جهان‌صنعت تغییر روند سرمایه‌گذاری در بلوک غرب را بررسی کرد؛

بازندگان قدیمی یا علم‌داران کنونی؟

گروه بورس
کدخبر: 535405
بازار سهام آمریکا در سال ۲۰۲۵ پس از رشد قوی چند ساله با چالش‌هایی مانند تنش‌های تعرفه‌ای دولت ترامپ و افت سهام هوش مصنوعی مواجه شده و شاخص‌های اصلی به شدت کاهش یافته‌اند.
بازندگان قدیمی یا علم‌داران کنونی؟

جهان صنعت – در حالی که سرمایه‌گذاران آمریکایی با دیدن پورتفوی‌های خود در سال ۲۰۲۵ به سختی نفس می‌کشند، ورق بازار در آن سوی اقیانوس اطلس و آمریکای‌جنوبی کاملا برگشته است. بازار سرمایه آمریکا پس از دو سال داغ و هیجانی، حالا وارد یک سال پرفرازونشیب شده؛ هم تنش‌های تعرفه‌ای دولت ترامپ بازگشته و هم ستاره‌ای نوظهور به نام DeepSeek AI باعث افت جدی در سهام هوش مصنوعی شده است. حالا دیگر همان گروهی که با نام «هفت شگفت‌انگیز» آمریکا را تسخیر کرده بودند، وارد فاز نزولی شده‌اند اما از دل این نوسانات، برندگان تازه‌ای قد علم کرده‌اند.

طلا؛ همان همیشگی

وقتی تردید و اضطراب بر بازارها سایه می‌اندازد، نگاه‌ها به یک دارایی آشنا بازمی‌گردد: طلا. این فلز درخشان سال‌هاست که در لحظات بحران اقتصادی و سیاسی، به‌ عنوان پناهگاه امن سرمایه‌گذاران شناخته می‌شود و تجربه‌های پیشین هم همین را ثابت کرده‌اند. کافی‌ است به سال ۲۰۲۲ نگاه کنیم و به روزهایی بنگریم که تورم افسارگسیخته نه‌تنها بازار سهام آمریکا را به زانو درآورده بود، بلکه بازار اوراق قرضه را هم به‌شدت تحت‌فشار قرار داد. در آن روزها، سرمایه‌گذاران جهانی چاره‌ای جز پناه بردن به دارایی‌های امن نداشتند و طلا بار دیگر توانست جایگاه تاریخی‌اش را بازیابد.

در سال ۲۰۲۵ نیز سناریویی مشابه در حال تکرار است. با افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی، رشد نامطمئن اقتصاد جهانی و آشفتگی در بازارهای مالی به‌خصوص در آمریکا، بسیاری از فعالان بازار تصمیم گرفته‌اند بخشی از سبد سرمایه‌گذاری خود را به طلای فیزیکی اختصاص دهند.

افزون بر این، یکی از دلایل افزایش توجه به طلا در سال جاری، تضعیف نسبی دلار در برابر سایر ارزها و پیش‌بینی توقف سیاست‌های انقباضی فدرال‌رزرو است. در واقع، طلا دوباره به همان نقشی بازگشته که همیشه در نظام مالی جهانی داشته؛ یک دارایی ذخیره ارزش که در زمان بی‌ثباتی، نقش ضربه‌گیر را ایفا می‌کند.

نکته جالب توجه اینکه تقاضا برای طلا صرفا از سوی سرمایه‌گذاران خرد افزایش نیافته، بلکه بانک‌های مرکزی نیز در سال‌های اخیر حجم ذخایر طلای خود را بالا برده‌اند. این روند در سال ۲۰۲۵ هم ادامه دارد و به تقویت قیمت جهانی این فلز گرانبها کمک کرده است.

قسمت اول: اروپا

تا همین یکی، دو سال پیش، کمتر کسی حاضر بود روی سهام اروپایی حساب باز کند. شاخص‌های این منطقه در سال‌های اخیر عقب‌مانده‌ بودند و بازار سهام اروپا در سایه درخشش غول‌های فناوری آمریکایی به فراموشی سپرده شده بود. اما ورق برگشته است. در سال ۲۰۲۵، اروپا با جهشی شگفت‌انگیز در بازار سهام، دوباره به مرکز توجه سرمایه‌گذاران بین‌المللی تبدیل شده است.

اما همه ماجرا به بهبود اقتصادی محدود نمی‌شود. تحولات ژئوپلیتیکی و تغییر سیاست‌های دفاعی اروپا نیز به این روند شتاب داده‌اند. با روی کار آمدن دوباره ترامپ در آمریکا و تمرکز دولت او بر کاهش هزینه‌های نظامی در خارج از مرزها، کشورهای اروپایی بیش از پیش به فکر تقویت توان دفاعی خود افتاده‌اند.

