فعالیت معدنی بیفایده یا کمفایده با شرایط امروز اکتشاف

جهان صنعت_نجفزاده، نماینده خوی و چایپاره و عضو کمیسیون تخصصی صنایع و معادن مجلس گفت: در بحث معادن کشور رهبر معظم انقلاب در دیدارهای متعدد تاکید کردند که معادن باید در اقتصاد ایران به جایگاه نفت برسند.
وی افزود: ما یکی از معدنخیزترین کشورهای جهان هستیم و بسیاری از مواد معدنی فلزی و غیرفلزی را هم در پوسته زمین داریم ولی متاسفانه مشکل اصلی کشور در بحث معدن به اکتشاف معادن برمیگردد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: ما خیلی خوشبینانه تنها توانستهایم فقط ۷درصد معادن کشور را در پوسته زمین شناسایی کنیم، یعنی ۹۳درصد معادن کشور دستنخورده مانده است.
وی همچنین گفت: در جهان همه کار معدن بر پایه اکتشاف است و تا زمانی که رصد و اکتشاف مواد معدنی را به درستی انجام نداده باشیم و مطالعات پایهای در این خصوص صورت نگرفته باشد فعالیت معدنی بیفایده یا کمفایده خواهد بود و همین میشود که امروز داریم.
نماینده مردم خوی و چایپاره ادامه داد: ما در کند و کاو و برداشت هم تجهیزات به درد بخور معدنی نداریم. الان با توجه به رشد چشمگیری که در حوزه تجهیزات معدنی ایجاد شده است، برای اینکه بتوانیم عناصر مختلف را از زمین در بیاوریم، مشکل داریم.
وی تصریح کرد: معادن ما به خاطر همین کمبازده هستند و برداشت از آنها زمانبر است و صرفه اقتصادی پایینی دارند، در حالی که همین عناصر میتوانند در رشد اقتصادی اثرات بزرگی بر جای بگذارند.
نجفزاده با اشاره به وضعیت شرکتهای معدنی در جهان گفت: الان در جهان با تجهیزات نوین میتوانند به سرعت و دقت بیشتر و با اتلاف منابع کمتر یک معدن را اکتشاف و بهرهبرداری کنند.
وی با بیان اینکه راهکار بهینهسازی وضعیت کشور در حوزه معادن دو موضوع است، تصریح کرد: اول توجه بیشتر در بخش اکتشاف و دوم حمایت از معدنکاران در بخش استخراج یعنی معدنکاران در بخش واردات تجهیزات بهروز دستشان باز باشد.
وی درباره علت گران تمام شدن محصولات فلزی ایران در قیاس با چین که هم مواد معدنی و هم انرژی وارداتی دارد ولی در ایران هر دوی اجزای تولید محصول فلزی در داخل موجود است، گفت: این موضوع به دیپلماسی ما و تحرکها بازمیگردد و اگر بتوانیم با اقتصاد جهانی پیوند بخوریم بسیاری از مشکلات ما به خصوص در حوزه معدن حل خواهد شد. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان داخلی برای این منظور گفت: این شرکتها تا بیایند و وارد چرخه صنعتی شوند زمانبر است و تا زمانی که به تولید صنعتی یک ماشین استخراج برسد خیلی فاصله دارند. ما امروز در تولید دانش فنی موفق هستیم ولی برای تبدیل آن به محصول توانایی خود را نتوانستهایم بروز دهیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا شرکتهای بزرگ معدنی پا پیش گذاشته و حاضرند به شرکتهای دانشبنیان کوچک ولی صاحب علم کمک و برای تولید یک محصول از آنها حمایت کنند، گفت: ما هم معتقدیم که در این زمینه باید کمکهای لازم به این گونه شرکتهای دانشبنیان انجام شود ولی معتقدم مشکل دو جا است؛ یکی اکتشاف معادن و دوم تجهیزات که در بخشی از آن باید به داخل متکی بود و در جایی که موجود نیست و نیاز فوری است از خارج وارد کنیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: برای تامین این دو منظور صندوق توسعه ملی هم میتواند با تخصیص اعتبار هنگفت حمایتهای لازم را به عمل آورد.
در ادامه انارکی، نماینده رفسنجان در مجلس نیز درباره فعالیت شرکتهای معدنی گفت: استان کرمان به بهشت معادن معروف است و شاید بیش از ۴۵درصد معادن کشور را دارد ولی آثار مخرب این معادن به مردم منطقه میرسد.
وی افزود: شاید یکی از بزرگترین معادن روباز مس در جهان را داریم که علاوه بر مصارف داخلی در صادرات کشور هم سهم بزرگی دارد و حدود ۶میلیارد دلار ارزآور است.
نماینده مردم رفسنجان تصریح کرد: تمام منابع آب شرب و کشاورزی و حتی دامداری منطقه را تخریب کرده و به محیطزیست این استان آسیب میرسانند. حتی شاید بگویم به گردشگری در استان هم آسیب میزنند زیرا مناطق بکر و زیبای استان را تبدیل به منطقهای زشت و غیرقابل استفاده میکنند.