بهترین شکل اسکلت بندی ساختمان چیست؟

کدخبر: 426992
اسکلت ساختمان، همان‌گونه که از نام آن پیداست، پایه و اساس هر ساختمان محسوب می‌شود که با توجه به شرایط، مصرف، مسائل مختلف اقتصادی، موقعیت جغرافیایی، شرایط آب و هوایی و غیره متفاوت خواهد بود.

اسکلت ساختمان، همان‌گونه که از نام آن پیداست، پایه و اساس هر ساختمان محسوب می‌شود که با توجه به شرایط، مصرف، مسائل مختلف اقتصادی، موقعیت جغرافیایی، شرایط آب و هوایی و غیره متفاوت خواهد بود. امروزه تقریبا در تمام شهرهای ایران از دو نوع اسکلت فلزی و بتنی استفاده می‌گردد که می‌توان گفت این دو گروه اسکلت بسیار گسترده هستند و انواع متعددی را شامل می‌شوند. در ادامه این مطلب قصد داریم تا شما را با بهترین شکل اسکلت‌بندی بندی ساختمان آشنا کنیم. چنانچه قصد استعلام قیمت روز آهن ۱۴ اصفهان در مشهد را دارید،‌ می‌توانید با مراجعه به سایت ما از قیمت دقیق آن اطلاعات لازم را دریافت کنید.

انواع اسکلت ساختمان مرسوم حال حاضر در جهان کدامند؟

در حال حاضر در بسیاری از نقاط جهان، سه نوع اسکلت فلزی، بتنی و چوبی مرسوم است که رایج‌ترین این اسکلت‌ها در ایران، نوع بتنی و فلزی شناخته می‌شود. البته باید اشاره کنیم که به دلیل شرایط اقتصادی ایران، به مراتب مصرف اسکلت فلزی کمتر از بتنی بوده و هزینه‌های زیادی را برای مصرف‌کنندگان در پی دارد. جهت مشاهده قیمت آهن امروز ، هم­اکنون می­توانید به صفحه آهن رسان مراجعه کنید.

بهترین شکل اسکلت بندی ساختمان چیست؟

انوع اسکلت فلزی ساختمان

اسکلت فلزی به سه دسته بندی مختلف تقسیم می‌شود که عبارت‌اند از:

  • اتصالات جوشی
  • اتصالات پیچ و مهره‌ای
  • اتصالات پرچی که این نوع اتصالات تقریبا منسوخ شده است.

در حال حاضر در اکثر اسکلت‌های فلزی از فولاد استفاده می‌شود؛ به نحوی که در بسیاری از مواقع به جای عبارت اسکلت فلزی از اسکلت فولادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بد نیست بدانید که مزایای فراوان اسکلت فولادی سبب محبوبیت چشمگیر آن در میان معماران و مهندسان سازه های ساختمانی و عمرانی شده است. اسکلت فلزی کیفیت ساخت را در ساختمان‌سازی بالا می‌برد و از هدر رفت مصالح به طور قابل توجهی جلوگیری می‌کند.

بهترین روش جهت اجرای اسکلت فلزی، استفاده از اتصالات پیچ و مهره خواهد بود. در اغلب کشورهای اروپایی، به جز در بناهایی با متراژ و وزن پایین، اجازه استفاده از اتصالات جوشی به سازندگان داده نمی‌شود، چراکه اتصالات جوشی، نسبت به اتصالات پیچ و مهره از مقاومت پایین‌تری برخوردار هستند و امکان دارد در برابر زلزله با مشکلات زیادی مواجه شوند. برای اطلاع از قیمت میلگرد در مشهد می­توانید با تیم ما ارتباط بگیرید.

مزایا و معایب استفاده از اسکلت فلزی چیست؟

اسکلت های فلزی مزایای فراوانی برای سازه­های ساختمانی به­همراه دارند که در ادامه به برخی از این مزایا و معایب اشاره خواهیم کرد:

