نامه سرگشاده ۵ نهاد صنف ICT به رییس‌جمهور:

قطع اینترنت، حلقه آخر محاصره ایران است

گروه فناوری
کدخبر: 547505
قطع یا محدودسازی گسترده اینترنت در پاسخ به تهدیدات سایبری، علاوه بر ناکارآمدی، می‌تواند به تضعیف حکمرانی ملی و آسیب جدی به زیرساخت‌های اقتصادی و فناورانه کشور منجر شود.
قطع اینترنت، حلقه آخر محاصره ایران است

جهان‌صنعت– درپی حمله نظامی رژیم صهیونیستی به خاک ایران، پنج نهاد و تشکل صنفی و اقتصادی فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات با ارسال نامه‌ای سرگشاده به رییس‌جمهور، درباره تبعات امنیتی، اقتصادی و اجتماعی قطع یا محدودسازی گسترده اینترنت جهانی هشدار دادند. در این نامه که خطاب به مسعود پزشکیان در مقام ریاست‌جمهوری، شورای‌عالی امنیت ملی و شورای عالی فضای مجازی نگاشته شده، تاکید شده است که مسدودسازی اینترنت نه‌تنها پاسخ مناسبی به تهدیدات سایبری نیست، بلکه می‌تواند به تضعیف حکمرانی ملی، تداوم محاصره ایران و تخریب زیرساخت‌های اقتصادی و فناورانه منجر شود. این نهادها تاکید کرده‌اند که قطع اینترنت و ارتباطات جهانی فقط باید به‌ عنوان آخرین اقدام دفاعی و با دستور مستقیم شخص رییس‌جمهور عملیاتی شود. متن این نامه که با امضای سازمان نظام صنفی رایانه‌‏ای کشور، اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی، کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران و انجمن صنفی کسب‏‌وکارهای اینترنتی تهران منتشر شده، به این شرح است:

«جناب آقای دکتر پزشکیان، رییس محترم جمهوری اسلامی ایران، رییس محترم شورای‌عالی امنیت ملی و رییس محترم شورای‌عالی فضای مجازی. با سلام و احترام، ما جمعی از فعالان اقتصادی، کارآفرینان و متخصصان حوزه فناوری اطلاعات و فضای مجازی، درپی حمله دژخیمانه رژیم صهیونیستی به خاک کشورمان، لازم دیدیم نکاتی را درخصوص آینده فضای مجازی و ارتباط آن با امنیت ملی، توسعه اقتصادی و مسائل اجتماعی با جنابعالی و دیگر مسوولان کشور درمیان بگذاریم. در شرایطی که افکار عمومی کشور بیش از هر زمان دیگری نسبت به موضوعات مرتبط با فناوری و دفاع حساس شده‌اند، مشاهده می‌شود که برخی دیدگاه‌ها، به‌جای تقویت زیرساخت‌ها و توان داخلی برای مقابله با تهدیدات نوین، بر محدودسازی دسترسی به شبکه جهانی اطلاعات و محروم‌سازی مردم و کسب‌وکارها از این خدمات تکیه کرده‌اند؛ رویکردی که از دید ما نه‌تنها پاسخی موثر به تهدیدات نیست، بلکه خود می‌تواند زمینه‌ساز آسیب‌های جدی‌تر و بحران‌های جبران‌ناپذیر شود. در ادامه، دلایل اصلی نگرانی خود را بیان می‌کنیم:

تضعیف حکمرانی ملی

محدودسازی فعالیت رسانه‌های داخلی در سال‌های گذشته، مهاجرت گسترده خبرنگاران، روزنامه‌نگاران و متخصصان رسانه‌ای را درپی داشت و عملا میدان رسانه‌ای کشور را به بازیگران خارج از مرزها واگذار کرد. امروز نیز در صورت قطع یا اختلال گسترده در دسترسی به شبکه جهانی اطلاعات، همین سرنوشت برای حکمرانی کشور در فضای مجازی تکرار خواهد شد. از یک طرف با خروج گسترده نخبگان کشور در این صنعت مواجه خواهیم شد و از طرف دیگر در حالی که فناوری‌های نوین با شتابی فزاینده در دسترس عموم قرار می‌گیرند؛ بازار بزرگی که به واسطه محدودسازی داخلی شکل می‌گیرد، خدماتی مانند استارلینک را ارزان‌تر و در دسترس‌تر خواهد کرد. در چنین شرایطی، حاکمیت در این عرصه، پیش از آن ‌که فرصت مداخله پیدا کند، میدان را به‌کلی از دست خواهد داد.

