بیثباتیهای ادامهدار بازار گوشت

جهان صنعت– با وجود ادعای فعالان صنفی درباره ثبات نسبی قیمت گوشت، بررسیهای میدانی نشان میدهد که قیمتها همچنان روند صعودی دارند و مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی، کمبود نهادههای دامی و برخی سیاستهای ناکارآمد را عوامل اصلی گرانی عنوان کرد. آنچه این روزها دوباره جریانساز شده قیمت گوشت قرمز است که روند صعودی یافته و این در حالی است که فعالان صنفی این حوزه از ثبات نسبی قیمت گوشت خبر میدهند اما قیمت این محصول مجددا افزایشی بوده است. هر کیلوگرم گوشت بره گوسفندی ۷۹۵هزار تومان، راسته گوسفندی ۵۸۰هزار تومان، ران گوسفند یکمیلیون و ۶۰هزار تومان، گوشت چرخ کرده گوساله ۵۲۵هزار تومان، گوشت ران گوساله ۸۹۰هزار تومان، راسته گوسفندی با استخوان ۷۲۵هزار تومان، گوشت قلوهگاه گوسفند ۴۶۵هزار تومان، گوشت گوساله سردست ۸۹۵هزار تومان، راسته گوسفند مغز شده بیاستخوان یکمیلیون و ۱۰۰هزار تومان به فروش میرسد. مردم نیز در این میان برخی هنوز در تلاش هستند تا پروتئین مورد نیاز خود را به میزان کمتر از گذشته از طریق گوشت قرمز تامین کنند و برخی دیگر نیز قدرت خرید ندارند و کم رونقی بازار این محصول نشان از کاهش قدرت خرید مردم دارد. اینکه حذف این محصول از سفره غذایی مردم چه آسیبهایی برای سلامت مردم به همراه دارد، بخش مهم ماجراست که بارها در رسانههای مختلف به آن پرداخته شده اما حالا بعد از فرهنگسازی برای جامعه که باید این محصول به میزان لازم برای تامین پروتئین مصرف شود در مرحلهای قرار داریم که نمیتوانند آن را خریداری و مصرف کنند که در ادامه این مطلب به دلیل افزایش قیمت این روزهای گوشت قرمز پرداخته شده است. مجتبی عالی، مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران درباره دلایل افزایش قیمت گوشت اظهار کرد: در شرایطی که طی هفتههای گذشته از افزایش عرضه دام سخن گفته میشد، واقعیت بازار نشان میدهد مشکل اصلی در بخش نهادههاست. دولت نهادههای دامی را به صورت قطرهچکانی تامین میکند و همین امر باعث شده دامداران برای جبران هزینهها و تامین نیاز فوری دامهای مولد خود را زودتر از موعد کشتار کنند. وی افزود: در حال حاضر جو و ذرتی که باید در سامانه بازارگاه با نرخ ۱۱هزار و ۳۰۰تومان عرضه شود یا موجود نیست یا بهسختی در دسترس دامداران قرار میگیرد، در حالی که در بازار آزاد قیمت ذرت به ۲۳ تا ۲۵هزار تومان و سویای خوراک دام به بیش از ۳۰هزار تومان رسیده است. همین افزایش قیمت نهادهها فشار مضاعفی به دامداران وارد کرده و در نتیجه بهای گوشت قرمز نیز در بازار روبه افزایش گذاشته است.عالی با اشاره به فعالیت واسطهها و دلالان در بازار گوشت و نهادهها گفت: برخی فعالان صنعتی به ویژه در حوزه سوسیس و کالباس، دامهای مولد را خریداری و در سردخانهها ذخیره کردهاند که این روند نیز به التهاب بازار دامن زده است. مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران، مشکل اصلی را ناشی از نبود برنامهریزی و تدبیر کافی در وزارت جهاد کشاورزی دانست و افزود: طبق قانون، وزارتخانه باید برای ذخیرهسازی نهادههای استراتژیک برنامهریزی میکرد، بهویژه با توجه به شرایط منطقه و بحرانهای بینالمللی اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و همین مساله دامداران را در شرایط دشوار قرار داده است.
منبع: ایسنا