29 - 11 - 2019
هرج و مرج در بازار
گروه بازرگانی- پس از جهش قیمتی که گوشت قرمز در سال گذشته تجربه کرد افزایش تقاضا برای مرغ نیز یکی از نتایج افزایش قیمت گوشت بود که پس از مدتی نمودار قیمت این کالا را رو به بالا برد. در حالی که مردم در سال گذشته با کاهش بیش از ۵۰ درصدی قدرت خرید خود مواجه شدند، در سال جدید زنگ افزایش قیمت دیگر محصولات پروتئینی به صدا درآمد، سیر افزایش سه برابری همه اقلام اساسی به گوشت آبزیان نیز رسیده است. قیمت تن ماهی نسبت به سال گذشته حدود ۵۰درصد افزایش یافته و تولیدکنندگان دلیل آن را حذف ارز دولتی و مشکلات تامین مواد اولیه اعلام میکنند. از طرفی عضو هیات رییسه کانون سراسری مرغداران گوشتی نیز فروش یازده هزار تومانی مرغ را دو هزار تومان زیر قیمت تمام شده مرغداران اعلام کرده و افزایش قیمت آن را محمتل دانسته است. این موضوع خبر از کوچکتر شدن جیب و سبد معیشتی ایرانیان در ابتدای سال جدید میدهد، سالی که به گفته بسیاری از کارشناسان سال سختی خواهد بود. به گزارش مرکز ایران که روز اول اردیبهشت سال منتشر شد، نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به فروردینماه ١٣٩٨ به ۳۶/۰ درصد رسیده است. بنابر اعلام این گزارش، نرخ تورم گروه پر مصرف غذایی در فروردین ماه امسال نسبت به همین ماه در سال گذشته حدود ۹/۴۴ درصد است، این نرخ برای خانوارهای شهری ۱/۴۵ درصد و برای خانوارهای روستایی ۳/۴۴ درصد اعلام شده است که زنگ خطر جدی هم برای مردم و هم برای دولت محسوب میشود.
توزیع گوشت تنظیم بازار با کارت ملی سرپرست خانوار
صعود قیمت گوشت گوسفند از ۴۰هزار تومان به ۸۰ هزار تومان و سپس ۱۴۰هزار تومان اتفاقی بود که حدود ۷۰درصد از جامعه را کم و بیش با مشکل خرید همراه کرد. شواهد حاکی از آن است که مصرف گوشت مناطق متوسط تهران که شامل دهکهای چهارم تا هفتم است حدود ۴۰درصد و مناطق ارزانتر تهران که دهکهای اول تا سوم در آن زندگی میکنند بیش از ۶۰درصد کاهش پیدا کرده است. مسوولان دلیل گرانی گوشت را قاچاق دامهای زنده مادر اعلام کردند و پس از آن دامهای دیگری جهت تنظیم قیمت گوشت قرمز از رومانی وارد کشور شد. حال پس از گذشت چندین ماه از گرانی گوشت، قیمت آن به دلیل کاهش تقاضا حدود صد هزار تومان است، اما همچنان مردم گوشت را بین صد تا صد و ده هزار تومان خریداری میکنند. از طرفی دولت نیز باتوجه به شرایطی که اقتصاد کشور در آن سیر میکند، تصمیماتی برای دسترسی آسانتر مردم به این کالای اساسی اتخاذ کرده است. به گفته مدیر کل دفتر خدمات بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت از این پس به ازای هر کد ملی سرپرست خانوار چهار کیلو گوشت یا نیم شقه تخصیص مییابد و البته نیازی به حضور افراد خانوار هم وجود ندارد.
در همین رابطه محمد قبله گفت: شیوه توزیع گوشت تنظیم بازاری از ابتدای اسفندماه سال گذشته تغییر کرده و گوشت تنظیم بازاری در فروشگاههای زنجیرهای، میادین میوهوترهبار و اصناف توزیع نمیشود، در نتیجه اخباری که در خصوص شیوه توزیع گوشت با کارت ملی در این مراکز مطرح میشود، هیچ مبنایی ندارد.
