«جهان‌صنعت» واکنش‌های بین‌المللی درخصوص اعلان جنگ اسرائیل به کشورمان را بررسی می‌کند؛

قمار خطرناک  نتانیاهو و ترامپ

گروه بین الملل
کدخبر: 539869
تحلیل‌ها و واکنش‌های بین‌المللی به حمله اسرائیل به ایران، از قمار سیاسی نتانیاهو و نقش پنهان دولت ترامپ در این ماجراجویی خطرناک پرده برمی‌دارد و بر ضرورت تقویت دیپلماسی در کنار حق دفاع مشروع تاکید دارد.
قمار خطرناک  نتانیاهو و ترامپ

جهان‌صنعت- حملات رژیم صهیونیستی به خاک کشورمان در حالی از بامداد شنبه آغاز شده که در این عملیات‌ها ضمن نقض تمامی مبانی حقوق بین‌المللی، سطح گسترده‌ای از ترور فرماندهان ارشد نظامی ایران نیز در دستور کار این رژیم قرار گرفته است. در همین رابطه و در حالی که از روز شنبه پاسخ‌های متقابلی به تجاوز اسرائیل داده شده است اما در این زمینه فارغ از اظهار‌نظرهای تحلیلی و کارشناسی صورت گرفته درخصوص ابعاد این درگیری تمام‌عیار، یکی از مهم‌ترین موارد در شرایط کنونی، رصد رسانه‌های بین‌المللی و آگاهی از اظهارنظرهای مقامات بین‌المللی است. این موضوع از آنجا حائز اهمیت است که با رصد فضای بین‌المللی می‌توان محتوای تحلیلی و کارشناسی از دورنمای این جنگی که رژیم اسرائیل به کشورمان تحمیل کرده است به دست آورد.

در همین رابطه یکی از مهم‌ترین موارد

اظهار نظرهای دونالد ترامپ رییس‌جمهوری ایالات ‌متحده آمریکاست؛ زیرا اغلب کارشناسان معتقدند که رژیم اسرائیل بدون چراغ سبز ایالات ‌متحده یا حداقل هماهنگی با دولت ترامپ قادر به انجام عملیاتی در این سطح علیه ایران نبود. این موضوع زمانی حائز اهمیت بیشتر می‌شود که بدانیم روزنامه وال‌استریت‌ژورنال به‌تازگی در تحلیلی آورده است که دیپلماسی دولت ترامپ پوششی برای حمله غافلگیرکننده علیه ایران شده است. یعنی در شرایطی که ترامپ در طول ۵‌ دور مذاکرات گذشته همواره مدعی مهار برنامه هسته‌ای ایران بوده و حتی درخصوص مذاکرات اعلام کرده بود که در حال رسیدن به نتایج خوبی هستیم، در آستانه دور ششم مذاکرات، حملات رژیم صهیونیستی علیه کشورمان شروع شده که این امر نشان‌دهنده نوعی بلوف یا به تعبیری بازی دولت ترامپ برای ضربه زدن به کشورمان بوده است.

در این میان برخی از کارشناسان معتقدند که باوجود شرایط جنگی حاکم و در عین حال حق ایران برای پاسخگویی به رژیم اسرائیل که قضیه‌ای جداگانه است، ایران لازم است از ظرفیت‌های دیپلماتیک جهت پایان دادن به ماجراجویی خطرناک صهیونیست‌ها استفاده کند. در این رابطه البته تا لحظه تنظیم این گزارش در ظهر یکشنبه هنوز مشخص نیست که آیا دور ششم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و ایالات ‌متحده در مسقط عمان برگزار می‌شود یا خیر؟ اما آنچه از رصد مطبوعات داخلی و خارجی تا این لحظه مشخص شده، احتمال منتفی شدن این مذاکرات وجود دارد؛ زیرا از یک‌سو آمریکایی‌ها مسوولیت ماجراجویی اسرائیل را برعهده دارند و از سوی دیگر اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان ظهر یکشنبه با تاکید بر اینکه برای جمهوری اسلامی ایران قابل تصور نیست که رژیم صهیونیستی بدون هماهنگی یا چراغ سبز آگاهانه آمریکا، مرتکب چنین جنگ‌افروزی‌ در منطقه شده باشد، درباره دور بعدی مذاکرات گفت: هنوز هم مشخص نیست که ما یکشنبه در این زمینه چه تصمیمی خواهیم گرفت اما طرف مقابل کاری کرد که عملا مذاکره و گفت‌وگو بی‌معنا شد.

این موضوع از آنجا حائز اهمیت است که در بخشی از گزارش اخیر وال‌استریت‌ژورنال نیز آمده است: آمریکا در ظاهر به دنبال دیپلماسی بود اما احتمال هماهنگی ضمنی با اسرائیل در این حملات وجود دارد. در نتیجه درخصوص پیامدهای امنیتی و سیاسی این قضیه می‌توان گفت چنین وضعیتی باعث کاهش اعتماد به دیپلماسی آمریکا در منطقه و همچنین احتمال گسترش جنگ در سراسر خاورمیانه خواهد شد.

