داستان دلار در جمهوری اسلامی

شورای سردبیری
کدخبر: 500

«جهان‌صنعت»– یک جناح سیاسی در ایران که باور دارد یا در آشکار می‌گوید قیمت دلار در این سال‌ها به دلیل سیاست‌های اقتصادی دولت‌های غیراصولگرا روندی فزاینده در بازار ارز ایران را تجربه کرده این روزها از یک‌سو خرسند است که قیمت این پول جهانی در سرازیری افتاده، از دیگر سو می‌خواهد آن را به دیگر رخدادها پیوند بزند. واقعیت اما این است که انتظارها از بازار سیاست خارجی در همین چند روز نسبت به هفته‌های تازه پشت‌سر گذاشته شده از سوی شهروندان ایرانی و نیز فعالان اقتصادی از نگاه تیره و تار و نزدیک به جنگ دور و به صلح و آشتی نسبی نزدیک شده است. این اصل داستان است و نباید به مسائل دیگر آلوده‌اش کرد. مقام‌های اداره‌کننده کشور در جمهوری اسلامی به این نتیجه رسیده‌اند شاید بتوانند با گفت‌و‌گو خطر را از خود دور کنند و به همین دلیل نخستین گام‌ها برای کاهش تنش را برداشته‌اند.

در این فضا اما چند رخداد در بازار ارز را می‌توانیم ببینیم. کاهش شتاب تقاضا برای خرید ارز از سوی فعالان اقتصادی به امید اینکه قیمت‌ها در بازار باز هم کاهش را تجربه کند، یک دلیل مهم برای کاهش نرخ ارز به حساب می‌آید‌. در شرایطی که بازار سیاست خارجی راه را برای افزایش در‌آمد ارزی در ماه‌های آینده نزدیک فراخ می‌کند، فعالان اقتصادی ترجیح می‌دهند تقاضای موثر برای ارز را در روزهای آتی انجام دهند. از سوی دیگر این احتمال وجود دارد بخشی از ارز موجود در خانه شهروندان از هراس سقوط بیشتر ارزهای معتبر در صف فروش قرار گرفته باشد. این احتمال که صادرکنندگان برای جلوگیری از آسیب بیشتر‌، ارزهای خود را در بازار عرضه کنند نیز وجود دارد. این رخدادها بیشتر از همه جنس اقتصادی دارند اما از اقتصاد سیاسی سرچشمه می‌گیرند.

مساله بسیار با اهمیت در افت‌وخیز نرخ تبدیل دلار به ریال این است که مدیران اصلی کشور بدانند عرضه و تقاضای ارز

به صورت روزانه یا حتی انتظارات آتی از روندها بر قیمت این کالا موثر است و به این ترتیب باید دست از غوغا سالاری‌های سیاست بازانی که در همین چند ماه گذشته وزیر اقتصاد را برکنار کردند که چرا قیمت دلار را افزایش داده برداشته و توجه کنند دلار هم یک کالاست و در بدترین حالت یک کالای انحصاری است‌. اگر می‌خواهیم دلار سرنوشت زندگی و سیاست ایرانیان را در دست نگیرد دست از سر آن بردارید.

سایت خوان