در نخستین رویداد ملی توسعه و تعمیق ساخت داخل گروه صنعتی ایران‌ترانسفو اتفاق افتاد:

تحول در صنعت ترانسفورماتور با تکیه بر توان داخلی

سارا اصغری
کدخبر: 547593
گروه صنعتی ایران‌ترانسفو با امضای ۲۹ تفاهمنامه برای داخلی‌سازی قطعات به ارزش ۱۶.۷ میلیون دلار، برنامه‌ریزی گسترده‌ای برای افزایش سهم ساخت داخل و کاهش واردات دارد.
تحول در صنعت ترانسفورماتور با تکیه بر توان داخلی

سارا اصغری– در جریان رویداد ملی توسعه و تعمیق ساخت داخل گروه صنعتی ایران‌ترانسفو که با حضور سازندگان داخلی در تاریخ ۵ مرداد ۱۴۰۴ در محل ساختمان صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری در تهران برگزار شد، ۲۹ تفاهمنامه و قرارداد بین گروه صنعتی ایران‌ترانسفو و شرکت‌های ایرانی در راستای عمق‌بخشی به ساخت داخل منعقد شد.

به گزارش «جهان‌صنعت» مهدی صادقی، مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌ترانسفو از برنامه‌ریزی گسترده این مجموعه برای کاهش واردات و افزایش بهره‌گیری از توان سازندگان داخلی خبر داد.

در این رویداد مهدی صادقی با اشاره به ظرفیت‌های گسترده داخلی در حوزه تامین قطعات و تجهیزات، اظهار کرد: این نخستین‌باری است که گروه صنعتی ایران‌ترانسفو در قالب یک همایش ملی، دست یاری به سوی همه سازندگان داخلی دراز کرده است. هدف ما امضای تفاهمنامه‌ها و قراردادهایی برای داخلی‌سازی قطعات و تجهیزات کلیدی است که تاکنون وارداتی بوده‌اند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: گروه ایران‌ترانسفو جزو مجموعه‌هایی است که ساخت داخلی پیچیده را دنبال می‌کند. صنایع معمولا یا کامودیتی‌محور و پایه محسوب می‌شوند، یا پیچیده که صنعت پیچیده جزو صنایعی است که سبب ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر می‌شود. ما نیز در گروه ایران‌ترانسفو باوجود فشار تحریم‌ها عمق‌بخشی در راستای داخلی‌سازی را در دستور کار خود قرار داده‌ایم؛ از این‌رو زنجیره تامین در گروه ایران‌ترانسفو شکل گرفته که مشابه چنین مجموعه‌ای کمتر در دنیا وجود دارد.

برنامه‌ریزی برای داخلی‌سازی بیشتر

مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌ترانسفو در ادامه با بیان اینکه در سال گذشته افزون بر ۲۲۰‌میلیون دلار قطعات و مواد اولیه مصرف شده است، تصریح کرد: از این میزان، حدود ۱۵۰‌میلیون دلار داخلی‌سازی شده و تنها ۷۱‌میلیون دلار واردات انجام شده است. برنامه ما این است که با اجرای پروژه‌های جدید، این عدد را به کمتر از ۵۰‌میلیون دلار کاهش دهیم و داخلی‌سازی را به ۱۷۲‌میلیون دلار برسانیم.

صادقی همچنین ادامه داد: در قالب این رویداد، برای داخلی‌سازی ۲۲‌میلیون دلار از قطعات هدف‌گذاری شده که تاکنون برای ۷/‌۱۶‌میلیون دلار از آن با ۲۹سازنده داخلی تفاهمنامه امضا کرده‌ایم. از این تعداد، ۱۷تفاهمنامه مربوط به قطعات و تجهیزات اصلی و مابقی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و پیمانکاری‌های فرعی (SPX) است.

