سایه سنگین دلالان بر کشت و زرع بررسی شد:

تهدید جدی برای معیشت کشاورزان

گروه بازرگانی و کشاورزی
کدخبر: 545319
دلالان با خرید محصولات کشاورزان به قیمت‌های پایین، معیشت آنها را تهدید کرده و انگیزه کشاورزان را برای ادامه فعالیت کاهش می‌دهند.
تهدید جدی برای معیشت کشاورزان

جهان صنعت– کشاورزی یکی از قدیمی‌ترین و حیاتی‌ترین فعالیت‌های بشری است که نه‌تنها تامین‌کننده غذا برای بشر است بلکه به‌عنوان یکی از منابع اصلی اقتصادی در بسیاری از کشورها به‌شمار می‌آید ولی با این حال، کشاورزان همواره با چالش‌های متعددی مواجه هستند که یکی از بزرگ‌ترین آنها، دلالی و خرید محصولات به قیمت‌های پایین است.

این مشکل به‌ویژه در فصول برداشت محصول به‌وضوح نمایان می‌شود و تاثیرات منفی زیادی بر زندگی و معیشت کشاورزان می‌گذارد درحالی‌که کشاورزان کوهسرخ به امید برداشت محصولات خود در فصل جاری بودند، کاهش شدید قیمت‌ها به دلیل فعالیت‌های سودجویان و دلالان، آنها را در تنگنای اقتصادی قرار داده است.

مرتضی چوپان یکی از کشاورزان کوهسرخ که امسال برخلاف سال‌های گذشته به کشت هندوانه روی آورده است، گفت: طی یک‌سال برای به عمل آمدن محصولات تلاش و هزینه‌های بسیاری می‌شود اما در زمان فصل برداشت با ورود دلالان محصولات به کمترین قیمت ممکن خریداری می‌شود.

دست‌کاری قیمت‌ها

گرچه دلالان هیچ نقشی در فرآیند تولید ندارند اما با دست‌کاری قیمت‌ها، سود حاصل از زحمات کشاورزان را به جیب خود می‌زنند و این مساله، تهدیدی جدی برای معیشت و آینده کشاورزی در این منطقه به‌شمار می‌آید.

چوپان با بیان اینکه انتظار داریم با حمایت مسوولان در زمان برداشت مشکلاتمان کمتر شود، افزود: برای خرید آب و کود چک‌های بسیاری داده‌ام ولی اکنون یکی پس از دیگری در حال برگشت خوردن هستند.

او که هرروز هندوانه‌هایش را از مزرعه جمع و در کناری می‌گذارد به امید اینکه به قیمت بهتری بتواند به فروش برساند اکنون ناامید از هرروز، مانده که هزینه‌هایش را از کجا تامین کند.

کشتن انگیزه در کشاورز

دلالان در بسیاری از موارد محصولات کشاورزان را به قیمت‌هایی بسیار پایین‌تر از ارزش واقعی آنها خریداری می‌کنند؛ این عمل نه‌تنها به درآمد کشاورزان آسیب می‌زند بلکه انگیزه آنها را برای ادامه فعالیت در این حوزه کاهش می‌دهد. در واقع، بسیاری از کشاورزان با زحمات فراوان و صرف زمان و منابع، محصولات خود را تولید می‌کنند اما در نهایت با کاهش قیمت‌ها مواجه می‌شوند و سودی از زحمات خود نصیبشان نمی‌شود.

حجت صفرنژاد، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کوهسرخ، یکی از مشکلات اساسی کشاورزان در سال جاری را کاهش شدید قیمت‌ها اعلام و اظهار کرد: این وضعیت باعث شده تا سود حاصل از فروش محصولات به جیب دلالان و سودجویانی برود که هیچ نقشی در فرآیند تولید ندارند.

وی یکی از دلایل اصلی کاهش قیمت محصولات کشاورزی را رقابت شدید در بازار و حضور دلالان دانست و اظهار کرد: این افراد با ایجاد شبکه‌های توزیع و فروش، محصولات را به قیمت‌های پایین‌تری از کشاورزان خریداری می‌کنند و از سویی کشاورزان به دلیل نیاز فوری به نقدینگی و عدم وجود گزینه‌های دیگر، مجبور به فروش محصولات خود به این دلالان می‌شوند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کوهسرخ خاطرنشان کرد: این چرخه معیوب به نوبه خود باعث می‌شود که دلالان سود کلانی از این معاملات به دست آورند، در‌حالی‌که کشاورزان تنها بخشی از هزینه‌های تولید خود را جبران می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه اکنون در فصل برداشت خیار قرار داریم و از سویی شاهد حضور دلالان هم در منطقه هستیم، بیان کرد: در چنین شرایطی، لازم است کشاورزان به‌دنبال راهکارهایی برای مقابله با دلالان و بهبود وضعیت خود باشند که یکی از این راهکارها، ایجاد تعاونی‌های کشاورزی است.

نقش دولت در حمایت از کشاورز

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کوهسرخ گفت: با تشکیل تعاونی‌ها، کشاورزان می‌توانند به‌صورت جمعی محصولات خود را به فروش برسانند و قدرت چانه‌زنی‌شان را افزایش دهند؛ بدون شک این اقدام به آنها کمک می‌کند تا قیمت‌های بهتری برای محصولات خود دریافت کنند و از فشار دلالان کاسته شود.

وی با تاکید بر اینکه دولت نیز می‌تواند نقش مهمی در حمایت از کشاورزان ایفا کند، افزود: بدون شک حمایت از کشاورزان نه‌تنها به نفع خود آنهاست بلکه به نفع جامعه نیز هست.

صفرنژاد با اشاره به اینکه تولید محصولات باکیفیت و پایدار می‌تواند امنیت غذایی جامعه را تضمین و به رشد اقتصادی کشور کمک کند، اظهار کرد: توجه به مشکلات کشاورزان و تلاش برای حل آنها باید در اولویت‌ قرار گیرد.

مدیر جهاد کشاورزی کوهسرخ همچنین سطح زیرکشت محصولات زراعی و باغی شهرستان را حدود ۲۳‌هزار هکتار اعلام کرد و گفت: از این سطح، ۱۵هزار و ۵۰۰‌هکتار به باغ‌های دیم و آبی و ۷۵۰۰هکتار به زراعت دیم و آبی اختصاص دارد.

وی از فعالیت بیش از ۱۱‌هزار نفر در بخش کشاورزی خبر داد و افزود: بخش عمده‌ای از نیازها و درآمد مردم شهرستان کوهسرخ از طریق کشاورزی تامین می‌شود.

صفرنژاد خاطرنشان کرد: کشاورزی در این شهرستان مهم‌ترین حوزه اشتغالزایی برای جوانان و روستاییان است، به‌‌طوری‌که ۹۰‌درصد مردم شهرستان در زمینه کشاورزی و دامپروری فعالیت دارند.

منبع: ایسنا

وب گردی