حمایت ارزی از دارو، برخورد با تخلفات مکملی

جهان صنعت، مهدی پیرصالحی روز سه شنبه در نشست خبری افزود: مراکز تولید مکمل های غذایی، رژیمی و ورزشی داخل دارای توانمندی های بالایی است در حالیکه در گذشته بیشتر وارداتی بودند.
وی با اشاره به اینکه همه مکمل های موجود در داروخانه ها تولید داخل است، گفت: سیاست ما آن است که داروهای گیاهی را توسعه دهیم، بسیاری از آنها برای درمان مورد استفاده قرار می گیرند و دارای اثر بخشی هستند.
پیرصالحی با اشاره به برگزاری چهاردهمین همایش داروهای گیاهی و فرآورده های طبیعی ۲۸ تا ۳۰ خرداد ماه در مرکز نمایشگاهی ایرانمال اظهار کرد: این همایش موقعیت مناسبی برای هم افزایی شرکت های تولیدی داخل بوده و به مردم نیز توانمندیهای این حوزه نمایش داده می شود.
عمده مکمل های ورزشی قاچاق، تقلبی هستند
پیرصالحی با اشاره به اینکه عمده صادرات مکمل ها به کشورهای اطراف انجام می شود، گفت: مکمل های ورزشی قابل تقلب بوده و قاچاق نیز هستند چون به شکل پودر هستند به راحتی تولید می شوند و منجر به بروز بیماری های کبدی شده و خطر دوپینگ را برای ورزشکاران ایجاد می کند.
وی ادامه داد: تفاهم نامه هایی برای نظارت بر باشگاه ها در مورد عرضه مکمل های استاندارد موجود است و برای اجرای دقیق تر پیگیر این تفاهم نامه ها هستیم.
وی تصریح کرد: شرایط نگهداری و تولید مکمل مهم بوده و نظارت در این زمینه تشدید شده است ، اگر جرمی در این زمینه رخ دهد، برخورد قانونی با شرکت تولیدی انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته حدود ۱۵۰ میلیون دلار ارزبری مکمل ها برای واردات مواد اولیه داشتیم گفت: قیمت گذاری مکملها توسط سندیکای تولیدکنندگان مکمل ها با نظارت سازمان غذا و دارو انجام می شود.
تبلیغات دارو ممنوع است
به گفته پیرصالحی، دارو صد در صد ممنوعیت تبلیغاتی دارد و می تواند برای بیمار گمراه کننده باشد، مکمل ها نیز در کشور شامل این قانون است اما در سایر کشورها در این زمینه ممنوعیتی نیست و حق انتخاب وجود دارد.
وی ادامه داد: این موضوع در سازمان غذا و دارو در دست بررسی است و یکی از خواسته های ما از رسانه ها آن است که برای مردم روشن کنند که مکمل با دارو متفاوت بوده و مصرف آن الزامی نبوده و کمکی برای تغذیه است.
سبدفروشی مکملها به داروخانهها ممنوع است
همچنین مدیرکل فرآوردههای طبیعی، سنتی، مکمل و شیرخشک سازمان غذا و دارو با بیان اینکه سبدفروشی مکملها به داروخانهها ممنوع است، گفت: در مراکز درمانی نیز نباید مکملها را به بیماران تحمیل کرد و توزیع مکملها در فروش اینترنتی دارو نیز امکانپذیر است و محدودیتی از سوی داروخانهها ندارد.
علی صفا افزود: همه تولیدات کشور در حوزه مکمل های غذایی، رژیمی و ورزشی استانداردهای لازم را دارند به طوری که سال گذشته ۲ میلیون دلار مکمل در زمینه مواد اولیه و ویتامین ها به کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس صادر کردیم.
وی تصریح کرد: تولیدکنندگان، همواره الزامات و استانداردهای محل های تولید محصولات غذایی را مد نظر دارند و برخی شرکتها نیز کیفیتهای بالاتر ارائه میدهند که مبنای رقابت بازار است.
صفا با بیان اینکه سال گذشته سه هزار و ۵۰۰ پروانه ساخت برای مکملها صادر شد، گفت: ۱۵۰ میلیون دلار ارز توافقی برای مواد اولیه مکمل ها تخصیص یافت و
کارخانه های سطح بالایی در حوزه مکمل های غذایی تاسیس شد و اکنون تحت نظارت سازمان غذا و دارو فعالیت می کنند.
بررسی اصالت فرآورده از طریق سامانه تیتک
وی با اشاره به تخلفات در حوزه فرآورده های غذایی، دارویی و آرایشی است، گفت: کیفیت بسیاری از محصولات قابل شناسایی نیست و باید حتما آزمایش شوند، در حال حاضر بسیاری از این فرآورده ها در داخل دارای برچسب تقلبی هستند از این رو افراد باید حتما کیفیت محصول را در سامانه تیتک بررسی کنند.
وی تاکید کرد: مکمل های غذایی، رژیمی و سایر فرآورده های دارویی و بهداشتی تولید داخل باکیفیت و دارای استاندارد هستند و به مردم توصیه می شود از این محصولات استفاده کنند.
سبدفروشی مکمل ها به معنای این است که شرکتهای پخش نمیتوانند فروش داروهای خاص یا سهمیهای را مشروط به خرید مکملها یا سایر محصولات کنند، یا اینکه داروخانههایی را به خاطر خرید مکملها یا سایر محصولات مورد تبعیض قرار دهند.
بیش از ۲۵ همت برآورد بازار تولید مکمل ها
در ادامه سیدمحمد ناصری دبیر سندیکای تولیدکنندگان مکملهای غذایی و رژیمی ایران نیز در این نشست با بیان اینکه امروز بیش از ۳۰۰ شرکت تولیدکننده در حوزه مکمل وجود دارد، گفت: برآورد ما برای بازار تولید مکمل در سال ۱۴۰۳ بیش از ۲۵ همت بود که میزان دقیق آن به زودی در قالب آمارنامه منتشر میشود.
اصلاح قیمت مکملها یک ضرورت است
وی با بیان اینکه اصلاح قیمت مکملها با توجه به افزایش هزینههای تولید، یک ضرورت است، افزود: وقتی تمام هزینهها در کشور افزایش داشته، نمی توان انتظار داشت که تولیدکننده مکمل دغدغه قیمت نداشته باشد، در حال حاضر جزو کالاهای باکیفیت کشور هستند و نظارتهای فراوانی بر این محصولات وجود دارد.
ناصری تصریح کرد: کیفیت مکملهای داخلی قابل رقابت با بسیاری محصولات خارجی است و البته واردات مکمل موضوعی نیست که در اختیار سازمان غذا و دارو یا سندیکای مکمل باشد بلکه سایر نهادها در این زمینه دخیل هستند.
منبع: ایرنا