وی با تاکید بر اینکه فرآیند داخلی‌سازی قطعات از شناسایی و عقد تفاهمنامه تا نظارت، تست و ارزیابی نهایی در کمیته ساخت داخل ایران‌ترانسفو پیگیری می‌شود، خاطرنشان کرد: این کمیته تاکنون ۱۴ یا ۱۵ جلسه رسمی برگزار کرده و به‌صورت منظم هر دو هفته یک‌بار با حضور مدیران ارشد گروه تشکیل جلسه می‌دهد تا روند پروژه‌ها را پایش و رصد کند.

مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌ترانسفو با اشاره به پنجاه‌ونهمین سالگرد این گروه صنعتی عنوان کرد: ۴۱۰۰نفر در شرکت‌های اصلی و تابعه در این گروه صنعتی مشغول به کار هستند.

صادقی با اشاره به اهداف شرکت ایران‌ترانسفو که ۸۵‌درصد بازار داخلی را در اختیار دارد، بیان کرد: ایران‌ترانسفو در راستای توسعه بازار و صادرات به عنوان یک گروه پیشران برنامه‌ریزی‌های خود را انجام داده است. در تکمیل پروژه‌های نیمه و تعریف پروژه‌های جدید بر تاکید بر تعمیق ساخت داخل است.

وی در پایان از حضور پررنگ سازندگان داخلی در این رویداد ملی قدردانی و ابراز امیدواری کرد که با تداوم این مسیر، سهم ساخت داخل در گروه صنعتی ایران‌ترانسفو به بیش از ۷۸‌درصد برسد.

۹۰‌درصد ترانس در بازار داخلی است

در رویداد ملی توسعه و تعمیق ساخت داخل گروه صنعتی ایران‌ترانسفو، محمد الله‌داد، معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر، ایران‌ترانسفو را شریک راهبردی و پرافتخار صنعت برق کشور خواند و بر لزوم تحول در طراحی و ساخت ترانسفورماتورها متناسب با الزامات نوین شبکه برق تاکید کرد.

الله‌داد با اشاره به ظرفیت عظیم ترانسفورماتورهای بهره‌برداری ‌شده در کشور گفت: امروز در کشور بیش از ۴۴۰‌هزار دستگاه ترانس در شبکه نصب شده و اگر ظرفیت نیروگاهی و حوزه‌های غیرتحت بهره‌برداری مستقیم توانیر را نیز لحاظ کنیم، ظرفیت به بیش از ۶۰۰‌هزار دستگاه می‌رسد که خوشبختانه بیش از ۹۰‌درصد آنها ساخت داخل هستند و افزون بر ۸۵‌درصد نیز محصول گروه صنعتی ایران‌ترانسفو است.

وی در ادامه ایران‌ترانسفو را یکی از مهم‌ترین بازیگران صنعت برق برشمرد و با اشاره به پروژه‌های بزرگ برون‌مرزی خاطرنشان کرد: تامین مالی و اجرای پروژه بزرگ در ترکمنستان یکی از اقدامات قابل‌توجه این مجموعه بوده است. رضایت بالای طرف خارجی نشان‌دهنده کیفیت بالای تولیدات ایران‌ترانسفو و ظرفیت بالای صادراتی این شرکت است.

معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر در ادامه با اشاره به تحولات جدی در ساختار بار شبکه برق کشور عنوان کرد: با افزایش بی‌سابقه بار، تنوع بارهای غیرخطی و ورود منابع تجدیدپذیر، دیگر نمی‌توان به ترانسفورماتورهای سنتی اتکا کرد. از ایران‌ترانسفو انتظار داریم محصولات خود را متناسب با نیازهای جدید توسعه دهد؛ از جمله برخورد با نوسانات سریع ولتاژ، پاسخ به بارهای‌ هارمونیکی، استفاده از سیستم‌های پایش آنلاین و ارتقای بهره‌وری انرژی.

