ایجاد زیرساختهای صدور گواهی تجارت آزاد اوراسیا

جهان صنعت– روابط تجاری ایران و روسیه در سالهای اخیر به طور چشمگیری رشد کرده است و این روند نشاندهنده تعمیق همکاریهای اقتصادی و سیاسی دو کشور است. همسایگی جغرافیایی و اشتراکات فرهنگی میان ایران و روسیه باعث شده است که این دو کشور تمایل بیشتری به تقویت همکاریهای اقتصادی خود داشته باشند.
از اواسط دهه ۲۰۱۰، بهویژه پس از تحریمهای بینالمللی علیه ایران و تغییرات سیاسی در منطقه، ایران و روسیه تلاش کردهاند تا تعاملات تجاری خود را گسترش دهند. در این راستا، امضای توافقنامههای مختلف اقتصادی، از جمله در زمینه انرژی، حملونقل، کشاورزی و صنایع معدنی، توسط مقامات دو کشور به انجام رسیده است. گسترش روابط تجاری ایران و روسیه تحتتاثیر تحولات سیاسی جهانی و ارزیابیهای جدید از منافع اقتصادی مشترک این دو کشور بوده است. راهکارهای حملونقل به عنوان یکی از محورهای مهم در توسعه روابط تجاری مورد توجه قرار گرفته است. پروژههایی مانند کریدور شمال-جنوب و همکاری در توسعه بنادر و ترانزیت کالا میان دو کشور، از جمله اقدامات موثر در این زمینه بهشمار میروند. ایران به دنبال گسترش حضور خود در بازارهای روسیه و استفاده از فرصتهای تجاری متعدد در این کشور است. از سوی دیگر، روسیه نیز به عنوان یک بازار مهم برای کالاهای ایرانی، بهویژه در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی، نقش بسزایی ایفا میکند.
دیداری با هدف تعمیق روابط تجاری
صمد حسنزاده، دیروز دوشنبه ۲۹اردیبهشتماه در جریان سفر به کشور روسیه، در نشست مشترک با «سرگی کاترین» رییس اتاق بازرگانی و صنعت فدراسیون روسیه، گفت: هدف از این دیدار، تعمیق روابط تجاری و اقتصادی ایران و روسیه با توجه به ظرفیتهای بزرگی است که در ایران وجود دارد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: با توجه به اراده دولتهای ایران و روسیه و بخشهای خصوصی دو کشور، روابط ایران و روسیه وارد مرحله جدیدی میشود و افزایش میزان تبادلات تجاری ایران و روسیه گواهی بر حرکت روبه جلو در این حوزه است.
حسنزاده با بیان اینکه اتاق ایران در سالهای اخیر اقدامات متعددی برای حضور فعال تجار در نمایشگاههای روسیه و اعزام هیاتهای تجاری ایران به این نمایشگاهها در استانهای مختلف روسیه انجام داده است، با تاکید بر فراهم آوردن زیرساختهای صدور گواهی مبدا تجارت آزاد اوراسیا، گفت: تحقق جهش در تجارت دوجانبه مستلزم توجه به چند محور راهبردی است.
رییس اتاق ایران از «استفاده هدفمند از توافق تجارت آزاد اوراسیا با همسانسازی رویههای گمرکی و حل اختلافات در زمینه گواهی مبدا و تشکیل کمیته پیگیری برای حل موارد فنی و استاندارد»، «رفع موانع بانکی و تسهیل معاملات با استفاده از ارزهای ملی و اصلاح نرخهای تبادل و ایجاد مسیرهای مالی پایدار و مطمئن»، «توسعه زیرساختهای حملونقل و نوسازی ناوگان ریلی و دریایی»، «توسعه دیپلماسی اقتصادی ایران و روسیه در چارچوب نهادهای چندجانبه مانند بریکس و SCO» و «تسهیل روند اخذ روادید تجاری و حذف موانع غیرضروری توسط اتاق بازرگانی روسیه» میتوان به عنوان مولفههای مهم در تحقق جهش تجاری دو کشور نام برد.
او با اعلام آمادگی اتاق ایران برای گسترش همکاریهای تجاری ایران و روسیه در قالب کمیتههای تخصصی، نمایشگاهها، صندوقهای سرمایهگذاری دوجانبه و اجرای پروژههای مشترک و توسعه برنامههای کشاورزی و پروژههای صنعتی و پتروشیمی، تاکید کرد: برای تحقق تمامی موارد نیازمند اراده مسوولان دو کشور و برنامهریزی و هماهنگی میان دولت و بخشخصوصی است.
