تنفس ۹۰ روزه!

جهان صنعت – آغاز هفته جاری با خبری مهم در فضای تجارت بینالملل همراه شد: ایالات متحده و چین اعلام کردند که در جریان مذاکرات آخر هفته، به توافقی موقت برای کاهش متقابل تعرفهها رسیدهاند. براساس این توافق، دو طرف تصمیم گرفتند به مدت ۹۰روز از اعمال تعرفههای سنگین گذشته عقبنشینی کرده و نرخهای جدیدی را بهصورت موقت اعمال کنند. به این ترتیب، تعرفههای آمریکا بر واردات کالاهای چینی از ۱۴۵درصد به ۳۰درصد کاهش مییابد و در مقابل، چین نیز تعرفههای تلافیجویانه خود را از ۱۲۵درصد به ۱۰درصد کاهش خواهد داد.
در پی اعلام توافق تجاری موقت میان ایالات متحده و چین برای کاهش متقابل تعرفهها طی بازهای ۹۰روزه، بازارهای جهانی واکنشی سریع و صعودی نشان دادند. شاخصهای آتی سهام در آمریکا جهش کردند، امیدها به کاهش تنشها میان دو اقتصاد بزرگ جهان افزایش یافت و معاملهگران با نگاهی دوباره به مسیر پیشروی اقتصاد، دست به بازچینی استراتژیهای خود زدند.
بازارها که پیشتر زیر سایه تعرفههای سنگین و چشمانداز مبهم اقتصاد جهانی حرکت میکردند، اکنون به این توافق موقت همچون تیری در تاریکی نگاه میکنند. همین که معاملهگران اندکی با آرامش معامله کنند، حالشان خوب است! اما در این فضای ظاهرا آرام، ابرهای نگرانی هنوز پراکنده نشدهاند؛ چه در حوزه سیاستهای تعرفهای دولت آمریکا، چه در بازار دارو که ترامپ در آن آشوب ساخت و چه در دادههای اقتصادیای که هنوز منتشر نشدهاند اما میتوانند مسیر بازار را بار دیگر دگرگون کنند با هم در ادامه به بررسی تحولات روز گذشته بازارهای مالی جهان میپردازیم.
صعود چشمگیر معاملات آتی در پی توافق تجاری موقت
معاملات آتی سهام ایالات متحده روز دوشنبه با افزایش قابلتوجهی همراه شد؛ واکنشی به اعلام توافق موقت میان واشنگتن و پکن مبنی بر کاهش بیشتر تعرفهها برای مدت ۹۰روز، در حالی که مذاکرات تجاری میان دو کشور همچنان ادامه دارد. این توافق، امیدها برای کاهش تنشها میان دو اقتصاد بزرگ جهان را تقویت کرد و بازارها را صعودی کرد.
در این میان، معاملات آتی شاخص۵۰۰ S&P با رشد ۸/۲درصدی مواجه شد و معاملات آتی شاخص Dow Jones بیش از ۹۰۰واحد یا ۲/۲درصد افزایش یافت. شاخص نزدک ۱۰۰ که وابستگی بیشتری به سهام فناوری دارد، با جهش ۶/۳درصدی، بیشترین رشد را تجربه کرد و در صدر افزایش قیمتها قرار گرفت.
افزایش شاخصها پس از آن اتفاق افتاد که ایالاتمتحده اعلام کرد مذاکرات تجاری آخر هفته با چین، «پیشرفت قابلتوجهی» داشته است. این اعلامیه، فضای بازار را به سمت خوشبینی سوق داد و احتمال فروکش کردن جنگ تجاری را افزایش داد. در ادامه، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، به خبرنگاران گفت که دو طرف برای توقف ۹۰روزه اقدامات تعرفهای که پیشتر منجر به تعرفههای تلافیجویانهای تا ۱۱۵درصد شده بود، به توافق رسیدهاند. براساس این توافق، تعرفههای آمریکا بر کالاهای چینی از ۱۴۵درصد به ۳۰درصد کاهش مییابد و در مقابل، چین نیز تعرفههای تلافیجویانه خود را از ۱۲۵درصد به ۱۰درصد کاهش خواهد داد.