از سوی دیگر، در حالی که فدرال‌رزرو آمریکا همچنان بر موضع انقباضی خود پافشاری می‌کند، بانک مرکزی اروپا و بانک انگلستان شروع به کاهش نرخ بهره کرده‌اند. این تفاوت سیاستی، جذابیت سرمایه‌گذاری در بازارهای اروپایی را برای سرمایه‌گذاران خارجی بیشتر کرده است و با تضعیف ارزش دلار، سود دلاری سرمایه‌گذاران آمریکایی در اروپا بیشتر از آن چیزی است که روی نمودارهای محلی دیده می‌شود.

اروپا که تا دیروز جزو بازندگان بازار بود، حالا به یکی از درخشان‌ترین فرصت‌ها برای سبدهای سرمایه‌گذاری متنوع تبدیل شده است.

قسمت دوم: آمریکای لاتین

آمریکای لاتین که تا همین سال قبل زیرسایه بحران‌های داخلی و نگرانی‌های سیاسی روزگار می‌گذراند، حالا در سال ۲۰۲۵ به یکی از درخشان‌ترین مناطق سرمایه‌گذاری در جهان تبدیل شده است. شاخص سهام این منطقه تا تاریخ ۹ می، رشدی بیش از ۲۲‌درصد را به ثبت رسانده؛ جهشی چشمگیر که عمدتا مرهون عملکرد بازارهای برزیل، مکزیک، شیلی و کلمبیاست اما در ظاهر، هنوز هم چالش‌هایی در این منطقه وجود دارد. مثلا برزیل با کسری بودجه ساختاری دست‌وپنجه نرم می‌کند و بازار مکزیک تحت‌تاثیر فضای سیاسی پس از انتخاب کلودیا شین‌باوم در این کشور و بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در آمریکاست اما برخلاف نگاه بدبینانه‌ای که در پایان سال گذشته میلادی نسبت به این منطقه شکل گرفته بود، حالا کارشناسان بر این باورند که آن نگرانی‌ها بیش از حد بزرگ‌نمایی شده بود.

در کنار عوامل بنیادی، یک متغیر کلیدی دیگر هم به کمک سرمایه‌گذاران آمده است: تضعیف دلار آمریکا. وقتی ارز پایه تضعیف می‌شود، ارزش دلاری دارایی‌هایی که به واحدهای پولی دیگر قیمت‌گذاری شده‌اند افزایش می‌یابد. به همین دلیل، سرمایه‌گذاران آمریکایی یا کسانی که سبد دارایی دلاری دارند، از سرمایه‌گذاری در سهام آمریکای لاتین، سود مضاعف برده‌اند.

قسمت سوم: املاک خارج از آمریکا

در سال ۲۰۲۵، صندوق‌های سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات (REITs) در کشورهای مختلف، از جمله اروپا، ژاپن، استرالیا، هند، مکزیک و آفریقای‌جنوبی عملکردی بسیار فراتر از انتظار داشته‌اند. کاهش نرخ بهره در بسیاری از این کشورها به رشد بازار املاک و مستغلات کمک کرده و شرایط را برای سرمایه‌گذاران جذاب‌تر کرده است. این روند در حالی اتفاق افتاده است که در آمریکا، با وجود نرخ بهره بالا، بازار املاک تحت فشار قرار دارد و همچنان درگیر چالش‌های اقتصادی ناشی از سیاست‌های پولی انقباضی فدرال‌رزرو است اما در آن سوی دیگر جهان، سیاست‌های انبساطی و تورم کنترل ‌شده توانسته‌اند بازار املاک را بهبود بخشند و فرصت‌های سرمایه‌گذاری جدیدی را ایجاد کنند.

در ایالات ‌متحده، صندوق‌های سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات باوجود چالش‌های ناشی از نرخ بهره بالا، عملکردی بهتر از شاخص‌کل بورس آمریکا داشته‌اند. این نشان می‌دهد که بخش املاک همچنان برای سرمایه‌گذاران جذاب است، حتی در شرایطی که سایر بازارها با نوسانات منفی روبه‌رو هستند.

برخی از تحلیلگران به این نکته اشاره می‌کنند که بسیاری از صندوق‌های REIT اکنون زیر ارزش ذاتی خود معامله می‌شوند و پتانسیل رشد قابل‌توجهی دارند. این تحلیلگران معتقدند که سرمایه‌گذاران می‌توانند با توجه به شرایط فعلی بازار، از این فرصت‌ها بهره‌برداری کنند.

سایت خوان