نگاهی به رقابت داغ جشنواره کن:

از فرم‌گرایی تا دغدغه‌محوری

گروه پایان نامه
کدخبر: 534991
فیلم «زن و بچه» به کارگردانی سعید روستایی در بخش مسابقه اصلی هفتادوهشتمین جشنواره فیلم کن ۲۰۲۵ برای کسب نخل طلا رقابت می‌کند و نماینده سینمای ایران در این رویداد مهم است.
از فرم‌گرایی تا دغدغه‌محوری

جهان صنعت– هفتادوهشتمین جشنواره فیلم کن در حالی از امروز در جنوب فرانسه آغاز به کار می‌کند که در بخش رقابتی اصلی این رویدا سینمایی نام‌های آشنایی چون «وس اندرسن»، «ریچارد لینکلیتر»، «یوآخیم تریه» و «برادران داردن» به چشم می‌خورد و سینمای ایران با فیلم «زن و بچه» به کارگردانی سعید روستایی برای کسب نخل طلا رقابت خواهد داشت؛ از داستان‌هایی با پس‌زمینه‌های تاریخی و اجتماعی تا تجربه‌گرایی‌های بصری و روایت‌های زن‌محور، جشنواره کن امسال نوید یک دوره‌ متنوع و بحث‌برانگیز را می‌دهد.

«آلفا»

ژولیا دوکورنو پس از دریافت نخل طلای کن ۲۰۲۱ برای فیلم «تیتان»، با اثری تازه به رقابت بازگشته است؛ پروژه‌ای که شخصی‌ترین ساخته او توصیف شده است. «آلفا» سومین فیلم بلند دوکورنو است و داستان دختری ۱۳ ساله را روایت می‌کند که با مادر مجرد خود زندگی می‌کند و زندگی‌اش زمانی که با خالکوبی روی بازو به خانه بازمی‌گردد، دگرگون می‌شود.

«پرونده ۱۳۷»

مول که با فیلم «موش قطبی» افتتاحیه جشنواره کن ۲۰۰۵ را برگزار کرد و در سال ۲۰۲۲ با فیلم «شب دوازدهم» در بخش کن پریمیر حضور یافت، حالا با فیلم جدیدی بازگشته است. «پرونده ۱۳۷» داستان پلیسی است که با پرونده‌ای روبه‌رو می‌شود که ابعاد شخصی به خود می‌گیرد. فیلمنامه توسط مول و ژیل مارشان نوشته شده و شبکه ود تلویزیون ملی فرانسه یکی از تهیه‌کنندگان آن است.

«بمیر، عشق من»

جنیفر لارنس، رابرت پتینسون، لاکیت استنفیلد و سیسی اسپیسک در فیلم جدید لین رمزی، «بمیر، عشق من» بازی می‌کنند. هر چهار فیلم قبلی رمزی در جشنواره کن نمایش داشته‌اند، از جمله «تو هرگز واقعا اینجا نبودی» که برنده بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر مرد (واکین فینیکس) شد. این فیلم اقتباسی از رمان فرانسوی «بمیر، عشق من» اثر آریانا‌ هارویچ است که مکان وقوع آن به آمریکا منتقل شده است؛ جایی که زنی درگیر عشق و جنون می‌شود.

«عقاب‌های جمهوری»

طارق صالح با فیلم «عقاب‌های جمهوری» سه‌گانه قاهره خود را کامل می‌کند. داستان درباره بازیگر محبوب مصری است که مجبور می‌شود در فیلمی سفارشی از سوی حکومت بازی کند. این اثر در ادامه فیلم‌های «حادثه نیل هیلتون» و «توطئه قاهره» ساخته شده است.

«ادینگتون»

آری آستر، کارگردان صاحب‌سبک فیلم‌های «موروثی»، «میدسامر» و «بو می‌ترسد»، این بار با یک وسترن معاصر درباره کلانتر یک شهر کوچک که با شهردار درگیر می‌شود، به کن آمده است. واکین فینیکس اما استون، پدرو پاسکال و آستین باتلر بازیگران اصلی «ادینگتون» هستند. کمپانی «A24» پخش آمریکایی را برعهده دارد و فروش بین‌المللی را از بازار فیلم اروپا آغاز کرده است.

