شکست ترامپ در اروپا

ایلیا حسامی– یکی از سخنان تکراری و ثابت دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب ایالات متحده آمریکا پیش از انتخابات ریاستجمهوری، ادعای او درباره حلوفصل کردن مناقشه اوکراین و روسیه تنها در ۲۴ ساعت بود. این سیاستمدار آمریکایی بارها و بارها این سخنان را مطرح و به نوعی سعی میکرد ناکارآمدی دولت بایدن را به گوش رایدهندگان برساند چراکه باور داشت پیش از مراسم تحلیف پوتین و زلنسکی را پای میز مذاکره میبرد و صلح را میان روسیه و اوکراین برقرار میکند اما اکنون که بهزودی بازه زمانی مشخص شده از سوی او تمام میشود، نهتنها جهان، صلح میان این دو کشور را ندید بلکه هر دو سمت درگیر سعی به استفاده از تسلیحات جدید دارند.
به گزارش روزنامه فایننشالتایمز، برخی افراد نزدیک به دونالد ترامپ اعتراف کردهاند که او تا این لحظه برنامه مشخصی برای حل بحران اوکراین در نظر ندارد. این منبع نزدیک به رییسجمهور منتخب گفت که تیم ترامپ وسواس بسیار بالایی در به نمایش گذاشتن قدرت دارند و به همین علت در حال تغییر رویکرد در رابطه با اوکراین است. در ادامه نیز این منبع بیان کرد که دولت ترامپ خروج بایدن از افغانستان را در ذهن دارند و نمیخواهند چنین واقعه مشابهی در رابطه با اوکراین در کارنامهاش ثبت شود.
لازم به ذکر است که دونالد ترامپ نیز درباره جنگ اوکراین گفته است که وضعیت نسبت به گذشته بسیار وخیمتر شده و احتمال گسترش دامنه جنگ وجود دارد. البته باید ذکر کرد که ترامپ در زمانی ادعای خود را مطرح میکرد که کشورهای غربی اجازه استفاده از تسلیحات دوربرد ساخت غرب را برای اوکراین صادر نکرده بودند اما پس از تصمیم بایدن مبنیبر چراغ سبز نشان دادن برای حمله مستقیم اوکراین به خاک روسیه به وسیله تسلیحات آمریکایی و در ادامه، رونمایی روسیه از موشک اورشینک، وضعیت پیچیدهتر از انتظارات ترامپ شد و همین سبب شد که او از تصمیم بایدن انتقاد و حرکت وی را گامی بهسوی شدیدتر شدن اوضاع توصیف کند. همچنین لازم به ذکر است که کیث کلوگ، دستیار و فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور اوکراین، سفر خود به کییف، پایتخت اوکراین را به بعد از مراسم تحلیف ریاستجمهوری موکول کرده است.
روسیه به اهدافش نرسیده است
در همین راستا باید گفت که بامداد شنبه، رویترز در گزارشی به نقل از کاخ سفید اعلام کرد که در گفتوگوی تلفنی اخیر جو بایدن، رییسجمهور ایالات متحده با همتای اوکراینی خود یعنی ولودیمیر زلنسکی، بایدن بر ادامه حمایت از اوکراین در برابر روسیه تاکید کرد و همچنین این دو مقام درباره حمایت واشنگتن از کییف، تحریمهای جدید ایالاتمتحده علیه روسیه و تقویت سامانههای هوایی اوکراین با یکدیگر صحبت کردند.
در بیانیه منتشر شده از سوی کاخ سفید آمده است: اکنون روشن شده که جنگ پوتین علیه اوکراین یک فاجعه برای روسیه بوده است چرا که روسیه در این جنگ به دلیل شجاعت مردم اوکراین و حمایتهای آمریکا به هیچکدام از اهداف راهبردی خود در اوکراین نرسیده است. در ادامه نیز زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس در صفحه خود نوشت: پوتین باید هزینه جنگ خود را با مشاهده تاثیر مستقیم آن بر جیب خود حس کند. او در ادامه گفت: موشکهای پاتریوت که توسط آمریکا به اوکراین اهدا شده است، تاثیرگذاری خود را ثابت کرده و ما باید به این تقویت ادامه دهیم.