  1. اسکلت فلزی نسبت به بتنی وزن کمتری دارد. در نتیجه استفاده از آن، وزن کلی ساختمان را کاهش خواهد داد.
  2. قطعات فلزی، از مقاومت بالایی برخوردار هستند و در مقایسه با مصالح بتنی، نسبت مقاومت به وزن در آن‌ها بیشتر است. با توجه به همین امر اسکلت فلزی در ساختمان‌های مرتفع و سازه­هایی که در زمین‌هایی سست پایه‌گذاری می‌شوند، کاربرد وسیع‌تری دارد.
  3. بکارگیری اسکلت فلزی برای ساختمان‌ها و سازه‌های بزرگ، از سایر اسکلت‌بندی­ها مناسب‌تر و بهتر است.
  4. ماندگاری و دوام فولاد بسیار بالا است. چنانچه از ساختمان‌هایی که اسکلت فولادی در آن‌ها به کار رفته است به­خوبی نگهداری شود، قابلیت بهره‌برداری آن‌ها دراز مدت خواهد بود.
  5. ساختمان‌های دارای اسکلت فلزی، در برابر انفجار مقاومت بالاتری از خود نشان می‌دهند.
  6. اسکلت فلزی امکان مقاوم­سازی و قابلیت تقویت‌پذیری را در اختیار سازندگان قرار می‌دهد. در صورتی­که به هر علتی از جمله اشتباه در محاسبات، تغییر در مقررات یا اجرای نادرست، اسکلت فلزی مقاومت مناسبی پیدا نکرد،‌ می‌توان آن را تقویت کرد یا حتی قسمت‌های جدیدی را به آن اضافه نمود.
  7. نصب و اجرای قطعات فلزی در مقایسه با قطعات بتنی سریع‌تر است و بدین ترتیب، زمان کمتری صرف آن خواهد شد.

بهترین شکل اسکلت بندی ساختمان چیست؟

در برابر لیست طولانی مزایای متعدد اسکلت‌بندی فلزی، این نوع از اسکلت معایبی نیز به­همراه دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به ضعف سازه در دمای بالا و در زمان آتش‌سوزی، خوردگی بالای فلز در صورت مجاورت با عوامل خارجی و جوی، تمایل قطعات تحت فشار به کمانش، شکست فرآیند جوشکاری و هزینه‌های اولیه اشاره داشت.

اسکلت‌بندی بتنی در ساختمان سازی

ساختمانی که در آن اسکلت‌بندی بتنی مورد استفاده قرار بگیرد، سازه‌ای است که در ساخت آن بتن یا بتن آرمه ( متشکل از سیمان، شن، ماسه و فولاد به شکل میلگرد) به‌کارگیری شده­است. چنانچه در اجرای سازه و در ستون‌ها، شاه تیرها و پی، از بتن استفاده شده باشد، آن ساختمان از اسکلت‌بندی بتنی برخوردار خواهد بود. در ساختمان‌هایی که از اسکلت‌بندی بتنی استفاده می‌کنند، تمامی تیرهای اصلی و دیوارهای برشی از بتن تولید و ساخته می‌شوند. در سازه‌هایی که اسکلت‌بندی بتنی دارند،‌ معمولا بخش‌های زیر از بتن ساخته خواهد شد:

  1. تیرهای اصلی ساختمان ( بخش‌هایی که ستون‌ها را به یکدیگر متصل می‌کنند )
  2. تیرهای فرعی ساختمان ( بخش‌هایی که بین تیرهای اصلی و به صورت اریب قرار گرفته‌اند)
  3. پی و فونداسیون ساختمان
  4. پله‌های ساختمان
  5. دیوار برشی ( دیوارهای باربر سازه )
  6. سقف و ستون‌های ساختمان

بتن یک ماده چسبنده به­شمار می‌رود که از فرآیند فعل و انفعالات سیمان های هیدرولیکی و آب تهیه می‌گردد. صنعت بتن سازی هم همچون سایر موارد مرتبط با ساختمان‌سازی، همواره در حال افزایش کیفیت و پیشرفت است و روزانه شاهد اجراهای متفاوت از این ماده ارزشمند در سازه‌های متعدد هستیم. به‌طور ویژه استفاده از بتن در ساخت پل‌ها و سدها رواج بسیاری دارد.

مزایا و معایب اسکلت بتنی چیست؟

استفاده از اسکلت بتنی مزایایی به همراه دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • تمامی اجزای تشکیل دهنده بتن، مصالح بومی به­شمار می‌روند و قیمت پایین‌تری دارند.
  • بتن قابلیت شکل‌پذیری بالایی دارد. یکی از مزایای بتن نسبت به فولاد همین مورد است. چراکه فولاد در کارخانه و با مقاطع و اشکال محدود تولید می‌گردد.
  • بتن از مقاومت بالایی در برابر آتش‌سوزی برخوردار است و از طرفی، در برابر آب و رطوبت هم مقاوم خواهد بود.
  • سازه‌های دارای اسکلت بتنی، در برابر سازه‌هایی که از اسکلت فلزی استفاده می‌کنند نیاز به نگهداری و مراقبت کمتری دارند.
  • با گذشت زمان نه تنها مقاومت اولیه بتن کم نخواهد شد، بلکه محکم‌تر شده و مقاومت آن هم به تدریج افزایش می‌یابد. به همین سبب مصالح بتنی عمر مفید بسیار طولانی‌تری دارند.
  • اجرای سازه‌های بتنی نسبت به سازه‌های فولادی و حتی چوبی، نیاز به نیروهای متخصص و ماهر کمتری دارد.