تحلیل محتوای نشست اضطراری شورای امنیت

درخصوص نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد که به درخواست ایران و روز جمعه برگزار شد، برخی اعضای این شورا حملات اسرائیل به کشورمان را محکوم کرده و درخصوص تشدید تنش‌ها در منطقه ابراز نگرانی کردند. به عنوان مثال واسیلی نبنزیا، سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل که حمله اسرائیل به خاک ایران را بی‌دلیل دانست و با محکوم کردن آن گفت: به هیچ‌وجه قابل توجیه نیست و جامعه بین‌المللی نمی‌تواند  و نباید در برابر چنین تحریک ‌آشکاری بی‌تفاوت بماند. سفیر چین در سازمان ملل نیز ضمن محکوم کردن اقدامات رژیم اسرائیل، تاکید کرد: تشدید تنش‌ها در منطقه به نفع هیچ‌کس نخواهد بود و از اسرائیل می‌خواهیم حملات خود را به ایران متوقف کند.

با این حال در شرایطی که نماینده اسرائیل در سازمان ملل سعی بر توجیه کردن اقدامات جنگ‌طلبانه این رژیم را داشت، نماینده آمریکا در سازمان ملل با حمایت از رژیم صهیونیستی مدعی شد: اسرائیل به ما اطلاع داد که این اقدام برای دفاع از خود ضروری است. هر ملت مستقلی حق دفاع از خود را دارد و اسرائیل نیز از این قاعده مستثنا نیست. باربارا وودوارد، سفیر انگلیس در سازمان ملل نیز  با ابراز نگرانی از حملات اسرائیل به خاک ایران و پاسخ تهران، بدون محکومیت این تجاوز، خواستار خویشتن‌داری همه طرف‌ها و نیز کاهش تنش‌ها شد.

از سوی دیگر در حالی که فرانسوی‌ها مدعی شدند، اولویت ما ادامه مسیر دیپلماتیک است، عمار بن‌جامع، سفیر و نمایند دائم الجزایر در سازمان ملل تصریح کرد: هدف قرار دادن زیرساخت‌های نظامی و غیرنظامی ایران را اقداماتی تحریک‌آمیز و توجیه‌ناپذیر می‌دانیم که ناقض منشور سازمان ملل است. در حالی که وزیر دفاع پاکستان نیز حمایت تمام‌قد کشورش از ایران را در جنگ با رژیم صهیونیستی اعلام کرده، سفیر این کشور در جلسه شورای امنیت سازمان ملل گفت: اسلام‌آباد با شدیدترین الفاظ حملات غیرقابل توجیه اسرائیل به ایران را محکوم و به ملت ایران تسلیت می‌گوییم. علاوه بر این در شرایطی که اسلوونی و یونان نیز از تشدید تنش‌ها در منطقه ابراز نگرانی کردند، نماینده دانمارک خواستار خویشتن‌داری طرفین شد.

لازم به ذکر است کشورهای قطر، امارات، عربستان و ترکیه نیز تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان را محکوم کرده‌اند.

روایت رسانه‌های غربی

در چنین شرایطی و در حالی دامنه تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در حال تشدید شدن است و نیروهای نظامی کشورمان شنبه شب پاسخ متقابل به تجاوزات رژیم اسرائیل داده‌اند، روز گذشته خبرگزاری رویترز گزارش داد که ایران و اسرائیل با حملات متقابل یکدیگر را مورد هدف قرار دادند و آژیرهای خطر در تل‌آویو و قدس اشغالی، به صدا درآمدند و ساکنان این دو شهر را در مواجهه با امواج متوالی موشک‌های ایران به پناهگاه‌ها کشاند.

خبرنگار الجزیره ساکن اراضی اشغالی نیز با بیان اینکه شهروندان اسرائیلی در شوک و هراس فرو رفته‌اند، اعلام کرد: ساکنان در سرزمین‌های اشغالی در بهت و هراس به سر می‌برند و مجبور بوده‌اند در شب چندین‌بار به پناهگاه بروند. در حدود ۲۰۰ اسرائیلی نیز مجروح و چهار نفر کشته شده‌اند و چندین ساختمان در مناطق شهر تل‌آویو خسارات بسیار شدیدی دیده‌اند.

از سوی دیگر، خبرگزاری ایرنا نیز روز گذشته گزارش داد: در پی پاسخ موشکی قاطع و قانونی جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اقدام گستاخانه رژیم صهیونیستی در حمله و راه‌اندازی جنگ علیه ایران، خبرنگار سی‌ان‌ان در جریان پوش زنده خبری از بیت‌المقدس از وقوع حمله موشکی ایران به این شهر، غافلگیر شد و اعلام کرد امکان دارد مکان پوشش خبری زنده را برای مدتی ترک کند. خبرنگار سی‌ان‌ان به صراحت گفت: واقعا شوکه شدیم، شاید محل گزارش را برای مدتی ترک کنیم، هم‌اکنون صدای رهگیری موشک ایران از پشت سر شنیده می‌شود. وی افزود: تاکنون موشک‌های ایران، تل‌آویو و شمال اسرائیل را هدف قرار می‌دادند و این نخستین‌باری است که بیت‌المقدس هدف موشکی ایران قرار می‌گیرد؛ اینجا شهر مهمی برای اسرائیل است زیرا دفتر نخست‌وزیری، پارلمان رژیم صهیونیستی و بسیاری از دفاتر مهم دولتی در آن قرار دارند.