او ادامه داد: گوشت با دریافت کارت ملی یا کد ملی افراد توزیع نمیشود، بلکه توزیع بر اساس کد ملی سرپرست خانوار انجام میشود.
قبله گفت: طبق برنامهریزیهای صورت گرفته، با هدف دسترسی خانوار به گوشت با قیمت تنظیم بازار، مقرر شده است به ازای هر کد ملی سرپرست خانوار، چهار کیلو گوشت یا نیم شقه تخصیص یابد، در نتیجه در فرآیند تخصیص نیازی به حضور افراد خانوار وجود ندارد.
به گفته این مقام وزارت «صمت» گوشت بین جامعه هدف یعنی جامعه کارگری، کارمندی لشکری و کشوری توزیع میشود و خبر ضرورت حضور فرزندان برای دریافت گوشت در فروشگاهها صحت ندارد.
این توضیحات مدیر کل دفتر خدمات بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت پاسخ به اظهاراتی است که گفته میشد سرپرست خانوار نمیتواند با کارت ملی فرزندان خود، سهمیه گوشت دولتی آنان را دریافت کند چرا که مسوولان توزیع ادعا میکنند تحویل سهمیه ماهیانه گوشت دولتی تنها با حضور شخص ممکن است و برای همین منظور، فرزند شاغل یا دانشآموز یک خانوار باید برای دریافت دو کیلو گوشت به نرخ دولتی مرخصی بگیرد.
جولان تن ماهی در افزایش قیمت
یکی از راهحلهایی که در نبود گوشت قرمز و همچنین کشاورزی ضعیف توسط کارشناسان معرفی میشود استفاده بیشتر از آبزیان است. کارشناسان معتقدند ایران با دارا بودن ۲۷۰۰ کیلومتر مرز دریایی میتواند فعالیت گستردهای در زمینه آبزیپروری دریایی داشته باشد. بازنگری در اولویتهای تامین منابع پروتئینی از دامداری به پرورش ماهی میتواند محدودیتهای شدید منابع آب و خاک را جبران کرده و در عین حال از ظرفیتهای دریایی ایران در شمال و جنوب برای تامین امنیت غذایی کشور استفاده کند. این در حالی است که علاوه بر ضعفهای ساختاری کشاورزی کشور، افزایش قیمت اقلام خوراکی کشاورزی نیز بیش از دوبرابر بیشتر شد. از طرفی خبر افزایش تن ماهی نیز فضای مجازی را پر کرد. کاوه زرگران دبیر کانون انجمنهای صنایع غذایی یکی از دلایل افزایش قیمت تن ماهی، حذف گوشت ماهی از لیست گروه یک، کالاهایی که ارز دولتی دریافت میکنند، دانست.
او گفت: حدود شش ماه قبل گوشت ماهی تن از لیست کالاهای گروه یک یعنی کالاهایی که ارز دولتی به آنها تعلق میگرفت خارج شد، بنابراین اکنون واردات آن باید با ارز مبادلاتی انجام شود.
دبیر کانون انجمنهای صنایع غذایی با اشاره به اینکه واردات ماهی تن به صورت فصلی انجام میشود، افزود: در مقاطعی از سال ماهی تن از طریق صید داخلی و در مقاطعی هم از طریق واردات تامین میشود.
او با بیان اینکه از زمانی که واردات گوشت ماهی تن از لیست ارز دولتی خارج شده، تاکنون این ماهی از طریق صید داخلی تامین شده است، اما با توجه به نزدیک شدن به پایان فصل صید داخلی و نزدیک به فصل واردات، صیادان داخلی قیمت این ماهی را از کیلویی ۱۰ هزار تومان به ۲۰ هزار تومان افزایش دادهاند.
زرگران با بیان اینکه تهیه گوشت ماهی تن تا یک ماه آینده هم از طریق صید داخلی امکانپذیر است، گفت: بنابراین تا یک ماه آینده تامین گوشت ماهی تن برای تهیه کنسرو ماهی از محل صید داخلی خواهد بود.
به گفته زرگران براساس محاسبات انجام شده، قیمت هر کیلوگرم گوشت ماهی تن وارداتی ۲۵ هزار تومان خواهد بود.