اما از معایب بتن می‌توان به مقاومت کششی بسیار پایین، انتقال گرما و سرما به درون ساختمان، وزن تمام شده بالاتر در مقایسه با اسکلت‌بندی فلزی، تاثیرپذیری از شرایط آب و هوایی و همچنین ضعیف بودن در برابر بارهای ایجاد شده از انفجار اشاره داشت.

بهترین شکل اسکلت بندی ساختمان چیست؟

اسکلت بندی چوبی ساختمان

تصمیم‌گیری در خصوص انتخاب اسکلت‌بندی به سزایی جغرافیایی و آب و هوایی هم بستگی دارد. به­گونه‌ای که در کشورهای آمریکای شمالی، شمال اروپا و استرالیا اغلب از اسکلت چوبی سبک برای سازه­های ساختمانی استفاده می‌شود. استحکام و مقاومت اسکلت چوبی به­واسطه حضور پنل‌های سفت ( کامپوزیت تخته سه­لا ) داخل آن‌ها خواهد بود. این پنل‌ها تمام یا بخشی از دیوارهای سازه را پوشش می‌دهند. در کشورهای مذکور، به­طور معمول برای ساخت موارد ذکر شده در زیر، اسکلت چوبی مورد استفاده قرار می‌گیرد:

  • ساختمان‌های تجاری با ارتفاع کم و ساختمان‌های اقتصادی
  • ساختمان‌های کشاورزی
  • محل‌های نگهداری از قایق‌ها
  • ساختمان‌های تفریحی
  • گاراژ کامیون‌ها

مزایا و معایب اسکلت چوبی چیست؟

معمولا برای ساختمان‌های کوچک، از اسکلت‌بندی چوبی استفاده می‌گردد. زیرا قیمت چوب ارزان است و از طرفی سبک و شکل‌پذیری بالایی دارد و برای حمل و نقل یا ساخت بنا با استفاده از آن، نیازی به وسایل و تجهیزات سنگین نخواهد بود. از معایب آن هم می‌توان به استحکام و مقاومت کم آن در برابر آتش‌سوزی، طوفان و مخاطرات طبیعی اشاره کرد. به همین دلیل در گذشته، بیشتر از این نوع اسکلت‌بندی استفاده می‌گردید. اما در حال حاضر این نوع اسکلت استفاده کمتری دارد و اغلب برای ساخت خانه در مناطق ویلایی یا خانه‌های یک طبقه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در گذشته از روشی تحت عنوان اسکلت‌بندی چوبی بالونی استفاده می‌شد. ولی امروزه از این روش استفاده نمی‌شود، زیرا در آن از تیرهای چوبی بلند و پهنی استفاده می‌گردید که معایب زیادی در پی داشتند. از جمله این معایب می‌توان به پایین آوردن تحمل وزن بنا، برخورداری از وزن زیاد، آتش‌زا بودن، دشوار بودن فرآیند جابجایی و حمل و نقل اشاره نمود. امروزه از روش سکویی در جایی قرار است از اسکلت چوبی استفاده شود، بهره‌گیری می‌شود. چراکه اجزای تشکیل دهنده آن سبک‌تر، کوتاه‌تر و مقاومت بالاتری دارند.

اسکلت بندی مناسب ساختمان کدام است؟

اسکلت‌بندی مناسب برای هر ساختمان، با در نظر گرفتن مواردی از جمله مسائل مالی، شرایط آب و هوایی، شرایط و کیفیت اجرا و درخواست کارفرما توسط مهندس سازه انتخاب خواهد شد. با مطالعه این مطلب می‌توانید به شناخت اولیه انواع مختلف اسکلت‌بندی و ویژگی‌های مربوط به هر کدام دست پیدا کنید. اما باتوجه به این که استفاده از اسکلت‌بندی بتنی و فلزی در کشورمان رواج بیشتری دارد، بهتر است این نوع را بیشتر مد نظرتان قرار دهید.

چنانچه قصد تهیه و خرید تیرآهن و سایر مقاطع فولادی از جمله میلگرد، ورق، نبشی، تیرآهن ۱۴ و غیره را دارید می‌توانید با تماس با کارشناسان فروش ما، از قیمت دقیق و به­روز این محصولات اطلاعات لازم را دریافت کرده همچنین از مشاوره متخصصان ما در راستای تصمیم­گیری و اخذ بهترین نتیجه و خرید ، استفاده کنید.

سایت خوان