22 - 01 - 2018
به انگلیسیها باج نمیدهیم
اگرچه چین به عنوان بزرگترین شریک تجاری ایران این روزها چرخش روابط تجاری خود را از ایران به سمت کشورهایی مثل پاکستان و افغانستان در دستور کار قرار داده اما با توجه به اینکه کل صادرات ایران به چین بر واردات فزونی دارد، به نظر میرسد که این کشور علاوه بر تمایل به فروش کالاهای خود به ایران، برای خرید کالاهای ایرانی نیز آمادگی دارد و این احتمال نیز وجود دارد که بتوان در سال آینده سرمایهگذاریهای مشترک با این کشور را افزایش داد. بر همین اساس رییس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به حسادت غربیها به رابطه خوب تجاری ایران و چین گفت: بانکهای انگلیسی و آمریکایی با ما کار نمیکنند و ما هم به آنها باج نمیدهیم. اسدالله عسکراولادی افزود: باید سرمایهگذاری مشترک را بیشتر کرد و البته حسودی غربیها را هم باید درک کرد.
وی با اشاره به رابطه خوب ایران و چین گفت: ما باید به روابطمان با چین، به چشم روابط درازمدت نگاه کنیم و اینکه، مردی که در کاخ سیاه و سفید نشسته، نتوانسته برجام را ملغی کند. وی با اشاره به مشکل مسدود شدن برخی حسابهای بانکی ایرانیان در چین اظهار کرد: دانشجویی که اجازه کار تجاری ندارد، نباید در حساب خود رقم بالایی داشته باشد پس باید در این حوزه در چین به روال قانونی عمل کرده و مالیاتش را هم بپردازند.
عسکراولادی با بیان اینکه افزایش مبادلات ایران و چین در مرز بالای ۴٠ میلیارد دلار برخیها را نگران میکند، گفت: ظرف یک ماه آینده سفیر ایران در چین تغییر خواهد کرد و امیدواریم فرد جدید کار ما را با چین توسعه دهد البته رقبای ما از جمله ترکیه و پاکستان نیز تلاش دارند سهم بالاتری بگیرند.
وی افزود: صادرات ایران با چین بر واردات فزونی دارد و این خود امتیاز بزرگی است. این در حالی است که چین آمادگی دارد بیشتر از آنچه به ما میفروشد، از ما کالا بخرد.
گلهای در رابطه با سانچی نداریم
عسکراولادی با بیان اینکه گلهای در رابطه با نفتکش سانچی از چین نداریم، افزود: باید سعی کنیم به چین بیشتر صادرات داشته و سرمایهگذاری بیشتری صورت دهیم.
وی افزود: باید سرمایهگذاری مشترک را بیشتر کرد و البته حسودی غربیها را هم باید درک کرد. بانکهای انگلیسی و آمریکایی با ما کار نمیکنند و ما هم به آنها باج نمیدهیم.
عسکراولادی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۱۷ میلادی خاطرنشان کرد: کشور چین سالانه ۶ تا ۵/۶ درصد رشد اقتصادی دارد که رقم حائز اهمیتی است و برای سال ۲۰۱۸ نیز پیشبینی میشود که این رشد به هفت درصد برسد. بنابراین چین کشور کوچکی نیست که بتوان آن را در تجارت با ایران نادیده گرفت.
پیشی گرفتن تجارت چین از آمریکا
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین تصریح کرد: چینیها در دنیا حتی از آمریکاییها نیز در تجارت پیشی گرفتهاند و با توجه به اینکه صنعت خردهفروشی آمریکا پنج هزار و ۶۰۰ میلیارد دلار است، چینیها به پنج هزار و ۷۰۰ میلیارد دلار دست یافتهاند.
وی ابراز امیدواری کرد که ایران نیز بتواند از چنین نرخ رشدی برخوردار شده و قسمتی از عقبماندگی برنامههای پنجم توسعه را جبران کند.
عسکراولادی خاطرنشان کرد: روابط تجاری ایران و چین از قدمت بسیار بالایی برخوردار است و بر این اساس نباید با برخی گمانهزنیها و برخوردهای شخصی آن را مکدر کنیم چراکه ایران و چین کشورهایی هستند که تحت هر شرایطی با هم همکاریهای لازم را صورت داده و به نظر میرسد روابط تجاری آنها گسستناپذیر است.
سه تا چهار درصد مبادلات چین با پول ملی
همچنین نایبرییس اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان اینکه مسدود شدن حساب ایرانیان در چین یک سوءتفاهم بوده است، گفت: این مشکل به تدریج در حال رفع است. مجیدرضا حریری تصریح کرد: با وجود همه شایعات در فضای غیررسمی، رابطه ایران و چین بسیار خوب است و نباید رابطه شخصی را به رابطه ایران و چین نسبت داد و بخشهایی از حقیقت را به عنوان کل واقعیت معرفی کرد.
حریری با بیان اینکه در فضای بینالمللی در حال منازعه با برخی از کشورها هستیم، گفت: آمار ۱۱ ماهه سال ٢٠١٧ نشان میدهد رابطه اقتصادی ایران و چین رشد داشته و حدود ٢۵ درصد از نفت ایران را چین خریداری کرده است و در صادرات غیرنفتی ۵/۲۲ درصد صادرات به چین میرود. البته چین مقصد اول واردات ایران هم هست و بنابراین منفعت اقتصادی ما بسیار بیش از این است و البته ما در شرایط عادی نیستیم.وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اجرایی شدن یوآن و ریال در تبادلات تجاری ایران و چین گفت: تصمیمگیری در این مورد بر عهده بانک مرکزی است که بنابر مدیریت بر منابع ارزی و روابط با دنیا، این موضوع را مدیریت خواهد کرد، اما خود چین هم با حجم تجارت عظیمی که با دنیا دارد، تنها سه تا چهار درصد مبادلات خود را با پول ملی انجام میدهد پس باید به نکات مثبت و منفی آن نیز توجه کرد.