«بیرون»

ماریو مارتونه پس از فیلم‌های «عشق آزاردهنده» و «نوستالژی» برای سومین‌بار به بخش رقابتی کن بازگشته است. «بیرون» درامی درباره دوستی در شرایط دشوار، همبستگی زنان و طغیان علیه هنجارهاست و از زندگی نویسنده ایتالیایی، گولیاردا ساپینزا (نویسنده رمان «هنر شادی») الهام گرفته شده است. والریا گولینو نقش ساپینزا را بازی می‌کند و ماتیلدا دی‌آنجلیس و الودی خواننده پاپ نیز در فیلم حضور دارند.

«تاریخ صدا»

اولیور هرمانوس فیلمساز اهل آفریقای جنوبی پس از دریافت جایزه بخش نوعی‌ نگاه کن برای فیلم «زیبایی» در سال ۲۰۱۱، به کن بازگشته است. جاش اوکانر و پل مسکال در یک داستان عاشقانه در بستر جنگ جهانی اول در آمریکا در فیلم «تاریخ صدا» ایفای نقش می‌کنند. تهیه‌کنندگان فیلم شامل ترزا رایان- ون‌گران، ژانگ شین و خود هرمانوس هستند.

«یک تصادف ساده»

جعفر پناهی نخستین فیلم بلند خود را سال ۲۰۲۲ ساخته است؛ جزئیات زیادی درباره فیلم «یک تصادف ساده» در دست نیست اما داستان از یک تصادف جزئی آغاز می‌شود که پیامدهای پیچیده‌ای به دنبال دارد. آخرین حضور او در کن با مستند «سال طوفان ابدی» در ۲۰۲۱ بود و آخرین حضورش در بخش رقابتی‌ کن هم با فیلم «سه رخ» در سال ۲۰۱۸ رقم خورد که برنده جایزه بهترین فیلمنامه شد.

«خواهر کوچک»

فیلم «خواهر کوچک» اقتباسی از رمان «خواهر کوچک» نوشته فاطمه داس است و درباره دختر مهاجر الجزایری است در پاریس که بین ایمان، خانواده، آرزوها و هویت جنسی خود در کشمکش است. این سومین فیلم بلند حفصیه حرزی بازیگر و کارگردان فرانسوی پس از «تو سزاوار عاشقی هستی» و «مادر خوب» است. نادیا ملیتی در نقش اصلی بازی می‌کند و پارک‌جی‌مین، لوئی ممی و مونا سوالم نیز در فیلم حضور دارند.

«مغز متفکر»

کلی رایکارد که در سال ۲۰۲۲ با فیلم «نمایش» در بخش رقابتی حاضر بود، حالا با درامی درباره سرقت آثار هنری در دوران جنگ ویتنام بازگشته است. جاش اوکانر (در دومین فیلم خود در بخش رقابتی) با گبی ‌هافمن، جان ماگارو و هوپ دیویس در «مغز متفکر» حضور دارند. موبی پخش فیلم را در آمریکا، بریتانیا، ایرلند، آمریکای لاتین، آلمان، اتریش، ترکیه و هند برعهده دارد و کمپانی «Match Factory» فروش جهانی را انجام می‌دهد.

«موج نو»

پس از نمایش دو فیلم در جشنواره کن ۲۰۰۶- «ملت حاضری‌خور» در بخش رقابتی و «یک پوینده تاریک» در بخش نوعی نگاه، ریچارد لینکلیتر، فیلمساز نامزد اسکار با فیلمی فرانسوی‌زبان به کن بازگشته است. «موج نو» داستان ساخت فیلم کلاسیک «از نفس‌افتاده» ساخته ژان- لوک‌گدار را روایت می‌کند؛ فیلمی که در سال ۱۹۶۰ در جشنواره کن به نمایش درآمد. گیوم ماربک نقش گدار را بازی می‌کند، زویی دویچ در نقش ژان سیبرگ و آبری دولین در نقش ژان-پل بلموندو ظاهر شده‌اند. این فیلم ادای احترامی است به فیلمسازان موج نوی سینمای فرانسه.

«طرح فینیقی»

وس اندرسن که اخیرا هر دو سال یک‌بار با فیلمی در بخش رقابتی حضور دارد (شهر سیارکی در ۲۰۲۳ و گزارش فرانسوی در ۲۰۲۱)، امسال با فیلمی ماجراجویانه و جاسوسی به جشنواره بازگشته است. «طرح فینیقی» با بازی بنیسیو دل‌تورو و میا تریپلتون و همچنین حضور ستارگانی چون مایکل سرا، تام هنکس، برایان کرنستون، ریز احمد، اسکارلت جوهانسون و بندیکت کامبربچ در آلمان با همکاری استودیو بابلزبرگ فیلمبرداری شده است.