آسیب به اقتصاد ملی و توان رقابت‌پذیری

امروز اقتصاد دیجیتال، موتور رشد بسیاری از کشورهاست. هزاران کسب‌وکار مختلف در ایران از اینترنت و خدمات جهانی در راه تولید، کسب‌‏وکار و خلق ارزش‏‌های جدید برای کشور استفاده می‌کنند. وقتی حاکمیت امکان حضور موثر در فضای مجازی را نداشته باشد، سیاستگذاری اقتصادی نیز در این فضا بی‌معنا خواهد شد. مشابه تجربه شبکه‌های تلویزیونی ماهواره‌ای، در فضای مجازی نیز شرکت‌های چندملیتی و قدرت‌های بزرگ جهانی، عملا جایگزین سیاستگذار داخلی خواهند شد و بازار ایران را بدون پرداخت مالیات، بیمه و یا پیروی از اولویت‌های فرهنگی و اقتصادی کشور، در اختیار خواهند گرفت و در غیاب سیاستگذاری موثر ملی؛ بازار داخلی ما را شکل‏‌دهی خواهند کرد.

امنیت سایبری و برتری فناورانه

در حالی که در بعد فناوری در بسیاری از حوزه‌‏های کشور متاسفانه شاهد فاصله زیاد صنایع ملی ایران با صنایع بین‏‌المللی هستیم، در صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات، کسب‏وکارها و نخبگان ایرانی فاصله زیادی با استانداردهای جهانی ندارند. قطع یا اختلال گسترده در دسترسی به شبکه جهانی اطلاعات این مزیت ملی را به سرعت تخریب خواهد کرد. از طرف دیگر تقویت امنیت سایبری، نیازمند تعامل مستمر با جامعه جهانی، به‌روزرسانی‌های منظم نرم‌افزارها و ارتباط با مراکز هشدار بین‌المللی است و قطع این ارتباطات، امکان به‌روزرسانی امنیتی به موقع سامانه‌‏های کلیدی و حساس کشور را با اختلال فاجعه‏‌باری مواجه می‏‌کند.

تکمیل حلقه محاصره ایران

تحریم‌ها اگرچه به‌ظاهر مانع ورود کالا و سرمایه به ایران هستند اما مهم‌ترین اثر آنها حذف تدریجی ایران از چرخه‌‏های اقتصادی، علمی و اجتماعی در جهان است. امروز، کسب‌وکارهای جهانی و ملت‏‌های دیگر منافعی در ایران ندارند و همین بی‌منفعتی، تعرض به کشور را برای دشمنان آسان‏‌تر کرده است. قطع دسترسی به شبکه جهانی اطلاعات، آخرین حلقه این محاصره‌‏ همه جانبه است. این اقدام نه‌تنها زبان فارسی را از عرصه بین‌المللی حذف خواهد کرد، بلکه ارتباط انسانی میان مردم ایران و دیگر کشورها را از میان خواهد برد و در نهایت، دیپلماسی عمومی کشور را در سطح جهانی به‌شدت تضعیف خواهد کرد.

تهدید امنیت روانی و اجتماعی

استفاده بی‌رویه از خدمات VPN باعث ایجاد مخاطرات بسیاری مانند دسترسی بیگانگان به کلان‏‌داده‌‏های رفتاری ایرانیان و افزایش حملات سایبری از داخل خاک ایران شده و به یکی از عوامل اختلال در امنیت ملی کشور تبدیل شده است. از طرف دیگر محروم کردن مردم از دسترسی به منابع خبری، نه‌تنها مانع شایعه‌پراکنی نخواهد شد، بلکه باعث تشدید بی‌اعتمادی عمومی و گسترش ناامنی روانی در جامعه می‌‏شود. در شرایط کنونی، کشور بیش از هر زمان دیگر نیازمند تقویت حس اطمینان در میان شهروندان و مقابله هوشمندانه با جنگ‏‌های روانی است و دسترسی به اطلاعات، یکی از پایه‌های ثبات روانی و اجتماعی است. در واقع، ایجاد حس اعتماد در جامعه و جلوگیری از گسترش شایعات، نیازمند تقویت کانال‌های ارتباطی و افزایش اعتماد اجتماعی در کشور است. مردم ایران، بارها ثابت ‏کرده‌‏اند هوشیار، متمدن و دلسوز هستند و همراهی ملت، ستون کلیدی برای عبور از بحران‌ها خواهد بود.

ما امضاکنندگان این نامه، با درک حساسیت شرایط، بر این باوریم که راه پیشرفت، امنیت و اقتدار کشور، از مسیر تعامل فعال و هوشمندانه با جهان فناوری و حمایت از نخبگان داخلی می‌گذرد، نه از طریق انزوا و قطع ارتباط. برای افزایش امنیت سایبری روش‌‏های فنی مختلفی وجود دارد و از طریق ایجاد محدودیت و اختلالات گسترده در شبکه نمی‌توان امنیت سایبری را ارتقا داد و اعلان وضعیت شبه حکومت نظامی در فضای مجازی و قطع کامل ارتباطات جهانی، تنها باید با دستور مستقیم جنابعالی و به عنوان آخرین اقدام دفاعی صورت پذیرد. ما آماده‌ایم تا در مسیر تقویت زیرساخت‌های ملی، ارتقای تاب‌آوری دیجیتال کشور و بهره‌برداری بهتر از فرصت‌های فناورانه، همفکری و همکاری کنیم و ضمن تاکید بر ضرورت بازنگری در سیاست‌های دفاع ملی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، از همکاری با دلسوزان کشور دریغ نداریم.»

وب گردی