او در مورد علت کمیاب شدن کنسرو ماهی در بازار گفت: معمولا به دنبال هر نوع افزایش قیمتی به خصوص افزایش قیمت در مواد اولیه این اتفاقات ایجاد میشود، ضمن اینکه در حال حاضر برای واردات قوطی و درب آسان بازشو قوطی کنسرو هم مشکلاتی وجود دارد.
زرگران «تزریق قطرهچکانی ارز مورد نیاز تولیدکنندگان» و همچنین «مشکلات انتقال ارز» را به عنوان مشکلات اصلی تولیدکنندگان تن ماهی نام برد.
همچنین با بیان اینکه تولیدکنندگان مواد غذایی با دو مشکل اساسی مواجه هستند، گفت: اولین مساله این است که ارز مورد نیاز برای واردات اقلام غذایی به صورت قطرهچکانی تخصیص مییابد و مساله دوم مشکل انتقال ارز است که با توجه به شرایط تحریم بسیار سخت شده است.
به گفته زرگران امکان مبادلات تجاری با تامینکنندههای خارجی هم بسیار سخت است و به دلیل محدودیتهای ناشی از تحریم آمریکا برخی تامینکنندگان حاضر به برقراری ارتباطات تجاری با ایران نیستند.
افزایش قیمت تن نیز مانند بقیه کالاها در نبود نظارت دولت مخرب عمل میکند.
برخی از برندهای تن ماهی که در مهرماه سال گذشته تولید شده و قیمت درج شده روی آن هشت هزار و ۹۰۰ تومان بوده است، در برخی از فروشگاهها و سوپرمارکتها ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان عرضه میشود. این فروشگاهها درباره دلیل این گرانفروشی میگویند قیمتی که با آن، این محصول را خریداری میکنند، بسیار بالاتر از نرخی است که روی محصول درج شده و کارخانههای تولیدکننده باید در این رابطه پاسخگو باشند. علاوه بر این برخی از برندهای تولیدکننده تن ماهی نیز گرانی را علنی کردهاند. به عنوان مثال یکی از این برندها قیمت محصول خود را رسما به ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش داده است.
قیمت مرغ در حال افزایش
قیمت مرغ در سال گذشته که سال جولان افزایش قیمتها بود از چهار هزار و ۸۰۰تومان به هشت هزار تومان رسید که دلیل آن را افزایش تقاضای این محصول به دنبال گران شدن گوشت قرمز اعلام کردند. این کالا در حال حاضر در بازار حدود یازده هزار تومان به فروش میرسد؛ قیمتی که عضو هیاتمدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی آن را دوهزار تومان زیر قیمت تمام شده میداند. به گفته برومند چهار آیین با توجه به آنکه کامیونداران مبلغ اضافه پشت بارنامه برای حمل و نقل نهادههای دامی دریافت میکنند، از این رو مرغداران همچنان گرفتار تامین نهاده هستند.
او با انتقاد از قیمت نامتعارف نهادههای دامی در بازار گفت: با وجود آنکه حوالههای تامین نهادههای دامی از سوی وزارت جهاد کشاورزی تایید شده اما همچنان مرغداران به سبب مشکلات حملونقل گرفتار تامین ذرت و کنجاله سویا مورد نیاز واحدهای مرغداری خود هستند و چارهای جز تامین نهادهها با نرخ بالا از بازار آزاد ندارند.
چهار آیین نرخ هر کیلو کنجاله سویا در بازار آزاد را پنج تا پنج هزار و ۵۰۰ و ذرت را هزار و ۷۰۰ تا هزار و ۸۰۰ تومان اعلام کرد.
عضو هیاتمدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی با بیان اینکه امکان عرضه مرغ با نرخ مصوب ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان وجود ندارد، اظهار کرد: با توجه به آنکه واقعیت بازار با نرخ مصوب کارگروه تنظیم بازار فاصله معناداری دارد، بنابراین طی مذاکراتی با دبیر کارگروه تنظیم بازار خواستار اصلاح نرخ مصوب مرغ شدیم تا تولیدکنندگان از حاشیه زیان خارج شوند و همواره بتوانند در سال رونق تولید، به امر تولید در واحدهای خود ادامه دهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد