ارتقای گردشگری سلامت در گرو حل مشکل صفهای طولانی پایانه شلمچه

جهانصنعت– پایانه شلمچه به عنوان یکی از مهمترین مسیرهای ورود گردشگران سلامت عراق به ایران، از ظرفیت بالایی برای توسعه این صنعت برخوردار است. با این حال وجود مشکلاتی به ویژه نبود گیتهای CIP سبب بروز نارضایتیهای شدید در میان مسافران و گردشگران سلامت عراقی شده و این امر مشکلات و تبعات اقتصادی و اجتماعی را برای کشور به دنبال دارد.
ایران با برخورداری از نیروی انسانی متخصص، خدمات پزشکی مقرونبهصرفه و زیرساختهای درمانی قابل قبول، ظرفیتی ارزشمند برای جذب بیماران از کشورهای همسایه به ویژه عراق دارد.
بهرهمندی از این ظرفیت بزرگ، نیازمند برطرفسازی موانع و مشکلات در مسیر ورود بیماران خارجی است. یکی از مهمترین این موانع، مشکلات موجود در پایانههای زمینی ازجمله پایانه شلمچه است.
پایانه شلمچه جزو پرترددترین پایانههای زمینی کشور است، به نحوی که به طور متوسط روزانه ۲هزار نفر و در ایام خاص و آخر هفتهها نیز بالای ۱۰هزار نفر، برای اهداف مختلف بهویژه گردشگری سلامت از این پایانه تردد میکنند. در واقع پایانه شلمچه یکی از گلوگاههای اصلی ارتباط و رفت و آمد مردم دو کشور و یک ظرفیت طلایی برای توسعه ارتباطات مردمی و به تبع آن بهرهمندی از فرصتهای سیاسی و اقتصادی در عراق محسوب میشود.
با این حال، پایانه شلمچه بامشکلاتی روبهرو بوده که مانع توسعه و بهرهبرداری از فرصت های آن برای کشور و مردم محلی شده است. از مهمترین این مشکلات، شکلگیری صفهای طولانی و با معطلی زیاد برای تردد مسافران است. این موضوع با کاهش میزان تردد و افزایش زمان و هزینه آن، سبب شده ورود گردشگر به کشور دچار افت شود و در نهایت از درآمدهای این صنعت نیز کاسته شود. صفهای طولانی موجب ایجاد ذهنیت منفی در میان افکار عمومی عراق به عنوان یکی از مهمترین شرکای تجاری و گردشگری ایران شده است. در نظر بگیرید که یک فرد بیمار یا ناتوان جسمی باید ساعتها در هوای گرم شلمچه در صفهای طولانی، در انتظار انجام امور تردد بایستد و در کنار معطلی، احتمال تشدید بیماری و عوارض دیگر را به جان بخرد. به عنوان نمونه حسن بدراوی یک شهروند عراقی است که مشکلات ناشی از صفهای طولانی در پایانه شلمچه را روایت میکند.
بدراوی با پستی در فضای توئیتری خود ذکر میکند که در گذشته پدرش را برای درمان به ایران آورده بود. این شخص و پدرش به دلیل ازدحام زیاد صفهای ورودی پایانه، هفت ساعت پشت گیتها معطل شدند که این معطلی موجب تشدید وضع بیمار نیز شده بود.
صفهای طولانی در پایانه شلمچه به عنوان یکی از مشکلات مهم این پایانه، سبب گریز گردشگران سلامت از درمان در ایران و جذب آنان به سایر کشورهای همسایه به ویژه ترکیه که امکان تردد آسانتری دارند، میشود. در نتیجه تغییر مقصد مسافران، سبب پیشی گرفتن رقبا از ایران در گردشگری سلامت خواهد شد. این در حالی است که این مشکل، با یک اقدام نهچندان بزرگ توسط سازمان منطقه آزاد اروند که مطابق اساسنامه سازمانی، متولی حسن اجرای کلیه امور پایانه است، قابل رفع خواهد بود.
یکی از آسانترین و کمهزینهترین راهها برای تسهیل تردد مسافرانی با شرایط خاص، مانند بیماران بدحال و افراد سالمند که توان توقف زیاد در صفهای طولانی را ندارند، استقرار گیتهای CIP در پایانه شلمچه است. استقرار این گیتها علاوه بر سهولت رفت و آمد مسافران از پایانه، سبب ایجاد منبع درآمدی برای حل سایر مشکلات پایانه نیز خواهد شد.
در صورت راهاندازی گیتهای CIP مسافرانی که تمایلی به ایستادن در این صفها ندارند، میتوانند با پرداخت هزینه و بدون معطلی از مرز عبور کنند، بنابراین ضروری است که مسوولان سازمان منطقه آزاد اروند، در اسرع وقت با راهاندازی گیتهای CIP مانع تخریب چهره ایران و نیز از بین رفتن منافع اقتصادی حاصل از توسعه گردشگری سلامت برای مردم محلی و کشور شوند.