بورس؛ بازیگر تیترهای داغ مذاکرات

مهدی رضایتی
کدخبر: 534174

پس از استیضاح آقای همتی، بسیاری از تحلیلگران انتظار داشتند که بازار با واکنش منفی مواجه شود اما برخلاف پیش‌بینی‌ها روند بازار در شرایطی متفاوت پیش رفت. پیش‌بینی‌ها در حال حاضر حاکی از این است که سطح ریسک‌ها به طور کلی کاهش خواهد یافت و با وجود عدم قطعیت در مسیر مذاکرات، فضای بازار به طور کلی همراه با خوش‌بینی است. در این شرایط عوامل مختلفی وجود دارند که می‌توانند امیدواری‌هایی را نسبت‌به آینده بازار ایجاد کنند، هرچند همچنان نمی‌توان به‌طور قطعی درخصوص روند آتی بازار اظهارنظر کرد.

بورس؛ بازیگر تیترهای داغ مذاکرات

اختلاف ایجاد شده بین ارزش جایگزینی و ارزش بازار، یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید به آن توجه داشت. در حال حاضر بازار به اخبار وابسته است و تا زمانی که اخبار قطعی و شفاف درخصوص روند مذاکرات منتشر نشود، نمی‌توان فرضیات دقیقی برای آینده بازار تعیین کرد. در این شرایط باید توجه داشت که عدم توافق لزوما به سقوط بازار نمی‌انجامد.

به‌ عنوان مثال پس از برجام نیز شاهد رکود در بازار بودیم و در نهایت تاثیر توافق یا عدم توافق بر وضعیت بازار سرمایه به مراتب کمتر از آن چیزی است که گمان می‌شد. این موضوع نشان‌دهنده این است که عوامل کلیدی دیگری مانند نرخ دلار نیما و نرخ بهره باید مورد توجه قرار گیرند و در تحلیل‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری لحاظ شوند.

در حالی که برخی اخبار منفی از مذاکرات هفته گذشته منتشر شده، معاملات بازار همچنان قوی و با حجم بالا انجام شده است. این امر نشان‌دهنده تمایل و خوش‌بینی فعالان بازار نسبت به شرایط اقتصادی است. از سوی دیگر سود دلاری شرکت‌ها در حال کاهش است و ارزش جایگزینی که به‌ عنوان معیاری برای ارزیابی بازده معقول دارایی‌ها محسوب می‌شود احتمالا تحت‌تاثیر عواملی مانند کمبود انرژی در صنایع کاهش خواهد یافت.

درخصوص P/E بازار، اگر نرخ دلار در حدود ۸۰ تا ۹۰‌هزار تومان باقی بماند، هنوز نمی‌توان بازار را گران ارزیابی کرد. پیش‌بینی‌ها حاکی از این است که P/E بازار حدود ۵ تا ۵/۵‌واحد است. با این حال در شرایط کنونی و به ویژه در زمان‌های تنش‌زا، این عدد ممکن است جذاب به نظر نیاید و مسائل سیاسی و اقتصادی می‌تواند بر آن تاثیر بگذارد. ارزندگی بازار به نتیجه مذاکرات و سایر عوامل همچون نرخ بهره وابسته است. در این میان اگر دولت بتواند فاصله دلار نیما و آزاد را در حدود ۱۰ تا ۱۲‌درصد حفظ کند، تصمیم منصفانه‌تری خواهد بود به‌ویژه در شرایط تحریمی، تک‌نرخی شدن ارز منطقی به نظر نمی‌رسد و چنین وضعیتی می‌تواند برای بسیاری از صنایع چالش‌برانگیز باشد.

درخصوص صندوق‌های اهرمی باید توجه داشت که این صندوق‌ها در شرایط خاص ممکن است با حباب مثبت یا منفی مواجه شوند بنابراین نگاه به این صندوق‌ها باید بلندمدت و با دقت باشد. در حال حاضر بهتر است که ضریب اهرمی صندوق‌ها در محدوده‌ای کنترل‌شده باقی بماند تا تعادل بازار حفظ شود. در شرایط کنونی دامنه نوسان این صندوق‌ها مناسب به نظر می‌رسد اما نقاط ضعف آنها نیز باید مدنظر قرار گیرد.

مهدی رضایتی، عضو هیات‌مدیره شرکت سبدگردان ثروت پویا

سایت خوان