیاری برای شناسایی سود اقدام کنند و اخبار منفی مذاکرات سرعت این خروج پول را افزایش داده است. در واقع، اصلاح و استراحت بعد از رشد بازار امری طبیعی است.

از سوی دیگر، دلار به محدوده ۸۴‌هزار تومان رسید و ظاهرا منتظر اخبار منفی مذاکرات است تا به سمت ۹۰‌هزار تومان حرکت کند. صندوق‌های طلا و تتر نیز متناسب با این جو مثبت شدند. بازارها در کوتاه‌مدت تحت تاثیر اخبار هستند اما در بلندمدت معامله‌گران راه خود را انتخاب کرده‌اند؛ عده‌ای منتظر توافق و رشد بورس هستنذ و عده‌ای روی شکست مذاکرات و افزایش طلا حساب باز کرده‌اند.

دوشنبه؛ قفل صف خرید

دوشنبه هفته قبل، بورس با سیگنال مثبتی از مذاکرات مخابره شده بود و با وعده ادامه روند گفت‌وگوها، فضای بدبینی را پشت‌سر گذاشت و شاهد تقاضای سنگین برای خرید سهام بودیم. در مجموع، حدود ۱۲‌هزار میلیارد تومان در سهام و صندوق‌ها معامله شد و در نهایت ۹۰‌درصد نمادها در محدوده مثبت بسته شدند. در پایان معاملات، تقاضا روی تابلو به حدود ۱۰‌هزار میلیارد تومان رسید که نشان می‌داد بازار فردایش را هم با صف‌های خرید شروع خواهد کرد. با این حال، برخی نمادها در روز دوشنبه عرضه سنگینی داشتند که ممکن است در روزهای آینده برای خود نمادها و بازار چالش‌هایی ایجاد کند. رفتار این روز  بازار کاملا کوتاه‌مدت بود و بیشتر روی نمادهایی تمرکز داشت که در چند روز آینده احتمال بازدهی بالاتری دارند.

از هفته دوم اردیبهشت‌ماه که مذاکرات به تعویق افتاد تا روز یکشنبه، فضای بدبینی بر بازار حاکم بود اما بعدازظهر یکشنبه این بدبینی تا حد زیادی برطرف شد. این تغییر نگرش باعث افزایش تقاضا و شکل‌گیری صف‌های خرید سنگین شد. خریدهای دوشنبه بیشتر ماهیت کوتاه‌مدت داشت و معامله‌گران با هدف کسب بازده ناشی از رفع بدبینی اقدام به خرید کردند.

سه‌شنبه؛ سبز نه چندان پررنگ

در روز سه‌شنبه، بورس روزی متعادل‌تر را پشت سر گذاشت و نسبت نمادهای مثبت و صف‌های خرید کاهش یافت. در پایان معاملات تنها ۶۱‌درصد از نمادها در محدوده مثبت باقی ماندند که کاهشی چشمگیر نسبت به روز قبل را نشان می‌دهد. در حالی که حدود ۵هزار میلیارد تومان تقاضای خرید روی تابلو بدون پاسخ ماند، ارزش معاملات خرد به ۳/‏۱۵‌هزار میلیارد تومان رسید.

در معاملات روز سه‌شنبه، نمادهای خودرو و خساپا رفتار متفاوتی داشتند؛ در حالی که «خودرو» فشار فروش را تحمل کرد، خساپا با وجود عرضه‌های سنگین، تقاضایی بالا داشت و در نهایت با صف خرید به کار خود پایان داد. سایپا در انتظار نتیجه بحث واگذاری است و به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران ثروتمند و شناخته ‌شده‌ای برای تصاحب این شرکت اعلام آمادگی کرده‌اند. امیدواری‌ها به تحولات مثبت ایران خودرو و سایپا، پس از مشکلات جدی سال‌های گذشته و همچنین واگذاری خودرو، موجب شده تقاضا برای این دو نماد بالا باشد. آینده سایپا وابسته به این است که کدام شخصیت متمول مالکیت و مدیریت آن را در دست خواهد گرفت.

چهارشنبه؛ پایانی امیدوارکننده

چهارشنبه هفته گذشته، بورس روز پرحجمی را پشت‌سر گذاشت و ارزش معاملات به بیش از ۱۸‌هزار میلیارد تومان رسید. در پایان معاملات، ۵۸درصد از نمادها مثبت بسته شدند و بازار در مجموع روندی مثبت داشت. سهام و صندوق‌های پرتراکنش نیز عمدتا در محدوده مثبت قرار گرفتند اما برای ادامه رشد در هفته آینده، بازار نیازمند اخبار و داده‌های تازه است. در میان نمادهای بزرگ، شستا تقاضای سنگینی را تجربه کرد که به اخبار پیرامون واگذاری پرتفو یا عرضه ستاره خلیج‌فارس مرتبط بود. همچنین نمادهایی که گزارش‌های خوب منتشر کرده‌اند بلافاصله صف خرید شدند؛ از جمله پخش که پس از عملکرد عالی در زمستان، با صف خرید سنگینی مواجه شد.

سایت خوان