رکوردزنی ۳۰هزار مگاواتی ناترازی برق

جهان صنعت– دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی میگوید: اراده جدی در بخش تجدیدپذیر میتواند بخشی از کمبود را در سالهای آتی مرتفع کند.
گزارشهای غیررسمی نشان میدهد که میزان ناترازی برق در تابستان امسال به حدود ۳۰هزار مگاوات رسیده است؛ رقمی که حالا در هفتهای که گرمای هوا هم افزایش بیسابقه داشته، روند افزایشی خواهد گرفت. گزارشها از مناطق گرمسیر جنوب کشور که عمدتا در برنامهریزی قطعی برق شبکه خانگی نبودند، حالا نشان میدهد که قطعی برق به مساله جدی تبدیل شده است.
رشد تقاضای برق بهویژه برای استفاده از کولرهای گازی، بدون افزایش متناظر در ظرفیت تولید، فرسودگی و راندمان پایین نیروگاهها، وابستگی نیروگاهها به گاز و طبیعی و خشکسالی و کاهش بهرهبرداری نیروگاههای برقآبی مهمترین دلایل افزایش میزان ناترازی برق عنوان شده است.
علاوه بر مشکلاتی که شهروندان با قطع برق با آن مواجه هستند، قطعی برق آسیب جدی به صنایع و اقتصاد وارد کرده است تا جایی که گزارشها نشان میدهد تعطیلی خطوط تولید در فولاد، سیمان و بنگاههای کوچک و متوسط، ضررهای اقتصادی روزانه بین ۳۰۰ تا ۵۰۰میلیون دلار است.
هرچند دولت برنامه استفاده از برق تجدیدپذیر را در حجم گستردهای تبلیغ کرده است اما هنوز این برق نتوانسته پاسخ قابلتوجهی به تقاضای بالا در کشور بدهد. به گفته حمیدرضا صالحی با سیاستهایی که داشتیم سرمایهگذاری ناکافی در صنعت برق و عدم تمرکز روی تجدیدپذیرها ناترازی برق را افزایش داده است، در حالی که اراده جدی در بخش تجدیدپذیر میتواند بخشی از کمبود را در سالهای آتی مرتفع کند ولی به هر حال باید به سمت احداث نیروگاه حرارتی هم برویم که البته در زمستان کمبود گاز را داریم.
وی با بیان اینکه باید مدلی تعریف کنیم که در آینده نگرانیها بابت زیرساخت کاهش یابد، تاکید کرد: متاسفانه سیاستهای کلان اقتصاد و حکمرانی انرژی ما را به نقطهای نمیرساند که نگرانی کم شود اما امیدواریم با کمک بخش خصوصی بخشی از ناترازی و کمبود برطرف شود. در رویکرد جدید دولت باید از تجارت در حوزه صنعت برق خارج شود و بخش خصوصی جانشین شود و درآمد حاصله صرف توسعه نیروگاه جدید در حوزه حرارتی شود و اگر لازم است با کنسرسیومهایی در تولید منابع گازی جدید نیز حضور داشته باشند تا نیروگاههای حرارتی را به لحاظ سوخت و خوراک ساپورت کنند. صالحی خاطرنشان کرد: برای افزایش راندمان نیز نیازمند این هستیم که بخش خصوصی وارد میدان شود و سرمایهگذاری کند، به شرطی که تغییری در سیاستهای دولت اعمال شود، البته در رابطه با نیروگاههای حرارتی مجوز داده شده که برق را در تابلو به صورت آزاد به فروش برسانند و این یک حرکت رو به جلو است و منجر به این میشود که سرمایهگذاری صورت گیرد و از قبل فروش برق آزاد در تابلوی بورس انرژی بخشی از کمبودها برطرف شود. این عضو اتاق بازرگانی همچنین با بیان اینکه روند کمبود برق در سالهای گذشته رو به افزایش بوده است، گفت: هر سال حجم ناترازی تولید و مصرف و کمبود بین تولید و مصرف بیشتر میشود و موج گرمای شدید این اوضاع را شدت خواهد بخشید و به نظر میرسد خاموشی برنامهریزی شده فعلا تداوم داشته باشد. اگر اطمینان و امنیت اقتصادی وجود داشته باشد، شاهد موفقیت در حوزه صنعت برق و نیروگاه خواهیم بود و کمبودها سال به سال کمتر میشود. دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی با بیان اینکه روند کمبود برق در سالهای گذشته رو به افزایش بوده است، گفت: یعنی مصرف بدون توجه به تولید مسیر خود را ادامه داده اما روی تولید سرمایهگذاری نشده است و روند توسعه متوقف یا کند بوده است. البته در بخش تجدیدپذیر اقداماتی صورت گرفته که در سالهای بعد نیز رو به رشد خواهد بود اما همه برق را نمیتوان از تجدیدپذیر تامین کرد و باید به سمت توسعه حرارتی نیز برویم. به گفته وی ناترازی برق از رقم ۷هزار مگاوات شروع شد و پیشبینی این است که امسال به ۲۴هزار مگاوات هم برسیم هرچند در بخش صنایع و خانگی مدیریت میشود و میتوان امیدوار بود که شاهد کمتر شدن فاصله تولید و مصرف باشیم.
صالحی بیان کرد: طی ۲۰سال گذشته و اواسط دهه۸۰ شاهد تغییر سیاستهای حوزه انرژی بودیم و همین ناترازی را منجر شد، به این ترتیب که درآمدها و هزینهها منجر به این شد که توسعه ملغی شود یعنی هزینهها بالا رفت اما درآمدها در طرح تثبیت قیمتها که مجلس مصوب کرد، تغییری نکرد و این باعث شد سرمایهگذاری صورت نگیرد، هیچ پشتیبانیای از بخش خصوصی هم صورت نگرفت که منجر به سرمایهگذاری شود و این عدم امنیت اقتصادی و بازگشت سرمایه باعث شد بخش خصوصی وارد نشود. دلیل دیگر اینکه دولت در اقتصاد برق مداخله میکند، برق را از نیروگاههای کشور با نرخ پایین خریداری کرده و با قیمت بالا به صنایع میفروشد و این باعث میشود صاحبان نیروگاه سرمایهگذاری نکنند، نتیجه اینکه هر زمان مداخله دولت را کم کنیم مشکلات انرژی قابل حل خواهد بود.