بحران پنهان سلامت؛ بیمهها دندانها را رها کردهاند!

جهان صنعت– سلامت دهان و دندان نهتنها جز جداییناپذیر از بهداشت فردی است، بلکه تاثیرات گستردهای بر کیفیت زندگی و سلامت عمومی افراد دارد. با توجه به اینکه هزینههای دندانپزشکی در بسیاری از کشورها از جمله ایران به یکی از چالشهای بزرگ تبدیل شده است، نیاز به اصلاحات جدی در سیاستهای بیمهای و حمایت از تولیدات داخلی در این حوزه بیش از پیش احساس میشود.
محمدحسین قربانی، دندانپزشک، نماینده پیشین مجلس دراینباره گفت: دندانپزشکی در زمره خدمات سلامت است که در سراسر جهان جزو پرهزینهترین حوزهها محسوب میشود. این امر تنها مختص ایران نیست. تجهیزات گرانقیمت، مواد مصرفی و فناوریهای پیشرفته، هزینههای خدمات دندانپزشکی را افزایش داده است. در چنین شرایطی، پیشگیری و آموزش بهداشت دهان و دندان باید در اولویت باشد.
وی با اشاره به حذف ارز ترجیحی و تاثیر آن بر قیمت مواد اولیه دندانپزشکی تصریح کرد: با توجه به اینکه بسیاری از مواد اولیه تولید داخل نیازمند واردات هستند و ارز آزاد جایگزین ارز ترجیحی شده است، پیشبینی میشود هزینههای خدمات دندانپزشکی در آیندهای نزدیک بهطور چشمگیری افزایش یابد؛ این موضوع فشار اقتصادی شدیدی بر خانوارها وارد خواهد کرد.
قربانی با تاکید بر لزوم ورود بیمهها به حوزه دندانپزشکی گفت: در حال حاضر، بسیاری از خدمات دندانپزشکی تحتپوشش بیمه نیستند و همین موضوع موجب بیاعتمادی میان دندانپزشکان و بیمهها شده است و از سوی دیگر، پرداختهای نامنظم و بدعهدی در تسویه مطالبات، رغبت دندانپزشکان برای عقد قرارداد با بیمهها را کاهش داده است. این خلأ، در نهایت به ضرر مردم تمام میشود.
وی افزود: برای رفع این مشکلات، باید سه اقدام اساسی انجام شود و باید تقویت آموزش و پیشگیری از سنین پایین، افزایش سهم سلامت در بودجه عمومی کشور و اصلاح سرانه بیمهای و حمایت مستقیم از تولیدکنندگان تجهیزات و مواد اولیه دندانپزشکی نیز صورت گیرد.
به گفته قربانی، حدود ۲۵خدمت دندانپزشکی تاکنون وارد فهرست خدمات بیمهای شدهاند اما کافی نیست و دولت باید از طریق سازمان برنامهوبودجه، منابع مالی کافی را برای حمایت از بیمهها اختصاص دهد تا خدمات بیشتری تحتپوشش قرار گیرند. از سوی دیگر، حمایت واقعی از تولید داخلی و تخصیص ارز مناسب به واردات مواداولیه باید جدی گرفته شود.
منبع: مهر