ارتش آمریکا بعد از حمله ایران چه درسهایی گرفت؟

جهان صنعت، یگانهای سامانه پدافند هوایی پاتریوت آمریکا که در شرق آسیا مستقر هستند، اکنون با اتکا به تجربیات میدانی خود در خاورمیانه، برای مقابله با تهدیدات بالقوه چین و کره شمالی آمادگی بیشتری یافتهاند. به گفته مقامات نظامی آمریکا، حمله موشکی ایران به مواضع این کشور در پایگاه العُدید قطر، یکی از بیسابقهترین عملیاتهای دفاعی نیروهای آمریکایی در سالهای اخیر بود؛ عملیاتی که در جریان آن، واحدهای پاتریوت از ژاپن و کره جنوبی به منطقه اعزام شدند.
این عملیات در پی حمله موشکی ایران به پایگاه العُدید صورت گرفت؛ حملهای که در واکنش به بمباران تأسیسات هستهای ایران توسط آمریکا انجام شد. به گفته ژنرال دن کین، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، پیش از حمله، تمامی پرسنل پایگاه تخلیه شدند و تنها ۴۴ سرباز برای راهاندازی دو سامانه پاتریوت باقی ماندند. آنان بههمراه نیروهای قطری موفق شدند چندین موشک رهگیر را علیه اهداف ایرانی شلیک کنند. طبق ارزیابی مؤسسه امنیت ملی یهودی آمریکا، حدود ۳۰ موشک پاتریوت برای رهگیری ۱۴ موشک بالستیک ایرانی شلیک شد؛ عملیاتی که هزینهای بالغ بر ۱۱۱ میلیون دلار در برداشت.
یگانهای پاتریوت آمریکا در منطقه شرق آسیا شامل تیپ ۳۸ پدافند هوایی در ژاپن و تیپ ۳۵ در کره جنوبی هستند. این سامانه قابلیت رهگیری موشکهای بالستیک تاکتیکی، موشکهای کروز، هواگردها و پهپادها را دارد. تجربه عملیاتی اخیر، توان دفاعی این یگانها را در مواجهه با تهدیدات فزاینده چین و کره شمالی افزایش داده است.
کارشناسان امنیتی بر این باورند که عملیات اخیر در خاورمیانه به بهبود توانایی سامانههای دفاع هوایی ارتش و نیروی دریایی آمریکا کمک کرده است. ارتش آمریکا با توجه به افزایش تقاضا برای سامانههای دفاع موشکی، بهدنبال افزایش تعداد یگانهای پاتریوت و افزودن سامانههای مکملی و دیگر حسگرهای پیشرفته است.
در کنار پاتریوت، سامانه دفاعی «تاد» نیز برای مقابله با تهدیدات موشکی برد بلند ایران و حوثی ها در یمن، در اسرائیل مستقر شده است. همچنین دو واحد سامانه تاد نیز در منطقه اقیانوس آرام، یکی در گوام و دیگری در کره جنوبی مستقر هستند که نقش مهمی در دفاع از خاک آمریکا و متحدانش در برابر تهدیدات چین و کره شمالی ایفا میکنند.
چشمانداز آینده؛ بازسازی ذخایر و آمادهسازی برای نبردهای احتمالی
ژنرال دن کین در نشست خبری گفت: «ما بر این باوریم که این عملیات بزرگترین درگیری پاتریوت در تاریخ نظامی ایالات متحده بوده است. این رویداد توان عملیاتی و ظرفیت مدافعان هوایی ما را بهخوبی به نمایش گذاشت.» در پی این عملیات، ارتش آمریکا نیاز فوری به بازسازی ذخایر موشکی پاتریوت خود دارد؛ بهویژه با توجه به ارسال سامانههای دفاع هوایی به اوکراین و احتمال تنشهای جدید در شرق آسیا.