بازگشت به مسیر رشد
رشد معاملات آتی پس از آن رخ داد که بازارهای سهام آمریکا هفتهای نزولی را پشتسر گذاشته بودند. هر سه شاخص اصلی والاستریت در هفته گذشته کاهش یافتند و شاخص داو جونز، که دو هفته متوالی رشد را تجربه کرده بود، در نتیجه نوسانات شدید اخیر متوقف شد. نگرانیها از تشدید تورم، بازارها را تحت فشار قرار داده بود؛ بهویژه در پی اعمال تعرفههای سنگین ۱۴۵درصدی از سوی آمریکا بر واردات چین که با واکنش متقابل پکن با تعرفههایی تا ۱۲۵درصد همراه شده بود. این وضعیت در نهایت منجر به افزایش هزینهها برای مصرفکنندگان آمریکایی شد. همچنین، انتظارات تورمی برای سال آینده در بالاترین سطح خود در بیش از ۴۰سال گذشته قرار دارد.
موضع تهاجمی آمریکا در سیاست تعرفهای
هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا، روز یکشنبه تاکید کرد که دولت همچنان به حفظ تعرفه پایه ۱۰درصدی بر تمام واردات به کشور متعهد است. این اظهارات حاکی از استمرار سیاست تهاجمی آمریکا در زمینه تجارت خارجی است و حتی با وجود مذاکرات در حال انجام با دیگر کشورها گویی یانکیها با جهان سر جنگ دارند! معاملهگران در آستانه انتشار دادههای کلیدی تورم در این هفته، در تلاش هستند درک اولیهای از تاثیرات احتمالی تعرفهها بر روند تورم به دست آورند. گزارش شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) برای ماه آوریل قرار است امروز منتشر شود. پس از آن نیز، گزارشهای مربوط به فروش خردهفروشی و شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) در روز پنجشنبه منتشر خواهد شد.
از جمله رویدادهای مهم این هفته در بازار، انتشار گزارش درآمد تعدادی از شرکتهای بزرگ است. شرکتهایی نظیر فاکس کورپوریشن (FOXA)، ماندی داتکام (MNDY) و چگ (CHGG) گزارشهای خود را روز گذشته منتشر کردند. همچنین در ادامه هفته، شرکتهای سونی (SONY)، علیبابا (BABA) و والمارت (WMT) نیز گزارشهای مالی خود را منتشر خواهند کرد که میتواند مسیر بازار را تا حدی مشخص کند.
تیغ جراحی روی گلوی صنایع دارویی آمریکا!
در تحولی دیگر، سهام شرکتهای داروسازی در سراسر جهان، پس از اعلام دونالد ترامپ مبنی بر قصد دولت برای کاهش هزینههای داروهای تجویزی در آمریکا، با افت روبهرو شد. رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که دولت قصد دارد قیمت داروهای داخلی را با میانگین قیمت در سایر کشورها هماهنگ کند؛ موضوعی که موجب شد نگرانیهایی در خصوص کاهش حاشیه سود شرکتهای داروسازی شکل بگیرد. در اروپا، سهام شرکتهای نوو نوردیسک، آسترازنکا و روشه، برخلاف روند کلی بازار، کاهش یافت. در آسیا نیز، زیرگروه داروسازی شاخص تاپیکس ژاپن، بیشترین افت روزانه خود از ماه اوت را ثبت کرد. در بازار آمریکا، شرکتهایی مانند الی لیلی، فایزر، بریستول-مایرز اسکوئیب و مرک اندکو نیز در معاملات پیشگشایش نیویورک با کاهش قیمت مواجه شدند. استفان اشنایدر، تحلیلگر بانک ونتوبل، در یادداشتی هشدار داد: این اقدام میتواند پیامدهای بسیار منفی برای صنعت داروسازی داشته باشد. این طرح احتمالا شامل برنامههایی چون مدیکر، مدیکید و برخی بیمارستانها نیز خواهد شد. چنین سیاستی ممکن است با شکایتهای قانونی گستردهای از سوی صنعت مواجه شود.