ایران قدرت معدنی پنهان جهان

جهانصنعت– بهتازگی همزمان با هفته معدن کتاب «ایران قدرت معدنی پنهان جهان( راهنمای جامع و پردازش ۷۵ نوع ماده معدنی اکتشاف شده در ایران)» با نویسندگی دکتر مجید پورمقدم، مدرس دانشگاه و پژوهشگر برتر وزارت صنعت، معدن و تجارت منتشر و به بازار عرضه شده است.
این کتاب به بررسی یکی از مهمترین و با ارزشترین منابع طبیعی، ارزشمند و پتانسیلهای اقتصادی آنها میپردازد و هدف از تدوین آن، شناخت عمیقتر از ظرفیتهای معدنی کشور است. در این کتاب، نویسنده تلاش کرده تا با تحلیل دقیق ۷۵ نوع ماده معدنی اکتشاف شده در ایران که شامل اکتشاف، بهرهبرداری، فرآوری، کاربردهای صنعتی، برندینگ تا جایگاه جهانی است، به شناخت عمیقتری از پتانسیلهای معدنی کشور دستیابد. این مواد معدنی شامل کانیهای صنعتی، کانهها و فلزات هستند که ر یک به نوبه خود دارای اهمیت ویژهای در صنایع مختلف داخلی و بینالمللی هستند. ایران با دارا بودن رتبههای برجسته جهانی در ذخایر معدنی، ازجمله مس، آهن، روی و کانیهای صنعتی میتواند به عنوان یک قطب معدنی در جهان شناخته شود. با این حال، چالشهایی نیز در این مسیر وجود دارد که نیازمند توجه و برنامهریزی دقیق هستند. نکته مهم این است که کتاب حاضر کانال ارتباطی مهندسی معدن با کلیه رشتههای مهندسی و علوم پایه تا علومپزشکی و علوم دامی از مهندسی الکترونیک تا مهندسی شیمی، صنایع، عمران، معماری، مواد، صنایع غذایی، کشاورزی، زمینشناسی، شیمی، پزشکی، داروسازی و دامپزشکی است. نویسنده امیدوار است که این اثر بتواند به عنوان منبعی معتبر برای پژوهشگران، دانشجویان و فعالان حوزه معدن و صنایع معدنی مورد استفاده قرار گیرد و گامی موثر در راستای توسعه پایدار این صنعت در ایران باشد.
محتوای کتاب به تنوع رشتهها اشاره دارد که از مهندسی الکترونیک، کامپیوتر، هوش مصنوعی، متالورژی، مکانیک، دفاعی و هوافضا، معماری، پتروشیمی، صنایع غذایی، عمران، کشاورزی، محیطزیست، منابع طبیعی و میراث فرهنگی تا علوم پزشکی شامل طبابت، داروسازی، دندانپزشکی، دامپزشکی و بهداشت محیط را دربر میگیرد. همچنین در حوزه علوم پایه به زمینشناسی، شیمی و فیزیک و در علوم انسانی به حقوق، گردشگری، مدیریت، اقتصاد و دیپلماسی اقتصادی پرداخته میشود. بنابراین کتاب حاضر به وضوح نشاندهنده گستردگی و تنوع کاربردهای مهندسی معدن در رشتههای مختلف علمی است.
این کتاب به عنوان منابع اصلی برای چندین درس در رشتههای مختلف دانشگاهی همچون درس کاربرد مواد معدنی: رشتههای مهندسی معدن و زمینشناسی و رشتههای مرتبط؛ درس مصالح ساختمانی: رشتههای معدن، عمران، معماری و مرمت؛ درس علم مواد: رشتههای معدن، متالورژی و صنایع؛ درس فرآوری موادمعدنی: رشتههای معدن، زمینشناسی و مهندسی مواد؛ درس شناخت ویژگیهای موادمعدنی: رشتههای معدن، زمینشناسی و مهندسی مواد معرفی میشود.
درباره نویسنده
دکتر مجید پورمقدم در تاریخ ۱/۵/۱۳۴۵ در شهر خرمشهر استان خوزستان به دنیا آمد. او مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد را در رشته مهندسی معدن و مدرک دکترای خود را نیز در همین رشته با گرایش مینرالوژی در سال ۱۳۹۱ اخذ کرده است. چندین سال است در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی دولتی و آزاد به امر تدریس مشغول است. از سال۱۳۷۵ در سمتهای مختلف در وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت مشغول به خدمت بوده است. پورمقدم یک شخصیت معتبر در حوزه معدن و زمینشناسی در ایران شناخته میشود. ایشان به عنوان یک کارشناس ارشد و پژوهشگر در این زمینه شناخته میشود و در تحلیل و بررسی وضعیت معادن ایران و فرصتهای سرمایهگذاری در این بخش فعال است.
پورمقدم به اهمیت اکتشافات معدنی و توسعه زیرساختهای مربوط به آن تاکید دارد و معتقد است که ایران با داشتن منابع غنی معدنی میتواند به یکی از قطبهای معدنی در منطقه و جهان تبدیل شود. او همچنین به چالشهای موجود در معدن و ایجاد ارزش افزوده ایران اشاره کرده و بر لزوم تغییر نگرش به معادن و سرمایهگذاری در این بخش تاکید دارد. با توجه به پتانسیلهای موجود، پورمقدم بر اهمیت استفاده از فناوریهای نوین، استفاده از هوشمصنوعی و سیستمهای نرمافزاری و هوشمند در بهبود فرآیندهای اکتشاف و استخراج تاکید میکند.
پورمقدم به عنوان دانشآموخته مهندسی معدن و مدرس دانشگاه در حوزه معدن و زمینشناسی، آثار و افتخارات علمی متعددی دارد که به بررسی و تحلیل وضعیت معادن ایران و چالشهای مرتبط با آن میپردازد. تعدادی از عناوین آثار و افتخارات ایشان به شرح زیر است:
۱- تالیف کتاب، سیمای بازسازی بینالمللی معادن، انتشارات پشوتن، ۱۴۰۰
۲- تالیف کتاب، مسوولین فنی در معادن، انتشارات پایگان، ۱۳۸۲
۳- تالیف کتاب، معدن از اکتشاف تا بهرهبرداری (با نگاهی به قانون معادن و سازمان نظاممهندسی معدن) (جلد ۱ و ۲)، انتشارات پایگان، ۱۳۸۳
۴- پژوهشگر برتر معدن کشور و پژوهشگر نمونه استانی
۵- مخترع (ثبت ۵ اختراع در زمینه مهندسی معدن) و مشاور عالی انجمن مخترعین کشور
۶- مخترع یافتههای علوم زمین سازمان نظاممهندسی معدن و مخترع نمونه سازمان بسیج مهندسین صنعتی
۷- مهندس نمونه کشور در روز مهندس
۸- مبتکر ثبت ملی و جهانی تعدادی از مواد معدنی در سازمان مالکیت جهانی وایپو(WIPO)کشور به عنوان برندهای بینالمللی ایران
۹- دریافت جایزه ملی وجدان محیطزیست در کسبوکار در سال ۱۴۰۲
۱۰- مبتکر ایجاد سازمان بینالمللی اوپک مواد معدنی زئولیت در کشور
۱۱- تهیه و ارائه و چاپ دهها مقاله بینالمللی، منطقهای و ملی در حوزه معدن و زمینشناسی