مشکل تخصیص ارز نهادههای دامی

جهان صنعت– صنعت طیور ایران بهعنوان یکی از ارکان اصلی تامین پروتئین کشور با چالشهای متعددی دستوپنجه نرم میکند. افزایش هزینههای تولید، اختلاف شدید میان قیمت مصوب و نرخ بازار آزاد نهادههای دامی، ناترازی انرژی در واحدهای پرورشی و دشواری تامین نیروی کار تنها بخشی از مشکلاتی است که تولیدکنندگان با آن مواجه هستند. هرچند در حال حاضر کمبودی در عرضه مرغ مشاهده نمیشود اما با این وجود، این پرسش مطرح میشود که امکان کاهش عرضه در فصل پاییز و زمستان وجود دارد؟
دبیرکل فدراسیون طیور ایران، درباره وضعیت تولید مرغ گوشتی توضیح داد: مرغ موجود در بازار حاصل جوجهریزی دوماه گذشته است و رقم ۱۵۰میلیون قطعه جوجهریزی که پیشتر روی کاغذ ثبت شده بود، تحقق یافته است.
دلیل نبود برنامهریزی مناسب در تخصیص ارز
سیدفرزاد طلاکش درباره مشکل تامین نهادههای دامی در بازار تصریح کرد که به دلیل نبود برنامهریزی مناسب در تخصیص ارز برای تامین نهادههای دامی مرغداران ناچارند نهادهها را با قیمت بالاتر از بازار آزاد تهیه کنند. او افزود: بهعنوان نمونه قیمت ذرت در بازار آزاد ۲۰هزار تومان و قیمت سویا ۳۰هزار تومان است در حالی که قیمت مصوب ذرت ۱۱هزار و ۳۰۰ تومان و کنجاله سویا ۲۰هزار و ۵۰۰تومان تعیین شده است. به این ترتیب مرغداران نهادهها را بین ۹هزار تا ۱۰هزار تومان بالاتر از نرخ مصوب خریداری میکنند. او گفت: علاوه بر این مورد، موارد دیگری همچون افزایش هزینههای حملونقل، ناترازی برق در کشتارگاهها، کارخانههای تامین خوراک دام و مرغداریها تا حدی بر کیفیت مرغ تاثیر گذاشته و سختی فعالیت در این حوزه را افزایش داده است. دبیرکل فدراسیون طیور ایران درباره قیمت تمام شده مرغ عنوان کرد: در حال حاضر قیمت تمام شده مرغ در محدوده ۷۵هزار تومان قرار دارد زیرا به دلیل مشکلات موجود در بازار، فشار به مصرفکننده نهایی وارد میشود. او اضافه کرد: قیمت مرغ گوشتی در شهرهای مختلف کشور متفاوت است اما در تهران، مرغ گوشتی با قیمت ۱۳۰هزار تا ۱۴۰ هزار تومان به فروش میرسد.
اخراج اتباع و تاثیرات آن
طلاکش با اشاره به اخراج اتباع و تاثیر آن بر تولید مرغ گوشتی تشریح کرد: اخراج اتباع بر افزایش حقوق و دستمزد تاثیرگذار بوده است زیرا اخراج این افراد به مرور زمان به یک چالش تبدیل میشود. بنابراین وزارت کشور هم باید در کوتاهترین زمان ممکن برای رفع این مشکلات اقدام کند. او گفت: کارگران ایرانی به سختی برای فعالیت در مرغداریها جذب میشوند چراکه ترجیح میدهند شغلهای پر درآمدتری را انتخاب کنند. این فعال صنفی درباره علت تبدیل نشدن بخشی از جوجهریزی به مرغ گوشتی تشریح کرد: کمبودی در بازار مرغ گوشتی وجود ندارد. از طرفی، بخشی از این ۱۵۰میلیون قطعه جوجهریزی مربوط به نژاد آرین است که در مرغداریها وجود ندارد. او اضافه کرد: همچنین بخشی از این ۱۵۰میلیون قطعه جوجهریزی به گوشت مرغ تبدیل نمیشود که از جمله دلایل تبدیل نشدن آنها به مرغ گوشتی میتوان به گرمای هوا و بیماریهای متداول در مرغداریها اشاره کرد. بنابراین از مقدار ۱۵۰میلیون جوجهریزی انجام شده، باید ۹ تا ۱۰درصد کسر شود.
تاثیر گرمای هوا بر تولید مرغ گوشتی
دبیرکل فدراسیون طیور ایران درباره تاثیر گرمای هوا بر تولید مرغ گوشتی تصریح کرد که مرغدار مجبور است برای کاهش تلفات به دلیل گرمای هوا، مرغها را زودتر به کشتارگاه تحویل دهد. به دلیل همین امر، وزن مرغها به وزن استاندارد نمیرسد.
او تاکید کرد که در حال حاضر مشکلی در تامین نیاز بازار وجود ندارد اما اگر این شرایط ادامه پیدا کند ممکن است در پاییز آثار آن دیده شود. براساس این گزارش، با وجود تحقق جوجهریزی و عرضه کافی در مقطع کنونی، واقعیت این است که مشکلات ساختاری همچون ضعف در برنامهریزی تخصیص ارز، فاصله چشمگیر میان قیمت مصوب و بازار آزاد نهادهها، هزینههای جانبی تولید و کمبود نیروی کار زنجیره تولید مرغ گوشتی را به شدت تحت فشار قرار داده است.
تداوم این روند نهتنها امنیت غذایی کشور را تهدید میکند بلکه زمینهساز افزایش قیمت برای مصرفکننده نهایی هم میشود. به نظر میرسد تا زمانی که سیاستگذاریها به جای مسکنهای مقطعی، بر اصلاحات بنیادین در تامین و توزیع نهادهها متمرکز نشوند، صنعت طیور همچنان گرفتار این چرخه بحران و ناپایدار باقی میماند.
منبع: تجارت نیوز