زلنسکی از تحریمهای انگلیس بر شرکتهای نفتی روسیه نیز استقبال کرد و نوشت که این محدودیتها اختلال گسترده دیگری در توانایی پوتین برای تامین مالی تهاجم خود ایجاد میکند.
اخیرا دولت آمریکا و انگلیس، در جدیدترین اقدام ضدروسی خود، تحریمهای جدیدی علیه صنعت نفت روسیه وضع کردند و در اقدامی هماهنگ شرکتهای برزگ نفتی گازپروم و سورگوت روسیه را تحریم کردند. وزارت خزانهداری آمریکا هم اعلام کرد که ۱۸۳نفتکش، تعدادی شرکت بیمه و چندین مقام دولتی و مدیرعاملان برخی شرکتهای پالایش نفت را تحریم کرده است.
بیاعتمادی به زلنسکی شدت گرفت
اما همه اخبار به نفع زلنسکی نیست چرا که یورونیوز در گزارش اخیر خود آورده است: در حالی که سه سال از جنگ اوکراین میگذرد، آخرین نظرسنجی نشان میدهد که اعتماد به زلنسکی، رییسجمهور اوکراین در میان مردم این کشور با کاهش روبهرو شده است. براساس دادههای جمعآوری شده موسسه بینالمللی کییف(کیآیآیاس) در ماه دسامبر مشخص شد که تنها ۵۲درصد از مردم اوکراین به زلنسکی و رهبری او در این جنگ اعتماد دارند. طبق این نظرسنجی، این عدد نسبت به سال گذشته با کاهش مواجه شده است. در پایان سال ۲۰۲۳ میزان اعتماد مردم به زلنسکی ۷۷درصد بوده و در سال ۲۰۲۴ این عدد به ۶۴درصد و در ماه می گذشته، این عدد به ۵۹ درصد رسید.
این نتایج در زمانی منتشر شده است که نیروهای روسی بهتدریج مشغول پیشروی در خاک اوکراین هستند و از سوی دیگر، زلنسکی قوانین جدید و سختگیرانهای برای فراخوانی جنگ امضا کرده تا بتواند کمبود نیروی انسانی در ارتش اوکراین را جبران کند.
پاریس و لندن همچنان حامی کییف
در همین رابطه در دیدار اخیر امانوئل ماکرون، رییسجمهور فرانسه با کییر استارمر، نخست وزیر بریتانیا هر دو مقام اروپایی به حمایت و تعهدشان نسبت به اوکراین تاکید کردند.
ماکرون در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما تعهد خود به حمایت از اوکراین را تکرار میکنیم و درباره وضعیت خاورمیانه، روابط بریتانیا و اتحادیه اروپا و آمادگی برای نشست آینده فرانسه- بریتانیا گفتوگو کردیم.»
از سوی دیگر ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امورخارجه روسیه در گفتوگویی که با خبرگزاری نووستی درباره گزارشهای رسانههای آمریکایی در مورد احتمال مذاکره میان روسیه و اوکراین و آمریکا در اوایل ۲۰۲۵ مطرح شد، گفت: مذاکرات بین روسیه، اوکراین و کشورهای غربی برای مدت طولانی در جریان بوده است اما کسانی که از غرب در این مذاکرات حاضر بودند، فقط تظاهر به مشارکت میکردند.
این مقام روسی در ادامه گفت: آیا ممکن است مذاکراتی انجام شود؟ مذاکرات در جریان بود، قالبهایی نیز ایجاد شد. کسانی که از غرب در آنجا حاضر بودند فقط وانمود میکردند که در آن شرکت میکنند اما در اصل، وظیفه آنان برافروختن درگیری در اروپا بود. او همچنین درباره اظهارات ترامپ درباره الحاق کانادا و جزیره گرینلند به خاک آمریکا گفت که این سخنان پس از روی کار آمدن ترامپ قابل اظهار است.
در همین رابطه اکنون باید تا زمان ورود رسمی ترامپ به کاخ سفید صبر کرد و دید که ترامپ چگونه میخواهد با مسائلی که بایدن را مقصر آنها میداند، برخورد کند زیرا هماکنون دو موضوع بسیار مهم و حیاتی برای ایالات متحده و دولت بعدی وجود دارد. نخست جنگ اوکراین و سپس آتشسوزی آخرالزمانی کالیفرنیا.