«رنوآر»

چیه ‌هایاکاوا پس از موفقیت فیلم «طرح ۷۵» در بخش نوعی نگاه ۲۰۲۲ و انتخاب آن به عنوان نماینده اسکار ژاپن، دومین فیلم بلند خود را ساخته است. فیلم «رنوآر» که در دهه ۱۹۸۰ ژاپن می‌گذرد، داستان دختری نوجوان را روایت می‌کند که با پیچیدگی‌های بلوغ مواجه است. یویی سوزوکی در نقش اصلی ظاهر شده و بازیگرانی چون لیلی فرانکی («دزدان فروشگاه») و یومی کاوای نیز در آن حضور دارند.

«رستاخیز»

بی‌گان فیلمساز چینی با سومین فیلم بلند خود به کن بازگشته است؛ پس از نمایش «سفر دراز شبانه تا شب» در بخش نوعی نگاه سال ۲۰۱۸. «رستاخیز» یک فیلم علمی- تخیلی با درون‌مایه‌های کارآگاهی است و داستان زنی را روایت می‌کند که در دنیایی پساآخرالزمانی با قدرتی جادویی وارد رؤیاهای تنها موجودی می‌شود که هنوز توانایی رؤیا دیدن دارد. جکسون یی و شوچی بازیگران اصلی آن هستند.

«رومریا»

کارلا سیمون، کارگردان فیلم تحسین ‌شده «تابستان ۱۹۹۳» و برنده خرس طلایی برلین با فیلم «آلکاراس» با سومین بخش از سه‌گانه خانوادگی‌اش به کن بازگشته است. «رومریا» از زندگی واقعی پدر و مادر بیولوژیکی و ناتنی سیمون الهام گرفته شده و داستان زن جوانی است که برای یافتن خانواده پدر بیولوژیکی‌اش سفر می‌کند.

«مامور مخفی»

کلبر مندوسا فیلیو فیلمساز برزیلی، پس از دریافت جایزه هیات داوران برای «باکورائو» در سال ۲۰۱۹ و نمایش مستند «تصاویر ارواح» در ۲۰۲۳ با فیلمی جدید به کن باز می‌گردد. داستان «مامور مخفی» در سال ۱۹۷۷ و در دوران دیکتاتوری برزیل رخ می‌دهد، جایی که مردی مرموز به شهر رسیفه می‌آید تا از گذشته خشونت‌بار خود بگریزد. واگنر مورا، ماریا فرناندو کندیدو، گابریل لئونه و اودو کی‌یر بازیگران اصلی این فیلم هستند.

«ارزش احساسی»

یوآخیم تریه چهار سال پس از موفقیت فیلم «بدترین آدم دنیا» در کن که جایزه بهترین بازیگر زن را دریافت کرد و دو نامزدی اسکار را به‌دست آورد، بازگشته است. فیلم «ارزش احساسی» با حضور رناته رینسوه، استلان اسکارشگورد، اینگا ایبسدوتر لیله‌آس و ال فانینگ روایتی است از خانواده، خاطره و قدرت هنر.

«سیرات»

الیور لکسه که پیشتر سه فیلم تحسین ‌شده در بخش‌های مختلف جشنواره کن از جمله «آتش خواهد آمد» برنده جایزه هیات‌داوران بخش نوعی‌نگاه و «میموزا» برنده جایزه بزرگ بخش هفته‌ منتقدان، حالا با اولین حضورش در بخش رقابتی کن می‌آید. «سیرات» درباره پدری و پسری است که در جشنواره‌ای موسیقایی در مراکش به دنبال خواهر و دختر گمشده‌شان می‌گردند. این فیلم با همکاری پدرو و آگوستین آلمودوار تهیه شده است.

«زن و بچه»

سعید روستایی سه سال پس از «برادران لیلا» که در بخش رقابتی کن ۲۰۲۲ به نمایش درآمد، با درامی خانوادگی بازگشته است. داستان «زن و بچه» درباره مادری بیوه است که در تقابل با پسر نوجوان و سرکش خود قرار دارد. در آستانه نامزدی با مردی دیگر، حادثه‌ای تراژیک او را به بازنگری در احساسات خود وامی‌دارد. این فیلم بار دیگر پریناز ایزدیار را در کنار پیمان معادی در نقش‌های اصلی قرار داده است.

سایت خوان