هدفگذاری ۱۰ میلیارد دلاری
قدیر قیافه، نیز در این نشست، با بیان اینکه روابط ایران و روسیه توسعه لازم را پیدا نکرده است، ابراز امیدواری کرد: با توجه به شرایط جدید امیدواریم ارتباطات تجاری دو کشور توسعه پیدا کند.
وی با بیان اینکه ظرفیتهای ایران در حوزههای مختلف، امکان گسترش همکاریهای دو کشور را افزایش میدهد؛ خاطرنشان کرد: برخی کالاهای ایرانی جایگاه بالاتری از کالاهای اروپایی دارد. او با اشاره به صادرات فولاد و قطعات ویژه صنعتی از ایران به روسیه، گفت: تعدادی از کارخانههای اوره و آمونیاک روسیه با کاتالیستهای ایران کار میکنند.
نایبرییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران از رفتار حرفهای، شناخت صحیح از بازار، حضور در رویدادهای تخصصی و ارتباطات دائم با مصرفکنندگان روسی به عنوان مولفههای مهم گسترش روابط تجاری دو کشور نام برد و گفت: با توجه به اقدامات دو کشور برای تجارت آزاد اوراسیا، نتایج بهتری را مشاهده خواهیم کرد.
قیافه در پایان گفت: هدفگذاری ما برای افزایش مبادلات تجاری ایران و روسیه این است که حجم مبادلات تجاری ایران و روسیه به رقم ۱۰میلیارد دلار در ۱۰سال آینده برسد.
انتقال به سطح روابط راهبردی
کاظم جلالی، در روسیه نیز با اشاره به امضای توافقنامه جامع راهبردی بین روسایجمهور ایران و روسیه، گفت: روابط دو کشور به سطح روابط راهبردی انتقال یافته است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه موافقتنامه تجارت آزاد اوراسیا از ۱۵ ماه می لازمالاجرا شد، خاطرنشان کرد: شرایط سیاسی برای توسعه روابط اقتصادی فراهم است و برخی مسائل حوزه بانکی و لجستیکی نیز در حال حلوفصل است.
جلالی بزرگترین مشکل در توسعه روابط تجاری ایران و روسیه را عدم شناخت کافی بخشخصوصی دو کشور دانست و گفت: نقش اتاقهای بازرگانی و شوراهای تجاری مشترک بسیار مهم و پر رنگ است.
وی با اشاره به اهمیت سفر هیات تجاری ایران به سرپرستی رییس اتاق ایران، گفت: پیشنهاد میکنیم روسای اتاقهای بازرگانی ایران و روسیه، سالانه رفتوآمد داشته باشند.
سرگی کاترین، رییس اتاق بازرگانی و صنعت فدراسیون روسیه با اشاره به همکاری با سفارت جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط و مناسبات اقتصادی دو کشور، به رشد ۱۶درصدی مبادلات تجاری ایران و روسیه در سال گذشته خبر داد و گفت: این توسعه حجم مبادلات، نتیجه تلاشهای کارآفرینان است.
کاترین با اشاره به تماس و ارتباط مستمر بین اتاق بازرگانی روسیه و نمایندگان اتاقهای بازرگانی ایران، گفت: در سال گذشته شاهد اعزام و پذیرش هیاتهای تجاری قابلتوجهی بودیم و این رفتوآمد هیاتهای تجاری را موفقیتآمیز ارزیابی میکنیم.
توسعه تجارت بین استانها
رییس اتاق بازرگانی و صنعت فدراسیون روسیه با حمایت از توسعه تجارت بین استانهای دو کشور، نسبت به توسعه روابط با اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ابراز تمایل کرد و گفت: موضوع کریدور شمال – جنوب، اوراسیا، بریکس و شانگهای و تمامی زمینههای مورد اشاره رییس اتاق ایران برای روسیه اهمیت دارد.
او با استقبال از تسهیل صدور روادید سفر تجار ایرانی به روسیه، بیان داشت: اتاق روسیه، درخواستهای توصیهای را به وزارت امور خارجه ارسال میکند تا در سطح دولت تصمیمگیری شود. لئونید لوژچکو، رییس شورای تجاری روسیه و ایران نیز در این نشست گفت: در راستای افزایش ۱۶درصدی حجم مبادلات تجاری ایران و روسیه، فعالیتهای مهمی از جمله برگزاری ۲۵جلسه با همتایان ایرانی انجام شده و ۳هزار B2B با تجار ایرانی برگزار شده است. شرکتهای کوچک و متوسط نیز در این زمینه دخیل بودهاند.
او با اشاره به افزایش همکاریهای تجاری ایران و روسیه پس از امضای سند راهبردی ۲۰ساله ایران و روسیه، بیان داشت: بخش قابلتوجهی از مبادلات تجاری ایران و روسیه در حوزه کشاورزی است.