روزنامه نیویورک‌تایمز هم در گزارشی با اشاره به حملات تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی به  تاسیسات هسته‌ای مهم ایران شامل فردو و نطنز و به شهادت رساندن جمعی از فرماندهان نظامی و دانشمندان و مسئولان انرژی اتمی کشور تصریح کرده که بعد از این حملات مشخص شد که چطور بخش عمده برنامه‌ هسته‌ای ایران سالم باقی مانده است.

نیویورک‌تایمز با اشاره به شکست رژیم صهیونیستی در آسیب زدن به برنامه هسته‌ای ایران می‌نویسد: به نظر می‌رسد حملات اسرائیل یک سایت تولید سوخت هسته‌ای روی زمین و مراکز تامین برق را در بزرگ‌ترین مرکز غنی‌سازی اورانیوم ایران در نطنز هدف گرفتند. این روزنامه آمریکایی درباره ترور جنایتکارانه دانشمندان هسته‌ای ایران شامل شهید دکتر محمدمهدی طهرانچی و شهید دکتر فریدون عباسی نوشت: اسرائیل با انتخاب این اهداف دست به قمار بر سر این زد که با این حرکت بتواند به تلاش‌های ایران آسیب وارد کند.

سیگنال‌های متناقض ترامپ

در چنین شرایطی و در حالی که دامنه تنش‌ها در حال افزایش یافتن و رژیم صهیونیستی بر شدت اقدامات تجاوزکارانه خود افزوده است، به گفته برخی تحلیلگران بین‌المللی، دولت ترامپ می‌تواند در این شرایط بحرانی، ترمز ماجراجویی نتانیاهو را بکشد و منطقه خاورمیانه را از یک جنگ فراگیر نجات دهد. حال اگر این اتفاق صورت نگیرد، مشخص می‌شود که پشت پرده این قضایا دولت ترامپ بوده و اسرائیلی‌ها بدون کمک ایالات‌ متحده جرات چنین اقداماتی را نداشتند.

در همین رابطه است که تحلیل محتوای صحبت‌های ترامپ که اتفاقا بسیار متناقض است، اهمیت می‌یابد. به عنوان مثال او در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز، مدعی شد: ما همه چیز را می‌دانستیم و تلاش کردم تا ایران را نجات دهم چون دوست داشتم شاهد یک توافق باشم. آنها هنوز هم می‌توانند به یک توافق برسند، هنوز خیلی دیر نشده است. این ادعاها در حالی مطرح می‌شود که ترامپ بارها  تهدید کرده بود در صورت شکست مذاکرات، اقدامات نظامی علیه زیرساخت‌های هسته‌ای کشورمان انجام خواهد داد.

با این حال او در گفت‌و‌گوی خود با رویترز در پاسخ به این سوال که آیا ایالات‌ متحده از اسرائیل در برابر حملات متقابل ایران حمایت خواهد کرد، با بیان اینکه از اسرائیل حمایت می‌کند، گفت: نگران وقوع جنگ منطقه‌ای در نتیجه حملات اسرائیل نیست. وی در ادامه افزود: ما به اسرائیل خیلی نزدیکیم. ما تا الان متحد شماره یک اسرائیل هستیم. وی همچنین در ادامه اظهارات ضد‌و‌نقیض خود در حالی قبل از این در مصاحبه‌ای گفته بود ایران هنوز هم می‌تواند به توافق برسد که اندکی بعد صحبت‌های خود را تغییر داده و مدعی شد: به ایران ۶۰‌روز زمان دادیم تا پای میز مذاکره بیاید و توافق کند و اکنون زمان تمام شده است!

ترامپ افزود: ما همه چیز را می‌دانستیم. به قدری می‌دانستیم که به ایران برای توافق ۶۰‌روز زمان دادیم و اکنون از آن زمان گذشته است. برای همین می‌گویم همه چیز را می‌دانستیم. هنوز مشخص نیست که آیا ایران با وجود حملات هوایی اسرائیل یک برنامه هسته‌ای دارد یا نه؟ هیچ‌کس این را  نمی‌داند. وی درباره مذاکرات ایران- آمریکا نیز گفت: «مذاکرات متوقف نشده است. ما با آنها روز یکشنبه دیدار داریم. البته الان مطمئن نیستم که آیا نشست انجام می‌شود یا نه با این حال، ما روز یکشنبه با آنها دیدار داریم.»

وب گردی