الله‌داد هشدار داد که فرسودگی و خرابی ترانس‌های قدرت در برخی نقاط کشور، به‌ویژه در کلانشهرها، خسارات سنگینی به بار آورده است: در برخی موارد، خاموشی‌های سنگین ناشی از نقص تجهیزات، خسارات مالی و اعتباری زیادی به صنعت برق وارد کرده است. به همین دلیل، استفاده از فناوری‌های جدید مانند Smart Monitoring و تجهیزات مقاوم‌سازی ‌شده باید در اولویت قرار گیرد. وی همچنین از توسعه تجدیدپذیرها به‌عنوان یک فرصت و در عین حال یک چالش یاد کرد و افزود: توسعه شتابزده تجدیدپذیرها نباید منجر به واردات عمده تجهیزات شود. ایران‌ترانسفو با چابکی و کیفیت بالا می‌تواند نقش مهمی در بومی‌سازی تجهیزات این حوزه ایفا کند.

وی از کارکنان، مدیران و مهندسان گروه صنعتی ایران‌ترانسفو بابت تلاش‌های خستگی‌ناپذیرشان در مسیر خودکفایی و توسعه صنعتی کشور قدردانی کرد و این شرکت را نمونه‌ای موفق از تاب‌آوری مالی، کیفیت تولید و هم‌افزایی سرمایه انسانی دانست.

تولیدی با جی‌دی‌پی باکیفیت

فرهاد زرگری، مدیرعامل گروه توسعه ملی در ادامه این رویداد با اشاره به این موضوع که ایران‌ترانسفو جزو افتخارات ماست، عنوان کرد: شرکت ایران‌ترانسفو جزو شرکت‌هایی است که تولید با جی‌دی‌پی باکیفیت دارد. درحقیقت جی‌دی‌پی بی‌کیفیت ناشی از خام‌فروشی و صادرات محصولات فاقد پیچیدگی است اما در جی‌دی‌پی باکیفیت، باوجود فناوری، می‌توان ارزش‌افزوده بالاتری ایجاد کرد. زرگری در ادامه با اشاره به این موضوع که کشورها پس از جنگ جهانی دوم رویکردهای مختلفی در حوزه صنعت اتخاذ کردند، افزود: برخی کشورها مانند کشورهای آمریکای لاتین و هند پس از گاندی، ساخت داخل را جایگزین واردات کردند تا خود را از وابستگی به خارج برهانند.

رویکرد دوم این بود که برخی از کشورها علاوه بر تولید داخلی توجه خود را به سمت صادرات متمرکز کردند که در این راستا می‌توان به کشورهای آسیای جنوب شرقی همچون تایوان، کره‌جنوبی سنگاپور و… اشاره کرد. در دهه ۱۹۹۰ میلادی رویکرد کشورها دچار تغییر شد و با فناوری‌های پیشرفته دنیا تبدیل به یک دهکده جهانی شد و از این سال‌ها بود که کشورها وارد رویکرد جدیدی شدند و آن حضور در زنجیره ارزش جهانی بود؛ بدین معنا که تنها صفر تا ۱۰۰ یک محصول تنها در یک کشور ساخته نشود و زنجیره‌ای از تولید در جهان و در کشورهای مختلف توسه پیدا کند. هم‌اکنون نیز اگر هر کشوری تنها به بازار خود متکی باشد، محکوم به فناست و باید در این زنجیره جهانی حضور داشت. ایران‌ترانسفو نیز به‌دنبال این رویکرد سوم است تا سهمی از زنجیره تامین در دنیا را عهده‌دار شود.

وی در پایان با تاکید بر این موضوع که ما به‌عنوان سهامدار عمده پشتیبان گروه صنعتی ایران‌ترانسفو هستیم، افزود: ما استراتژی‌های گروه صنعتی ایران‌ترانسفو را حمایت خواهیم کرد و قدردان منابع انسانی این مجموعه که درصدد بومی‌سازی دانش فنی گام برمی‌دارند، هستیم.

وب گردی