25 - 11 - 2021
انتشار سند استاندارد بینالمللی سفرهخانههای سنتی
«جهانصنعت»- دبیر کمیته متناظر گردشگری و خدمات وابسته، از انتشار سند استاندارد بینالمللی «سفرهخانههای سنتی، جنبههای ظاهری، چیدمان و خدمات» در سازمان بینالمللی استاندارد (ISO) خبر داد و گفت: تدوین این سند با پیشنهاد و مدیریت جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.
خوراک جزو مهم صنعت گردشگری و یکی از زنجیرههای اصلی سفر است، به طوری که مطابق اعلام رسمی سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)، یکسوم هزینههای گردشگری به خوراک اختصاص دارد. توجه به کیفیت غذا و نحوه پذیرایی یک موضوع، اما جنبههای فیزیکی مکان پذیرایی اعم از مدرن یا سنتی، از ظاهر ساختمان و بنا، مبلمان و چیدمان تا عناصر مربوط به میزبانی و پذیرایی و الزامات کارکنان مانند لباس، رفتار و زبان باید تابع دستورالعمل جامع مطابق با استاندارهای بینالمللی باشد؛ ضوابطی که همه گردشگران حرفهای به آن توجه میکنند و روی جذب گردشگری و توسعه پایدار صنعت گردشگری تاثیر مستقیم دارد. یکی از مکانهای مورد توجه گردشگران در جهان، سفرهخانهها یا غذاخوریهای سنتی هستند. تجربه خوردن غذاهای بومی و نوشیدنیهای محلی و سنتی در فضایی با طراحی و معماری خاص، نحوه پذیرایی، حتی لباس و پوشش و گویش محلی افرادی که در آن خدمات ارائه میکنند از جاذبههای خاطرهساز در صنعت گردشگری و گردشگری خوراک است. از همین رو در کنار رستورانهای جدید و گرانقیمت، ساخت و افتتاح رستورانهای سنتی یا تبدیل کاربری بناهای تاریخی فرهنگی به این نوع اماکن پذیرایی در دو دهه اخیر در جهان افزایش پیدا کرده، اما سوال اینجاست که آیا راهاندازی و مدیریت یک رستوران سنتی در جهان تابع ضوابط و استاندارد خاصی است؟
تسهیل آشنایی گردشگران با غذاهای محلی
هنسا قادری سفرهخانههای سنتی را از اجزا و ارکان مهم در توسعه گردشگری خوراک دانست و گفت: سازمان بینالمللی استاندارد (ISO) به منظور رفع مشکلات سفرهخانههای سنتی در جهان و انتخاب آگاهانه گردشگران از یکسو و افزایش کیفیت خدمات این نوع سفرهخانهها و فراهم آوردن تجربهای مطلوب برای گردشگران از سوی دیگر، اخیرا استاندارد بینالمللی شماره ۲۱۶۲۱ را با عنوان سفرهخانههای سنتی، جنبههای ظاهری، چیدمان و خدمات منتشر کرده است. دبیر کمیته متناظر گردشگری و خدمات وابسته، جنبههای ظاهری، چیدمان و خدمات در سازمان بینالمللی استاندارد اظهار کرد: تدوین این سند که با پیشنهاد و مدیریت جمهوری اسلامی ایران انجام شده، پنج سال طول کشید و الزامات و توصیههای مربوط به فضا و خدمات مورد ارائه سفرهخانههای سنتی را که به یک سفره مربوط به یک کشور یا ناحیه خاص و آداب مربوط به آن است، ارائه میدهد. قادری افزود: سفرهخانههای سنتی، امروزه یکی از مکانهای مورد علاقه گردشگران در سراسر جهان و گاه، خود یک جاذبه منحصربهفرد در صنعت گردشگری و گردشگری خوراک است، اما در بسیاری از موارد نداشتن شناخت و آشنایی گردشگران به سفره غذایی مقصد و آداب مرتبط با آن، به انتخاب اشتباه، تجربه نامطلوب و گاه سوءاستفادههای مالی ارائهدهندگان خدمات از گردشگران با عناوین گمراهکننده منجر میشود. مدیر طرح تدوین استاندارد سفرهخانههای سنتی بیان کرد: استانداردسازی سفرهخانههای سنتی علاوه بر شفافسازی ویژگیهای یک سفرهخانه واقعی و راهنمایی ارائهدهندگان خدمات این واحدها، امکان یک تجربه دلپذیر و آشنایی با غذاها و نوشیدنیهای سنتی و آداب غذایی کشورهای مختلف را در سراسر جهان برای گردشگران تسهیل کرده است.
او درباره اهدف و دامنه کاربرد استانداردسازی سفرهخانههای سنتی توضیح داد: در سند استاندارد سفرهخانههای سنتی بر جنبههای فیزیکی سفرهخانههای سنتی (ویژگیهای ظاهری ساختمان، مبلمان و چیدمان) و عناصر مربوط به سفره و آداب سنتی ارائه غذا و الزامات کارکنان (مانند لباس، رفتار و زبان) موثر بر سبک سنتی و کیفیت خدمات تاکید شده است. البته الزامات مربوط به مشخصات فنی ساختمانها و الزامات کلی آمادهسازی غذا در آشپزخانه و پشتصحنه آمادهسازی غذا، خارج از دامنه کاربرد این استاندارد است. قادری گفت: استانداردهای بینالمللی دیگری در ایزو مانند الزامات و راهنماییهایی برای پیشگیری از انتشار کرونا واحدهای گردشگری و گردشگری درمانی- الزامات خدمات تدوین شده است که هم اکنون به منظور پذیرش به عنوان استانداردهای ملی ایران در حال ترجمه است و به زودی در کمیته ملی استاندارد طرح میشود.
کمیته متناظر استانداردسازی گردشگری و خدمات وابسته، در سال ١٣٨۵ (٢٠٠۶) و به دنبال تاسیس کمیته گردشگری ایزو زیر نظر سازمان ملی استاندارد تاسیس شد و در تدوین استانداردهای بینالمللی این رشته مشارکت فعال دارد. اعضای این کمیته را نمایندگان سازمانها و تشکلهای دستاندرکار صنعت گردشگری و خبرگان گردشگری و استاندارد ایران تشکیل میدهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد