عزم جدی ایران و افغانستان برای سرمایه‌گذاری مشترک در بخش معدن

گروه معدن
کدخبر: 535951
ایران و افغانستان برای سرمایه‌گذاری مشترک در بخش معدن عزم جدی دارند و در حال برنامه‌ریزی برای آغاز پروژه‌های عملیاتی هستند.
عزم جدی ایران و افغانستان برای سرمایه‌گذاری مشترک در بخش معدن

جهان صنعت– رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) اعلام کرد: عزم ایران و افغانستان برای سرمایه‌گذاری مشترک در بخش معدن جدی است و هر ۲ طرف به دنبال برنامه عملیاتی هستیم. محمد آقاجانلو روز چهارشنبه در نشست با مسوولان سرمایه‌گذاری افغانستان اظهار داشت: در جلسه اخیر قرار شد برای توسعه معادن افغانستان کمیته «اکتشاف، آزمایشگاه و استخراج» (متولی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی) و کمیته «سرمایه‌گذاری و احداث کارخانجات و مناطق ویژه مشترک» (متولی ایمیدرو) تشکیل شود. وی افزود: با وجود فرصت‌های مختلف همکاری در بخش معدن، برای عملیاتی شدن کار، باید طرح‌هایی که زیرساخت‌های آنها فراهم است و امکان اجرایی شدن سریع‌تر را دارند، آغاز کنیم. رییس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه فرآوری در محل معادنی که زیرساخت دارند به‌صرفه‌تر است، گفت: به دلیل فراهم نبودن زیرساخت‌های حمل‌ونقل و انرژی در جوار معادن افغانستان، پیشنهاد ما احداث بازارچه مرزی برای گوهرسنگ و ایجاد کارخانه فرآوری سرب و روی در مناطق آزاد مرز دو طرف است. وی ادامه ‌داد: منطقه دوغارون ایران، منطقه آزاد محسوب می‌شود و دارای امکانات اولیه است. می‌توانیم تجهیزات مورد نیاز تولید گوهرسنگ را در این منطقه مستقر کنیم و پس از آموزش‌های لازم، گوهرسنگ افغانستان را در آنجا به محصول تبدیل و در این بازارچه مرزی به فروش رسد. آقاجانلو با بیان اینکه ایران از خارج از کشور کانسنگ سرب و روی واردات می‌کند، تصریح‌کرد: با توجه به وجود معادن سرب و روی غنی در افغانستان، پیشنهاد می‌کنیم با توجه به وجود زیرساخت‌ها در ایران، در گام نخست در مرز این کشور کارخانجات فرآوری این صنعت را احداث و از خوراک معادن افغانستان استفاده کنیم. وی افزود: در جذب سرمایه‌گذار نظارت می‌کنیم تا سرمایه‌گذار واقعی و توانمند برای در اختیار گرفتن معدن انتخاب شود. با ایجاد کارخانه فرآوری نیز برادران افغان در آن مشغول به کار خواهند شد. رییس هیات عامل ایمیدرو خاطرنشان ‌کرد: در مورد سنگ‌آهن نیز می‌توان مدل‌های مشابه با درنظر گرفتن صرفه و صلاح دو کشور طراحی کرد.

تضمین سرمایه‌گذاری در افغانستان

خلیل الرحمن‌ژوند، رییس واحد تسهیل سرمایه‌گذاری افغانستان در این نشست گفت: طی دو روز اخیر، نشست‌های مفید و امیدوارکننده‌ای با برادران ایرانی برگزار شد. نیاز است تفاهمنامه امضا شده طی دو سال پیش را عملیاتی کنیم و مایلیم از توانمندی این کشور برای توسعه بخش معدن بهره بریم. وی افزود: برای تجهیز آزمایشگاه، نیاز به همکاری متخصصان ایرانی است. همچنین، در حوزه اکتشاف، استخراج و فرآوری، بخش دولتی و خصوصی ایران تجرب خوبی دارند. الرحمن‌ژوند، با اشاره به اینکه قوانین افغانستان سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی را تضمین کرده است، گفت: سرمایه‌گذاران هر زمان بخواهند می‌توانند سرمایه‌گذاری انجام شده را به کشور خود انتقال دهند. امنیت مسوولیت حکومت است و در صورت نیاز به تعهد جداگانه حاضریم انجام دهیم. وی ادامه ‌داد: مایلیم در بخشی از خاک افغانستان و ایران، بازار مشترک و کارخانه ایجاد شود.

همکاری‌های دوجانبه ایران و افغانستان در حوزه معدن

در ادامه رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در دیدار با هیات بلندپایه افغانستانی، بر افزایش همکاری‌های دوجانبه در حوزه زمین‌شناسی، معدن و علوم زمین تاکید کرد. داریوش اسماعیلی در جریان سفر هیات بلندپایه افغانستانی به جمهوری اسلامی ایران بر تقویت روابط بین دو کشور تاکید کرد. همچنین در این نشست، طرفین با بررسی راهکارهای توسعه تعاملات علمی، آموزشی و فنی، از بخش‌های مختلف سازمان از جمله آزمایشگاه‌های تخصصی و موزه علوم زمین بازدید کردند و با توانمندی‌های فنی، آزمایشگاهی و علمی سازمان آشنا شدند. هیات افغانستانی با ابراز رضایت از سطح تخصص کارشناسان و زیرساخت‌های موجود، خواستار بهره‌گیری از ظرفیت‌های سازمان زمین‌شناسی ایران شدند. آموزش نیروی انسانی، انتقال دانش فنی، شناسایی پتانسیل‌های زمین‌شناسی افغانستان و استفاده از تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی از جمله محورهای مطرح‌ شده در این دیدار بود. این هیات به سرپرستی «هدایت‌الله بدری»، سرپرست وزارت معادن و پترولیوم افغانستان به ایران سفر کرده است.

منبع: ایرنا

سایت خوان