سوقدادن سرمایه مردم بهسمت طلا مغایر با تولید ملی است

جهان صنعت – عضو هیات علمی دانشگاه سرمایهگذاری در حوزه طلا و تبدیل پول به فلزات گرانبها را مغایر با شعار سال و سرمایهگذاری برای تولید دانست و گفت: در هیچ اقتصادی فرمولی وجود ندارد که از ترکیب سفتهبازی و سوداگری به تولید ملی و سرمایهگذاری در تولید دست یافت.
حسین راغفر گفت: امسال دوازدهمین سالی است که به نام تولید مزین شده است اما دریغ از اینکه به الزامات تولید در این سالها پایبند باشیم. وی افزود: متاسفانه اقتصاد مالی غالب در کشور نهتنها مبتنیبر تولید نیست بلکه بهدلیل سیاستهای نادرست مالی فضای سفتهبازی و سوداگری همچنان در گسترش است که نمونه بارز آن سوق دادن سرمایههای مردم بهسمت بازار طلا و تبدیل پول به فلزات گرانبهاست.
این تحلیلگر اقتصادی با بیان اینکه دولت باید هزینههای سفتهبازی و سوداگری را در اقتصاد به شدت بالا ببرد عنوان کرد: برای اینکه بهبود سرمایهگذاری مولد صورت بگیرد، باید هدایت سختگیرانه اعتبارات به تولید و مشارکتهای عمومی و خصوصی دنبال شوند.
راغفر یادآور شد: نظام بانکی ما نظام مبتنیبر تولید نیست. درحالیکه انتظار میرود دولت از کسبوکارهای غیرمولد مانند خرید و فروش طلا مالیات سنگینی بگیرد و آن را صرف تولید کند، خود بانکها وارد سوداگری و سفتهبازی شده، سرمایهشان را در مسیر غیرمولد قرار دادهاند. وی افزود: سرمایهگذاری در تولید رشد میکند. حرکت بهسمت سرمایهگذاری مولد الزامات مهمی دارد که در گام نخست باید اصلاح فضای کسبوکار به شکلی انجام شود که از این وضعیت انحصاری آن خارج شویم. درحالیکه شاهدیم مسیر غیرمولد تبدیل سرمایه به طلا رونق پیدا کرده و حتی فضای کسبوکار آنلاین هم برایش در نظر گرفته شدهاست.
عضو هیات علمی دانشگاه در مورد اینکه اقتصاد ایران چگونه به رونق تولید دست مییابد، تصریح کرد: اگر نظام ارزی، مالیاتی و بانکی به نحوی اصلاح شوند که هزینه فعالیتهای نامولد را بالا ببرند و در مقابل بتوانند بهرهوری سرمایهگذاری در تولید را افزایش دهند، زمینه رونق تولید فراهم میشود.
راغفر تصریح کرد: در هیچ اقتصادی فرمولی وجود ندارد که از ترکیب سفتهبازی و سوداگری به تولید ملی و سرمایهگذاری در تولید دست یافت و متاسفانه ما فقط شعار سال را در حد شعار نگه میداریم.
وی با اشاره به سیاستهای عجیب واردات ۴میلیارد دلار طلا، این میزان واردات طلا را باعث ناترازی میان عرضه و تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت ارز دانست و گفت: طلا را با ارز دولتی وارد کردهاند و با دلار ۱۲۰هزار تومان به مردم فروختهاند و این به نوعی خالی کردن جیب مردم برای تامین کسری بودجه است.
عضو هیات علمی دانشگاه متذکر شد: بدون خروج یا لااقل محدود و محصور کردن فعالیتهای این بخشها در اقتصاد، هیچ شانسی برای بهبود فضای تولید و عمل کردن به شعار سال نداریم.
راغفر یادآور شد: تولید اگر تقویت نشود و بخشخصوصی مولد دوباره اعتمادش باز نگردد، فرسایش سرمایههای اقتصادی و اجتماعی ادامه مییابد. این ریلگذاری محصول سیاستهایی است که در ۳۶سال گذشته بدون وقفه دنبال شده و مادامی که این مسیر خسارت بار اصلاح نشود، نهتنها سرمایهای برای تولید جذب نمیشود که بخش مهمی از بحرانهای موجود نیز مرتفع نمیشود.
منبع: خبرگزاری تسنیم