آغاز اکسپو ۲۰۲۵ در ژاپن بدون ایران و روسیه

جهان صنعت – دومینبار است که اوساکای ژاپن میزبان چنین رویداد عظیمی میشود. پیش از این نیز در سال۱۹۷۰، اوساکا میزبان نمایشگاه جهانی EXPO بود. نمایشگاه امسال با شعار «طراحی جامعه آینده برای زندگی ما» تلاش دارد تا نگاهی نو به آینده ارائه دهد و با بهرهگیری از مفاهیم زندگی، جهان و آینده، وحدت جهانی را به تصویر بکشد.
شینگرو ایشیبا، نخستوزیر ژاپن در مراسم افتتاحیه اکسپو بیان کرد که امیدواریم این رویداد بتواند به احیای اتحاد جهانی در شرایطی که جهان با تنشها و جنگهای تجاری روبهرو است، کمک کند.
او گفت: جهان که از همهگیری کرونا عبور کرده، اکنون با شکافهای مختلفی مواجه است. در چنین زمانی، گردهمایی مردم از سراسر جهان برای گفتوگو درباره زندگی و تجربه فناوریهای نوین و فرهنگهای متنوع، بسیار معنادار است.
حدود ۱۳۰۰نفر از جمله امپراطور ژاپن در مراسم افتتاحیه اکسپو شرکت داشتند. این نمایشگاه با حضور حدود ۱۶۰ کشور، منطقه و سازمان بینالمللی برگزار شده و هر کشور غرفهای با طراحی منحصربهفرد، متناسب با موضوع نمایشگاه ارائه کرده است.
یکی از برجستهترین ویژگیهای اکسپو، سازهای به نام «حلقه بزرگ» است که به عنوان بزرگترین سازه چوبی جهان در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده است. این سازه ۲کیلومتر محیط دارد و توسط معمار ژاپنی، «سو فوجیموتو» طراحی شده است. او میگوید: این سازه با هزینه ۴/۳۴میلیارد ین (معادل ۲۳۰میلیون دلار) نمادی از اتحاد است. سقف شیبدار این سازه که در بلندترین نقطه ۲۰متر ارتفاع دارد، بهعنوان «پیادهروی آسمانی» نیز استفاده میشود.
شخصیت نمادین نمایشگاه «میاکو ـ میاکو»، موجودی رنگارنگ با بدنی قرمز و آبی، پنج چشم متحرک و دمی چشمدار است. به گفته برگزارکنندگان، این موجود از ترکیب سلول و آب شکل گرفته و انرژیاش را از نور خورشید میگیرد. اگرچه در ابتدا واکنشهای متفاوتی نسبت به طراحی آن وجود داشت اما این نماد بهتدریج در شبکههای اجتماعی محبوب شد.
اگرچه اکسپو۱۹۷۰ با جذب ۶۴میلیون بازدیدکننده رکوردی تاریخی ثبت کرد اما اینبار فروش بلیتها روندی کند داشته و بسیاری از مردم محلی نیز از افزایش ۲۷درصدی بودجه ساختوساز ناراضیاند. با این حال، برای افزایش بازدید، امکان خرید بلیت در همان روز فراهم شده است. تاکنون ۷/۸میلیون بلیت از آمار هدف ۲۳میلیونی فروخته شده است.
غرفه ژاپن سنگی آسمانی از مریخ را به نمایش گذاشته که توسط محققان این کشور در قطب جنوب کشف شده و برای نخستینبار به نمایش عمومی درمیآید. بازدیدکنندگان همچنین میتوانند از طولانیترین نوار نقاله سوشی ژاپن، رباتهای پیشرفته، نمایش پهپادها و قلبی که از سلولهای بنیادی رشد داده شده، بازدید کنند.
در غرفه آمریکا، بازدیدکنندگان میتوانند تجربه پرتاب موشک ناسا را از طریق شبیهساز صفحه نمایش«LED» تجربه کنند، همچنین غرفه جامائیکا با مجسمههای تمامقد باب مارلی و یوسین بولت و یک سورتمه نمادین، فضایی جذاب برای بازدیدکنندگان ایجاد کرده است.
اگرچه روسیه در سال۲۰۲۳ اعلام کرد که در نمایشگاه شرکت نمیکند اما اوکراین با وجود شرایط دشوار ناشی از جنگ، در اکسپو ۲۰۲۵ حضوری فعال دارد. استاندار اوساکا حضور اوکراین را «نشانهای از صلح» دانست. در پاویون اوکراین، اشیایی از جمله کلاههای ایمنی مورد استفاده در بازسازی تاسیسات برق آسیبدیده در اثر حمله روسیه نشان داده میشود.
ایران نیز یکی از غایبان نمایشگاه جهانی اکسپو ۲۰۲۵ است. دیماه سال گذشته، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت به رسانهها اطلاع داد که «در نتیجه بررسیهای همهجانبه داخلی درباره شرایط شرکت در اکسپو در ژاپن و محدودیتهای مربوطه، بنا به نظر متولی موضوع، نهایتا تصمیم بر انصراف قرار گرفت.» انصراف ایران از اکسپو ژاپن با انتقادهای بسیاری مواجه شد، به ویژه آنکه برخی این تصمیم را با وجود ایرانهراسی، نوعی خودتحریم قلمداد کردند و ایران نیز در اکسپو دوبی نتوانسته بود کیفیت خوبی را از خود به نمایش بگذارد و اکسپو ژاپن فرصتی برای بهبود چهره ایران به شمار میآمد.
حسین سلاحورزی، رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ژاپن درباره دلیل انصراف ایران توضیح داده بود: «قرار بر این بود که وزارت ارشاد در دولت سیزدهم طراحی پاویون اکسپوی ژاپن را انجام دهد و شرکت نمایشگاه بینالمللی جمهوری اسلامی ایران هم مجری آن باشد. با این حال طراحی پاویون خیلی طول میکشد و پیچیدگیهایی پیدا میکند و در نهایت در موعد مقرر طرح پاویون آماده نمیشود. ضمن اینکه مدل طراحی پاویون آن را گران و هزینهبر کرده بود و مبلغی بین ۲۰ تا ۳۰میلیون دلار برای اجرای آن نیاز بود. تغییر دولت هم تاخیر در طراحی و اجرای پاویون را تشدید کرد و در نهایت زمان مورد نیاز برای تامین پیشنیازهای شرکت در این رویداد از بین رفت، در کنار اینها تحریم ایران نیز مزید بر علت شد و امکان پرداخت هزینهها برای دولت ایران فراهم نیامد.»
منبع: ایسنا