سال سخت برای انرژی ایران

جهان صنعت – رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی میگوید که امسال سال سختی برای اقتصاد ایران به خصوص در حوزه انرژی خواهد بود، با این حال خبری از اصلاح سیاستهای غلط وزارت نیرو نیست.
حمیدرضا صالحی با اشاره به کاهش بارندگیها و افت ذخایر سدها که باعث شده امکان استفاده از نیروگاههای برقابی وجود نداشته باشد، اظهار داشت: پیشبینیهای سازمان هواشناسی از افزایش دما در امسال خبر میدهد. در چنین شرایطی تغییر زیادی در افزایش ظرفیت تولید نیروگاههای حرارتی و تجدیدپذیر هم ایجاد نشده است. با وجود تمامی وعدههای داده شده سیاستگذاریهای بودجهای کشور به سمت اصلاح پیش نرفته است. همچنان نظام بودجهریزی کشور پر از رانت و امتیازهای ویژه برای افراد صاحب رانت است. هدررفت منابع و سیاستهای انبساطی در سند دخل و خرج دولت چهاردهم مشاهده میشود.
او چالشهای موجود در سرمایهگذاری در صنعت برق را مورد توجه قرار داد و گفت: نرخ تشکیل سرمایه در سالهای اخیر بسیار اندک بوده و ما هنوز در این شاخص به میزان سال۱۳۹۰ نرسیدهایم ضمن اینکه در مواقعی نرخ استهلاک از نرخ تشکیل سرمایه پیشی گرفته است. البته در صنایعی همچون برق و انرژی به دلیل دخالتهای دولت شرایط به مراتب نگرانکنندهتر است. صالحی با بیان اینکه سودآوری اقتصاد مولد و تولید کمتر از سود دلالی شده است، اظهار داشت: اقتصاد ایران برای توسعه به بهبود زیرساختها نیاز دارد. از طرفی انرژی ماده اولیه همه صنایع کشور است و سال گذشته به خاطر ناترازی انرژی و قطعیهای مکرر برق و گاز، واحدهای تولیدی شرایط بسیار سختی را پشت سر گذاشتند و به نظر میرسد در سالجاری نیز با گرمتر شدن هوا قطعی برق دوباره گریبانگیر بخش صنعت کشور شود. این فعال حوزه برق یادآور شد: آمارهای اعلامی از سوی توانیر حاکی از افزایش بیش از ۵درصدی مصرف برق در کشور است. این میزان رشد مصرف به هیچوجه با وضعیت تولید و ظرفیت جدید ایجاد شده نمیخواند و اگر میخواهیم شدت بحران را در امسال کاهش دهیم باید هرچه سریعتر به دنبال تعیینتکلیف وضعیت سازمان بهینهسازی و مدیریت مصرف در کشور باشیم.
صالحی که معتقد است حل بحران انرژی نیازمند یک عزم ملی است، امیدوار است که هرچه سریعتر در سازمان بهینهسازی قدمهای بزرگی برداشته شود و مطابق با وعدهها و شعارهای داده شده درآمد حاصل از کاهش مصرف سوخت به سرمایهگذاران این حوزه پرداخت شود.
این کارشناس حوزه انرژی با تاکید بر اینکه باید سیاستهای غلط در حوزه انرژی و قیمتگذاری دستوری را کنار بگذاریم، ادامه داد: تا زمانی که انرژی در کشور ما به قیمت تقریبا مجانی عرضه میشود همچنان از همان تکنولوژیهای قدیمی و غیربهرهور استفاده میشود. متاسفانه روشهای بهینهسازی در کشور ما به شدت عقب مانده است. کافی است که نگاهی به وضعیت مصرف و هدررفت انرژی در موتورخانههای کشور بیندازیم. تعداد کولرهای گازی پرمصرف هم همه ساله در ایام پیک بخش زیادی از برق کشور را میبلعد.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با طرح این پرسش که چرا باید قیمت گاز نیروگاهها تا این اندازه ناچیز باشد و چرا نباید قیمتها در بودجه به صورت واقعی دیده شود؟ گفت: به باور من تا زمانی که پرداخت یارانه در کشور ما ادامه دارد، سیاستهای بهینهسازی هم شکست خواهد خورد. اگر به دنبال اصلاح سیاستهای اشتباه هستیم باید رییسجمهور برای بودجه ۱۴۰۴ و هفتمین برنامه توسعهای کشور اصلاحیه انرژی بدهد.
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص دیگر اقدامات انجام شده برای افزایش ظرفیت تولید برق در کشور گفت: به دنبال تجهیز یک میلیون خانه به نیروگاههای پشتبامی هستیم. پیشبینی میشود که اجرای این طرح چیزی حدود ۵هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده شود. پیشبینی ما این است که این طرح تا پیک سال آینده وارد مدار شود.
به گفته او، در بسیاری از کشورها همچون آلمان بخش زیادی از برق مصرفی از محل همین نیروگاههای پشتبامی تامین میشود طوری که تعداد نیروگاههای پشتبامی در آلمان هماکنون ۲میلیون خانه را هم رد کرده است.
منبع: بازار